Gå til innhold
FredrikLD

Modifisere Trangia Multifuel

Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg har en såkalt Trangia Multifuel X2. Den funker bra når den er avskrudd, og funker fint når den er på max effekt. Hvis jeg derimot vil kjøre den på lav effekt så virker det som om det blir problemer med trykket. Denne har jo bare en ventil så jeg lurte på om den gikk an å skaffe en ventil fra Primus Omnifuel, og bytte denne delen. Da vil jeg få to ventiler, en i hver ende av slangen.

 

Tror dere det kan funke? Godt mulig det er litt forskjellige prinsipper med disse to modellene, men de ser nå iallefall veldig like ut fra utsiden... Er det noen som har noen erfaringer her? Evnt noen som har begge modellene som kan prøve å skru opp ventilen for å se hvordan de ser ut? Altså Primus Omnifuel sin ventil: http://www.primus.eu/spindle

Satt inn i en Primus Multifuel/Trangia Multifuel X2.

 

Og selvsagt, hvis noen har en gammel og ødelagt omnifuel, men med en ventil som virker, så kan jeg kjøpe den og prøve selv..

 

Mulig dette er en long shot, men tar imot alle tips med takk.

Og ja, jeg skulle ha tenkt på dette på forhånd, men det var en julegave og den funket bra på mine første vinterturer der jeg kun smeltet snø og kokte vann. OG ellers tenkte at det vil ta litt tid å bli vant med ny brenner. Men jeg har altså ikke blitt venn med den helt enda, så vil prøve å gjøre noe med det...

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Høres genialt ut.

Hvis du da sammenligner med utseendet til multifuelen trangia brukte tidligere ( Optimus Nova) så burde alt klaffe.  Det hadde av likevel vært lurt å prøve først, den spindelen var svinaktig dyr. Det hele forutsetter at det er gjenger og ventilsete i trangiaversjonen. Kan ikke skjønne hvorfor det skulle være ulikt, men trangiaversjonen har litt lavere toppeffekt.

 

dsk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for svar.

Til dsk:

Det er ikke gjenger på svindelen til min Multifuel, men det kan jo godt være at det er gjenger på innsiden av brenneren likevel, slik at det er mulig å skru inn Omnifuel sin spindel.

 

Til REs:

Fin link, men dette hjelper meg ikke så mye. Da må jeg jo uansett kjøpe meg ny brenner, og det var det jeg tenkte å unngå. Å få den til å passe i stormkjøkkenet er ikke noe problem. Greia er at jeg vil ha to ventiler, framfor kun en som jeg har nå, men er ikke glad i kjøpe nytt utstyr når jeg allerede har noe som nesten funker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg antar at det er denne delen som er problemet. (Jeg får prøve meg på en liten "brainstorming" her.)

Fra bildene som finnes på nettet så kan det se ut som om den har to ventiler, men det har den altså ikke. Det er enten bare en blending på T-delen som er loddet på tilførselrøret til brenneren eller så kan det se ut som at denne delen har en eller annen funksjon, kanskje en sikkerhetsventil eller kanskje det bare er en blending av hullet der nåla skulle gått gjennom?

 

5377034625_280b5c63f7.jpg.a3a974208bd174

Jeg fant en beskrivelse / test av denne brenneren på nettet som tar opp noe av problemet.

https://www.flickr.com/photos/dougnienhuis/5377034625

Hvis du skal modifisere denne delen så må ventilhåndtaket være så langt at det kommer utenfor veggen på Trangiadelen som brenneren sitter i. Dette burde ikke være noe problem, men det som sikkert er et større problem er lengden på nåla og om setet i ventildelen som nåla skal gå inn i på trangiabrenneren er laget på samme måten som på Omnifuelen.

CIMG7684.thumb.JPG.f3af225f4061d6f466300

Som du ser av bildene så er hylsa som nåla går gjennom en god del lenger på Omnifuelen enn på Trangiamodellen. Denne hylsa er loddet fast til brenneren og det er ikke så enkelt å bytte eller bygge om disse. Det eneste som jeg kan tenke meg kan være en løsning er å bytte hele brennerdelen hvis det lar seg gjøre. Litt vanskelig å se ut fra bildet av Trangiabrenneren. Men da får du nok en langt større kostnad.

Ny brenner inngår ikke som reservedel i sortimentet til primus og bare denne nåla koster ca. kr. 800,-

http://www.primusshop.no/reservedeler#/page/2 

En mulighet kan være å forsøke å få kjøpt en brukt / utbrukt Omnifuel brenner, hvis det finnes, og bruke deler fra denne til å bygge om den du har.

Jeg sjekket finn.no, men fant ingen ting der. Så var jeg innom eBay.com men der er det også bare nye brennere og repsett som selges.

OBS OBS, det ligger en del billige multifuelbrennere på eBay som ligner på Nova, men pass deg for disse. Jeg har en sånn billig brenner som ble kjøpt på nettet og etter diverse reparasjoner, på ny brenner, så brenner den kun gass.

Slik jeg ser det så kommer du ikke utenom å kjøpe en ny brenner, eller så hadde det vert interessant å høre hva de som lager denne Trangiabrenneren har å si til problemet ditt. Har den noen merking som sier hvem som har laget den?

På Omnifuelen står det PRIMUS og det gjør det sikker også på den du har.

http://primuscamping.com/pages/contact-us 

CIMG7685.JPG.8da900155efe52c404ab2316cf3

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for bra og informativt svar. 

Jeg fant ut at en kamerat av meg har Omnifuel, så jeg skal innom ham for å teste om det lar seg gjøre å skru de sammen. Hvis det ikke funker, så blir nok neste steg å selge denne og heller se seg om etter en ny.

Jeg sendte mail til Trangia og informerte dem om problematikken, det samme i sportsbutikken der den var kjøpt. Trangia skriver at de er klar over at den kan være vanskelig å justere, men har valgt å gå for denne løsningen likevel. Så var ikke så mye å hente der...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Pulksliter'n
   Hei! 
   Jeg skal handle en multifuelbrenner for å ha i backup i tilfelle noe skulle skje med min Primus. Av alle brennere som er der ute har jeg kommet frem til to stykk jeg ikke klarer å velge mellom, Soto Muka Stove eller Optimus Hiker+, så da spør jeg dere her inne om hvilke erfaringer dere har med disse to brennerene. 
   Litt pros & cons
   Hvorfor Soto Muka Stove? Den krever ikke forvarming, pakkes lett sammen og blir utrolig liten og hendig, meget fleksibel slange, hurtigkobling fra slange til pumpe samt den brenneren med best effekt tilgjengelig på markedet. 
   Hvorfor Optimus Hiker+? Nostalgi. Den er/oppbevares i en firkantet stålboks noe som gjør den robust og den da tåler å ligge slengt i pulken. Stabil/veltesikker i mine øyne, halve effekten av Soto Muka Stove, tung vekt.
   Jeg synes egentlig tallene taler for seg og burde vel strengt tatt følge sunn fornuft å gå for Soto Muka, men har også lyst å følge hjertet. Så da spør jeg dere erfarne fjellfolk, hvilken brenner burde jeg gå for? 
   PS. 
   Jeg er på jakt etter en kjele med varmeveksler i bunn til snøsmelting og vannkoking. Tanken bak det er å redusere bensinforbruket og dermed ta ned vekten i pulken, samt korte ned tidsforbruket ved snøsmelting, det er jo så dørgende kjedelig 🙄
   Har dere noen anbefalninger til kjele som rommer 3-4 liter? 
   Pulkslitern
  • Av fightingfalcon
   Jeg har lest en del poster på dette forumet om disse to brennerne er litt nysgjerrig på om noen har erfaring med begge.
   Som jeg har forstått så er Dragonfly et klart valg når man skal kokkelere, da denne kan justere intensiteten på flammen. Derimot har denne flere bevegelige deler
   som kan gå i stykker underveis på en tur. XGK EX står frem som ekspedisjonsbrenner nummer 1 og jeg ser folk anbefaler denne over en lav sko. I tillegg har denne kommet bra ut i kullostester.
   Jeg er veldig interessert i en brenner som fungerer uansett, men også kan kokkeleres med (Kanskje et umulig ønske? evt. må ha begge?). Er det noen her som lager mat med XGK?  eller er det bare snøsmelting og koking? Jeg har lest her tidligere at man kan justere intensiteten på XGK ved å pumpe mindre trykk på flaska. Er "simmering" med XGK så omstendig at man heller bør gå for en dragonfly? eller er dragonfly så robust at den kan være det beste av begge? 
    
  • Av dsk
   Det er alltid vanskelig å få tak i deler til noe som ikke er hyllevare i sportsbutikken, så jeg håper vi kan samle noen kilder her.
   Etterhvert vil nok noen av kildene til resevedeler bli borte, men vi har en tråd å lete i.

   Gjennom de siste årene har Finn Hjelmerud solgt deler på finn.no  
   På Ebay dukker det opp og forsvinner selegere, i dag fant jeg denne: https://goo.gl/AB2JSa  med tradisjonelle brennere for parafinprimuser uten innebygget ventil/rensenål.
  • Av friluftspappa87
   To/ett barn aleine med far
    
   Som tittelen sier skal jeg reise en del på telttur med ungene. Har en treåring og en toåring. Treåring har allerede nå under Orange flom varsel på Sørlandet sovet ute i tunnelteltet med meg uten problemer. 
    
   Han hadde da med bamser, boka, lørdagsgodt å fikk styre ting etter hva han ønsket. Fikk bestemme hvor vi gikk, hbor han skulle sove osv å være med å pakke ned tingene, pakke ut, tørke utstyr osv og det var en suksess. 
    
   Jeg merket fortat det ble veldog vanskelig å bære utstyr for to personer (spesielt med barn som trenger litt komflrt) 
    
   Denne turen var jeg heldig og reiste ikke så langt så hadde sykkelvogn, men allikevel var det fullt selv med en liten ryggsekk. 
    
   Hvordan får dere med ungene langt?
    
   Jeg tenker en kraftig bæremeis å spenne fast telt,soveposer,liggeunderlag og en stor vanntett pose på bærmesien.  Så kan guttungen enten gå eller sitte på bærmesien. Så kan jeg  ha en vanntett pose på ca 10lg som kan sitte i bærmesien eller bæres av meg når jeg går. 
    
   Har hatt med ungene mye ut, men aldri på overnatting før nå. Men nå er han bort av basillen. Ogsåså kommer til å være aktiv her.
    
   Mange år siden jeg har vært mye på tur, og utstyret har blitt fantastisk. 
    
   Hva slags primus er trygg å fyre i fortelt for å varme med barn i teltet. Jeg ligger da ved åpningen så han ikke kan komme seg ut uten å vekke meg. 
    
    
   Vi fant tilogmed et magasin med skarp ammunisjon til en AEG H&K på turen. Skal levere det til politiet i morgen
    
   god tur. Hilsen to turglade gutter


  • Av Truls Bjerkmo
   Jeg kjøpte nettopp en splitter ny Optimus Polaris Optifuel. 
   Første gang jeg startet den brukte jeg parfin (Shell Premium til oljefyr). Etter god forvarming ville den ikke gi enn konstant blå flamme, bare gul og lite varm flamme. Jeg prøvde så med Diesel, til akkurat samme resultat. Derimot gir brenneren en fin og blå flamme ved bruk av gass. 
   Jeg har ikke brukt lyddemper på brenneren.
   Som relativt ny i primusmiljøet, sitter jeg nå fast. Jeg vil sette pris på all hjelp til feilsøking.
   (Kan legge ved video om ønskelig.)
         -Truls
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.