+pejourdan Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Heisann! Skal kjøpe ny kjele til gassbrenneren, men har sett på denne som et alternativ: Hidden Content Primærbruk blir å koke vann, men ser fordelen av å kunne lage mat i karet. Ulempen er at jeg ikke kan koke kaffe. Vekten betyr en del, turene er for det meste helgeturer med familien. Noen andre ulemper med å velge kar framfor kjele? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tshansen Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Selv bruker jeg bare kar, men hvis du kan leve med pulverkaffe (friele sin nye er veldig god) så trenger du jo ikke kjele til å koke kaffe i på samme måte Skal du kjøpe kjele, er det fornuftig å kjøpe en som brenneren går nedi, da en kjele tar mye plass å er vanskelig å stue utstyr/greier nedi. For min del er det viktig å ha utnytte alle hullrom, så jeg bruker ikke annet enn kar pejourdan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+TomWithoutVom Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Bruker også gryte til kaffelaging. Lager kokekaffe direkte i en stor termokopp ala MSN. Hvis en tar det litt rolig når en nærmer seg gruten går det knall pejourdan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+pejourdan Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Da er nok kokekar å foretrekke. Den som var linket til er sammenleggbar, så tar lite plass i tillegg. Takk for svar! tshansen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+TomWithoutVom Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 XXl har den til en grei penge: Hidden Content pejourdan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+pejourdan Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Se der ja Denne var også hendig, blanding av kar og kjele: Hidden Content God pris også, blir nok en tur bortover til XXL ikveld. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mareng Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Spørs hva du skal. På sommer/vinter/høstturer bruker jeg en liten kaffekjele og en dyp stekepanne med non-stick og en aluminiumsfolie til lokk. Da har jeg den lette kaffekjelen til koking av vann/kaffe, og stekepannen til steking av fisk, koking av grøt og gryteretter, steking av pannekaker og egg, og til steking av pannebrød. På vinteren har jeg med en gryte med lokk. Blir det matlaging velger jeg den store non-stick gryten med lokk. Lokk er viktig for å redusere dampen i teltet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas E Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 På de aller fleste turer bruker jeg kun en kjele i titan til all matlaging. Hele mat- og drikkesystemet mitt inkl vannflasker, brenner osv. (ekskludert gassflaske) veier da ca 270 gram. Med så lav vekt overlever jeg litt mer plunder med at ting setter seg lettere fast i bunnen i en enkelt titankjele. tshansen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tshansen Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 8 minutter siden, Thomas E skrev: På de aller fleste turer bruker jeg kun en kjele i titan til all matlaging. Hele mat- og drikkesystemet mitt inkl vannflasker, brenner osv. (ekskludert gassflaske) veier da ca 270 gram. Med så lav vekt overlever jeg litt mer plunder med at ting setter seg lettere fast i bunnen i en enkelt titankjele. Har du bilde av dette? Vært interessant å sett Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Memento mori Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 2 timer siden, tshansen skrev: hvis du kan leve med pulverkaffe Tur med primus uten å kunne lage kokekaffe hører fanden til, og har enda ikke vært så lenge på tur at pulverkaffe er aktuelt. Syns kaffe på tur er av høydepunkt i pausene, men liker ikke kaffesmak i maten, så har med enn liten lett kaffekjele på vanlige turer (primus litech) Johanks, tshansen, Tessatroll and 2 others 2 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas E Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 19 minutes ago, tshansen said: Har du bilde av dette? Vært interessant å sett Bilde av hva? Alt utstyret? Kan ordne bilde i kveld. Lang dag på jobb nå tshansen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tryllekalkun Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Så lenge en ikke skal smelte mye snø, så har Biltema en kaffekjele med stor åpning som for min del gjør alt, kan til nød steke fisk i den. Kaffe med fiskesmak er jo en oppkvikker om morgenen. Mener å huske at den rommer en plass mellom 750-800 ml til tuten vannrett og noe mer med tuten oppover. GSI har utgaver i både stål (1liter) og aluminium, tror den er i samme fasong som stålkjelen altså 1l samt det fins en på 1,8 l. Har større åpning en Biltema sin også. Kort oppsummert så finnes det kjeler med stor åpning om man ønsker det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tshansen Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 55 minutter siden, Memento mori skrev: Tur med primus uten å kunne lage kokekaffe hører fanden til, og har enda ikke vært så lenge på tur at pulverkaffe er aktuelt. Syns kaffe på tur er av høydepunkt i pausene, men liker ikke kaffesmak i maten, så har med enn liten lett kaffekjele på vanlige turer (primus litech) Jeg vet ikke helt med fanden, men jeg er generelt glad i kaffe, å på tur går det helt fint med pulverkaffe. Er en egen sjarm med det. Men klart, det er jo folk som gladelig betaler 2500,- for en kaffe kvern til å ha med seg på tur. Da har jeg andre gleder på tur enn akkurat kaffekoppen Men vi er heldigvis forskjellig. Jeg har kniver til en halv månedslønn som jeg kan sitte å spikke med i timesvis.... Vi har alle våres laster Hege P. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+pejourdan Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 2 hours ago, Mareng said: Spørs hva du skal. På sommer/vinter/høstturer bruker jeg en liten kaffekjele og en dyp stekepanne med non-stick og en aluminiumsfolie til lokk. Da har jeg den lette kaffekjelen til koking av vann/kaffe, og stekepannen til steking av fisk, koking av grøt og gryteretter, steking av pannekaker og egg, og til steking av pannebrød. På vinteren har jeg med en gryte med lokk. Blir det matlaging velger jeg den store non-stick gryten med lokk. Lokk er viktig for å redusere dampen i teltet. Det er dette som ble resultatet til slutt. Har GSI stekepanne (10") samt kokekjelen (1,3L) som ble kjøpt idag. Mulig jeg også kjøper samme type kokekar i 2,8 liter størrelse. Veier lite og er flatpakket. Hidden Content Hidden Content Hidden Content tshansen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Memento mori Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 8 minutter siden, pejourdan skrev: Har GSI stekepanne (10") samt kokekjelen (1,3L) som ble kjøpt idag. Mulig jeg også kjøper samme type kokekar i 2,8 liter størrelse. SEA to summit har ikke all verdens bra tilbakemelding på xpot. Hidden Content Lite holdbar, stort gassforbruk er gjengangeren, men artig konstruksjon. pejourdan and whistler 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whistler Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 19 minutter siden, pejourdan skrev: Det er dette som ble resultatet til slutt. Har GSI stekepanne (10") samt kokekjelen (1,3L) som ble kjøpt idag. Mulig jeg også kjøper samme type kokekar i 2,8 liter størrelse. Veier lite og er flatpakket. Hidden Content Hidden Content Hidden Content Gratulerer med den beste panna! Har samme på tredje året etter å ha prøvd mye rart. GSI panna er overlegen. Når det gjelder STS kjelene har de dessverre ikke allverdens holdbarhet, men om du passer litt på og ikke kjører full fres på brennern går det greit. Min 2.8 liter holdt ikke særlig lenge, men jeg knakk den nok på snøsmelting der bunnen ikke tålte varmen før det ble litt vann i bunn. pejourdan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+pejourdan Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Greit å få tilbakemelding på slikt. Stekepannen er meget bra, matlagingen foregår på denne. Kokekaret blir primært til oppkok av vann så bør kunne holde denne i et par år, føler den er plassbesparende og veier ikke mer enn 186 gram. Prisen på kr 259,- var heller ikke avskrekkende. Til den prisen så er den verdt et forsøk. whistler 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_aa Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 1 time siden, tshansen skrev: Men klart, det er jo folk som gladelig betaler 2500,- for en kaffe kvern til å ha med seg på tur. He he De som kjøper en Comandante for å ta med på tur, er nok superdedikerte kaffenerder, ikke bare er den svindyr, men den veier trekvart kilo i sekken også ... 28 minutter siden, pejourdan skrev: Har GSI stekepanne (10") samt kokekjelen (1,3L) som ble kjøpt idag. Har samme kjelen selv, men bare prøvd den én gang ganske nylig (turrapport). Tanken var at den kunne være fin på vinteren på korte turer med vintergass-brenner - lite volum i sekken, men god plass til snø når den foldes ut. Silikonsidene tåler jo ikke flammer, så bål er jo utelukket, og man bør ha en brenner som ikke sprer flammene for mye. Med konsentert flamme, er det viktig å ikke kjøre en "sveiseflamme" opp i bunnen, i hvert fall ikke før den er godt dekket av vann - tar man det litt med ro mhp pådraget, håper jeg den holder en stund Ellers lager jeg ikke kokekaffe, så jeg kan alltids benytte kjelen til matlaging. Min kaffe er enten vann over et filter plassert i koppen, eller (atskillig sjeldnere luksus) vha Aeropress. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tshansen Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 1 minutt siden, a_aa skrev: Ellers lager jeg ikke kokekaffe, så jeg kan alltids benytte kjelen til matlaging. Min kaffe er enten vann over et filter plassert i koppen, eller (atskillig sjeldnere luksus) vha Aeropress. Dette har jeg sett bilder av flere ganger, men ikke satt meg så veldig mye inn i! Er det noe luddig løsning på dette? Jeg tenker da på enkelt få tak i filter og filterholder? Å hvor mange gram bruker du på en kopp (generelt) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas E Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Her har du noen bilder og vekt @tshansen. I tillegg til dette kommer gassboks og en imsdalflaske. Har fått nok av sammenleggbare skjeer, så den får heller bare være upraktisk å pakke Hidden Content Hidden Content lars p, Earthwalker 82 and tshansen 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_aa Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 (edited) 36 minutter siden, tshansen skrev: Dette har jeg sett bilder av flere ganger, men ikke satt meg så veldig mye inn i! Er det noe luddig løsning på dette? Jeg tenker da på enkelt få tak i filter og filterholder? Å hvor mange gram bruker du på en kopp (generelt) Normalt kan man regne 6-7 gram kaffe pr desiliter vann. Jeg tar imidlertid ikke vekt med meg på tur, men har lært meg sånn omtrentlig hvor mye volum kaffe som trengs for å være i nærheten av optimalt. Så kan jeg bli gledesstrålende overrasket når det blir en skikkelig innertier-kopp nå og da Det finnes massevis av filterløsninger å velge i. Jeg bruker et finmasket metallfilter, Hidden Content , som i utgangpunktet er laget for te. Ulempen er da at "kaffestøvet" som ligger sammen med den malte kaffen passerer gjennom filteret (det ville blitt stoppet av et papirfilter), og det kan bli bittelitt "kaffegjørme" i bunnen av koppen. Blir det mye, kan kaffen bli bitter etter kort tid. Men stort sett går det greit - jeg setter filteret i koppen, doserer i passe med kaffe, heller varmt vann (ikke kokende!) saaakte over kaffen, lar det stå et par-tre minutter og løfter ut filteret igjen. Så er det kaffetid By the way: MSR selger samme filter under navnet MugMate ( Hidden Content ) Edited January 17, 2018 by a_aa tshansen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freebird Posted January 26, 2018 Share Posted January 26, 2018 På 17.1.2018 den 20.08, tshansen skrev: Dette har jeg sett bilder av flere ganger, men ikke satt meg så veldig mye inn i! Er det noe luddig løsning på dette? Jeg tenker da på enkelt få tak i filter og filterholder? Å hvor mange gram bruker du på en kopp (generelt) Hidden Content tshansen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freerider Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 Personlig skal jeg handle litt utstyr over tid nå, for å være selvhjulpen. Jeg bryr meg lite om vekt, så mine behov blir prioritert høyest. Jeg skal ha meg kaffekjele som kan benyttes både til bål/brenner. Jeg skal også ha meg et kjelesett til brenner. Så blir det også handlet manuell kaffekvern og en presskanne for turbruk. Kaffe er en svært viktig del av turen for meg, så da ønsker jeg mulighet for å velge grovheten på kornene, og være fleksibel på oppvarmingskilde. Jeg drikker heller moderate mengder av en god kaffe, enn å bøtte nedpå noe man må tvinge i seg slik så altfor mange desverre fortsatt gjør. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Prebb Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 På 17/01/2018 den 21.08, tshansen skrev: Dette har jeg sett bilder av flere ganger, men ikke satt meg så veldig mye inn i! Er det noe luddig løsning på dette? Jeg tenker da på enkelt få tak i filter og filterholder? Å hvor mange gram bruker du på en kopp (generelt) Jeg bruker GSI Ultralight Javadrip som er en plastholder med et slags gjenbrukbart mesh-filter. Kjøpte det på XXL i sin tid til en mager hundrings. Man må ikke bruke papirfilter i, men jeg gjør stort sett alltid det siden kaffen blir minst dobbelt så smooth med det. Om du ikke tar med kvern og vekt på tur, så kan det være greit å ta med en liten kaffeskje (f.eks. de du får gratis i butikken) og veie hvor mye en strøken skje med din kaffe er. Normalt er det rundt 10g. 2 skjeer blir derfor ca 3dl kaffe. Ute i skogen pleier ikke jeg å dille med samme presisjonen som jeg gjør hjemme. Kaffen kan bli like god, men siden man ikke alltid har helt kontroll på alt så kan det svinge begge veier. Jeg bruker ofte kaffekjele til å varme/koke. Har en Eagle products stålkjele med kobberbunn og den tåler alt. Og så ser den veldig fin ut på bålet. Om jeg kun skal bruke gass- eller bensinbrenner så kunne jeg tatt med en alu-kjele, men jeg har bare en liten en som har hellekant/tut. Da er det like greit å ta med kaffekjelen som gjør det vesentlig lettere å helle vann på kaffe, tørrmat, havregryn, vannflaske, etc. Stekepanne og kaffekjele er det vanlige oppsettet mitt.e a_aa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan2000 Posted March 5, 2018 Share Posted March 5, 2018 Kaffekjele kan du sette direkt på bålet. Eller brenner. Mer flexibelt. Stoppa kaffekopp och lite annet i kjelen så sparer du plass. Jeg skulle aldrig gå med et sammenskalgbart kokekar. Ikke driftskkert nok. Hivs jeg skall lage mat tar jeg med kokekar til det. Samma metod der: Stopp ned kaffekopp, kaffe, sked, lighter og nødmat i kokekaret så sparer du plass. Ett kokekar i titan som veier nesten ingenting og som står pall för i hvert fall 1500 grader C koster omtrent som den der sammanslagbare dingsen i 1e inlegget. (En gass eller bensinbrenner kan komme opp i over 700 grader C, så den kan bli "ganske varm". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.