Jump to content

Nærmer seg rypejakt - hvordan er bestanden i år?


martin_meling
 Share

Recommended Posts

 • 3 weeks later...
Guest Anonymous

"Gubben" var på rypejakt i går (sør-vest i Trollheimen) og så mye rype. Jeg har også sett mye rype på de siste fjellturene mine, så i vårt område ser det ut som bestanden er bra i år.

haldis

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous
Det er i hvertfall ikke noe rype i Jotunheimen.. :D

Orker ikke så mye skyting og dritt i fjellet pga. denne drepelysten

???? Tror ikke du fikk lurt noen ivrige rypejegere bort fra Jotunheimen der nei. Du må nok finne på noe mer overbevisende. Du får trøste deg med at kun 1 av 6 rypejegere har for vane å forveksle fjellvandrere i røde norrønajakker med vettskremte ryper. Vil du likevel være sikker så anbefaler jeg pansret klatrehjelm og skuddsikker vest under Norrøna'n i det mest utsatte tidsrommet...

_______

Morten

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Nei, men seriøst, enkelte steder synes jeg det blir vel mye bråk og ukoselig stemning med denne jakten. Det er nok litt annerledes i skogen, men i fjellet påkaller jegere en helt annen oppmerksomhet.

Link to comment
Share on other sites

Trekker tilbake det jeg skrev om vettskremte ryper lenger oppe... På vår vei mot Storen på lørdag gikk vi forbi flere rypekull som knapt gadd å lunte vekk når vi kom.. Det var først da jeg prøvde å knerte dem for hånd ved å vri om halsen på dem at de forstod de hadde vinger...

Er rypejakt noen stor utfordring, jaktmessig... Er det ikke nesten som en litt avansert variant av bærplukking.?? Man må gå like langt for multer mange ganger, og det er jammen ikke alltid man finner multene lettere enn rypene, og så daffe som de var nå, så kan jo selv lillebror treffe....

Link to comment
Share on other sites

Jeg opplevde det samme under Skardalstinden. Rypa var omtrent like redd som en gjennomsnittlig bydue (dvs. eplekjekk). Ellers har det vært mye ryper å se i år.

Videre synes jeg det er et aspekt ved denne debatten som ikke er blitt skikkelig belyst ennå. Det er nemlig ikke bare rypene som (kanskje) er redde for mennesker. Jeg frykter rypene i minst like stor grad. Bare i år har jeg omtrent fått hjertestans flere ganger når en rypeflokk plutselig letter foran meg. Det kommer like overraskende på hver gang, og man tror jo at man er alene (i hvert fall der hvor jeg vanker).

Akkurat som mange voksne er Redd Barna, og har startet en forening for dem som føler den type frykt, vil jeg nå starte organisasjonen Redd Rypa, som går inn for gratis beroligende piller til fjellvandrere med harehjerte.

Link to comment
Share on other sites

Tom:

Kjenner meg veldig godt i det du skriver. Jeg gir min fulle støtte til denne aksjonen. Hvorfor skal vi fjellvandrere finne oss i å bli skremt av skrømt og ryper når vi går i fjellet?

Kim:

Du har helt rett, jeg er ingen jeger, maten kjøper jeg på butikken, men jeg er likevel litt skeptisk til din teori om at rypene lukter hagle og jegerblod... Fenomenet er nok mer kosmisk og heter: What you're looking for is hard to find. Vasser du rundt i London på jakt etter jegerlue finner du sikkert 100 butikker med dameundertøy, men våg å gå i London på jakt etter undertøysbutikker med Trine, da kan du vedde på at Outdoorbutikkene ligger der på rekke og rad, mens selv med kikkert ikke kan finne så mye som en BH..

Dersom likevel teorien din er riktig, så driter du rett og slett i rypejakta. Ta på deg den røde norrøna'n og Crispi'n når du i september drar på fjelltur.. Eneste forskjellen fra en vanlig topptur er at du slenger med deg en liten en på innerlomma (nei, ikke sterkt og flytende, men en sånn liten en med håndtak og avtrekker hvor det kommer noe ut av hullet i rasende fart når du trykker på det rette stedet)... Så intelligent kan du ikke hevde at rypene er at de skjønner det når du har en sånn en på innerlomma.. Da kaster du ikke bort tid på å virre rundt i lyngen etter rype... I stedet fortsetter du den vanlig geskjeften med fjellturer, og når det passer seg plaffer du ned en rype som var på feil sted til feil tid...

Link to comment
Share on other sites

hvor det kommer noe ut av hullet i rasende fart når du trykker på det rette stedet)... Så intelligent kan du ikke hevde at rypene er at de skjønner det når du har en sånn en på innerlomma..

Jeg mener fortsatt fjellrypa, men nå virker det som om du har begynt å tenke på ei anna rype? Det er greit at vi er smartest, men nå synes jeg kanskje du undervurderer rypa litt for mye...

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...
 • 1 month later...

Er faktisk positivt forbauset over hvor mye fugl det er i år, tatt i betrakning av at det har vært et dårlig småviltår, med mye predasjon.

Jakter i Oppdalstraktene og må si at det på østsiden er store kull, årskyllingene er imidlertid litt små. De har forresten skiftet farge her, så selv om de har blitt skyere så er det lett å blinke de ut nå.

Er godt fornøyd med rypejakta så langt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy