Gå til innhold
Cerberus

Bruk av ulike kaliber (rifle)

Det er 3220 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Som den eneste i familien som interesser meg for jakt (driver småviltjakt pr i dag), kommer jeg med all sannsynlighet til å overta to rifler etter en gammel onkel med det første.

Jeg vet ikke så veldig mye om våpenene, har bare sett så vidt på de for en stund siden, men det er snakk om en .270 Win (tror det er en Ruger) og en .308 Remington. Jeg mener .270'en er i desidert best stand av disse.

Det jeg lurer på er hvilke jaktformer disse to egner seg best til. Jeg jakter som sagt ikke storvilt nå, og kommer ikke til å gjøre det i år, men jeg kan få muligheten til å bli med på både hjort- og reinsdyrjakt neste høst. Rådyr er heller ikke uaktuelt.

Er også interessert i tips om ammunisjon, da fortrinnsvis rimelig treningsammo til begge kaliber.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Disse kalibrene har stort sett samme bruksområde, kan fint brukes til all riflejakt i kongeriket. Kulevalget avgjør. Når det gjelder treningsammo er jeg ikke særlig oppdatert fordi jeg stort sett lader sjøl. Men Norma Jaktmatch er et ypperlig alternativ i .308, og det kan i tillegg brukes på fugl...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Har 270 nok juel til å ta elg?

Kommer helt an på kulevekta og utgangshastigheta det.

Siden 6,5X55 også kjendt som .264 holder, burde dermed .270 holde.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

308 - 7,62 nato trenger vel ikke noe mer forklaring. storvilt kaliber, masse kjøp ammo,

en av verden mest popolære kaliber, med helmantel fult brukanes på småvilt.

270 win- er en 30.06 hylse strupet ned til å ta 270(6,8mm) kule, magum patron flat kulebane. kan også brukes til alt. ikke like god tilgang på kjøp ammo. ladder du sjøl har du store muligheter med denne. kraftigere en 308, mer løpsslitasje en 308. Tror denne er bra til gås med rett kule.

Ta begge riflene og prøv begge to. får du mulighet for storviltjakt bruk den børsa du liker best.

Hvis det skulle følge med ladeutstyr eller annen interesang tilbehør til riflene må du få det med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for bra svar.

Har allerede fått riflene, og fått de sett over hos VåpenSøilen i Bergen. Begge våpnene var fullt skytbare, men som jeg antok var det .270'en (som forresten er en Ruger M77) i desidert best stand. Så det heller nok mot at den vil bli brukt mest.

Fant ut at .308'en er nærmere 50 år gammel, uten at det trenger å gjøre så mye. Kommer nok til å teste denne litt på skytebanen, men i.f.t. jakt ser det ut til å bli .270'en. Optikken var ikke noe å rope hurra for på noen av våpnene, så det blir vel til at jeg investerer i en ny kikkert. Noen forslag til en rimelig og grei kikkert? Synspunkter i forhold til rødpunkt/ ikke rødpunkt osv tas også i mot.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ordentlig gode kikkerter koster flesk.. Tenker da på Schmidt & Bender, Zeiss og Swarovski.. Beste kikkert til en litt rimeligere penge er Leupold.. Da helst Vari-X III- serien.. Når det gjelder rødpunkt så synes jeg det passer best på armègeværer.. stridssikte. Eller mener du opplyst retikkel i kikkertsiktet? Er nok en fordel dersom du skal jakte på natta, men er ikke noe must til vanlig jakt..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Når det gjelder rødpunkt så synes jeg det passer best på armègeværer.. stridssikte. Eller mener du opplyst retikkel i kikkertsiktet?

Mener nok det ja :)

Skjult lenke - logg inn for å se den er innenfor budsjett i hvert fall.

Ellers så vil tilfeldighetene ha det til at jeg drar til NY på tirsdag. Regner med prisnivået på slikt er endel bedre der borte. Skal kikke litt i det minste

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis den 308 emingtonen, er den rifla jeg tror det er, så heng den på veggen til skrekk og advarsel.

Avtrekket f.eks får AG avtrekket til å virke både reint og superlett.

I tillegg er hele våpenet laga av billig metall, og generelt dårlig konstruert.

Ruger virker langt mere ordentlig.

Ønsker meg småviltjegerkurs.

Finnes ikke her i kommunen, sukk

Tenkte å ta med min gode gamle M-67 på gåsejakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3220 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.