Gå til innhold
  • Bli medlem

Swordfish

Aktiv medlem
  • Innlegg

    14
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om Swordfish

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Litt sent svar, men har noen ord i orange nerraførr her...
  2. Hei! Når du sier "klatrekurs", så er det vanskelig å forstå hva du har vært med på. Du har tydeligvis ikke vært på et kurs hvor du har mottatt noe særlig informasjon om hva klatring dreier seg om. Jeg vil anbefale deg å melde deg på et sikringskurs, slik at du får en skikkelig innføring i klatring og utstyret som trengs da dette ikke er noe du/dere skal sette igang med uten å være klar over hva som kreves for å klatre trygt. Slike sikringskurs får du tatt ved stort sett alle klatresentere og klatreklubber. Jeg kan godt si litt om hva slags utstyr du skal ha tak på for å sette igang, men tar du et kurs for du en god oversikt. Man får stort sett kjøpt startsett på butikker som selger klatreutstyr som inneholder sele, brems, karabiner og sko. Når det gjelder sele for poden, så anbefaler jeg (og såvidt jeg vet, Norsk Klatreforbund) kropps sele for alle barn under 10 år. Dette er ikke fordi at en sittesele ikke sitter godt på en seksåring, for det kan den sikkert gjøre, men det er på grunn av vektfordelinga som gjerne er noe topptungt på små barn. Dette øker sjansen for at de flipper rundt ved et fall og dermed slår bakhodet i veggen. Tau er ikke noe du trenger å tenke på før du evt. skal ut å klatre. Her også anbefaler jeg at du tar et kurs, evt. blir med noen som virkelig vet hva de gjør. Det er ikke bare bare å få til et topptauanker ute, du må vite hva du driver med og hvordan utstyret skal brukes. Alle tau som brukes for sikring er dynamiske tau. Statiske tau har andre bruksområder, også innenfor klatring men da ikke i forbindelse med sikring av klatrere. Bottom line. Skaff deg godt med kunnskap før du hiver deg igang med noe som du ikke mestrer Klatreklubber og klatresentere er fullt av folk med masse god kunnskap, men også en god del bessewissere. Tar du kurs med godkjente instruktører er du trygg på at du får den kunnskapen du trenger.
  3. Du kan gjøre akkurat det samme med klemknutetaua, bare i mindre skala.
  4. http://www.youtube.com/user/mikebarter387#p/u/75/EdVwwFEX5tc Film sier mer enn tusen ord...
  5. Jeg roper TROLL på denne her. Dette blir for teit. "knuten bør være stor for å unngå at den går gjennom rapellen dersom man mister kontrollen" Hva faen tror du en KLEMknute skal brukes til?! Om jeg tar feil og du ikke er et megastort hårete TROLL, så har jeg kun en ting å si: Lykke til! Bare ikke dra andre med i grava.
  6. ...Det holdt? Som i: phui, jammen bra det holdt? Dette er direkte uansvarlig! Og jeg bryr meg pent lite om at belastningene på tau er langt mindre ved rappelering enn ved fall. Om du bruker disse tauene for eget bruk så er det kun deg selv som blir skadet eller drept. Her tar du derimot ansvar for folk som ikke har noe grunnlag for å vurdere risikoen de utsetter seg for, og det med utstyr som kan være i en tvilsom stand. Jeg håper at du tenker deg kraftig om før du arrangerer noe slikt igjen. Utstyret skal det ikke være noe tvil om skal man gjøre noe slikt trygt og man skal selv ha svært god erfaring med rappelering. Det er mye som kan gå galt under rappelering, selv på "bare" 6 meter. Kjøp nytt utstyr, men ikke bruk det på intetanende konfirmanter eller andre før du vet hva du driver med!
  7. Takk for tips, det skal jeg ta med til neste gang jeg evt. arrangerer noe slikt. Jeg satt opp et tau for rappel, med dobbelt tau og atc, og et tau hvor jeg sikret deltakerene fra toppen. Dette fungerte utmerket.
  8. Jeg skal også være gjest på laget, så det er ikke snakk om noen form for betaling.
  9. Kom igjen Adler, et par innlegg til nå for å virkelig, virkelig illustrere poenget ditt! Ja, jeg er instruktør, og siden jeg faktisk spør andre så kan jeg ikke se at NKF gjør noe feil. Tvert imot. Jeg er gjennom kursinga som instruktør kritisk nok til å stille spørsmålet om dette er noe jeg kan, vil, eller burde gjøre. Godkjent instruktør-inne betyr da på ingen måte "ferdig utdannet klatreguru"? Siden jeg i dette tilfellet er i tvil, så spør jeg. Jeg er ikke i tvil om at jeg innehar nok kunnskaper til å kunne utføre dette på en trygg måte, men du var sikkert rimelig sikker på dine evner og kunnskaper når du arrangerte fearfactor dagen. På tross av det var du drittnervøs. Det, er en type erfaring jeg er ute etter. Takk! Kunne du ikke bare sagt det i første tråden? Veggen vi eventuellt skal utfor er en murvegg, fullstendig uten overaskelser. Og med et bombesikkert toppanker, dobbelt tau til rappelen og sikring på et ekstra tau føler jeg meg rimelig trygg på at det skal gå bra. Dersom vi i det hele tatt bestemmer oss for å gjøre dette. Og når jeg sier vi, så mener jeg megselv. Det er jeg som er klatreguruen. Strippebar....mmmneitakk.
  10. Backupsikring, da tenker jeg to tau. Et for rappel og et for sikrer som står nede og kontrollerer. Yes? Promille, seff...
  11. Muligens et spørsmål som drar med seg endel advarsler, men når man lurer så spør man. Jeg skal være med å arrangere et utdrikningslag nå i sommer. Temaet rappelering kom opp, i.o.m. at jeg bedriver den slags aktiviteter. Jeg er godkjent instruktør-inne og har noen års erfaring med klatring ute og er samtidig av den forsiktige typen; dvs. jeg går alltid gjennom tinga min nøye før jeg hiver meg utfor noe. Så kommer spørsmålet. Har jeg anledning til å ordne til rappelering for sju-åtte stykker på egen hånd, eller finnes det noen regler som forbyr meg å utføre slike ting? Selv om jeg vet hvordan og er kapabel til å utføre det trygt? Jeg tenker vi skal være to stykker, en oppe og en nede til å holde kontroll på tauet. Så til spørsmål to. Om jeg har anledning til å utføre dette. Er det noen andre som har erfaring med et slikt arrangement og kan komme med selvsagte og uselvsagte tips?
  12. Swordfish

    Clogging

    I bruksanvisningen til Petzl Ascender (finner du her) er det som du beskrev på Basic'en, et kryss og dødningehode over det å koble nederste hullet til sentralløkka. Anbefalt metode er som jeg sa å koble øverste hullet med låsekarabin til sentralløkka, med tauet gjennom karabinern. Det samme gjelder Petzl Basic, den skal brukes med karabin gjennom topphullet til sentralløkka. Som du selv har nevnt. Videre er ikke Croll anbefalt for bruk i forbindelse med fall, altså som clogger, ifølge Petzl selv. Så den ville ikke jeg brukt til clogging overhodet... Denne må du forklare nærmere, for jeg skjønner ikke et kvidder av hva du mener her. Skal man snakke om en forskjell vil det være mellom Ascender/Basic og Croll. Ascender og Basic er i prinsippet kliss like med untak av håndtaket til Ascendern...sammenligningen mellom APT kontra GriGri henger ikke på greip... Tauet skal gå gjennom karabinern på både Basic og Ascender slik at det låser fast tauet i posisjon. Hvordan får du til å løsne cloggern (altså basicen) uten å skru opp skrukarabinen?
  13. Swordfish

    Clogging

    Denne tråden burde være et lysende eksempel på hvorfor man ikke burde finne info om klatreteknikker på nett og dermed ta de for god fisk...jeg har "lært" clogging på nett. Jeg tilhører de som har clogget med en Petzl Ascender, og koblet den nederste hullet til sentraløkka. Jeg har aldri lest (som jeg kan huske) den delen av bruksanvisningen som tar for seg selvsikring, og her fikk jeg meg en liten overaskelse. Takk Adler. Skal prøve å clogge med anbefalt metode neste gang å se hvordan det går. Kan ikke se for meg at det er noe problem med den løsgangen som blir i cloggern, da tauet uansett tar av for noe rykk idet cloggen tar tak. Skal begynne å finlese bruksanvisninger....
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.