børt-erik

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  79
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1
 1. Hvilken brenner trenger jeg?

  Takk for alle svar og forslag! Drivstoffet jeg har brukt er diverse tennvæsker fra supern og alkalyttbensin fra Felleskjøpet, Best og Statoil. I det siste har filteret gått tett med en gang - altså på mindre enn en tank drivstoff, og her er det snakk om alkalyttbebsin. At det er filteret som er problemet er lett å se - uten filter renner det friskt fra slangen når den er skrudd fra brenneren, og med filter pipler det så vidt. I helga kjørte jeg uten filter - det funger greit. Men nåla kommer ikke ut, hverken ved å riste eller med magneten. Etter fyring og matlaging er dysa så tett at det ikke brenner ordentlig, og så tett at jeg så vidt klarer å se hullet når jeg skrur ut dysa og holder den mot lyset.. Jeg har smurt pumpelæret med skofett. Kanskje noe av skofettet har lekket ut i drivstoffet og bidrar til tett filter og tetting av dyse? Jeg vet ikke. Uansett tror jeg jeg gjør et forsøk med ny flaske, ny dyse, ny rensenål og nytt filter. Men jeg er litt i tvil, for prisen på repsett, ny flaske osv, osv kryper fort opp mot prisen av en ny brenner hvis jeg finner noe på tilbud
 2. Hvilken brenner trenger jeg?

  Den der så riktig snasen ut, @Memento mori! Det ruller noen kroner med å oppgradere, men løsningen din ser kul ut! @whistler, du har nok rett. Det lønner seg sikkert å reparere. Ny dyse og rensenål, og nytt filter er kanskje det som skal til. Liker Nova'en bensin best, eller liker den tennvæske bedre? Jeg er litt bedagelig og forvarmer ofte med det som er på tanken. Kanskje det går bedre hvis jeg forvarmer med rødsprit? Men hvorfor i alle dager går filteret så fort tett? Og trenger jeg egentlig filter?
 3. Jeg har en Nova med innsats som passer til Trangia stromkjøkken. Jeg liker oppsettet, men brenneren krangler ofte med meg: Filteret på pumpa går ofte tett, magnetnåla har hengt seg opp, så jeg må skru ut dysa og rense manuelt etter hver fyring. Effekten er også lavere enn den en gang var, tror jeg. Skal jeg reparere, kjøpe nye filter, ny nål osv, eller se etter noe nytt? Det finnes flere primuser i boden min, men jeg liker oppsettet med Trangia godt. Det er stabilt og enkelt å håndtere i teltet, og funker bra utenfor teltet, også hvis det blåser litt. Her er det jeg ønsker meg av en primus Solid og driftssikker Brenne 4-takts miljøbensin. Lett Kunne tilpasses Trangia - eller overbevis meg om et annet system som er stødig i teltet, og lett å bruke utenfor teltet Lett å regulere varme - fra full effekt, til småputring. Jeg liker både å lage mat og småfyre i teltet Stille. På Nova'en bruker jeg noen ganger en brennerhetter fra en Phoebus. Den virker en som en "silencer". Det er litt plundrete, men utrolig behagelig å slippe flymototsuset. Også kunne brenne gass fra gassbokser og parafn/tennvæske. Gassboks er praktis når ungene skal fyre. Tennvæske er lett å få ta tak i og billig. Rimelig høy effekt, minimum 2500 watt
 4. skredfare tromsø?

  Denne turen er ganske trygg. Jeg ville ikke avlyst den på grunn av skredfare nå. Helt ok føre, men ganske vått på lørdag. Best skiføre over tregrensa Hold avstand til utløpsområder. Dette kartet viser at det er mulig å følge terreng under 25 grader hele veien: http://skredkart.ngi.no/ Gjør gode rutevalg fra Blåkollkoia/Tønsvikdalen til Skarvassbu - gå skiløypa (opp bakken som kalles Dreperen), ikke snarveien opp fra Tønsvikdalen som er merket som sommersti på noen kart, feks kartet jeg lenker til n lengre opp. Gå lengre inn i Tønsvikdalen. Gjør gode rutevalg fra fjellet og ned i Tromsdalen. Her er deg staker
 5. Billig lettvekter i kvalitet?

  Hvordan er det med ventilasjon i dette teltet? Er det andre muligehter for å få inn luft enn gjennom døra og ved bakken? Er det montert ventilasjonsluker? Og hva er det forresten på "orginalen"?
 6. Tørrfisk-Fantastisk, men..

  Husk at 100g tørfisk tilsvarer 1kg fersk fisk. Da er ikke kilosprisen helt uforståelig. En kammerat får tilsendt tørrfisk fra Island. Fisken, hyse og steinbit, er filetert før tørking, og kjørt gjennom en maskin som banker/ valser den til akkurat pase tyggemotstand. Som unger satt vi i fjæra og banket tørrfisk med stein til passe tyggemotstand. Tørrfisk med meierismør er digg. Det vi sparer i vekt på tørfisken tar vi igjen med mer øl i pulken. Tørrfisk smør og øl er jo et tilnærmet et perfekt kosthold - både protein, fett og karbohydrater. Jeg tror nok vi dytter i oss tørrfisk tilsvarende et par kilo fersk fisk pr person hver kveld på noen vinterurer.
 7. Tips til tur med svigermor, fra Finse, 3 dager

  Takk for svar! Foreløpig er planen Finse - Geiterygghytta - Finse. Og så tur med guide på Hardangerjøkulen siste dagen. Ulemper er at vi går samme ruta fram og tilbake. Noen tips eller nyttige erfaringer for denne turen?
 8. Vi skal ha med svigermor til fjells. Ideen er start på Finse (eller annet sted på Bergensbanen). Onsdag morgen til fredag ettermiddag. Starter i Bergen, så andre transportmuligheter enn Bergensbanen kan også være aktuelt, overnatting på turistforeningshytter eller lignende Med på turen er svigermor (nærmer seg 70), junior og junior (9 og 12) og mor og far. Erfaringen fjorårets tur er at dagsturer på 4-6 timer (DNT-standard) er passe. Et alternativ har vært en dag på Finse, med guiding til breen, så tur/retur til Geiterygghytta. Men har dere forslag til andre alternativer? Er det mulig å få til en rundtur? Vi må vel også ta i betraktning at det er mye snø i fjellet/ store bekker. Værmeldinga er heller ikke all verdens.
 9. Hodelykt - skal ha den "beste"!

  Sjekk ut Burfjord Sport - en liten butikk i utkant-Norge som bl a spesialiserer seg på hodelykter. Tilpasning til lang mørketid. http://www.burfjordsport.no/produkt-2-Bright_as_Day_6000 Selv har jeg ingen erfaring med lyktene eller butikken, men de har et godt rykte
 10. Dunjakke eller primaloftjakke

  Etter et par turer med lånt dunjakke har jeg virkelig forstått hvor godt det er med ei virkelig varm jakke - både til å trekke over skalljakka ved kortepauser, inne på hytta før ovnene har blitt varm og temperaturen kryper over +5 og ved aktiviteter med lite bevegelse, som isfiske. Altså må jeg ha ei varm jakke. I første omgang har jeg tenkt på - og sett på dunjakker som disse OR Maestro Rab Endurance Varme og lette dunjakker, men som fra tid til annen dukker opp på tilbud. Andre forslag til dunjakker - og gjerne modell som ikke er av de korteste, men som dekker litt av ræva også Men så har jeg kommet i tanker om at jeg nok så ofte fryser ved turaktiviteter i fuktig vær - rast under rypejakt, på elgpost, eller på sure høst og vårkvelder. Kanskje dunjakke ikke er det beste. Det er kjent at dun og fukt er dårlig match. Dessuten er en dunjakke neppe solid og slitesterk - og hull i ytterstoff eller for får jo konsekvenser. Hva sier dere som er erfarne dunjakkebrukere. Hvor slitesterkt er ytterstoffet - greiner, gnister, generell slitasje? og hvor ømfintlig er jakkene for fukt - kondens eller sludd? Kanskje en primaloftjakke er tingen? Komprimerbarhet er ikke så viktig. Og hvor stor forskjell i varme er det egentlig? Og hvilke primaloftjakke bør jeg se etter. Bruksområdet er en skikkelig varm varmejakke - som gjerne kan dras over skalljakka, og som også kan fungere som selvstendig jakke.Vekt bør ligge mellom 400 og 700 gram Aktuell størrelse er Large (kanskje M eller XL i noen modeller - 1,82/80kg) Kjør debatt - dunjakke vs. primaloftjakke. Og hvilke primaloftjakke bør jeg se etter?
 11. Spørsmål om kart - E1

  Ja, du må ha ed kart for hele turen, i hvert fall de deler av turen som gå i Norge. Merking av rutene er ikke alltid god nok til å finne fram. Du trenger kompass (og trening i å bruke det) eller en GPS også. I Sverige er rutene ofte tydeligere merket. Nei, du trenger ikke nødvendigvis 1: 50 000 kart for hele turen. Stort sett går det greit å finne fram med 1:100 000 kart også. Den nye kartserien ( http://www.kartverket.no/Kart/ ) er tosidig og dekker ganske store områder. Hvis du har med en GPS kan du laste alle kartene ned på en kartbrikke (OBS ikke den siste kartserien som leveres på minnebrikke, men tidligere kartserier som levers på CD). Du kan også laste kart ned på smarttelefon eller nettbrett, bruk f eks app'en Navida. Du kan også skrive ut kart fra en av disse sidene http://www.godtur.no/default.aspx?gui=1&lang=2 http://ut.no/kart God tur!
 12. Nybegynner på randonee - trenger tips og råd

  Når det gjelder pris, er det mye å spare på å handel fra utlandet. Sjekk f.eks. Sport Conrad i Tyskland http://www.sport-conrad.com/ Stort utvalg og god service - ofte bortimot halv pris i forhold til norske butikker. Dessuten har de ofte kampanjer og gode priser på fjorårets modeller. Tysk/EU mva trekkes fra og norsk legges til. Dessuten må du betale mva av frakt, men rimelig blir det likevel.
 13. Nedoveregenskaper 75mm vs BC Magnum

  Tja, jeg er ikke helt enig. Jeg bruker stort sett nokså breie fjellski (Åsnes Nansen) med stive BC-sko (Crispi Stetind) Jeg mener 75 mm er vesentlig bedre bindinger for å kjøre med - og telemarkssvinger med BC blir for min del lett tull. Til plogsvinger og parallellsvinger er BC bindingen stødig nok. Til å gå på ski med er BC-bindingen imidlertid ganske fabelaktig. Skiskoene (Crispi Stetind) er helt ok for å gå på beina med, og ser for meg ut til å være en modifisert utgave av Crispi Besseggen (de ser så like ut at jeg har tatt feil sko og forsøkt å klikke turskoen Bessegen på skibindingen, før jeg innså at skiskoene sto igjen hjemme og at turen ble en fiasko ). Mine 75 mm sko kan være lettere enn BC-sko å sparke inn i hard skare, men har for stiv såle til at de er særlig gode å gå på beina med.
 14. Ski på Saltfjellet

  Jeg har en gått en del på ski på Saltfjellet, men ikke i januar. Jeg har også gått en del på lengre skiturer i Indre Troms i januar. Det kan være fantastisk flott på fjellet i januar. Vær obs på at dagene er korte, være kan skifte raskt og det kan være dårlig vær - og at alle marginer er knappere. GPS med kart (og nok batterier) og erfaring med å bruke den i terrenget, og god hodelykt (med nok batterier, men lykta trenger ikke være superkraftig) gjør at det stort sett er mulig å finne fram selv om det er korte dager. Men det er vanskeligere å finne fram når det er mørkt! Det kan være kaldt og surt. Isolert vindsekk (Fjellduken termo hunter) eller lignende er det greit (nødvendig?) å ha i sekken (i hvert fall hvis du ikke har med telt). Vindsekk kan brukes for spisepauser og ved ulykker. Hvis det er kaldt kan det være krevende å raste/ spise/drikke. Nøtter, sjokolade og annet som kan spises uten at du tar lange pauser kan være lurt å ha tilgjengelig. Ha også drikke (termos) lett tilgjengelig Jeg vil anbefale å legge opp en tur med korte dagsetapper - og særlig bør den første dagsetappen være kort. Turen fra Løndsdal til Midtistua eller Saltfjellstua er både lang og går i høyt og værutsatt terreng. Jeg ville ikke startet her! Øvre Tollådal, Beiarfjellet (Tverbrennstua), Russånes kan være bedre utgangspunkt, men er vanskeligere å komme til uten bil. Ut.no gir god oversikt over kart, hytter og ruter :http://ut.no/turomrade/saltfjellet-og-svartisen Hvis turen er planlagt til et spesielt tidspunkt, er du avhengig av at det blir godt vær. Hvis du bor i nærheten og kan dra på kortere varsel, kan du slå til når værmeldinga er bra. Dårlig vær gjør at det blir færre timer med dagslys! Januar kan by på både lite snø - dårlig skiføre, ufattelig mye snø - tungt å gå, regn og mildvær, ekstrem kulde (minus 30 kombinert med kuling er kaldt!), men også på fantastiske stjerneklare ettermiddager med nordlys og silkeføre. God tur!
 15. Fars-lykke

  Dette er bra Men primus bør hun få til konfirmasjonen, eller seinest 16-årsdagen . Svea 123R er bra som nybegynnerprimus - og varer livet ut.