Reggie Posted June 11, 2020 Share Posted June 11, 2020 (edited) Hei! Jeg skal på langtur og tenker å fiske litt underveis for både underholdning og litt ekstra mat. Hvordan er det da best å behandle fisken rett etter jeg har fanget den? Jeg vil gjøre det enkelt, lett (vekt) og så bør det iallefall holde ut dagen, gjerne dagen etter også. Har blitt anbefalt en zip-lock pose med mel, salt og pepper til å bare rulle en sløyd ørret i. Men hvor lenge holder fisken da? Er det best å sløye den med en gang etter jeg har tatt den? Kan jeg holde på en stund så jeg eventuelt får flere fiske før jeg setter i gang? Ser det kan være lurt å oppbevare fisken i en myr, men det er ikke sikkert det er en mulighet ettersom jeg skal gå hver dag. Kanskje veldig nybegynner spørsmål her, men det er nettopp det jeg er Edited June 11, 2020 by Reggie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vidvandre73 Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 Sløy. Rens. Ren pose. Grav ned i snø. Salt litt i buken. Dersom en blander salt i snøen/ isen rundt fisken blir det ekstra kaldt. Blokkfrysing. Breelv, kaldt vann, oppkommer, kan også funke ganske lenge.. Steinlegg renset sløyd fisk i ren tett pose. Uten snø: Grav ned i torva. Uten torv: Legg skyggefullt under fuktig avis. Fukt ofte. Temperatur avgjør mye. Bløtner fisken veldig, bukbena løsner og det lukter syrlig er det tegn på at fiskemåltidet glipper:) Har også hørt tips om å rive vierblad/småkvist sammen med sløyd fisk. Samisk triks. Antiseptisk. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aurejeger Posted June 12, 2020 Share Posted June 12, 2020 Reggie skrev (På 11.6.2020 den 21.57): Hei! Jeg skal på langtur og tenker å fiske litt underveis for både underholdning og litt ekstra mat. Hvordan er det da best å behandle fisken rett etter jeg har fanget den? Jeg vil gjøre det enkelt, lett (vekt) og så bør det iallefall holde ut dagen, gjerne dagen etter også. Har blitt anbefalt en zip-lock pose med mel, salt og pepper til å bare rulle en sløyd ørret i. Men hvor lenge holder fisken da? Er det best å sløye den med en gang etter jeg har tatt den? Kan jeg holde på en stund så jeg eventuelt får flere fiske før jeg setter i gang? Ser det kan være lurt å oppbevare fisken i en myr, men det er ikke sikkert det er en mulighet ettersom jeg skal gå hver dag. Kanskje veldig nybegynner spørsmål her, men det er nettopp det jeg er Hei Min erfaring er at fisken holder seg god vesentlig lenger om den blir avlivet og renset med en gang den kommer på land. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOT Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 Salt er essensielt for å oppbevare fisk over litt lenger tid og/eller i varme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bjørn J Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 9 hours ago, Aurejeger said: Hei Min erfaring er at fisken holder seg god vesentlig lenger om den blir avlivet og renset med en gang den kommer på land. Ja, det er helt essensielt. Sløy og rens grundig, fjern hodet, og skyll i rent vann. Deretter salt i buken. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Troll1 Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 Är enig med att rensa fisken direkt en får den och strö salt i buken, och förvaring så kallt som går. Men när jag är på fjällvandring så fiskar jag bara det jag kan äta samma dag, lit beroende på vilken tid på året och temp. Synd å måste slänga fin fisk för att den blir förstörd under vandringen. Till förvaring kör jag med STS sina big river påsar som är rejäla och täta, ingen risk att få blod vatten i säcken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vallers Posted June 14, 2020 Share Posted June 14, 2020 Hvis du får fisk tidlig på dagsetappen, men ikke vil spise før kvelden eller dagen etter (altså, du skal bære med deg fangsten), så pleier jeg å putte sløyd/saltet fisk i en pakkpose. Så har jeg en litt mindre pakkpose med kald, fuktig myrtorv/leire oppi (selvfølgelig snø hvis det finnes) og bruker den som et kjøleelement oppi fiskeposen. Pass på at den er helt tett. Holder bra i sekken, og du kan evt. refreshe elementet langs ruta. 500-1000g element holder som regel. Det er uforutsett ekstravekt jeg lever godt med på mine turer. Røyke fisken er jo også en god løsning som forlenger holdbarheten, men altfor mye styr hvis man ikke absolutt er tvunget til det. Og det er man ytterst sjeldent. Heller noe å teste for smakens skyld, i så fall. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
famjsv Posted July 9, 2020 Share Posted July 9, 2020 Har hørt at man ikke bør vaske fisken etter sløying (men helst tørke av med papir), da dette setter i gang nedbryting av fisken fra bakterier i vannet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lompa Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 Salt forlenger oppbevaringstiden mye. Det er også bra for smaken. Man kan salte ganske rikelig hvis man bare skyller det av igjen før man begynner å tilberede. Jeg salter også utsiden om det skal gå litt tid, med det viktigste er buken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.