Gå til innhold
  • Bli medlem

Toppturer, et utdebatert tema


Jobru

Anbefalte innlegg

Annonse
  • Svar 281
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Sjølukta er påtagelig også på Turtagrø, Tom :wink:

Det er ikke langt ned til fjæresteinane når man står på Storen. Ja faktisk er det slik at enkelte vestlige topper i Jotunheimen har kortere luftlinje til sjøen enn mange Sunnmørs-topper.

Hvem snakket om kysten egentlig? Ikke jeg ihvertfall. Du tvister og vender om på alle ord. Jeg snakket om fjæresteiner og dem finnes det ganske mange av også innerst i Luster kommune. Kanskje du skulle tatt et kurs i geologi?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjolden ligger 20 mil fra kysten, ditt -moderert på grunn av upassende personkarakteristikk-. At Hurrungane blir regnet som kystfjell er blank løgn. Ikke er det noe kystklima der heller, tvert imot. Du snakker så mye piss at det må grunne i ett av to: 1. Du er et av verdens aller dummeste mennesker, eller 2. Du snakker mot bedre vitende i et forsøk på å provosere. Uansett hvilken av de to grunnene som er realiteten, er det like patetisk. Sunnmørsalpene er kystfjell, Hurrungane ekte fjell. Sunnmørsalpene er for tapere som ikke føler seg trygge dersom de ikke kan se nærmeste by fra toppen, eller dersom mobildekningen ikke er på topp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sunnmøresalpene er generelt sett betydelig mer krevende enn Jotunheimens topper både rent teknisk og i antall høydemetre. Man kan ikke akkurat kjøre Landcruiseren sin opp til 1800m i Sunnmørealpene, for så å labbe over en tilnærmet flat bre i lange køer i retning mot toppen som befinner seg sånn ca 500 høydemetre over Landcruiseren.

Jeg tror man finner mange flere pyser i Jotunheimen enn i Sunnmøresalpene. At Jotunheimen kun er for viderekomne, barske fjellkarer med hår på brøstet, er bare pisspreik.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen her har snakket om toppers vanskelighetsgrad eller antall høydemeter. Vi snakker om "fjell" kontra "kyst". Våkn opp, bonden. Jeg ser du prøver å insinuere at jeg har hevdet at Jotunheimen er for viderekomne barskinger. Det er nok en løgn fra din side. Det som imidlertid er på det rene, er at folk som går i Jotunheimen tåler å ikke ha en by innenfor synsranden, og de greier seg sogar uten mobildekning. Ved siden av dette er de altså på fjellet. Essensen her, som du med din lave iq sliter hardt med å fatte, er at Jotunheimen er ordentlige fjell, mens Sunnmørsalpene er kystfjell.

For øvrig er det utvilsomt mye tøffere folk i Jotunheimen enn blant fjæresteinene, dersom man trekker fra de to store pysemagnetene Galdhøpiggen og Besseggen. Men igjen: Dette er ikke en diskusjon om pyser, men om hva som er fjell. Du har driti deg kraftig ut, og dobler dritten på leggen ved at du ikke evner å innse- eller innrømme det faktum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en definisjon på et fjell ifølge Wiki:

"A mountain is a landform that extends above the surrounding terrain in a limited area. A mountain is generally much higher and steeper than a hill, but there is considerable overlap, and usage often depends on local custom. Some authorities define a mountain as a peak with a topographic prominence over an arbitrary value: for example, the Encyclopædia Britannica requires a prominence of 2,000 feet (610 m)"

Ifølge denne definisjonen blir de fleste topper å regne som "hills" i Jotunheimen.

At det ikke skal være GSM-dekning eller bebyggelse rundt fjellet, for at det skal regnes som et ordentlig fjell er bare vås. Da har du skiftet til en diskusjon om hva som er villmark eller ikke. Og der er jeg delvis enig. Det er ikke mye villmark i Sunnmørsalpene, men det kan man jo saktens ikke si om Jotunheimen heller.

PS! Pr. din definisjon kan vel heller ikke Mt Cook på New Zealand regnes som et ordentlig fjell, da det ligger altfor nærme kysten til det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet ditt er at du ikke har forstått at det er en forskjell mellom "fjell" (som i fjelltopp) og "fjellet" (som i fjellområde). Det er sistnevnte vi diskuterer her. Ditt desperate forsøk på å trekke inn et leksikon som (på en dårlig måte) definerer noe helt annet er selvsagt fånyttes. At det er mange fjelltopper på Sunnmøre vet alle. Man er likevel ikke "på fjellet" når man er på Sunnmøre, da dette fordrer at man fortsatt er på fjellet når man kommer ned fra toppen. I Jotunheimen, derimot, er man på fjellet. Hvis du eller noen andre mener at Jotunheimen består av åser, har vi bare fått enda et eksempel på hvor begrepsforvirret enkelte skrullinger kan bli. Det er en ærlig sak at du er ignorant, men dét kombinert med at du er stor i kjeften er svært lite kledelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, da er du ihvertfall i utakt med den store andel av østlendinger. For den vanlige kommentaren på fredags eftermiddag er at de skal til FJELLS ihelgen. Om million hytten ligger på Noresund, Trysil, Hafjell eller i et annet dalføre nord for Sinsen-krysset, er forsåvidt uten betydning. Til fjells skal de...

