Jump to content

Odin

Aktiv medlem
 • Posts

  339
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Odin

 1. Lim fast all gummien på gammasjen mot gummien på sålen på skoen. Skjær bort overflødig gummi og lim. Skjær bort gummien rundt stegjernfeste på skoene. Mye arbeid for å få til dette. Du må pusse gummien rundt skosålen og gummien inni gammasjen for å få godt feste for limen. Jeg har brukt duct tape for å holde gummien på plass under liming. Gummi som går under såle kan skjæres bort, og limes fast. Har gjort dette med noen par Alfa Skarvet sko. Godt resultat, en gammasje som er 100% tett rundt skoene. Men prismessig er det nok lik pris å kjøpe en ferdig sko med integrert gammasje. Ser det er kommet mange nye sko med ferdig gammasje på markedet.
 2. Vil anbefale at du studerer iskartene fra NVE, og spør lokalkjente om isforholdene på Storglomvatnet. Forholdene kommer til å bli unormale denne våren, da alle magasin kommer til å bli tappet mye ned. Brefallet ned mot vannet på sørsiden som du har tegnet i ruten din er bratt i siste delen ned mot vannet, og brefallet har store sprekker. Jeg har ikke erfaring i dette området vinterstid, men har vært mye i området sommerstid. svekket is.pdf
 3. Rottefella BC magnum har vært brukt på flere ekspedisjoner. Sjekk litt hvilke tilbakemeldinger som blir gitt hos flere. Jeg har brukt denne bindingen på 4 mnd sammenhengende skitur, fungerte bra. Eneste delene som ble ødelagt var gummidemper foran skoene. Denne byttet lett uten verktøy. Eller blir det litt generell slitasje, men bindingen fungerer godt. Jeg liker denne bindingen fordi man flytter "bevegelsespunktet" frem til koblingen (Stålpinnen i skoen) Man slipper slitasje i skoen, slik som oppstår med "gamle andeføtter" Da løsner gjerne sålen etterhvert, eller man får et slitasjepunkt over tærne som tar inn vann lett. BC binding er bra så lenge den fungerer. Men man kan få et stort problem hvis stålpinnen i skoen løsner, det er en vanskelig nødreperasjon. Der er gammeltypen lettere å reparere. Uansett hvilke binding du velger, er det lurt å tenke gjennom hvordan du kan reparere binding og hvilke rep.utstyr du må ha med.
 4. Det er mulig å legge inn GPS spor på fjellforum. Garmin GPS-database (.gdb) filer har vært aktivert en stund. Det er mulig å legge inn andre filtyper også. (gpx) (kml) Så om noen vil legge til sporlogg i turrapport er dette mulig Brukere som ønsker å se sporlogg må ha mapsource installert på sin pc, det er da bare å dobbeltklikke på gdb.fil som ligger vedlagt i tema her på fjellforum. Man bør også ha kart installert hvis man ønsker å se terrenget rundt ruten. Når man skriver en turrapport kan man velge temaforum under, da plasserer man innlegget riktig geografisk i Norge.
 5. Odin

  Børvasstindan

  Jeg og en kompis gikk alle østlige tinder i fjor sommer. Gikk fra riksveien og opp til skardvatnet, deretter opp på sørligste topp (Jæveltanna). Vi gikk ned i skaret usikret til vi fant rappelfestet til sveinung fra 2003. Det er nok en fordel å lage et rappelfeste høyere opp på toppen. Rappelfestet fra 2003 var preget av vind og vær, og har nok ikke vært brukt av andre siden 2003. Jeg laget et nytt feste der. Husker ikke rappellengden, men hadde mye tau nede i skaret. Klatringen opp fra skaret er enkel, men mye løs kalkfjell. Kompisen min klatret. Han fant sikringsplasseringer, men fjellet er som sagt løst. Klatringen videre er lett/ vi brukte en kombinasjon av klatring/løpende forankring og vanlig fjellvandring. Veien sier seg selv. Når man kommer ned fra store Åselitind, kommer man ned i et nytt skar. Ser et fint dieder i toppen, klatringen går opp ei renne. På toppen er det store blokker, man kan lage standplass i. Dette er egentlig den fineste klatringen på hele turen. Når man kommer til ende på turen oppe på Børtind, er det lurt å gå ned på østlig side. Nordsiden er bratt, og etter en lang dag er det ikker fristende å begynne med rappeller når man kan enkelt kan gå ned. Kikka i veggslarv no, og artikkelen der sier det mest nyttige.
 6. Dette er ikke noe problem. Men husk hvis du tar betaling for dette, er det å regne som organisert virksomhet. Du har da et erstatningsansvar. Et tau som gjestene rappelerer på. Så står du på toppen med et tau som du sikrer gjesten med i tillegg. Hvis det er utsatt frem mot kanten, legger du gelendertau som gjestene henger fast på når de beveger seg frem mot "standplass". Hvis du har en hjelpemann nede, kan han ta av gjester sele/åtter.
 7. Jeg har brukt solcellepanel på lengre turer, hvor man er såpass lenge ute at man trenger lademuligheter. Min erfaring er at hvis man forflytter seg i Norge er det såpass tett mellom steder hvor man har tilgang på nettspenning for lading av elektronisk utstyr. Solcellepanel er overfødig ved raske forflytninger. Men ved opphold på mer øde områder over lengre tid, eller til sjøs er solcellepanel en nytting ting. Jeg her to fleksible paneler, et på 12V/12W og 12V/25W Førstnevnte er lett, og leverer nok effekt til de fleste artikler. Har mulighet for parallelkobling for å øke effekten. Bruker et lite batteri for mellomlagring, og som lagringsplass når alt annet er ladet opp. Har da mulighet for å ta ut forskjellige spenningsnivå fra 5,5V -19V Det siste jeg har med er en liten multilader som tar alle batteri. Oppsettet er da. Solcellepanel, kabel, spenningsforsterker, batteri, multilader og noen plugger som passer fra batteriet til div artikler. Har også med noen oppladbare batteri. Har også gjort som Otto Støver, mine elektriske artikler går kun på AA batt så langt det er mulig.
 8. Det er også en fordel å sove med innerteltet åpent, på vinterstid er man ikke plaget av mygg. Trenger ikke å ha hele åpningen oppe, trekker bedre gjennom. Jeg var på tur i 4 mnd med denne posen i fjor vinter med Svalbardtelt. Når man er samenhengende på tur, er det greit å lufte/tørke posen når muligheten byr seg. Jeg var kun plaget av is rundt hodeåpningen. Børsta posen før jeg pakka den ned, børste deretter teltet og kosta ut rimen som falt ned i bunn. Deretter kan man starte med matlaging/fyring. Dampsperre er ikke noe aktuelt i Norge. Dessuten får man en meget spesiell kropp etter langvarig bruk av dampsperre pose. Er vel god lufting som er løsningen på det meste.
 9. Kondensen kommer mye fra pusten, jeg har opplevd det samme. Spesielt i åpningen på posen. Vinterstid er det bare å koste bort isen.
 10. Jeg kjøpte denne soveposen til en treåring. http://www.mammut.ch/en/productDetail/241000800_v_140/Ajungilak+Little+Mammut.html Er det noen som forstår det skillestykket som skal settes på fotenden på soveposen. Skal korte ned lengden litt. Ser det er to glidelåser på skillestykket.
 11. Når det gjelder Spot har den noen svakheter enda. Kjenner folk som ikke har fått den til å sende OK under lange turer. Man får heller ingen bekreftelse på om signal er sendt. Men jeg vet også at det er folk i Norge som har blitt reddet etter utsendt nødsignal fra Spot.
 12. Jeg kjøpte nødpeilesender for noen år siden. Har en Mcmurdo sender. Den er uten GPS modul. Den sender på 121,5 og 406 MHz. Satelittovervåkningen av 121,5 MHz er i ferd med å fases ut. Men 121,5 brukes som (Homing) peilesignal for ulike redningstjenester. Så det anbefales å kjøpe nødpeilesender med 121,5 og 406 MHz. 406 MHz er signalet som går til satelitt. Hvis jeg skulle gjort tilsvarende kjøp nå, ville jeg lagt noen ekstra kroner i en nødpeilesender med innebygd GPS. Redningstjenestene liker nødpeilesendere som sender kordinater i tillegg til ID og krysspeiling av 406 MHz. Man setter en mye mindre radius på søkeområde. Senderen du kikker på har interface mot GPS, noe som betyr at du må koble opp GPS mot nødpeilesender hvis du skal bruke den. Min tankegang er at hvis nødpeilesender noen gang må benyttes, kan situasjonen være såpass kritisk at man ikke er i stand til å begynne med oppkobling mot ekstern GPS. Da er det fornuftig å ha utstyr som man kan betjene på enklest mulig måte. Ved kjøp av Nødpeilesender må denne registreres hos Post og teletilsynet. Årlig avgift på 600 kroner. Det registreres også kontaktpersoner i tillegg til egen info. Du har da en ID på sender som identifiserer deg hos Hovedredningsentralene. Ved utløst sender vil HRS først prøve å kontakte eier, og kontaktpersoner for å sjekke om det er reel situasjon.
 13. De to batteripakkene er oppgitt med forskjellig målenhet. mAh og Wh Brunton: 3,4 Ah 5,5 V Ah x V = Wh 3,4 x 5,5 = 18,7 Brunton leverer 18,7 Wh eller 3,4 Ah Tekkeon: 50 Wh 5-19 V Wh / V = Ah 50 / 5,5 = 9,09 Tekkoen leverer 50 Wh eller 9 Ah Så det er en grunn til at vekten og prisen er ulik.
 14. Jeg har denne løsnngen http://www.powershop.as/PartDetail.aspx?q=p:10511815 Da kan man forsyne utstyr som krever forskjellig spenning. Lader med solcellepanel.
 15. Sveiveradioen fra bokkilden funker bra som radio og lommelykt. Men å lade mobil er den ikke kjempebra. Må sveive veldig mye for å få litt strøm på mobilen. Har testet den på tur i minusgrader, men ikke mye strøm jeg fikk inn på mobilbatteriet.
 16. Odin

  Hund i telt

  Hvis du har et gammelt liggeunderlag, kan du godt sjære av en bit som passer til hunden. Mye varmetap går i snøen/bakken. Liggeunderlag/dekken eller jervenduk passer bra for en hund som ikke er kuldesterk. Jeg har shaferen i ytterteltet med liggeunderlag og jervenduk.
 17. Som Otto Støver skriver kan de være svært værutsatt i Sorjusområdet, så det er lurt å starte med gode værmeldinger. Eller å ligge på Ny-Sulitjelma i påvente av bra vær. Når man kommer til Norsk Sorjus, er det dårlig/ingen mobildekning helt til man kommer til Ritsem. Nord for Ritsem er det sporadisk mobildekning.
 18. Hei Jeg gikk motsatt vei i påska for noen år siden. Veien var ikke brøyta da. Men det er mulig den blir brøyta et stykke. Vi kom ned i dårlig vær, så ikke sikkert brøyting var prioritert da.
 19. Hvis du ikke er veldig erfaren vil jeg råde deg til å ta noen helgeturer. Prøv å lev to dager på det naturen gir deg. Naturen er ikke bestandig gavmild. Fiske slår lett feil, å leve på planter er kun en nødløsning over kortere tid. Ofte er den næringen du kan tilføre av røtter/lav/bark/bær akkurat nok til å dekke den energien du forbruker i en hvilesituasjon. Jakt på småvilt er kun tillatt innenfor fastsatte tider, og du må ha avlagt jegerprøve, betalt jegeravgift og jaktkort. Kosten du beskriver kommer til å ble en vanvittig slankekur. Brød,ris og fisk krymper deg fort inn. Fisk kan for utebli. Uansett er kostholdet ikke forsvarlig for 2 mnd. Du mangler viktige i kostholdet. Overlevelse i naturen på planer er mest for å holde bakteriesystemet i magesekken i gang, og tilførsel av noe energi... Jeg vil råde deg til å dra på tur, men ta med litt mer utvalg i mat. Mye fett, litt salt, sukker, havregryn, tørrmelk, ris, potetmos +++ Kanskje noe tørket kjøtt. Til slutt kan jeg si at jeg vet folk som har dratt på tur for å leve kun på fiske, fiskelykken uteblir... De har ikke spist noe som helst, "magen stopper opp" og de klarer ikke ta til seg næring når de får tilgang på den. Så vær forsiktig, tren...
 20. Disse gamasjene isolerer godt, nesten for godt. På kalde vinterdager legger det seg is innvendig i gamasjen, spesielt i den nederste delen som ikke slipper fuktighet inn eller ut. Men dette er et luksusproblem, man er tørr på beina og holder varmen bra. Isen børster man rett og slett ut etter endt dag. Jeg har limt disse gamasjene fast på skiskoene mine. Brukte de 4mnd sammenhengende, var ikke våt på føttene en dag.
 21. Har du plass til ullsokker og et par vanlige sokker i skoene? Gammasjer hjelper også endel for å holde varmen. Et lite tips. Når du fryser på føttene eller på fingrene er det ikke "der det er kaldt". Den generelle kroppstemraturen er litt for lav grunnet tap andre plasser, gjerne på hode eller hals. Da gjør kroppen litt omprioriteringer på blodstrømmen for å holde viktige plasser varme, hender og føtter er lavprioritet. Så disse blir først "ofret". Når jeg fryser på føtter eller fingre, tar jeg en sjekk av lue, hals osv.. Motsatt kan du ventilere med å ta av kun lue, hvis det er varmt. Jakke trengs skjelden å tas av... Mulig du er godt kledd Uansett kan du gjerne kjøpe skikkelige såler i skoen, det hjelper litt.
 22. Jeg har både ullstillongsen og ullskjorta med høy hals, har hatt opptil flere. Slitestyrken er ikke den beste hvis du ikke bruker utterplagg utenpå skjorten, kan rive den opp på greiner og lignende. Men en veldig gode plagg, jeg bruker dem året rundt. I vinter brukte jeg kun lannulva under skallbekledning i 4 mnd, laveste temperatur var ca 35 minus. Ikke noe problem så lenge man er i bevegelse.
 23. https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=16791&highlight= Her er det diskutert litt før.
 24. Du har ingen spesielle solpaneler å referere til? Jeg synes panelene/rullene til Brunton er upraktiske å ha med på tur. De er store, og kan ikke pakkes sammen. Har en kompis som brukte "rull" fra Brunton på vintertur over flere måneder. Panelet hans holdt ikke mål, og ble droppet. Jeg har annet fabrikat og løsning enn Brunton. Jeg liker forøvrig at det henvises til produkt som man her erfaring med. Å linke til en produsent gir ikke mye matnyttig informasjon.
 25. Hvis dette er ditt første tau, så kjøp et heltau. Så ser du fort videre behov om du bruker det mye. Er du gira på klatring, klarer du alt med heltau.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy