Gå til innhold
Kjetil E.

Telt på snø/is underlag fryser fast?

Anbefalte innlegg

Gjest Mareng
4 timer siden, Kjetil E. skrev:

Har folk her inne på forumet opplevd at bunnduken i teltet fryser fast i snø/isunderlag, og hvis ja, hva kan man gjøre for å unngå at dette skjer?

Er dette hypotetisk, eller noe som faktisk har skjedd?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har aldri forsøkt å ligge i telt med bunnduken direkte ned på is men vil tro det skal endel til at hele bunnduken fryser fast. Så fremt varmeforskjellen ikke blir vedvarende forskjellig mellom over og under teltduken så burde det gå greit. Har derimot opplevd at storm matter som man har måkt over fryser litt fast men ingen krise. I tillegg så er matrialene i moderne telt relativt stive og glatte noe som ofte hindrer at de fester seg spesielt mye til underlaget. Klar om man har et gammelt telt med tykk bommulsduk så ser jeg lettere for meg fast frysing :) 

Edit:
Temperatur og vær forandringer kan også spille noe inn regner jeg med og man bør også være obs på overvanns fenomenet - kan fort bli ufrivillig våt under feil forhold.

Endret av Tor-Erik-L-77

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
23 minutter siden, Mareng skrev:

Er dette hypotetisk, eller noe som faktisk har skjedd?

Vel, jeg har ikke opplevd dette men keg tenkte at dette kunne bli en problemstilling med "varme" i teltet som ville føre til at noe vann smelter og deretter fryser fast bunnduken. Mener å ha lest noe om det i Hærens vinterskole leksjoner.. for en lang tid tilbake..  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mest teoretisk problemstilling dette ;-) Større sjans for at stormmatter fryser skikkelig til ved store temperatursvingninger eller solskinn som smelter snøen på dagen og ved skikkelig kulde på natta. Uansett ikke noe problem å løsne med moderne glatte duker.  :-)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stormmatter lar seg som regel løsne, men ikke vær for hardhendt med spaden. Det blir fort hull. 

Største problemet syns jeg teltplugger er. Fryser disse skikkelig  fast i isen, sitter de dønn. Pleier å koke opp vann, slik at jeg kan helle dette direkte på pluggene, for å få de løs. Rå makt ødelegger bare vanlig plugger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Turlyst
41 minutter siden, Kjetil E. skrev:

Vel, jeg har ikke opplevd dette men keg tenkte at dette kunne bli en problemstilling med "varme" i teltet som ville føre til at noe vann smelter og deretter fryser fast bunnduken. Mener å ha lest noe om det i Hærens vinterskole leksjoner.. for en lang tid tilbake..  

Har opplevd det på snø :) Blir teltbunnen fuktig kan det skje ved værforandring, fra mildt vær til endel kulde. Ikke opplevd det som noe større problem enn at duken kan dras forsiktig løs, ev. varmes ved å holde hender over en stund. Det har skjedd så få ganger at jeg ikke vil kalle det et problem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Turlyst

Footprint kan brukes for å spare teltbunnen. Billigere å ev skade footprint enn teltbunn. Som sagt ikke opplevd det som et problem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har de siste 5 årene teltet en god del på snø i Finnmark i vinterstid i alt fra +5 til -25 uten å ha vært i nærheten av at noe annet enn stormmattene sitter litt fast. Og det er liksom litt hensikten med stormmattene ;-). Man pakker de gjerne med snø og komprimerer dette med føtter og spade. Selv med vekslende vær har det aldri vært noe tema at bunnduken i innerteltet sitter fast i underlaget på noe vis..

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Scouthen
   Hei. 
   Jeg driver nå og vurderer å lage en hjemmelaget vedovn til isfiske mm. Jeg har veldig lyst på disse titan sammenleggbare vedovnene, men så langt synes jeg de er noe kostbare. Vi har allerede en solid sammenleggbar vedovn til lavvoen, men en vekt på 19kg blir mye å drasse på når fjerne vann skal nås på ski. 
   Så jeg har tegnet opp en prototype med ventilasjonsdeler og prisen ender på ca 700,- for materiale. Men det viktigste er vekten. Jeg er noe usikker på aluminium i pipa, men denne er genial mtp vekt og str. Så jeg har tegnet første delen med et spirorør i stål slik at det ikke blir flammer som når aluminiumen.  Jeg tar gjerne mot innspill før jeg går i gang med prosjektet. Det blir forsiktig fyring. Til matlaging har jeg vurdert en frittstående rist med egne bein til å stå over ovnen. Men tar også med en multifuel primus for vannkoking etc. Hovedformålet med denne ovnen er varme inne i teltet. Det er et såkalt hot tent med god tilgang på frisk luft og karbonmonoksid måleren er selvfølgelig på plass.  

  • Av begd
   Hei der!
   Er på jakt etter et lett solotelt og har nylig fått opp øynene for Bergans superlight tunnel 1 pers. Er teltet langt nok til meg med mine 190 cm? Vet at sittehøyden på 85 cm er begrenset, men har kun planer om å sove i teltet og vektlegger vindstabilitet over komfort.

   Øvrige erfaringer mottas med takk (gjelder selvfølgelig også andre forslag) 😃
   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Morten Grefstad
   Leker med tanken på en tur på (Nord)Vestlandet i neste uke, da det er der været ser best ut.
   Med utgangspunkt Oslo har jeg mulighet til å bo delvis i min selvbygde campervan Caravelle, men også vandre noen dager der jeg bor i telt/tarp/åpne koier/DNT.
   Litt fristet til å ta en tur ala de gamle episodene av Monsen på villspor, med fiske og bål og dagsetapper på 10-20km.
   Spesielt turen der han gikk fra Lesja-området og kom ned i Isfjorden så veldig flott ut. Synes også turer der man går på kanten av vidda der den møter fjord, eksempelvis Odda osv er flott.
   Dvs. jeg er glad i fjell og daler mer enn rent vidde-landskap og flatmyrsområder.
   Tips til rundturer, eventuelt turer på tvers eller langs av et område med muligheter for kollektivtransport til utgangspunkt for så å gå tilbake til bilen mottas med takk.
   Har det litt åpent, alt mellom 3-8 dagers turer er aktuelt.
  • Av ost
   Minipeak eller heaxpeak? 
   Kanskje det er jeg som liker å være litt utradisjonell eller bare lommeboken som er slunken, men jeg er altså på jakt etter en til tomannstelt til meg og bikkja. Primært går vi i skog, men vidda kan også bli besøkt. Tre sesonger. 
   Bikkja er 30 kg+, jeg er 190 cm.
   Har lenge sett på pyramidetelt, jeg er av den lite tøyelige sorten og trenger litt plass i høyden når buksa skal av og på og liker meg ikke når jeg føler jeg trer på meg teltet like mye som buksa.
   Luxe hiking produserer pyramidetelt for alt fra 1 til flerfoldige personer. De to nevnt innledningsvis er det jeg ser mest på. Er det noen som har konkrete brukererfaringer? 
  • Av Familienoss
   Noen som kan tipse meg om ett telt som er kjapt å sette opp. Tenker da på ett som fungere fint for en natt eller tre på små turer 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.