Gå til innhold
  • Bli medlem

Frost06

Aktiv medlem
  • Innholdsteller

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  1. Er tilbake fra whatever. Kan som eksempel på en av mange abc'er nevne Encyclopaedia of knives av A.E. Hartink. Starten på boka er en del elementært om knivhistorie, knivstål og knivsmeder. Resten av boka er "bare" en presentasjon av en rekke av de dyktigste knivsmedene rundt om i verden - men på det siste området kunne den nok vært dobbelt så tykk for å få med flere. Hvis du spør på biblioteker, kan de som regel skaffe hvilke bøker som helst, men når du er på nett: Gå på linker om CUTLERY, som er den mer internasjonale betegnelse på kunsten å smi kniver. Ellers søk etter mer kompetent assistan
  2. Den blir umulig å skrive kort om myter og sagn knyttet til kniver og kniver som gave - og når du videre spør om noe som andre lite erfarne eller beleste kanskje smiler av - knivstålets sjel knyttet til knivens arbeidsoppgaver: Da ber du om flere bøker! Heldigvis er en del slike bøker og fortellinger skrevet - på mange språk, men flere foreligger på norsk! Dette konsise forum blir rett og slett for trangt til en tilnærmet seriøs besvarelse - selv om fjellets evighetssus ligger i forumets navn. Jeg har nettopp hastebesvart en annen knivkar fordi jeg er på veg til en knivsamler som også kan mye
  3. Heisann! Jeg leser forespørselen din i kveld, er på veg ut og har egentlig dårlig tid, men ditt forehavende er så prisverdig at jeg vil berolige deg med at råd vil du få. Det er mange meget dyktige knivsmeder her i landet, pluss mange som har det litt som deg - er i oppstart, prøver seg fram. Det er flott! Jeg skal prøve å kontakte noen som kan gi mer vettuge råd i oppstart enn jeg kan, men i første omgang må du belage deg på å komme under tak, et høvelig uthus, kjellerrom med god avlufting - men det praktiske med resten av smia er det andre som kan gi langt bedre bedre pedagogiske råd. Jeg vi
  4. Til Gbfjell: www.sportingoutbacksupplies.com -australsk "akuttnettsted" for folk til fjells og andre outsurfing nerder. Ligger litt på hugget iblant med varer som selv de største og minste amerikanske bare kan svare med sorry. Kanskje nisjeforsøket lønner seg - for nå har de pluselig tre USA-made "lost Buck" inne, noe ikke engang Ebay hittil har kunnet reklamere med. Og UNDER amerikanske priser. Mvh Frost06.
  5. Tusen takk til forumfolk med gode innspill! Natt til i dag var "Generalen" i havn med PayPal - fra Australia! SOS hadde ETT eksemplar liggende? Til dere som lurer på hvorfor "Generalen" rives vekk så fort på auksjonene i USA: I enkelte knivmiljøer derover (kanskje her også?) er den blitt en slags "kultkniv" hvor det virker som om samlere får høy puls. Nå får jeg i hvert fall bedre samvittighet overfor jaktkompisen min! Mvh Frost06.
  6. Hjertelig takk for engasjement og hjelpsomhet. Men saken er følgende: top secret-modellen er Buck 119 Special, på en måte "lillebroren" til Buck 120. Special er fortsatt i produksjon, og lett å få fatt i, og av de aller fleste betraktet som langt hendigere enn nr 120. Så over til eBay og øvrige nettsteder: eBay nekter min pc deltakelse i budgivningen så lenge jeg ikke har en operator som er "døgnåpen"! Alle øvrige nettsteder som reklamerer med nr 120 er ved henvendelse utsolgt for lenge siden! Likevel bruker de den som reklame! Med MEGET vennlig hilsen Frost 06.
  7. For en tid tilbake klarte jeg å rote bort en Buck 120 General som tilhørte en god kompis. Jeg har kjøpt ham en Fällkniv som erstatning, men vet at han hadde et spesielt "forhold" til denne Buck'en. Derfor har jeg på alle måter forsøkt å skaffe ham en slik - og der starter mysteriet. Det er solgt en god del av den både i Norge og andre land, men ved søk er det ingen som kjenner noen som har en Buck 120. Den er jo ute av produksjon, men jeg trodde i min naivitet at NOEN hadde "overlevd" i skuffer eller skap hos folk som kan være villig til å selge den, evt. få en mye dyrere kniv i bytte fra min
  8. Man skal aldri gi kategoriske råd om kniv, fordi det etter min mening blir en personlig følelse og smakssak. Nå gir du imidlertid en så vidt "smal" bruksanvisning at de her til lands for under tusenlappen og opp har meget bra kniver til nettopp det du beskriver. Det må nesten bli en kniv av sameknivtypen, og i størrelsen 8" - 9" er det antakelig finske Janne Marttiini i Rovaniemi som med sitt harde kromstål holder best kvalitet over tid. Jeg har selv hatt en av hans Ilves-kniver (24 cm bladlengde, men med skogskniv-fasong i bladet) i nesten 30 år - og den er like god, selv om jeg ikke har væ