Og når de x antall ganger iløpet av helgen svarer på mobilen i hytteveggen på Hafjell, forøvrig bare et steinkast fra E6, sier de "Jeg er på hytta på fjellet, kan jeg ringe deg tilbake senere...."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joa, det er nok noen som trekker fjellbegrepet litt langt. Sunnmøringer er ikke det grann bedre enn østlendinger. Men flere av disse som har hytter i Valdres og rundt Gudbrandsdalen har hytter som ligger på snaufjellet eller grenser opp mot dette. De som drar til Hafjell og Trysil er som regel slalomfolk som ikke aner noe om hva hverken fjell eller natur er. De tror de nyter naturens ro når de står i heiskø eller er på afterski. Disse er blant samfunnets berme, på lik linje med sosialister, muslimer og scooterførere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er artigere å kverrulere med Tom enn å skrive tur-rapport om Island Peak (jeg ble forøvrig litt usikker på om dette et ordentlig fjell, en "hill" eller et kystfjell?). Men joda, jeg skal prøve å få gjort referatet ferdig. Det har jo gått sånn ca 5 år siden jeg var på Island Peak, så det skulle bare mangle. I tillegg skal jeg få sendt ut rapporter fra Huron Peak, North Maroon og Pyramid Peak også om ikke så altfor lenge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke de har dårligere peiling enn deg.......

Hehe, og det nivået der skulle liksom gå innpå meg? :wink: Natur er tross alt min største interesse ved siden av musikk, så jeg tror nok jeg vet litt om hva natur er, og har trolig sett mer norsk natur enn deg. Heiskøer og afterski er ikke min greie, men sikkert din siden du oser av bitterhet og jante overfor den sanne Fjellkongen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De skal du KOSE deg med, og vite at selv ikke Tom klarer å få the Colorado Fourteeners til å bli kystfjell...

Hvorfor så hissig over at jeg kaller Sunnmørsalpene kystfjell? Er det ikke nettopp det de er, kanskje? Jeg slutter ikke å forundres over at selv rene faktaopplysninger kan virke provoserende på dårer, bare de kommer fra rette munn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg tror Tom mener er at når du kommer ned fra en Sunnmørstopp (eller annet "kysttopp" for den saks skyld), så er du "ute av fjellet" med en gang. Når du kommer ned fra en Jotuntopp (eller Dovretopp eller Breheimtopp for den saks skyld), så er du fortsatt i fjellet. Og jeg kan si meg litt enig med ham der :wink:. (Bare synd at han ikke klarer å presiserer sine utsagn såpass at alle forstår hva han mener...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor så hissig over at jeg kaller Sunnmørsalpene kystfjell?

Er det noen som er hissige? Faktum er at jeg får meg en god latter når jeg poster fordi a) problemstillingen er (i mine øyne) så komplett irrelevant og B) at livet ikke er et større mas enn at jeg har tid til å bidra til dette tøyset .

:wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg tror Tom mener er at når du kommer ned fra en Sunnmørstopp (eller annet "kysttopp" for den saks skyld), så er du "ute av fjellet" med en gang. Når du kommer ned fra en Jotuntopp (eller Dovretopp eller Breheimtopp for den saks skyld), så er du fortsatt i fjellet. Og jeg kan si meg litt enig med ham der :shock:. (Bare synd at han ikke klarer å presiserer sine utsagn såpass at alle forstår hva han mener...)

Julia, jeg har forklart dette på omtrent samme måte som du her gjør en rekke ganger. Det ligger også i min definisjon av "fjellet", som jeg har gjentatt flere ganger, "fjellet er der man fortsatt er på fjellet når man kommer ned fra toppen". Problemet er neppe at jeg ikke er presis, men at noen sinnabitre mennesker er prinsipielt imot alt jeg sier, og dermed motsier meg uten å tenke over hva de sier først.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet ditt er at du ikke har forstått at det er en forskjell mellom "fjell" (som i fjelltopp) og "fjellet" (som i fjellområde).

"fjell" brukes om fjellmassiver, ikke bare topper.

At det er mange fjelltopper på Sunnmøre vet alle. Man er likevel ikke "på fjellet" når man er på Sunnmøre, da dette fordrer at man fortsatt er på fjellet når man kommer ned fra toppen. I Jotunheimen, derimot, er man på fjellet.

Du må ordne opp i begrepsforvirringen i hodet ditt før du uttaler deg. Etter din definisjon er man heller ikke på fjellet mange steder i Andesfjellene. Siden de er kystfjell.

Fjorder strekker seg dessuten langt innenfor kysten, og har dermed lite med kysten å gjøre. Besseggen har også fjord-følelse. Forskjellen er saltvann vs ferskvann, grønnfargen er ofte også lik. Noe annet er klimaet, i indre fjordstrøk er det ofte innenlandsklima. Dvs kaldt om vinteren og nedbørsfattig hele året. F.eks har tafjord bare 30-40% av nedbørsmengdene det er ute på kysten.

Jeg registrerer at du er på fjellet når du nyter en bedre middag på Leirvassbu, mens du ikke er på fjellet når du går på ski til f.eks Skårasalen 1542. På Leirvassbu risikerer du å ramle ned fra stolen, på Skårasalen stopper du ikke før du er nede på Skår 1500m lenger nede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg tror Tom mener er at når du kommer ned fra en Sunnmørstopp (eller annet "kysttopp" for den saks skyld), så er du "ute av fjellet" med en gang. Når du kommer ned fra en Jotuntopp (eller Dovretopp eller Breheimtopp for den saks skyld), så er du fortsatt i fjellet. Og jeg kan si meg litt enig med ham der :shock:. (Bare synd at han ikke klarer å presiserer sine utsagn såpass at alle forstår hva han mener...)

Litt geografi, tafjordfjella er også Sunnmøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.