Jump to content

Huskysas

Aktiv medlem
 • Posts

  50
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Huskysas

 1. Drammen og omegn har en bra side med lenke til kvistekart og datoer: https://drammen.dnt.no/artikler/nyheter/22894-kvistekart-og-datoer-for-kvisting-i-2021-er-klart/ (Jeg slet med å finne det samme på DNT)
 2. Det er ikke absolutt påkrevet med bøyle, men en stor fordel. I tillegg til at det er praktisk å ta tak i er en viktig funksjon at den presser dragene ut fra hundekroppen. Hvis du ikke har bøyle må draget være stivt nok til å holde formen uten hjelp av bøylen. Jeg vet ikke helt hvordan du så for deg å bruke plastrørene, men jeg er skeptisk til om det blir stivt nok. Hvis resultatet er for riglete risikerer du at rørene stikker hunden i siden, og det vil jeg gjette på at den oppfatter som skremmende. På den annen side, noen plastrør koster ikke all verdens, så det er ikke noen stor bortkastet investering hvis det ikke skulle fungere.
 3. Jeg hadde en malamut-tispe i 10 år, og jeg kan skrive under på at det som gjelder malamuter og hanhunder også gjelder for tisper. Inntrykket var at alle tisper måtte forklares med store bokstaver hvem som var sjefen. Hanhunder var derimot ikke noe problem. Som turhund, særlig om vinteren, er de fantastiske. I motsetning til alaska-husky (og etter min erfaring også siberian) ligger de helt i ro, og lar seg snø ned. Hun hadde et rolig/sedat tempo, men hun stoppet aldri. Grønlandshunder har jeg bare _litt_ erfaring med, og jeg opplever grønlandshunder og malamuter som nokså like, men kanskje er grønlenderne litt kjappere, litt mer trøkk og ikke fullt så kranglete. Jeg har akkurat lest boka til Gisle uren, og hans betenkeligheter med å ta inn voksne grunlandshunder, tror jeg, tyder på at også de er sterke personligheter. Men for all del, det er individuelle forskjeller, og det er folk som kjører både store malamut- og grønlandsspann. For egen del kjørte jeg i flere år med malamut-tipa + hannhunder og tisper (siberian), men jeg husker ennå den lettelsen det var å kjøre et spann uten malamut-tispa hvor jeg ikke behøvde å være redd for at noen skulle bulke. Nå har jeg bare alaska-husky, og de er vesentlig raskere og enklere å forholde seg til. De som er godt pelset tåler en del kulde, men de er ikke i samme liga som malamuten.
 4. Denne type serier bør utstyres med en sperre mot å se 1. episode etter kl. 21. Det ble alt for sent i går, men heldigvis var det hjemmekontor med første (zoom-)møte kl. 9 i dag
 5. Kan jeg slå et slag for Brattefjell - Vindeggen? - Vilt og vakkert Men hvis du skal holde på en uke må du kanskje ta med litt tilgrensende områder, f.eks. gå fra Tuddal til Rauland? (Gaustatoppen hadde vært et naturlig valg som "add-on", men det er nok ikke noen god ide akkurat nå
 6. For ordens skyld: Forbudet mot å oppholde seg på fritidseiendom i annen kommune enn hjemstedskommunen er ikke iverksatt enda. Se fotnote til paragraf 5 i ajourført versjon: "Trer i kraft når departementet bestemmer." (Se lovdata) Nå forandrer ikke det realitetene, siden oppfordringen fra myndighetene er rimelig krystallklar.
 7. Jeg klarte meg lenge med MovieMaker, men etter at Microsoft droppet denne endte jeg opp med VideoPad (De har en gratis-versjon for personlig bruk) Den har de grunnleggende funksjonene for klipping, overganger, tekst og (viktigst for meg ) filter for stabilisering. Men jeg redigerer film sånn cirka en gang i året, så forslag til enkle, brukervennlige program mottas med takk.
 8. Har samme erfaring med Julbo som Prebb. Godt fornøyd, også med anti-dugg (om enn ikke perfekte - men briller som alidri dugger uansett værfrhold har jeg ikke funnet)
 9. Jeg oppdaget at avstanden dessuten var avhengig av hvor mye man zoomet inn F.eks.: Ruta fra Solheimstulen til Rauhelleren har angivelse av avstand ca. ved Skrykken. Når målestokken er 1 km eller kortere står det 19km, men når man zoomer ut står det 29km! Det kunne jo tyde på at det ble generert flere ettapper når man zoomer inn, men jeg ser ikke noen slike merker. Heller ikke dukker det opp noen flere avstandsangivelser langs ruta.
 10. Super observasjon! Det forklarer hvorfor jeg er blitt forvirret når jeg planlegger turer. + at det bekrefter mine fordommer mot ut.no som et irriterende nettsted (men som jeg allikevel ikke klarer meg uten ) En tilsvarende observasjon er avstanden fra Solheimstulen til Rauhelleren. UT angir vinterløypa til 19+1=20 km, mens sommerløypa er 8+18+9+2=37 km. Dvs. alt for stor forskjell. Kvistekartet (https://www.dnt.no/vintermerking/) angir 36 km, noe som er mer rimelig Spesielt festelig er det når man zoomer inn på det siste strekket fra Hansbu til Rauhelleren hvor sti og løype følger tilnærmet samme trasé, men sommerløypa er 2 km, mens vinterløypa er 1 km. (OK, det er en veldig kort distanse og egentlig ikke bevis for noe som helst)
 11. Da var det oppklart: Jeg så på bildet igjen og tiltet rett nedover, og da så jeg Hallingsteinen. Bildet er rett og slett tatt fra toppen av steinen
 12. For meg ligner det på området mellom Helin og Smådalen Gridadn i bakgrunnen med vannet ned til høyre(?) (Men da trodde jeg en skulle se Hallingsteinen)
 13. Takk for en veldig informativ sammenligning. Jeg har vært veldig fornøyd med Geoviewer på telefonen (også Sony Z5), først og fremst fordi den er gratis og fungerer uten mobildekning. Jeg har imidlertid hatt store problemer med den på tableten (både Asus og Samsung). Hvis tableten skrur seg av, eller jeg bytter fram og tilbake til en annen app, blir bildet bare rot, og jeg må zoome ut og inn eller flytte rundt på kartet for igjen å få et ordentlig bilde. Nå ser jeg fram til å test de andre appene du anbefalte
 14. På min Basecamp (som er for PC, og for sikkerhets skyld på engelsk ) har jeg et menyvalg som heter Maps. Når jeg klikker på det får jeg listet opp alle kartene jeg har installert på PCen, men nederst er det tre valg ('Buy maps online', 'Install maps' og 'Manage map products') Hvis jeg velger 'Install maps' kommer det opp et vindu hvor jeg kan velge et 'device' å installere kart på.
 15. Har du forsøkt å koble GPSen til PCen, og så installere kartene du har på PCen ved hjelp av Basecamp eller MapSource?
 16. Et tillegspoeng om antall hunder: Det er greit med mange hunder når man skal kjøre, men det er greit med få hunder når man _ikke_ skal kjøre. Jeg har tre, og tror det er maks. når jeg skal _gå_ tur med dem. Hvis jeg hadde hatt flere ville jeg vært avhengig av å kjøre vogn/slede hver gang de skulle ut på tur. (Et mindre problem hvis man kan starte hjemmefra, men et større hvis man må laste inn hundene i bil/henger hver gang. Jfr. innlegget til Gisle Uren) En annen utfordring er plass i bilen. Jeg får plass til tre i bagasjerommet på X-trail'en, men 4 hadde blitt vanskelig. Evt. bagasje havner i skiboks eller i baksetet (jeg er gammel og grå, så baksetet er ikke okkupert av 3 små Med flere bikkjer må du enten kjøre med henger, skaffe deg større bil eller egen hundebil. Tre bikkjer er greit for å kjøre pulk, men for lite til slede. Min løsning har vært å egle meg innnpå andre som er villig til å låne bort bikkjene sine. Da har jeg tre bikkjer til daglig og et skikkelig spann når jeg skal kjøre.
 17. Jeg er enig i at friskt vann smaker og gjør godt. Så vidt jeg vet har jeg har heller aldri blitt syk av drikke vann ute i naturen. Men hvis man er usikker eller vil pushe grensene for hva slags vann man vil drikke, og i tillegg kan tenke seg å bidra til å hjelpe andre som er mindre heldig stilt kan kanskje dette være noe: https://gaversomforandrerverden.no/index.php/water-to-go.html
 18. Dette er et spørsmål som jeg også har lurt på og som det hadde vært SUPERT om noen kunne gi et godt svar på.Jeg _tror_ svaret er ja, men jeg tror også det krever ganske omfattende kunnskaper om hvordan kartdata gjøres om til det jeg oppfatter som et "kart". I hvert fall stoppet det opp for min del, og den eneste "løsningen" jeg har kommet til er å laste ned fylkesdata i mrsid format og vise det på telefon/nettbrett med GeoViewer. Det fungerer noenlunde for å se på kartet med en indikasjon på hvor jeg er, men ellers uten den funksjonaliteten jeg er vant til fra GPSen. (Ja, jeg har noen av de vanlige kartene fra Garmin, men synes de er vesentlig dårligere enn Kartverket sine) Kanskje dette spørsmålet kunne skilles ut som en egen tråd med en catchy tittel som tiltrakk seg oppmerksomhet fra kartkyndige på forumet?
 19. Min oppfatning er at med bare to hunder vil verken kickspark eller slede fungere særlig godt i løssnø. I slike tilfeller er det bare pulk og ski som fungerer.
 20. Å finne traseen var en prestasjon; å gjennomføre den ... (jeg har ikke ord)
 21. Innrømmer uten blygsel at jeg har glede av programmene, men jeg savner en skikkelig debriefing. Etter min mening har en tur tre faser: 1. Planlegging (Her kunne Trond Strømdahl og Anne Rimmen gått gjennom formodede problemer og utfordringer) 2. Gjennomføringen (Mest mulig Lars Monsen, og minst mulig småpreik fra Strømdahl/Rimmen) 3. Gjenoppleving (Alle tre: Diskusjon av sporlog: Hva i ...! Hvorfor i all verden svingte jeg nordover der?) På egne turer har alle faser sine egne gleder og sjarme!
 22. Nordic cab har noe som i følge reklamen virker veldig fleksibelt, om ikke annet kan det ginoen ideer. Se: http://www.nordiccab.no/menu/nettbutikk/hundevogner DISCLAIMER: Jeg har overhodet inen erfaringer med verken produkt eller firma
 23. Et alternativ til langkjetting er å feste hundene 2+2 med tilstrekkelig avstand. Dette gir større fleksibilitet iom. at du ikke er avhengig av å finne to festepunkter i en bestemt avstand. Å feste mer enn 2 hunder i ett punkt er en dårlig ide, da de før eller senere begynner å bevege seg rundt slik at lina blir kortere og kortere. Ved å bruke en svivel inn mot festepunktet vil to hunder alltid kunne opprettholde full lengde på "sitt" oppheng. Når det gjelder temperatur, har jeg vanskelig for å tro at det (uansett rase) kan være noe problem om sommeren (Disclaimer: Jeg har huskier Det som evt. kan være et problem er regnvær. Våt pels isolerer vesentlig dårligere enn tørr, så vanntette dekken kan kanskje være en ide. God tur. Det virker som en fantastisk flott og variert rute.
 24. Hvis du ønsker å gå på ski, er egentilg mitt råd å satse på pulk (ja, jeg vet det ikke var det du spurte om, beklager Poenget mitt er at en pulk med en god brems flyter bedre og er minst like styrbar som en slede. Hvis du skal stå bakpå kan det være et poeng med en tobogan slede, men med tre hunder klarer de antagelig ikke å trekke deg noe særlig i løssnø slik at du like gjerne kan droppe bunnplaten (lettere slede). Jeg har en tidligere versjon av Björkis 2004, men de har også mange toboganer. Se http://www.bjorkis.com/default.aspx?PageNr=82
 25. Tidsskriftet er i hvertfall særdeles seriøst, og sikkert forskerne også. Det som er mindre seriøst er vel de vidtrekkende konklusjonene. Man har observert gjentatte tilfeller av den røde ringen som dannes etter infeksjon, og konklusjonen er derfor at denne røde ringen synes å oppstå på nytt bare ved gjentatte bitt. Det som ikke er undersøkt er om personer uten denne nye rigen men med andre symptomer på borreliose oppviser gode perioder etterfulgt av tilbakefall.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy