Gå til innhold
  • Bli medlem

GPS helt utdatert...har skaffet meg Samsung galaxy note


Anbefalte innlegg

Min GPS (Garmin Astro) henger i en karabinkrok på brystreima til sekken i all slags vær. Tilgjengelig for posisjonssjekk,tidsbruk,høydemeter,klokke osv

Papirkartet ligger i kartmappa i topplokket. Mobilen i en pose som nå på vinteren må inn mot kroppen for å virke.

Min Iphone slår seg av når det blir kaldt. Tok den ut for å ta et par bilder i -15 grader-svosj-AV.

Tåler null fuktighet, så jeg er litt hysterisk med å pakke inn tlf. i plast.

Grunnen til at Garmin ikke kjører 5" høyoppløselig skjerm, er nok batteribruken. Det er jo grunnen til at smarttelefoner må lades hver dag.

Foretrekker liten skjerm og et batteri som varer i dagevis...

Tja det kan debatteres...har brukt min 5 tommers smart telefon i flere dager, men som deg har hatt den av. Du kan nok få mange dagers bruk fra moderne smart-telefon ved og ikke bruke unødvendig...men igjen, akkkurat som en garmin gps, jeg pleier og ha ekstra batterier.  Pussig det at de med 

Garmin aldri nevner hvor avhengig de er av og ha ekstra batterier?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjenstår og se hvordan det utvikler seg mht til batteri-levetid, og futteraler og hvor tøft de er osv...men det er klart, så langt er mobiler laaaangt foran gps når det gjelder omtrent alt. Det finnes dog mobiler som kan det der og som er like tøff eller mer enn de såkalte tøffe gps'ene også...

 

Så flott at du bare avfeier stort sett alt av innlegg og argumenter her og kjører på med dine egne meninger :)

Det er dukket opp en del telefoner i det siste som påstås å kunne tåle fukt er kun sprutsikre og ikke fuktsikre. Dessuten er de fortsatt mer sårbare ovenfor fukt, spesielt kondens, enn hva eg opplever at min Garmin er. Det har allerede vært reklamasjoner på både Sony Ericsson og Motorola sine "friluftsmobiler" hvor årsaken er fukt, og de nye modellene er såpass nye at eg er skeptisk inntil videre.

 

Var nettopp på en øvelse i HV hvor eg bevisst la i fra meg mobilen på kaserna, mens GPS'en hadde eg ingen betenkeligheter med å ta med meg. Eg måtte plugge den opp fra bakken flere ganger etter å ha mistet den, og den fungerte helt ypperlig selv i flere minusgrader, _med hansker på_.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Angående fukt og mobiler, så tar det ganske lang tid fra den blir vannskadet til at kretskortet irrer og slutter å fungere. Ser at flere her nevner at med GPS-en, så kan man bare bytte batteri, så er man i gang igjen - vel dette er sant for de fleste android-telefoner. Det er vel nesten bare iphone som ikke har utbyttbart batteri. Av med dekslet, i med nytt batteri. Tar ikke akkurat veldig lang tid.

 

Det er vel endel her som er på rene polarekspedisjonene høres det ut som, men jeg tipper 90% av de turene som blir gått her er i nærområdet eller på dagsturer. På sånne turer så fungerer det nok veldig fint med en smarttelefon (og kanskje et ekstra batteri) istedetfor en GPS. Smarttelefonen er noe jeg vil ha samme hva, så i forhold til en GPS, så sparer jeg noen tusen - f.eks 3-4000 for en Garmin Astro 320 Nordic). På mange av turene jeg går, så er jeg heller ikke alene, så da er det gjerne 2+ smarttelefoner med og sjansen for at alle disse går til h.... er rimelig liten.

 

Det er jo tydlig at flere her mister GPS-en sin flere ganger per tur, så da lurer jeg på hva dere gjør i det du mister den ute i den strie elva. Dykker du etter den? Fordelen med å være i et turfølge hvor smarttelefonen kan brukes som GPS er at man gjerne har 2-3 ekstra i tilfelle noen kløner og mister den.

 

Et batteri til en smarttelefon veier kanskje 50 gram, så hvis man skal på en lengre tur, så kan man ta med seg noen uten at det går noe særlig utover vekta. Man må bare unngå å kjøpe iphone. ;)

 

Det har også blitt nevnt at å planlegge på en GPS ikke fungerer så bra, pga størrelsen. Det er nok noe som fungerer rimelig greit på en smarttelefon. Her vil den gode oppløsningen og store skjermen hjelpe rimelig bra.

 

Alt i alt, så synes jeg smarttelefonen er en god erstattning så lenge man ikke planlegger å dra på en tur alene i ødelandet midt på vinteren. Til bruk om våren, sommeren og høsten og når man er flere i følget, så ser jeg på smarttelefonen som et svært godt alternativ.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel endel her som er på rene polarekspedisjonene høres det ut som, men jeg tipper 90% av de turene som blir gått her er i nærområdet eller på dagsturer. På sånne turer så fungerer det nok veldig fint med en smarttelefon (og kanskje et ekstra batteri) istedetfor en GPS.

Sjølv om dei fleste turane mine er dagsturar innanfor ein radius på 25km frå heimen, endrar ikkje det faktumet at når eg har bruk for gps-en, er det dårleg vær. Dårleg vær i norsk vinterfjell¹, er i alle fall barskt nok til at eg foretrekk ein gps som er betjenbar med vindvotter på.

¹Og høgfjell har eg rikeleg av innanfor den same radiusen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, nå er det engang slik at min erfaring tilsier at de fleste som har behov for redning her i Norge, også som regel har problemer med telefonen sin. Hvorfor?

- Utenfor alfavei er det dårlig dekning, og da går batterilevetiden NED. Betraktelig.

- De fleste får problemer i dårlig/kaldt vær, ikke i solskinn og varme. Kulde reduserer batterilevetiden betraktelig.

- Når det først er dårlig vær, så regner det ofte også. Og da blir telefonen våt og... ødelagt. Fort.

 

Er ikke mange ukene siden eg var med på en leteaksjon etter en som var savnet hvor mobiltelefonen var det eneste Politiet hadde å gå etter. Etter noen timer var mobilen tom for strøm og vi sto der uten noen hjelpemidler. Årsaken til at den gikk tom for strøm var noe så typisk polarekspedisjoner at vedkommende hadde ikke planlagt å gå seg vill og hadde derfor ikke en toppladet mobil når han først var i uføret. Deretter kom faktorene inn med dårlig dekning som krever mer strøm, og kulde som gjorde at batteriet ikke yter maks. Vi fant han, men mobilen han hadde med seg hadde _ingen_ verdi. En GPS eller kart og kompass derimot kunne ha løst alt, da han ville hatt en posisjon å gi oss.

 

Og for noen måneder siden igjen så hadde vi nesten samme opplegg. Et par stk som skulle på en _kort_ tur i fjellet og ble overrasket over plutselig væromslag, redusert sikt og dårlig vær. De var kledd, heldigvis, men ellers lite forberedt. Her hadde vi _akkurat_ samme utfordring, hvor den ene telefonen streiket og den andre gikk tom for strøm mens Politiet var på tråden. Og hva gjør man da? Ringer til produsenten for å reklamere?

 

Eg har full forståelse for at de fleste her ikke reiser dagesvis ut i villmarken på ekspedisjoner i ekstremvær, men min erfaring er at det er heller ikke nødvendig. De fleste ulykker inntreffer når man "skulle bare", og det kan skje _fort_. Når man da putter alle eggene sine i en kurv(mobilen er på og brukes til alt, både tilgjengelig, sms, e-post, kamera, musikk og navigering), så opplever man fort at det kanskje var litt dumt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjølv om dei fleste turane mine er dagsturar innanfor ein radius på 25km frå heimen, endrar ikkje det faktumet at når eg har bruk for gps-en, er det dårleg vær. Dårleg vær i norsk vinterfjell¹, er i alle fall barskt nok til at eg foretrekk ein gps som er betjenbar med vindvotter på.

¹Og høgfjell har eg rikeleg av innanfor den same radiusen.

 

Det er en grunn til at konklusjonen min er:

Til bruk om våren, sommeren og høsten og når man er flere i følget, så ser jeg på smarttelefonen som et svært godt alternativ.

Alene så har man jo allerede brutt den 7. fjellvettreglen og da kan det nok være lurt å ha gps og kanskje helst annet sikringsutstyr i tillegg. Som du sier så er det heller ikke veldig behagelig å betjene smartelefoner i -25 grader og sterk vind. Derfor er ikke vinter en sesong jeg hadde brukt GPS som sikringsutstyr.

 

Personlig har jeg ikke tenkt å bruke flere tusen på en GPS, men det er kjekt å ha en på telefonen som jeg kan bruke for å bekrefte hvor jeg er. Har ikke hatt problemer med å ha gått meg bort hittil, men så er jeg mest på tur i godvær hvor det holder bra med et kart.

 

Btw, jeg ser for meg at du sliter litt med votter+vindvotter med vanlig gps også? Litt vanskelig å trykke på knapper osv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I februar hadde jeg tåke på vidda tre døgn i strekk. Sikten var noen få hundre meter på det beste. Jeg kunne ikke orientere etter kart og kompass fordi jeg ofte ikke greide å finne gode holdepunkter i terrenget/ikke langt nok unna. Dessuten var det vanskelig å forstå hva det var jeg faktisk så foran meg, skavl ble til fjell osv. Uten gpsen måtte jeg holdt meg i teltet. Men fordi jeg hadde gpsen på skulderen var det mulig å holde god fremdrift og fulle dager. Tror ikke det var mer enn ett minutt mellom hver gang jeg sjekket gpsen noen av disse dagene.

 

Når det er tunge forhold og man føler presset, så oppleves gjerne småting som problemer. Da er det veldig greit å slippe batteriskift på gpsen i føyka, ved å ha gode batterier eller en stor ekstern batteripakke + å slippe å ta av vottene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Btw, jeg ser for meg at du sliter litt med votter+vindvotter med vanlig gps også? Litt vanskelig å trykke på knapper osv?

Nei, eg slit ikkje med det. Eg kan sjølvsagt ikkje trykke like raskt som med bare fingrar, men eg greier å betjene alle fungsjonar på gps'en min med dei tjukke ullvotter og vindvottene på. Det er heilt essensielt for meg at vinterutstyret fungerer på denne måten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kom ann...

At en SmartMobil GPS med kartapp  er like bra som en dedikert GPS er som at :

- Biltema-telt som er like bra som Hilleberg eller Helsport etc.

- Jysk soveposer er liikebra som WM ,EM eller ME etc

- Ryggsekker fra Claes ohlson er liikebra som Arcteryx eller Norrøna

- Allværsjakker fra Sparkøp er liikebra som TNF eller Bergans.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kom ann...

At en SmartMobil GPS med kartapp  er like bra som en dedikert GPS er som at :

- Biltema-telt som er like bra som Hilleberg eller Helsport etc.

- Jysk soveposer er liikebra som WM ,EM eller ME etc

- Ryggsekker fra Claes ohlson er liikebra som Arcteryx eller Norrøna

- Allværsjakker fra Sparkøp er liikebra som TNF eller Bergans.

Smarttelefonen har diverse fordeler hvis man sammenligner med en vanlig GPS som f.eks større skjerm og tipper du finner GPS-apper som har mer funksjonalitet enn en vanlig GPS. I tillegg så koster den rent praktisk ingenting for alle som allerede har en smarttelefon (som nok begynner å bli rimelig mange).

 

Som jeg nevnte over, så er det endel situasjoner hvor en ren GPS er bedre, f.eks når det er -20 grader og blåser liten kuling. Ellers kommer du langt med en vanntett smarttelefon som f.eks Sony Xperia acro S som er ip57 sertifisert (som er samme sertifisering som f.eks Garmin Astro 320 har).

 

Jeg ser på en tur-gps som et nisjeprodukt, som riktignok treffer ganske bra på endel folk her på forumet som liker å være en uke ute på tur på fjellet midt på vinteren. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Smarttelefonen har diverse fordeler hvis man sammenligner med en vanlig GPS som f.eks større skjerm og tipper du finner GPS-apper som har mer funksjonalitet enn en vanlig GPS. I tillegg så koster den rent praktisk ingenting for alle som allerede har en smarttelefon (som nok begynner å bli rimelig mange).

 

Som jeg nevnte over, så er det endel situasjoner hvor en ren GPS er bedre, f.eks når det er -20 grader og blåser liten kuling. Ellers kommer du langt med en vanntett smarttelefon som f.eks Sony Xperia acro S som er ip57 sertifisert (som er samme sertifisering som f.eks Garmin Astro 320 har).

 

Jeg ser på en tur-gps som et nisjeprodukt, som riktignok treffer ganske bra på endel folk her på forumet som liker å være en uke ute på tur på fjellet midt på vinteren. ;)

 

Sånn blir det med et Hilleberg også vel, når det blåser storm er Hillerberg teltet bedre , men på en sommerdag med mygg er Biltemateltet toppers !

Slik blir Hilleberg teltet et nisjeprodukt.

Samme med sovepose fra Jysk, helt topp helt til det blir for kaldt eller.

 

KlasOlsen ryggsekken er kjempe helt til man får vondt i ryggen eller den revner, slik at det ikke er særlig smart å betale 10 ganger mer for et nisje produkt fra arcteryx

 

Så dersom man skal på tur uten å gå seg vill  er Samsung Biltema og klasolsen kjempegreier.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heh heh jeg ser at trådet har ihvertfall trampet på noen nerver! Og det var da meningen også! Veldig bra innlegg samtlige...og for min del, mens de diverse smart-telefoner blir mer robuste (er noen mil-spec smart-telefoner på komplett bl.a.), blir debatten mer aktuelt. Jeg har dog fortsatt den gamle 60CSX, men ikke sikkert den er relevant lenger, nå jeg har vanntett og sikker futteral til mobilen...og batteri-levetid er ikke verre enn og ta med ekstra-batterier...akkurat som vi gjorde den gangen med de gamele gps'er...

 

Uansett, bra diskusjon....cookie out! :cool:

 

PS vil bare nevne flere gode poeng fra forrige...alle har med smart-telefon, alle som har gps, (og ofte GLONASS), men for ekte sikkerhet må man vel ha med en sat-telefon eller nød-peilesender (nye iridium extreme, eller forskjellige modeller av nødpeilesender, eller spot, eller diverse nye iridium nødpeilesender til tur-gåere) osv..

 

eller vi kan stole på 'common sense' som vi gjorde for snaut 10 år siden, da ikke noe av dette her var på markedet...kart/kompass osv..og fjellvetreglene (dog dette med toppturer og ekstremturer og soloturer- det fantes ikke dengang fjellvettreglene var oppfunnet).

 

 cookie out, beklager norsken igjen....har som 2ndre språg som dere vet.. :-P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så dersom Biltema teltet får Mil-spec så er det OK ?

Brukte "mil-spec" rygsekk og sovepose i Forsvaret, det var ikke mye å rope hurra for.

 

"toppturer og ekstremturer" var ikke oppfunnet, hva med å lese noe P.W. Zapffe, Nansen eller Amundsen .

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heh heh jeg ser at trådet har ihvertfall trampet på noen nerver! Og det var da meningen også! Veldig bra innlegg samtlige...og for min del, mens de diverse smart-telefoner blir mer robuste (er noen mil-spec smart-telefoner på komplett bl.a.), blir debatten mer aktuelt. Jeg har dog fortsatt den gamle 60CSX, men ikke sikkert den er relevant lenger, nå jeg har vanntett og sikker futteral til mobilen...og batteri-levetid er ikke verre enn og ta med ekstra-batterier...akkurat som vi gjorde den gangen med de gamele gps'er...

De fleste telefoner som tåler "alt" er ofte også de telefonene som er tregest, har lavest oppløsning, dårlig skjerm og færrest funksjoner. Da går man plutselig i motsatt retning av hva du nevner i åpningsinnlegget ditt igjen, hvor Noten din er i motsatt ende og ikke sammenlignbar i det hele tatt. De nye telefonene som nå blir markedsført som "vanntette" og utendørsmobiler tåler i forskjellige grader vann og fukt, ikke slag eller sammenstøt. Forskjellen er vesentlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.