Jump to content
IGNORED

Sporty løper ber om tips!


Amanda20
 Share

Recommended Posts

Hei! Jeg er i toppform og driver med jogging på høyt nivå. Jeg har den siste tiden begynt interessere meg for friluftsliv, selv om jeg ironisk nok aldri har bevegd meg i fjellet, da jeg løper mye i oppløpte grusbaner. Jeg har ingen erfaring med friluftsliv, men ser frem til å utforske en del, da jeg har bosatt meg på Sunnmøret og gjerne vil utforske fjell og natur. Jeg skal handle en del utstyr på nettet i løpet av helgen, og lurte på om dette ser ut som en OK start:

-

Hidden Content

)/berghaus-torridon-65/ , ok sekk? Stor nok til å romme sovepose/telt/stormkjøkken/mat?

-

Hidden Content

)/ajungilak-kompakt-3-season/ , ok sovepose?

-

Hidden Content

)/fjellsport-jazz3-telt-/ , ok telt? Så lenge det er vannavstøtende er det vel ok?

-

Hidden Content

)/trangia-stormkjøkken-25-4ul---/ , stormkjøkken.

Takk takk.

Link to comment
Share on other sites

Linken til teltet manglet en parentes. Skal være slik:

Hidden Content

Det står at det er et festivaltelt. På fjellet kan du forvente mye regn og hardt vind. Teltet skal være vanntett og vindfast. Det må ha mange barduner. Se f. eks. på Helsport sine telt. Jeg tror du må opp i deres pro-segment for et ordentlig telt som tåler fjellvær og som du kan ta med i ryggsekken.

Du vet at du må ha med ekstra varme klær, lue, hansker og hals? Og vann- og vindtett tøy, i hvert fall på overkroppen.

Link to comment
Share on other sites

Guest PaperCut

Hei og velkommen til fjellforum!

Det er ikke meningen å være en fest(ival)brems her, men det kan være smart å starte friluftskarrieren med dagsturer på fjellet - før du går løs på de lengre ekspedisjonene :).

Vær i fjellet er ikke som vær ellers. Værmeldinger er i beste fall veiledende, og finvær kan fort slå om til et sertifisert mareritt hvis man ikke er forberedt.

Jeg vet ikke hvor kaldt det er i sunnmørsfjellene på denne tiden av året, men soveposen du har linket til er ikke spesielt varm, og gassprimus er ikke er spesielt effektivt når det nærmer seg frysepunktet.

Kjøp deg en dagstursekk og start med kortere turer uten matlaging og så kan du utvide utstyrsparken og ambisjonene etterhvert. Da får du tid til å lære mer om forskjellige aspekter ved friluftslivet og du slipper å kjøpe feil primus, sovepose og telt.

Hvis du løper om vinteren vil jeg anta at du har grunnleggende erfaring med bekledning. Lag på lag fungerer bra og hvis du legger ett lag til utenpå det som fungerer til trening i lavlandet - så har du kommet langt. Selv har jeg treningstøy fra vintertrening på sykkel og ski som er viktige komponenter i turbekledning.

Det er mange flere ting å si om friluftsliv i fjellet, men det beste er å begynne i det små og ta det videre skritt for skritt :).

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Guest PaperCut

Siden jeg var så godt igang... kan vi ta soveposevalg som eksempel. Ajungilak Kompakt 3-season soveposen har en oppgitt komfortgrense på -5C - for menn. Kvinner fryser lettere enn menn med samme innpakning, og komfortgrensen for kvinner er derfor oppgitt til -1C. Så vet vi at produsentene kan være en smule optimistiske på egne produkters vegne..

I tillegg antar jeg at du som topptrent løper ikke har mye fett på kroppen, noe som gjør at du har mindre naturlig isolasjon enn testpersonene til produsenten :). 3-season er også et begrep for produkter som er laget for vår/sommer/høst.

Soveposen du linker til, kan fort vise seg å være ukomfortabel når temperaturen tipper under +10 grader.