  9. Til Gbfjells innlegg pr 16. sept. Jeg tror vi begge misforstår hverandre. Jeg er enig i nesten alt du skriver, men problemet ligger kanskje i at jeg ikke noen gang har ment at andre skal ha mine meninger. Jeg vet ganske mye om stål, knivstål og "grinding", men må som alle andre holde meg til hva jeg har lest og erfart. F.eks: Jeg vet mye om komveks egg, har bl.a. eid en Fällkniven A1, og noen samekniver med samme eggtype - men ikke samme stål! Jeg vet hva som er denne eggens fordeler, men den passer ikke godt til min måte å bruke kniv på. Derfor skriver jeg at jeg ikke liker konveks osv. Jeg h
  10. Til Gbfjells innlegg pr 16. sept. Jeg tror vi begge misforstår hverandre. Jeg er enig i nesten alt du skriver, men problemet ligger kanskje i at jeg ikke noen gang har ment at andre skal ha mine meninger. Jeg vet ganske mye om stål, knivstål og "grinding", men må som alle andre holde meg til hva jeg har lest og erfart. F.eks: Jeg vet mye om komveks egg, har bl.a. eid en Fällkniven A1, og noen samekniver med samme eggtype - men ikke samme stål! Jeg vet hva som er denne eggens fordeler, men den passer ikke godt til min måte å bruke kniv på. Derfor skriver jeg at jeg ikke liker konveks osv. Jeg h
  11. Til Bjerknez først. Så vidt jeg er CS Master Hunter i hva CS kaller VG-1 San Mai-stål. Jeg vet ikke nøyaktig hv a deres VG-1-legering er, men gjennom San Mai-prosessen skal de i teorien bruke et laminert stålopplegg som normalt er av høy klasse. Det høres ut som et godt kjøp når kniven ikke er dyrere. Personlig liker jeg større blad, men det er du som skal like kniven, og den virker ren og fin i design. Så var det erys. Endelig en av de mange kreative i landet som tør stikke hodet fram og bidra til at vår knivkultur ikke bare dyrker fortid, me
  12. Jeg er så pass gammel at jeg etter mange velmente råd og mye lesing om knivstål og herding, sitter igjen men ganske mange kniver. Nå skal jeg spisse litt: Nesten alle fabrikk-kniver fra hele verden er utrolig dårlige i forhold til pris, både når det gjelder stål, fasong, skjefte og slire. Og både før, nå og sikkert i framtida, vil keiserens nye klær vandre rundt med den til enhver tid "godtatte" kniven til allround bruk. Til den som startet temaet vil jeg si: Hvis du ikke synes at du har råd til en custom-kniv, så velg den du LIKER best - og jeg mener da med følelsene og hvordan den føles i gr
  13. -Fyr løs, sto det i spørsmålsstillingen, og nettopp det kunne jeg hatt lyst til en dag en svær elgokse angrep mens jeg sto med fluestang ved en elvebredd i ødemarka nord i landet. Jeg måtte rømme opp i et tre, som heldigvis var brukbart solid. Elgen prustet og stanget, og fjernet seg ikke. Dette var tidlig ettermiddag, og utpå natta var situasjonen den samme. Hvis jeg da hadde hatt en kraftig nok revolver, så ville jeg i hvert fall ha startet med et varselskudd, foruten at jeg ville følt meg en smule tryggere. Heldigvis ble elgen lei og dro avgårde på morgenkvisten. For all del: Jeg anbefaler
  14. Det var en i dette forumet som sa spørsmålet var å ligne på "hvor tung er en stein". Det er en dyp sannhet i dette svaret, og det bør derfor ikke oppfattes som et forsøk på å fleipe bort spørsmålsstillingen, tror jeg. Vi må jo aldri glemme at selv om naturen er den storslåtte (også i voldsom omskiftelighet), så er det ikke bare ut fra filosofien om at en kniv skal være et billigst mulig verktøy man skal velge. For den filosofien, som jeg synes mange kjøper, både gjør den totale naturopplevelsen "flatere", i mangel av et bedre ord. Kniven selv skal være en viktig del av vår natuopplevelse, den
  15. Heisann! Jeg leser i dette forum en grei og avslappet prat om kniv. For meg er en kniv ikke bare et hvilket som helst verktøy til billigst mulig pris. For meg er kniv kunst og funksjon i forening med det ypperste av kvalitet. Dette er ikke jåleri, som jeg fullt ut skjønner at flere vil mene. Men jeg har levd så lenge med naturopplevelse kombinert med jakt og fiske, at jeg har MANGE kniver. Hver enkelt av dem er en del av min totale rekreasjon når jeg drar ut på tur (aldri sur, kan ikke sies for ofte, er like livsforlengende og berikende hver gang). For meg er kniven en partner som jeg må stol
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.