Gå til innhold
  • Bli medlem

foroll

Aktiv medlem
  • Innlegg

    646
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    25

Alt skrevet av foroll

  1. Gode tips! Har et repkit som inneholder det meste det, så godt berget sånn. Litt av tanken bak ekstra brenner er å kunne fyre den opp noe man feilsøker den andre. Da er det bare de to skruene på siden av tanken så er ny brenner montert i kassa. Tenkte å legge med riktig fastnøkkel i kortversjon. Vet du om ventilen nede i pumpehuset kan løsnes med alle typene ratt?
  2. Etter å ha lest og vurdert det jeg finner av stoff, deriblant et lite dykk i Randulf Valle sine CO-målinger, så virker det ikke veldig aktuelt med en slangebrenner som reserve til 111 bråkebrenner for fyring med parafin på pulkturer. Planen da er heller å plukke ut brenner tank m/pumpe fra en annen 111 og ha med som reserve i f.eks. en plastboks. Mye lettere å pakke om man fjerner brenneren fra tanken, men da er man avhengig av et lokk til tanken der brenneren skal monteres. Noen som har tips til tett lokk som kan passe? Til bruk i sekk høst og vinter satser jeg på en multifuelbrenner som går greit på bensin, og lener mot Omnilite TI pga. vekten. Ikke den med lavest CO, men til dette bruket er det som regel greit å ihvertfall ha døren åpen ved varming av vann, så blir nok ikke et problem. Dragonfly og Omnifuel er andre kandidater.
  3. Saltfjellet har mange områder med DNT-hytter og grei tilgang med kollektivtransport.
  4. Vet ikke hva du legger i for dyrt. Jeg har Peltor Sporttac. 1600 kr eller noe deromkring. Bruker på skytebanen og funker helt greit.
  5. Nubuck er håpløst, ja, bare å gni inn med en halv boks Lundhags Wax først som sist. Ellers så de fine ut. De ligner på Lundhags Bjerg mid som jeg har brukt til utallige turer og mye til hverdags siden 2022.
  6. Det er jo et problem i dag at alt skal være så lettvint, så det sitter langt inne for markedsføringsfolka til produsentene å være ærlige. I katalogen står det at en primus funker på brensel X, Y og Z. Enten funker den eller ikke, uten nærmere opplysninger. Jeg skjønner jo at det er vanskelig å selge "Funker bra på bensin, men kan forsåvidt også brukes på parafin, men det er ikke det vi helst anbefaler. I nødsfall kan du også bruke diesel. Det burde du virkelig ikke gjøre, men du kan."
  7. Denne ventilen er vel også nedi drivstoff på Primus Ergo pump (såfremt man ikke har snudd flaska)? Er vel bare MSR sin konstruksjon jeg kommer på hvor det er en 90 graders vinkel så ventilen peker rett opp i flaska når flaska ligger på siden, og som derfor suger luft om den feiler.
  8. Kan du utdype hva du mener med at 111 på bensin utgår pga. pumpas konstruksjon? Har vurdert 00/210 og de der, men synes de ser vel ustødig ut til snøsmeltegryte
  9. Poenget med å eventuelt gå over til 111T med bensin var at da kan jeg ha en lett slangebrenner som f.eks. Omnilite som reservebrenner som også går bra på bensin. Jeg ønsker en duo av Optimus 111 og en lettere reservebrenner som går bra på brenselet jeg uansett har med meg. Hvis det er vanskelig å finne en tilfredsstillende lett brenner som går bra på parafin, så kan det være et alternativ å bruke bensin på en Optimus 111T.
  10. Takk! Pleier å bruke campingparafin/fritidsparafin fra f.eks. Biltema eller Blåtind som jeg heller over i ei triokanne, eller tennvæske fra matbutikkene hvis jeg ikke vil slepe med en hel dunk, eller hvis en dunk blir litt lite og to dunker litt mye. Diesel, lampeolje og annet har jeg aldri brukt.
  11. Takk for innspill! Pleier å ha med ei lita og tynn finerplate som underlag for langvarig kosefyring i innerteltet, og trenger ikke mer underlag enn det, heller ikke til slangebrenner. Plastkasser i pulk har jeg aldri brukt, så jeg ser egentlig ikke noen måte at en slangebrenner skal bli i nærheten av like tung som en 111 på, spesielt ikke når man har den som reservebrenner. Ellers er jeg helt enig i tankene rundt 111. Den ekstra vekta tar man igjen i at man kan pakke den veldig kompakt og den har mange flotte egenskaper: god regulering, man kan slå den av lynraskt om det trengs, stødig til stor snøsmeltegryte, lett å flytte brenneren etter at den er i gang, kassa fanger opp evt. søl under forvarmingen. Så jeg har ingen annen plan enn å fortsette med 111 til pulkturer. Repkit har jeg også med, men på turer hvor man ikke kan regne med å finne bålved eller åpne hytter så synes jeg en komplett reservebrenner er en fin trygghet. Og en ekstra 111 er tungt. Jeg er glad i bråkebrenneren, men det kan være aktuelt å gå over til stillebrenner og bensin. Da har man nokså fritt valg i reservebrenner. Men lyden fra bråkebrenneren har igrunn aldri plaget meg og er fortrolig med parafin som jeg også opplever som det mest tilgjengelige brenselet - billig tennvæske på enhver matbutikk året rundt. XGK hadde vært førstevalget om det ikke var for reguleringsmulighetene. Lager stort dett risengrynsgrøt eller pannekaker på morgenen, og gjerne ulike gryteretter eller andre ting som skal småputre til middag, og reguleringsmulighetene til 111 er fantastiske til det. Men da virker MSR Dragonfly som et greit alternativ.
  12. Takk for tips! Har du selv brukt de på parafin? Dårlig kvalitetskontroll, produksjonsrester og defekte brennere virker som gjenganger hos både Optimus, Primus og Nova....dessverre.
  13. Takk for flere tips! Det kan gjerne være en brukt og eldre brenner (har 2 brukte 111 og har stelt i stand en annen 111 for noen andre) men det må være noe med grei tilgang på deler og som er utbredt nok til at man finner litt ressurser ved å søke på nett. Strengt tatt må det ikke være en slangebrenner heller, men vil ha noe betydelig lettere enn Optimus 111 og en moderne slangebrenner med brenselflaske, repkit og et trekk lar seg jo gjøre på 5-600 g. Himalaya virker veldig kurant! Vet du om noen av delene passer overens med nyere Omnifuel? F.eks. pakninger, dyser og slikt.
  14. Jeg bruker Optimus 111 (bråkebrenner) og er godt fornøyd med den. Den har vært pålitelig i mange år med lite vedlikehold og er utmerket til matlaging. Ulempene er den tunge vekta og at man er begrenset til parafin. På pulkturer gjør ikke vekta noe, men jeg liker å ha med en reservebrenner over tregrensa og jeg synes 2 stk. 111 blir vel tungt. Har vurdert å skru ut innmaten av den den ene og frakte separat, men slått det litt fra meg. Jeg ønsker derfor en lettere reserveprimus med slange, men den må kunne gå greit på parafin siden det er det jeg har med til 111. Så er det en kjensgjerning at de fleste primuser er optimalisert for bensin, og fra hva jeg leser har flere problemer med dårlig forbrenning, soting, ting som går tett, etc. ved bruk av parafin. Jeg har også en del turer i minusgrader med sekk på ryggen, f.eks. senhøst i nasjonalparker med begrensede bålmuligheter. Med flere hunder er jeg avhengig av å varme en god del liter vann om dagen. Jeg er ikke så glad i å ha 111 i sekken, både siden den veier 1,6 kg og fordi jeg ikke stoler helt på den mtp. lekkasjer. Med slangebrenner kan man ha brenselflaska i ei separat sidelomme. Så jeg ser for meg å bruke en ny primus til dette bruket også, og kan forsåvidt benytte bensin da. Det er også et krav at primusen har god effektregulering til marlagingt. MSR Dragonfly og Primus Omnilite/Omnifuel virker mest aktuelle. Reservedeler til MSR er dyrere å få tak i her til lands, men liker det jeg leser om den ellers. Noen med erfaring med å bruke denne mye med parafin? Primus selv sier at Omnifuel/Omnilite krever langt hyppigere rengjøring og vedlikehold med bruk av parafin, spesielt Omnilite. Noen med erfaringer rundt dette? Omnilite frister mest pga. den lave vekten mtp. tiltenkt bruk, men skal være enda dårligere på parafin. Andre primuser verdt å vurdere?
  15. Jeg vet ikke hvor mye du har fått brukt den, men er du fortsatt fornøyd? Kjører den okei på parafin?
  16. Det spørs helt på hvor mye du skal bære med deg. De store tingene som telt, liggeunderlag og sovepose har mye å si, men alle de små tingene tar mye plass, f.eks. grytesett, klær, fiskeutstyr, fotoutstyr, etc. Valg av mat (og drikke, noen bærer jo med øl og denslags) betyr også mye. Ser du planlegger å ha med ganske mye. Jeg har vært på helgetur vinterstid med 55 L sekk og det inkluderte mat, matskåler og oppstallingskjettinger til to hunder, og tilsvarende høsthelg med 38 L. Men jeg har også vært på helgetur med 85 L fordi jeg skulle ha med luksus til fiskehelg. Utfra hva du planlegger å ha med hadde jeg tenkt 60-70 L.
  17. Det er nok individuelle forskjeller i hva man tåler, men dette vet man ikke før man har prøvd, og da er det for sent. Jeg ville ikke rådet noen til å vektlegge andres personlige erfaringer noen stor verdi. Altså man kan fint velge å jakte uten hørselvern, men man bør ikke gjøre det i god tro om at det sikkert går fint.
  18. Du skrev "et annet moment", som kunne tolkes som at tinnitus var noe man kunne få i tillegg til hørselsskade, og så følte jeg for å understreke at tinnitus også er en hørselsskade. Muligens overdrevent pedantisk av meg. Uansett fint du nevnte for tinnitus er en stor plage for mange. Ørepropper på bane er også lurt. Et rifleskudd, dom det også er på bane, kan fint være 150-160 db, og selv om et par hørselvern som regel reduserer lydnivået til under 130 - som regnes som grensen for hørselsskade ved impulslyder - så er man langt over hva som kan gi hørselsskader ved belastning over tid. Det er veldig relevant for de som er ofte på banen.
  19. Tinnitus er jo en hørselsskade. Må også nevnes her at lyddempere til hagle finnes også, selv om det ikke er så utbredt, og ikke er tilgjengelig til toløpshagler.
  20. Frysetørket vom og slikt er veldig lett, men dyrt og volumiøst. Jeg tenkte først og fremst på bare ekstra energirikt tørrfôr. Forskjellen på ulike tørrfôrtyper kan være fra 3500 og opp mot nesten 5000 kcal/kg. Om hunden er tilvent litt mer energirik kost kan man da pakke litt lettere.
  21. Det stemmer ikke. Hagleskudd er mer enn høye nok til å skade hørselen din. Så man kan selvfølgelig ta en vurdering på at hvis man bare går en håndfull jaktturer i året så kan man leve med skaden, men det er absolutt skadelig. Det er også en utbredt myte at man ikke tar skade smell man vet at kommer fordi man strammer muskler eller et eller annet. Det stemmer ikke. Det finnes aktive støyvern i øreproppform. Man kan også bruke vanlige hørselvern, og ta de på seg i områdene man forventer å finne fugl.
  22. Ja lurt å ta kløvtilvenningen rolig. 2-åring klarer nok med tilvenning mer enn 10% om den holdes i god form. Bruker du høyenergifôr klarer hunden å bære mat for en grei tur selv.
  23. Jeg ser også at de nyere Rapala-borene har knivene montert direkte på nederste spiral. Mitt bor har en sortlakkert og avtagbar krone i stål, som knivene festes på. Det gir en ekstra skjøt, og virker positivt at de har gått bort fra dette.
  24. Skjønner nå! Takk for tips. Ser for meg det gir mindre påkjenning på skjøteleddet og kan være verdt seg å prøve.
  25. Ser nøyaktig ut som løsningen de har på f.eks. Super Nova i dag. Du opplever ingen slark/vingling selv ved maks lengde? Ser Super Nova finnes i 130 og 160. Tror jeg skal klare meg greit med 130 i grunn. 160 er tryggere mtp. å berge virkelig stor fisk, men det er mye ekstra is man skal fjerne med den diameteren og 130 blr vel klare nokså stor ørret/røye.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.