Link to comment
Share on other sites

Henger meg på PaperCut og anbefaler deg å starte med dagsturer eller teltturer til nærområdet, selv om du er i super form. Turer på fjellet, ikke minst på høyfjellet er totalt forskjellig fra andre type turer og krever derfor mer erfaring.

Når det kommer til utstyret du refererer til ville jeg nok lagt litt mer penger i det. Teltet kan du bare glemme ettersom det er et festivaltelt. De har sjelden særlig med gode bardunfester, dårlig vannsøyle og elendig lufting. Med andre ord kan du ende opp med å sitte langt inne på vidda med søkkvått telt og fuktig og tett luft inne, før så teltet bestemmer seg for å bli tatt a vinden. Som nevnt tidligere av andre ville jeg beveget meg opp i "Pro" linjen til helsport sine telt, eller lignende fra andre seriøse merker som hilleberg, mountan equipment osv.

Soveposen kan funke på sen vår og tidlig høst samt sommer, men resten av året synker ofte temperaturen lengre ned enn 8 grader på natten og da er posen i grenseland. I høyfjellet synker tempen lavt ned på nettene til og med midt på sommeren.

Stormkjøkkenet fungerer greit, men kan være stort og klumpete om du drar på tur alene. En mindre og mer effektiv primus er en mulighet. Eneste du må huske på er ,som nevt av andre at gass uansett kun fungerer bra i + grader.

Husk også at du skal ha plass til mer enn bare camputstyr i sekken. Skift med klær, varme klær, vind/vandtett, lue osv hører med, siden været skifter i fortere enn man tror er mulig på fjellet. Om du ikke allerede ka det vil jeg også abslutt si du bør lære deg bruk av kart og kompass forstest mulig..noe som egentlig er enkelt om man bare bruker det på dagsturer fra starten av :)

Link to comment
Share on other sites

Tusentakk for gode råd og tips:-) Jeg er som sagt i god form, og har lang erfaring med 5000 & 7000 meters løp. Det er ikke kaldt på denne tiden, så tenker alt utstyret går fint i høsttider, bortsett fra teltet, da jeg kommer til å velge et nytt og større telt. Dere snakker om at kjente merker er gode, men ser at det er dyre priser på slikt utstyr. Tenker å finne et litt større telt. Jeg vet det kan li kaldt , så har kjøpt ullundertøy fra Kari Traa. Takk igjen for alle tips, dere er supre:-) Gleder meg til å utforske fjellet.

Link to comment
Share on other sites

PS: Ser at teltene varierer mye i vekt! Tenker å ha et mest mulig lett telt, da sekken kan bli en samlet vekt på 10kg, noe som blir mye mtp. ryggsekk. Da blir spørsmålet mitt, er det best å kjøpe et litt dyrere telt, eller er de som ligger på 2000 OK i kvalitet/vekt? Teltet trenger ikke være helt vanntett da jeg kun tenker helgeturer i fjellet der værmeldingen er sjekket på forhånd:)

Link to comment
Share on other sites

For det første er en værmelding i fjellet noe man skal ta med en ytterst liten klype salt. Men jeg ville heller spart litt og kjøpt et godt telt du kan ha i mange år. Blir fort like dyrt å kjøpe flere dårlige telt.

Med sunn fornuft og respekt for fjellet er det bare å dra på tur :)

Link to comment
Share on other sites

Hvis teltet skal være med i en lett sekk hele turen bør du vurdere lett-variantene. F.eks Super-Light-teltene til Helsport.

Jeg har selv Ringstind SL 1-2 som veier under 1 kg ferdig pakket. Det er veldig lite og tåler ikke storm men jeg har brukt det veldig mye.

Alternativet er å legge opp flerdagsturer med basecamp på et passende sted. Da slipper du å ha telt, sovepose osv. på ryggen hele tiden.

Angående sovepose. Selv har jeg klart meg med 3-sesongers sovepose i mange år - en Helsport Alta (har kjøpt vinterpose nå i sommer). På turer der det blir kuldegrader har jeg tatt med lakenpose og brukt inni soveposen. Det hever komforttemp en god del grader synes jeg.

Lykke til med friluftsliv i fjellet!

Jeg håper du vil si om et år: "Hvorfor i all verden startet jeg ikke med dette tidligere?". :-P

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Kallen
   Heisann! Kjæresten og jeg har nettopp kjøpt oss telt og turutstyr, og vi skal begi oss ut på vår første tur. I den anledning lurer vi på om det finnes noen gode (og lett tilgjengelige) teltplasser i byfjellene i Bergen? Vi har sett litt på området rundt Storevatnet ved Stoltzekleiven; og dette virker aktuelt da det ikke er i drikkevannsområdet eller i Fløyenområdet.
    
   Vi har ikke bil, og er da avhengig av beina, buss eller tog.
   Har dere andre tips til teltplass eller erfaring med telting ved Stoltzen?
    
   Takk  
  • By DFM62
   En liten rapport etter 3 netter i mitt nye Big Agnes Copper Spur HV2 Expedtion. Turen gikk på Hardangervidda, fra Haugastøl til Mogen. Må si jeg var litt spent på et amerikansk 3-sesongers med løs ytterduk. Har et Staika fra før so for meg blir referansen for et 2-manns fjelltelt.
   Med en god del vind de 3 første dagene, anslagsvis i området opp til nominelt 8-9-10 ms, ble det grei test på vindegenskaper og jeg har vel fått bekreftet at valget av Expedition utgaven var det riktige - for meg. Forskjellen mellom Expedition og non-expedition utgavene (foruten en vektforskjell på ca 1 kg) ligger i at Expedition bruker hel duk i innertelt, har kraftigere stenger, kraftigere duk osv. I tillegg er altså innerteltet i Expedition "hel ved" og ikke kun mesh. På Expedition kan du heller ikke bruke yttertelsdøren som "Baldakin". Det blir litt vektforskjeller mellom disse versjonene, Expedition til venstre. Mitt eksemplar veier inn på akkurat 2.4kg:

    
   Det skulle fort vise seg at akkurat tett innertelt var lurt - med ventilasjonspanelene helt åpne trakk det merkbart når det blåste som mest. Med litt justering av åpningene ble det etterhvert riktig så lunt og fint inne i teltet. Argumentet om at "det er greit å ha god sovepose, for det trekker mye i innerteltet" (klarer ikke å finne igjen den kommentaren fra en annen tråd) ble viktig for mitt valg av modell.
   Teltet takler vind forbløffende bra! Litt positivt overrasket - konservativ som jeg er, har jeg nok vært noe skeptisk til "rakkelverket" av et stangskjelett, men innså ikke at "edderkoppen" med stangkryss i midten faktisk utgjør to relativt avstivede trekanter, med den stivheten det innebærer, kontra tradisjonelle buer som krysser. Innerteltets innfesting, med klips over stengene, bidrar også til avstivningen. Resultatet er at teltet leer seg knapt i vindkasta, ihvertfall i de styrkene jeg opplevde disse dagene.
   Oppsett i vind gikk greit: jeg plugget ned innertelt først, med fotenden opp mot vinden (hodeenden er den halvdelen av innerteltet som innerteltsdørene åpner for). Teltet har grå og røde koder for fot- og hodeende. Sett opp stangskjellettet og tre de på plass i maljene sine. Hekt på klips til innertelt og fest tverrstanga til slutt.
   Så kneppes de grå klipsa på ytterteltet i fotenden fast. Hold duken samlet og fest borrelåsene som sitter under hvert bardunfeste rundt stengene. Dette er viktig, ihvertfall i vind - du forankrer bardunen til stanga på denne måten, slik at bardunen ikke bare er festet i ytterteltsduken. Fortsett "medvinds" til du har kneppet fast duken i de røde klipsene. Stram så opp ytterduken i hvert av de fire klips-festene. Deretter barduner.
   Av en eller annen uforståelig grunn har BA valgt å sende med 10 plugger, riktignok av god kvalitet, mens du egentlig trenger 12. Merkelig sted å spare penger - det kan kanskje diskuteres om du egentlig trenger de siste 2 - for utspenning midt på endeveggene, men allikevel... Jeg valgte å ta med Hillebergpluggene mine - i hovedsak fordi de er noe lettere.
   Som det skulle framgå av bilder er det grei plass - til 1. Hvordan noen ser for seg at dette skal være et 2-manns telt er litt uklart for meg. Det finnes ikke mindre enn 12 +1 små og store lommer i innerteltet. +1 er dekslet for lufteluka rett over hodeposisjon -hvis den er lukket, dobler den fint som lomme, men hvis luka er åpen, forsvinner den muligheten. Kjempedigg med så mange lommer! Her har Hilleberg noe å lære! I tillegg finnes det hemper for tørkesnorer "overalt". 
   Sømkvaliteter og generell finish er bra. Innerhøyden er ok, men ikke mer. litt lavt til å stå på kne på underlaget og ta av og på klær, men det går.
   Har ikke fått testet teltet i regnvær, så jeg skal ikke si så mye om hvordan det vil arte seg, men jeg er kanskje noe overrasket over mengden kondens på innsiden av yttertelt på morgenen når jeg skal leggge sammen teltet. På en teltkonstruksjon av denne arten, med åpne skjørt hele veien rundt, og med masse vind og luftbevegelse, hadde jeg forventet mye mindre av denslags. Innerteltet var helt tørt alle dagene. Den løse ytterduken har jo også den fordelen at jeg ka ta av duken og riste den nesten tørr før jeg pakker den ned. det er litt verre med Staikaen - det kan gjøres, men det blir mer fomlete...
   Ellers er det grei plass for Jetboil'en - ingen angst for å komme for nær telduken. Lite og ingen effekt av oppvarming i teltet fra matlaging, antar den varmen bare er for kråka. Jeg hadde nok ikke stastet på dette teltet på tidspunkter hvor oppvarming ble viktig - da ville jeg hatt noe med duk helt ned til bakken, tror jeg.
   Alt i alt har dette teltet vært i overkant av hva jeg ventet - veldig godt fornøyd! 

   På morgenkvisten ved Lågaros

   Ved Ørteren


   Grei plass for å fyre opp en liten Jetboil


   Tomannstelt? Neppe!

   Sittehøyde med et chairkit er ok

   Ved Lågaros


    
  • By Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: 
   Hidden Content


   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • By erles
   Ser etter en 2p telt - noen med gode tips? 

   Kriteriene er: 
   - vekt under 2kg
   - må tåle mye vind (høyfjell i skikkelig ruskevær!), og føles trygt. 
   - Aller helst 2 innganger og plass nok til sekk og primus i yttertelt. 
  • By sturela
   Er på jakt etter et telt til meg og mine to hunder. Har en husky og en stor vorsteh  og jeg er en mann på litt under 180 cm.Jeg  vil ha et telt som har bra bunnduk. Må ha insektnett i dør, være lunt. Blir brukt mest på vår og høst. Har i dag et tunneltelt( bjørgefjell 3 camp ) frå ca 1990.  Jeg er egentlig kanske fornøyd med det , men bunnduken er kanske slitt og det er litt stort.Klarer meg med et 2 mannstelt . Blir mest brukt i skogstereng, mulig fjelltur på sommer. Dør til innertelt bør være slik at det ikke blir tråkket på når dør er åpen.( dør må ikke ligge på bakken ) . Lite pakkvolum er viktigere en vekt da den ene hunden skal bære det og ikke jeg. Men vekten bør ikke være så mye over 3kg.Har lurt om Hilleberg kaitum 2 kan være et lurt valg. Kan sikker være lurt med kuppeltelt også da det kan være dårlig med pluggfester også i skogsterng. Viktige er også at det er bra avstand mellom innerduk og ytterduk slik at ikke sovepose blir bløt av kondens. Tar i mot forslag med stor takk
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy