Gå til innhold
martin_meling

Nærmer seg rypejakt - hvordan er bestanden i år?

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

"Gubben" var på rypejakt i går (sør-vest i Trollheimen) og så mye rype. Jeg har også sett mye rype på de siste fjellturene mine, så i vårt område ser det ut som bestanden er bra i år.

haldis

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Det er i hvertfall ikke noe rype i Jotunheimen.. :D

Orker ikke så mye skyting og dritt i fjellet pga. denne drepelysten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous
Det er i hvertfall ikke noe rype i Jotunheimen.. :D

Orker ikke så mye skyting og dritt i fjellet pga. denne drepelysten

???? Tror ikke du fikk lurt noen ivrige rypejegere bort fra Jotunheimen der nei. Du må nok finne på noe mer overbevisende. Du får trøste deg med at kun 1 av 6 rypejegere har for vane å forveksle fjellvandrere i røde norrønajakker med vettskremte ryper. Vil du likevel være sikker så anbefaler jeg pansret klatrehjelm og skuddsikker vest under Norrøna'n i det mest utsatte tidsrommet...

_______

Morten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Nei, men seriøst, enkelte steder synes jeg det blir vel mye bråk og ukoselig stemning med denne jakten. Det er nok litt annerledes i skogen, men i fjellet påkaller jegere en helt annen oppmerksomhet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Trekker tilbake det jeg skrev om vettskremte ryper lenger oppe... På vår vei mot Storen på lørdag gikk vi forbi flere rypekull som knapt gadd å lunte vekk når vi kom.. Det var først da jeg prøvde å knerte dem for hånd ved å vri om halsen på dem at de forstod de hadde vinger...

Er rypejakt noen stor utfordring, jaktmessig... Er det ikke nesten som en litt avansert variant av bærplukking.?? Man må gå like langt for multer mange ganger, og det er jammen ikke alltid man finner multene lettere enn rypene, og så daffe som de var nå, så kan jo selv lillebror treffe....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg opplevde det samme under Skardalstinden. Rypa var omtrent like redd som en gjennomsnittlig bydue (dvs. eplekjekk). Ellers har det vært mye ryper å se i år.

Videre synes jeg det er et aspekt ved denne debatten som ikke er blitt skikkelig belyst ennå. Det er nemlig ikke bare rypene som (kanskje) er redde for mennesker. Jeg frykter rypene i minst like stor grad. Bare i år har jeg omtrent fått hjertestans flere ganger når en rypeflokk plutselig letter foran meg. Det kommer like overraskende på hver gang, og man tror jo at man er alene (i hvert fall der hvor jeg vanker).

Akkurat som mange voksne er Redd Barna, og har startet en forening for dem som føler den type frykt, vil jeg nå starte organisasjonen Redd Rypa, som går inn for gratis beroligende piller til fjellvandrere med harehjerte.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Morten, du har tydeligvis ikke jaktet mye på ryper (fjellryper)... Jeg opplever også episoder hvor jeg omtrent kan klappe rypa på puppen (ja fortsatt fjellryper), men når hagla er med virker det som rypa forstår mye mer enn vi mennesker kan begripe....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tom:

Kjenner meg veldig godt i det du skriver. Jeg gir min fulle støtte til denne aksjonen. Hvorfor skal vi fjellvandrere finne oss i å bli skremt av skrømt og ryper når vi går i fjellet?

Kim:

Du har helt rett, jeg er ingen jeger, maten kjøper jeg på butikken, men jeg er likevel litt skeptisk til din teori om at rypene lukter hagle og jegerblod... Fenomenet er nok mer kosmisk og heter: What you're looking for is hard to find. Vasser du rundt i London på jakt etter jegerlue finner du sikkert 100 butikker med dameundertøy, men våg å gå i London på jakt etter undertøysbutikker med Trine, da kan du vedde på at Outdoorbutikkene ligger der på rekke og rad, mens selv med kikkert ikke kan finne så mye som en BH..

Dersom likevel teorien din er riktig, så driter du rett og slett i rypejakta. Ta på deg den røde norrøna'n og Crispi'n når du i september drar på fjelltur.. Eneste forskjellen fra en vanlig topptur er at du slenger med deg en liten en på innerlomma (nei, ikke sterkt og flytende, men en sånn liten en med håndtak og avtrekker hvor det kommer noe ut av hullet i rasende fart når du trykker på det rette stedet)... Så intelligent kan du ikke hevde at rypene er at de skjønner det når du har en sånn en på innerlomma.. Da kaster du ikke bort tid på å virre rundt i lyngen etter rype... I stedet fortsetter du den vanlig geskjeften med fjellturer, og når det passer seg plaffer du ned en rype som var på feil sted til feil tid...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
hvor det kommer noe ut av hullet i rasende fart når du trykker på det rette stedet)... Så intelligent kan du ikke hevde at rypene er at de skjønner det når du har en sånn en på innerlomma..

Jeg mener fortsatt fjellrypa, men nå virker det som om du har begynt å tenke på ei anna rype? Det er greit at vi er smartest, men nå synes jeg kanskje du undervurderer rypa litt for mye...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Visse debattanter tenker bare på en ting, men skjuler det forsøksvis ved å tale i koder :-)

Håper for Kims skyld at Trine/Line ikke er smarte nok til å forstå essensen i det han nettopp skrev, hehe :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som har noen rapporter for hvordan rypebestanden er områdene Hardangervidda/haukeli/vågslid i år? Har vært noe labert de siste 2 årene jeg har jakta i ved haukeli.

Satser på mer fugl iår ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er faktisk positivt forbauset over hvor mye fugl det er i år, tatt i betrakning av at det har vært et dårlig småviltår, med mye predasjon.

Jakter i Oppdalstraktene og må si at det på østsiden er store kull, årskyllingene er imidlertid litt små. De har forresten skiftet farge her, så selv om de har blitt skyere så er det lett å blinke de ut nå.

Er godt fornøyd med rypejakta så langt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.