Jump to content

Hengekøye - lei av å fryse. Trenger innspill på underquilt


TorbjørnJ

Recommended Posts

Har nå en DD hammock frontline som jeg i grunn er ganske fornøyd med, men er lei av å fryse når kulda kommer snikende. Ligger med et enkelt liggeunderlag under meg (som jo forsvkyver seg i løpet av natten, men det er en annen historie) men blir fremdeles kald.

Tenkte først å kjøpe et liggeunderlag med høyere R-verdi, dette frister litt: https://www.widforss.no/jr-gear-traverse-core-primaloft-183x51x8.9-cm

Men ser at flere anbefaller å heller gå for underquilt. Problemet mitt er da at det er så vanskelig å sammenligne underquilt A og B. På soveposer og liggeunderlag har man standardiserte måter å teste temperatur men dette har man ikke på underquilter.

Ser man får en relativt rimelig sak fra Dovrefjell (499,-) og DD har en som selges for 799,- men finner som sagt bare empiriske data på disse. Synes det blir litt vel mye å legge ut 2500,- for en Eno Vulcan.

Noen forslag/tips? Vil gjerne ha noe som tilsvarere en rating på -5'C

 

Vurderer nesten å lage meg noe selv, enten ved å kutte opp en dyndune og sy på ekstra stoff/hemper. Eller å kjøpe en sovepose og sy på hemper. Det er jo ikke akkurat rocket science. Det er jo bare en sovepose utenpå køye, over halve kroppen(?). Men fra tidligere erfaringer, når man tenker "dette kan jo ikke være så vanskelig" om ting man aldri har gjort før - så tar man ofte feil :D

Edited by TorbjørnJ
Link to comment
Share on other sites

Annonse

Hekta på tur har endel løsninger på både oppblåsbar til inne i køye til underquilter. Står jo brukererfaringer under flere av disse: 

https://www.hektapatur.no/sove-ute/hengekoyer/underquilt-og-liggeunderlag

Hammocking.no har Hammockgear underquilter feks.

Selv har jeg brukt et bamseunderlag i flere år. Ikke helt optimalt men duger bra nok da det sklir mindre enn mange andre liggeunderlag. Har vel r-verdi på omtrent 3. 

Link to comment
Share on other sites

Ok, da står jeg mellom disse:

https://www.hektapatur.no/sove-ute/hengekoyer/underquilt-og-liggeunderlag/falkeberg-underquilt-dun -  1400,-   -9   800g

https://www.addnature.no/eno-ember-2-underquilt-navy-royal-784957.html - 1650,-    ukjent temp   700g

https://isbjorn.no/produkt/underquilt-til-hengekoye-var-sommer-host/ - 1600,-   ukjent temp   1500g

https://www.speidersport.no/produkt/amazonas-underquilt/-  1400,-   -5   1000g

 

Isbjørn er meget tung i forhold de andre, om det er fordi den er varmere er mulig men blir bare en vill gjettning. Sånn sett er det hekta på tur sin Falkeberg som frister mest. Men Amazonas og Eno burde det kanskje være mulig å finne noen flere anmeldelser av, det er vel litt mer internasjonale produkter.

Edited by TorbjørnJ
Link to comment
Share on other sites

Falkeberg er av dun, men også den minste. De andre er syntetiske. Har ikke fått livet til å gå opp for å dra på tur med Falkebergen enda, men varmer godt i rumpa. Har slitt med å få den til å sitte rett for meg på en TTTM dobbel, men om du bruker en smalere køye og ikke er godt over snittet høy vil den sikkert funke knall. 

 

Link to comment
Share on other sites

Her har N+1 slått til for fullt på hengekøyesiden også...

I løpet av sommeren er det anskaffet både enda en UQ og TQ, men problemet er at N+1 ikke er i korrelasjon til tilgjengelig tid, det virker mer som om den er omvendt proporsjonal. Så her klør jeg i fingra etter å få prøvd tingene, men ...

Tilbake til @TorbjørnJ: Falkeberg UQ god til å være en underdyne tilbudt på det norske markedet. Man må bare være oppmerksom på lengdene på de medfølgende strikkene, har sett rapportert flere steder at de første utgavene hadde forkort strikk (primærstramming). For kort strikk gjør at underdyna presses ned og ut til siden når man ligger i hengekøya og man ender opp med CBS (cold butt syndrom), enkelt oversatt til rompefrost. Altså manglende isolasjon under bakstussen. Hang en hustrig natt i Maridalsalpene med våkeperioder hver annen time hver gang underdyna ble presset ut og vekk. Ikke å anbefale.

Løses med f.eks presenningklyper eller annet som plasserer litt ned på siden av hengekøya der hodet og føttene kommer. Med utgangspunkt i en diagonal liggestilling har du da altså en klype i hodeenden, ca 50-80 cm inn fra opphenget og der hodet er nærmest kanten av køya. Tilsvarende har du en klype på motsatt side der beina er. Da holder underdyna seg bedre på plass, og gir varme til både hode og føtter.  

Selv har jeg nå investert i Hammockgear Incubator (-6C). Som indikert innledningsvis er den bare mottatt, og ikke prøvd, men førsteinntrykket er nok til at jeg heller vil ha den enn Falkeberg. Sømmer, oppheng og "følt" isolasjonsevne gir alle et langt bedre inntrykk. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy