Jump to content

hvilken kniv skal man velge???


shenina

Recommended Posts

nå har jeg lest masse om både den ene og andre kniven... da også om forskjellige samekniver... tenker da mest på ks 8 eller ks 9,

men så har du old fashion, de lux, standard etc etc..

det skal være en gave så jeg kan liksom ikke spørre vedkommende... men han ønsket seg en buck kniv (som jeg ikke har klart å oppdrive i stor str i litt ''røft'' utsene) eller en slags samekniv.. den skal bli brukt til f.eks fjerning av små trær langs gjerder og en del annet hobby arbeid.. så det blir en kniv i steden for ei øks... altså med litt flere bruks egenskaper...

men hva skal man velge?? noen erfaringer å høste derute... så også det var en samekniv med finger stopp, men den er 8" og jeg lurer på om det er teit å gå for den siden den er mindre enn 9"... skal ikke være lett...

eller er det noen andre anbefallinger om noen store kniver (med litt tyngde) og kvalitet som er brukanes til den slags... ??

kanskje noen veit om buck er å få tak i et sted?? eller noe som kan ligne... har sett på en svart buck kniv hos en mann en gang og den var knall tøff, men tenkte jo aldri å spørre hvor den var kjøpt!!

Link to comment
Share on other sites

Annonse

fikk ikke opp noen eksakt kniv på den linken, bare siden dems.. men på top secret fant jeg en del buck kniver ja!!takk :)!!

når det gjelder samekniven.. hvilken ville du i såfall valgt ??? ser det er forskjell på de...

man får en vanlig modell, en de luxe modell og en old fashion....

Karbonstål i blad, skaft av bjørk kokt i linolje,

skaft av masurbjørk (flammebjørk). Blad av blånert kull-/karbonstål,

skaft av tjæreoljet bjørk. Blad av blånert kull-/karbonstål...

jeg har rett å slett null peiling på dette så er veldig glad for hjelp :cry:!

og med tanke på buck eller samekniven..

hvilken egner seg egentlig best til små rydding av kvist og små trær og generelt sånn ''grov'' arbeid...

nå ser jeg at buck hadde mange modeller som jeg ikke helt forsto forskjellen på ... men noen her må da kunne litt om det ?! :)

prisen er ikke så viktig her...(altså innenfor rimelighetens grenser, hehe) så om den koster 500 eller 2000 kr er i grunn det samme!

jeg skal bare ha en kniv som den fremtidige eier blir fornøyd med og som er verdt å handle i bursdags gave :)

han er ingen kniv samler... men han har absolutt behov for en som duger.... for makan til irritert sjel der han gikk å rydda langs gjerde med en bitteliten kniv skal man leite lenge etter tror jeg :) så da får vi se om vi får gjort noe med det :)

Link to comment
Share on other sites

kanskje noen veit om buck er å få tak i et sted?? eller noe som kan ligne... har sett på en svart buck kniv hos en mann en gang og den var knall tøff, men tenkte jo aldri å spørre hvor den var kjøpt!!

Den Buck kniven du refererer til er nok mod. Frontiersman. Tror den gikk ut av produksjon, men det ser ut til at den er tilgjengelig hos flere nettbutikker.

Link to comment
Share on other sites

Hei, har selv brukt samekniv på busker og småtrær i hage da jeg synes at det er mer effektivt enn sag og øks så lenge ikke diameteren er større enn ti cm på det som skal kappes. Ikke minst effektivt til å kviste slike trær med! Til akkurat den bruken synes jeg Helle sin er noe bedre da jeg synes den gir mer effektiv hogging enn Strømeng.

Link to comment
Share on other sites

Man skal aldri gi kategoriske råd om kniv, fordi det etter min mening blir en personlig følelse og smakssak. Nå

gir du imidlertid en så vidt "smal" bruksanvisning at de her til lands for under tusenlappen og opp har meget bra kniver til nettopp det du beskriver. Det må nesten bli en kniv av sameknivtypen, og i størrelsen 8" - 9" er det antakelig finske Janne Marttiini i Rovaniemi som med sitt harde kromstål holder best kvalitet over tid. Jeg har selv hatt en av hans Ilves-kniver (24 cm bladlengde, men med skogskniv-fasong i bladet) i nesten 30 år - og den er like god, selv om jeg ikke har vært snill med den fine lærslira. I Norge har jeg kjøpt både Strømengs store samekniv - og Helle sin Lapplandskniv da den først ble laget - også nesten 30 år siden. Jeg har brukt disse knivene til alt, fra partering til busk- og trehogst, så jeg har litt erfaring. Får du ikke tak i Marttiini, så setter jeg Helle foran Strømeng pga stålet. Du nevner Buck. De har aldri laget så store kniver, den største er Frontiersman, men har ikke erfaring med den. Når det videre nevnes at det ikke skal gis kniv som gave, så er dette eldgammel overtro, som i dag noen ganger kan nedfelle seg i at man knyter en mynt fast i knivslira ved overrekkelsen. (Gammel magi osv). Jeg tror forresten finnene nylig har fått strenge regler om knivenes størrelse, så jeg tviler på om du får tak i lang nok Ilves (betyr Gaupe). Mvh Frost06. (Men Marttiini lager også samekniv-fasongen, uten restriksjoner så vidt jeg vet).

Link to comment
Share on other sites

Gode tips dær Frost06, og takk for å opplyse om den gamle overtroa, tenkte det var noe som at hvis mottakeren skadet seg på den eller drepte andre med den så betydde det på nyspråkets vis.."dårlig karma" og skyldfølelse osv...kan dette stemme?

Men hvorfor knøt de med en mynt egentlig?

Synes det er litt interessant men myter og overtso...og beklager hvis dette ble litt vekk fra tema.

Jeg tenker også knivstålet er et viktig element for å forsterke knivens sjel, hvilke stål liker dere best til hvilke arbeid?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Den blir umulig å skrive kort om myter og sagn knyttet til kniver og kniver som gave - og når du videre spør om noe som andre lite erfarne eller beleste kanskje smiler av - knivstålets sjel knyttet til knivens arbeidsoppgaver: Da ber du om flere bøker! Heldigvis er en del slike bøker og fortellinger skrevet - på mange språk, men flere foreligger på norsk! Dette konsise forum blir rett og slett for trangt til en tilnærmet seriøs besvarelse - selv om fjellets evighetssus ligger i forumets navn. Jeg har nettopp hastebesvart en annen knivkar fordi jeg er på veg til en knivsamler som også kan mye om det du spør om. Hvis du er interessert skal jeg prøve å hente fram noen navn og titler til deg i løpet av søndagen. Mvh Frost06.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

I dag var endelig denne klar for utlevering på posten.

Buck Frontiersman Custom. Ny fra Buck´s Custom Shop. Det som skiller fra den ordinære Frontiersman er:

Hjortehorn skjefte, mircata innlegg i fingervern og bak på skjefte - og polert (speilfinish) blad.

post-5051-13347466468_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy