Jump to content

Aluminiumkopp direkte på brenner?


Recommended Posts

Er det noen som har testet / kunnskap rundt hvorvidt det går greit å varme seg en kopp vann til te / kaffe ved å sette aluminiumkoppen direkte på gassbrenner? For eksempel en slik: 

https://www.xxl.no/mackenzie-aluminium-turkopp/p/1082805_1_style

 

Jeg hadde en gang en MSR titankopp til dette bruket men den ligger ved ett eller annet vann :-) usikker på om jeg kommer til å finne den igjen. 

Grytene til mitt gamle stormkjøkken er i tynn aluminium så vil tro materialet skal tåle det? Har dessuten hørt at aluminium leder varme bedre enn titan, så da frister det lite å betale det tredobbelte for en titankopp, bare for å spare noen få gram. 

 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Vann er kjøling så det går fint: 
 

Du skal imidlertid være oppmerksom på 1 ting. Snø kan kjøle dårligere enn vann. Mye dårligere. Om du skal smelte snø til vann i koppen så er det en fordel å ha litt vann i bunn (om man har) eller først smelte bittelitt snø av gangen til man får litt vann i bunn ved å være litt sparsom med varmen. Om du stapper koppen/kjelen med snø så kan du få et luftlag i bunn og dermed ingen direktekjøling av bunnen. Det kan smelte litt snø, men så fordamper dette og dampen forsvinner opp i snøen over. Det har vel blitt postet bilder av kjeler i forumet her som har vært presentert for dette fenomenet. @Memento mori?

Link to comment
Share on other sites

Hei

Trangia har også en alu-kopp, som jeg har brukt en del direkte på gassbluss mm. Det virker OK, MEN den blir jo meget varm og må betjenes med hansker eller tilsvarende. MEN verst er det med leppene!  Det kan avhjelpes med et pat striper isoleretape på kanten, men så må en passe på at gassblusset ikke smyker sig opp langs siden av koppen.

Elgen

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Takk for tilbakemeldinger. Mest aktuelt til småturer eller teltturer alene på sommer / høst, er det vinter og snøsmelting blir bensinbrenneren og ei gryte med. Men når kveldsmiddagen stort sett består av noe grillet på bålet er det jo flott å bare sette koppen rett på brenneren på morrakvisten Teip på kanten var et godt tips. Flammen på Pocket rocket'en er smal nok til at det burde funke 

Link to comment
Share on other sites

15 timer siden, Lofoten-Møring skrev:

https://www.xxl.no/mackenzie-aluminium-turkopp/p/1082805_1_style

Får ikke opp noe på denne, trykker du på kjettingen i innleggsmenyen kan du også legge den inn som en lenke. 

IMG_2764.thumb.PNG.68c2fce6a7b317ddb14c7653ee2ff3c9.PNG

Men er det den varianten med silicon innerkopp du tenker på, tror jeg ikke det går bra på brenneren. Du må i så fall skjære av bunndelen på silikonen.

IMG_2946.thumb.JPG.a7ec93d658b9673ace69569ce6f94797.JPG

Jeg har hot lips silicondel som jeg setter på etter å ha tatt den av brenneren. Enkel å sette på. 

50517DCF-85F6-4AE1-9694-270673ADCFA7.thumb.jpg.c06e862fd4e632586f31cc14becd0300.jpg

Begge disse er brukt på bål å brenner, den i stål har fått damplåsen når den var pakket med snø, derav skadene. Kaffekjelen i aluminium har vært brukt mye på bål i 10 år, litt bulkete, men funker fint. 

Pleier å vaske av den den værste sota, en gang i året selv om mange synes det er helligbrøde.  Da det lukter, og den griser til mye.

Prøver derfor å ha et sett til gass/bensinbrenner og et til bålbruk. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy