Jump to content

Gammel primus


REs

Recommended Posts

Foretok en liten sjekk av "primusbeholdningen" og finner, foruten de som virker, to stk. som trenger litt , eller kanskje litt mer, oppussing.

(Hva er vitsen med en primus som ikke virker?)

Den ene er en Hipolito nr. 0 som er nesten ubrukt og den andre, en gammel tysker av merket BAT. Det fine med slike gamle brennere er at de stort sett er identiske, uansett hva de heter eller hvem som har laget dem.

Nå trenger jeg reservedeler og er på jakt etter et sted hvor det går å få tak i pakninger, dyser etc. til disse. Blir en slik gammel primus demontert så må nok alle pakningene skiftes.

Den gamle "tyskeren" fikk jeg ikke fyr på, men Hipolitoen lot seg ikke be to ganger. Den brenner noe ujevnt og med en gul flamme og så lekker den litt under skålen hvor det skal være rødsprit. Denne lekkasjen tar fyr etter en stund og må selvfølgelig fikses. At den brenner ujevnt kan kanskje være dysa. Har testet den med en liter vann og det er helt tydelig at den gule flammen varmer mye dårligere enn min omnifuel som brenner med en jevn blå flamme. Jeg antar at en vanlig primusdyse vil passe. (Mangler nøkkel til å skru ut dysa.)

Er det noen som vet om et sted hvor det er enkelt å få tak i reservedeler til slikt gammelt skrammel? Har sjeket litt rundt på nettet uten særlig hell.

post-4379-133474733099_thumb.jpg

post-4379-133474733112_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Det kan hende du kan få hjelp hos RK-smia. Forøvrig kan nok Finn fra nittedal (på finn.no) ha mye deriblandt dysenøkkel med universlledd. En gammel 111 nøkkel kan kanskje løse det også.

Lekkasjen under spritskåla skyldes nok at den "gode gamle" asbestpakningen ikke mer "den gamle" lenger. Loctite gjengetetting. 577 funker nok, eller å lage en pakning av bly, til nød en kobberpakning type bunnplugg på bil.

Gummipakningene lager du av gammel sykkelslange.

dsk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy