Jump to content

FredrikLD

Aktiv medlem
  • Posts

    17
  • Joined

  • Last visited

About FredrikLD

Recent Profile Visitors

915 profile views

FredrikLD's Achievements

  1. Takker for svar. Det ble litt for kronglete til å finne ut av i denne omgang. Gjør et mer helhjertet forsøk på å skaffe oversikt i øpet av våren/sommeren.
  2. Noen som kjenner til jaktmulighetene i dette terrenget? Finnes det noe grunneigarlag jeg kan kontakte? [Hidden Content]
  3. Hei. Hvilket høyfjell er det snakk om? Det er ikke alltid det er like lett å få satt opp en tarp i høyfjellet over tregrensa. Kan alltid få til noe, f.eks. ved hjelp av noen gamle kvister som er brukt til å kviste skiløyper, eller store steiner, men ikke allid at det er så lett å sette opp telt eller mykt å ligge like ved den store steinen. Så kommer altså mest an på terrenget spør du meg. Men alt går sikkert an Selv pleier å bruke tarp når jeg er i skogsområder. Jeg bruker tomannstelt på aleneturer, på hardangervidda f.eks. Da kan man ligge inne å lage mat, lese osv, dersom det blir dårlig vær.
  4. Jeg har gått både trekanten i Trollheimen på ski og "Norge på tverrs-turen" gjennom Sylane på ski. Min subjektive mening er at det er en lettere tur i Sylane. Begge turene var på ski og begge turene brukte vi DNT-hyttene. Det er kortere etapper mellom hyttene i Sylane, mindre bratt og også kortere vei til bilvei og bebyggelse dersom man må avbryte turen. Hvis du føler deg trygg på terrenget og naturen i Trollheimen så ville jeg ikke hatt noen problemer med å anbefale Sylane! Nydelig terreng synes jeg, traff lite folk og fikk naturen tett innpå Lykke til
  5. Tror ikke du finner så mye steinsopp så høyt til fjells, som noen nevner her. Rimsopp er den jeg har funnet mest av i bjørkeskogen/tregrensa i traktene rundt hardangervidda.Men det varierer veldig fra år til år hvor mye du finner. 2014 var et knallår, 2015 et magert år. Så lenge det er fjellbjørk eller dvergbjørk så kan du finne et par arter som er knyttet til disse, bl.a. rimsopp som nevnt. Fjellskrubb og rødskrubb kan du også finne mengder av. Rundt Haukeliseter, hvis det er en sammenligning, har jeg funnet en god del rødskrubb rundt 1000-1100 moh. Les deg opp på sopparter knyttet til bjørk. Mild gulkremle kan du også treffe på. Og selvsagt kantarell er mulig, men har ikke funnet denne så høyt før. Finnes også andre sopparter som ikke knytter seg til trær, disse kan jeg ikke så mye om desverre. Husk at dersom du finner noen av skrubbene så trenger de rikelig med varmebehandling, ca 15 min.. Og at rimsopp har litt radioaktivitet i seg, så du trenger ikke spise denne hver dag lenge i strekk.
  6. Ifølge Oslo Sportslager så er dette nøyaktig samme ski med tanke på alle egenskaper, bare ulikt design og litt forskjellig utvalg og tilgjengelighet av lengder.
  7. Enig med de meste som blir sagt her. Fisken kan fint holde seg en dag eller tre, avhengig av temperatur. Kan også nevne at fisken mister litt holdbarhet ved filetering. Med andre ord bedre å sløye/rense fisken, men vent med å filetere den. Utsagnet om at brødposer er bedre en handleposer fra butikk støttes også. Punkt nummer 1 blir uansett å sløye fisken umiddelbart. Er det et lite vinddrag så anbefaler mange å la fisken ligge å "tørke" i vinden til kjøttsiden har dannet en liten hinne. Denne fungerer som beskyttelse og gjør at den holder seg lengre. Denne teknikken gjelder mest hvis du ikke salter fisken. Saltet vil ødelegge denne hinnen. Salting øker holdbarheten og gir god smak, men bidrar også til å trekke fuktigheten ut av kjøttet (gjøre det fastere, men også potensielt mindre mørt og saftig). Dette blir litt smak og behag. På mange turer har jeg varmrøyket fisken i en enkel hjemmelaget røykovn á la Abu-røyken. Her er en vanlig oppskrift å salte fiskestykkene et par timer (mange anbefaler også dagen før) før røyking. Med andre ord så holder fisken seg fint et par dager. Det er også verdt å tenke på hvor i sekken du legger fisken. Skal du gå lenge i en retning, så unngå at den ligger helt ytterst i sidelomma eller i den delen av sekken som er eksponert mot sol. Finner du ei snøfonn graver du den ned der ved leirslåing, pauser osv. Å grave ei grop i myr kan også gi kjøleskaptemperatur.
  8. Jeg har brukt Trangia Multifuel i en sesong og vil IKKE anbefale det videre til andre. Mitt argument var det samme som deg, jeg er glad i Trangia sitt stormkjøkken, er ingen gramjeger og ville bruke samme kokekar som står stabilt og godt vinter som sommer. Hovedproblemet er, som noen andre også har påpekt, regulering av varmen. Siden reguleringen bare sitter ved flaska så fungerer det mye dårligere enn andre modeller som har regulering også ved selve brenneren. Jeg har investert i dette adapteret: [Hidden Content] Det passer fint sammen med Omnifuelen: [Hidden Content] Det eneste dette krever for å funke er at du skjæret et ekstra hull i godset på den nederste delen av stormkjøkkenet. Hullet må ha ca tilsvarende størrelse som det hullet som de leveres med i dag for plass til gassledningen. Det er vel hakket dyrere med Omnifuel enn Trangia Multifuel, men jeg anbefaler det likevel. Dette gjør matlaging mye lettere. Skal man bare smelte snø/koke vann så har det ingenting å si, men skal man lage matretter, koke grøt, la ting småputre så anbefales Omnifuel på det varmeste! Folk er forskjellige og har forskjellige behov. Dette er iallefall den løsningen jeg har fallt ned på! Lykke til
  9. Takk for bra og informativt svar. Jeg fant ut at en kamerat av meg har Omnifuel, så jeg skal innom ham for å teste om det lar seg gjøre å skru de sammen. Hvis det ikke funker, så blir nok neste steg å selge denne og heller se seg om etter en ny. Jeg sendte mail til Trangia og informerte dem om problematikken, det samme i sportsbutikken der den var kjøpt. Trangia skriver at de er klar over at den kan være vanskelig å justere, men har valgt å gå for denne løsningen likevel. Så var ikke så mye å hente der...
  10. Takk for svar. Til dsk: Det er ikke gjenger på svindelen til min Multifuel, men det kan jo godt være at det er gjenger på innsiden av brenneren likevel, slik at det er mulig å skru inn Omnifuel sin spindel. Til REs: Fin link, men dette hjelper meg ikke så mye. Da må jeg jo uansett kjøpe meg ny brenner, og det var det jeg tenkte å unngå. Å få den til å passe i stormkjøkkenet er ikke noe problem. Greia er at jeg vil ha to ventiler, framfor kun en som jeg har nå, men er ikke glad i kjøpe nytt utstyr når jeg allerede har noe som nesten funker.
  11. Hei. Jeg har en såkalt Trangia Multifuel X2. Den funker bra når den er avskrudd, og funker fint når den er på max effekt. Hvis jeg derimot vil kjøre den på lav effekt så virker det som om det blir problemer med trykket. Denne har jo bare en ventil så jeg lurte på om den gikk an å skaffe en ventil fra Primus Omnifuel, og bytte denne delen. Da vil jeg få to ventiler, en i hver ende av slangen. Tror dere det kan funke? Godt mulig det er litt forskjellige prinsipper med disse to modellene, men de ser nå iallefall veldig like ut fra utsiden... Er det noen som har noen erfaringer her? Evnt noen som har begge modellene som kan prøve å skru opp ventilen for å se hvordan de ser ut? Altså Primus Omnifuel sin ventil: [Hidden Content] Satt inn i en Primus Multifuel/Trangia Multifuel X2. Og selvsagt, hvis noen har en gammel og ødelagt omnifuel, men med en ventil som virker, så kan jeg kjøpe den og prøve selv.. Mulig dette er en long shot, men tar imot alle tips med takk. Og ja, jeg skulle ha tenkt på dette på forhånd, men det var en julegave og den funket bra på mine første vinterturer der jeg kun smeltet snø og kokte vann. OG ellers tenkte at det vil ta litt tid å bli vant med ny brenner. Men jeg har altså ikke blitt venn med den helt enda, så vil prøve å gjøre noe med det...
  12. Dersom du har mulighet så kan det være en bedre mulighet å grave fisken ned i ei myr. Kan fort være kaldere her enn i vannet, og du er også sikret konstant skygge. Ei snøfonn er selvfølgelig enda bedre dersom det finnes. Bare vær obs på tyver, som nevnt tidligere, fugler, rev, osv. Hvis du pakker det ned i ei myr er det greit å være sikkert på at du har pakket det tett slik at det ikke kommer i kontakt med jord, vanntett pakkpose eller lignende.. For selve kvaliteten på fisken så er et lite dryss med salt er en god idé, som andre har nevnt. Det beskytter mot bakterievekst, gir litt smak, men drar samtidig væske ut av fisken, så dette er en balansegang og smaksak. Det er også bedre å pakke den inn i f.eks. avispapir eller noe annet som absorberer fuktighet før du legger den i pose, framfor å pakke den direkte i plastpose. Man vil unngå at fisken blir liggende i bløt. ( her er salt et paradoks, siden det bidrar til å dra væske ut av fisken). Husk også at det er mye bedre å bruke fryseposer/brødposer kjøpt i butikken, enn handleposer fra rimi osv. Dette er sistegangs plastikk som er dårlig kvalitet og er ikke så sunt å få i seg. Sist, men ikke minst, gjør opp fisken så fort som mulig! Behold hode og hale på, ikke fileter den med mindre du må pga plassbesparelse. Ikke skyld fisken i vann mer enn nødvendig. La den heller tørke litt i vinden før du pakker ned. Da får kjøttet en hinne som hindrer bakteriespredning og beholder saftigheten i fiskekjøttet. Avslutningsvis så er jeg enig med det noen andre nevner her. Spis og kos deg med fisken de første dagene og ta kun med det du får den siste dagen eller to hjem. Hvis du vil ha matauk og også god matkvalitet på fisken, så er det den fisken som er best og mest aktuell. En annen måte å løse det på er jo selvsagt å bruke bøtten til å legge rakfisk i, hvis du er interessert i den slags. Finnes masse oppskrifter på dette. Sørg bare for at bøtta er helt ren! Fisken legges da i bøtta med litt press over seg sammen med salt og rakprosessen er i gang. Denne prosessen fortsetter når du kommer hjem, og etter en måned eller to så er rakfisken klar. På denne måten kan du iallefall få utnyttet all fisken du har tenkt å få uten at kvaliteten forringes eller at noe går til spille. Lykke til
  13. Jeg var i Femundsmarka forrige helg. Så her kommer en kort rapport dersom du fortsatt lurer på forholdene. Hadde nok gått fint å strekke det til denne helga også, men etter det kan det bli litt vanskelig å komme seg fram. Fortsatt var det greit med snø med unntak av myrer og bekker. Når sola sto på ble det gjennomslagsføre der skogen var tettest og i skråninger med mye snø. Om morgenen og formiddagen var det fin skare å bevege seg på. Isene hadde fortsatt fin tykkelse, stålis, ikke overvann. Vær obs med inn og utos, samt smale sund på store vann, f.eks. Roasten. Jeg gikk med pulk og klarte å ta meg fram dit jeg ville. En del skuterspor noen steder som man kan følge også dersom man vil. På avblåste topper, enkelte steder på Røvollfjellet var det lite snø. Går man med pulk klarer man fint å dra pulken over myrer osv, går man med sekk så kan man jo bare ta av seg skia og traske på føttene der det er lite snø. Om en uke eller to kan man nok fint ta seg fram på føttene dersom man heller ønsker det, og heller velge rute og trasé ut fra forholdene. Selve Femunden blir sikkert litt skummel etterhert, men de mindre tjernene har nok is en god stund til.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy