Jump to content

Mathisdal

Aktiv medlem
 • Posts

  36
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mathisdal

 1. Mathisdal

  Fiskefilet

  Jeg sløyer ikke fisk som jeg skal filetere. Men all fisk blir bløgget om den skal ligge litt før den blir filetert. Legg fisken ned på underlaget med ryggen mot deg. Jeg setter kniven rett bak brystfinna og vinkler kniven litt fram mot hode. Skjærer så ned til ryggbeinet og vrir kniven bakover mot sporen. Følg ryggbeinet til fileten løsner fra fisken. Prøv å ikke skjære gjennom sidebeina. Snu og gjør likedan på den andre siden. Når du gjør dette riktig vil alle sidebeina, ryggfinnene, buk, hode og slog være igjen på fisken. Jeg bruker også å skjære ut ryggbeine, vende den i mel,salt og pepper og sprø steke den i stekepanna, det er gode greier.
 2. Mathisdal

  Kameratips

  Mulig jeg har missforstått denne linken. Men jeg hadde ikke tenkt å fortelle alle dem som tar bilder at de bruker feil utstyr. Jeg sammenligner ingen ting. Jeg sier ikke at det blir bedre bilder med mitt kameraoppsett. Jeg bare tar bilder med det utstyret jeg liker
 3. Mathisdal

  Kameratips

  Jeg bærer med meg et Canon 5D mark II og en telezoom 26-300. Fryktelig tungt, men verd alt når jeg skal se/bruke bildene senere. I tillegg bruker jeg kameraet på mobilen til ikke så "viktige" bilder.
 4. Har testa i dag. Fylt kokende vann Ca 100 grader på to termoser. En Primus 0,5 liter og en Thermos Work 1,2 liter. Ingen forvarme og med koppen skrudd på. Satt dem ut på verandaen i dag kl 1000 og tok dem inn kl 2200. Temperatur ute startet på -18 og er nå -1,9 grader. Primus 0,5 liter har nå 58 graders vann Thermos work 1,2 liter har nå 74 graders vann. Ble positivt overrasket av dem begge. Hadde forventet pissvarmt vann i begge.
 5. Har egentlig aldri brydd meg om hva og hvor buksa kommer fra. I det siste har ei arbeidsbukse fra Snickers gjort nytta. [Hidden Content] Den er behagelig å ha på og den er så pass tett at mygga ikke stikker gjennom med en gang. Og ikke minst er den utrolig slitesterk. Om det skulle bli vind og kaldt eller litt regn så er Jerven sine Lårings et fantastisk plagg. Vann og vind tett, lett og ta av og på selv med store turstøvler og du blir ikke svett og klam i "rompepartiet."
 6. Jeg og fruen har brukt Wiglo LT 4 i sommeren 2015 og deler av høsten. Et valg som vi ikke angrer på i det hele tatt. Et tungt telt, ja det er det, men du verden hvor fint det er å kunne stå (nesten) å kle på seg buksa om morgenen. Vi bare hviler en gang ekstra og går litt saktere. Vi er jo på tur. Har fått testa det i tildels mye og strek vind og regn på Ifjordfjellet tidlig i Juli og det gikk over all forventning. Har ikke brukt det om vinteren. Har liksom aldri likt telt og vinter Den blir garantert med på flere turer til sommeren, selv om vi bare er 2 stykker på tur.
 7. Vi har et wiglo 4lt og er veldig godt fornøyd. Når jeg sier vi betyr det fruen og jeg. Og vi har et hav av plass når vi er på tur Ja, det er et telt som veier en del og den tar også mye plass i sekken. Men når man slår leir og kan begynne å finne fram roen og kosen, da bytter jeg ikke wigloen med noe annet telt. Er dyktig lei av og gjøre alt liggende i et tunnel telt. Vi fordeler vekta med at en av oss tar teltet og den andre tar stenger og plugger. Fungere bare flott. Så tar vi heller det litt mer med ro når vi går og tar en pause ekstra når vi vil det. Vi er jo tross alt på tur Har fått testa teltet i en god del vind og den klarte det like godt som de Helsport teltene jeg har brukt før.
 8. Har kjøpt Exped UL 9 LW og chair kit til meg selv og fruen i år. Har fått testa den nå i sommer og kan ikke forstå hvordan jeg har sovet før. Nattesøvn på 6 - 7 timer uten å våkne hver gang jeg snur meg har jeg kun opplevd i min egen seng tidligere. Og ikke stiv og støl i kroppen når jeg endelig våkner, bare gleder meg til neste overnatting i telt. Og stoltrekket... du verden for en luksus. Veier litt ekstra, men hva så.....
 9. Vi bruker også Wiglo. Og det er bare jeg og fruen som bruker den. Veier litt og er litt stor i sekken, men den blir IKKE byttet ut med et mindre og lettere telt. Fint å kle på seg buksa på en sivilisert måte.
 10. Den største Jerven duken er alltid med. Kan brukes til alt fra sitteunderlag til pledd på kalde kvelder/pauser. Noen skoreimer, klesklyper og en liten rull med brødposer ligger også alltid i sekken.
 11. Jeg også, har to duker fra før Til prisen av 2
 12. Er det mange som har opplevd at kanalene i underlaget finner ut at dem vil være svært gode venner å slår seg sammen? Har nettopp kjøpt et UL 9 LW og putta den inn i et "stol trekk". Gammel skrotten vil ha det godt på tur Skal testes på en ukestur om ikke alt for lenge
 13. Har ikke kjøpt meg ski i år eller iløpet av de siste 15 årene, men det er like bra fordi jeg kan ikke fordra å gå på ski. Ikke har jeg kjøpt meg GPS enda heller, kart og kompas har fungert veldig flott for meg. Men om et par dager kan jeg ha glemt at jeg ikke trenger GPS... morsomt leketøy for halv gamle menn...kanskje..
 14. Har ingen råd om hva du skal kjøpe, men min første hagle var en Star Baikal cal 16 s/s. Fikk den av min far da jeg var 15 år, så det er en stund siden. Har skutt alt fra mus til oter og rev med den. Den dreper alt jeg treffer, merk at jeg ikke skriver sikter på Lett å bære, fin rekyl, men vanskelig å få ammo til nå. Det er forøvrig den eneste hagla jeg har. Slutta å gå på rypejakt da blyforbudet kom, men nå har det jo blitt lov igjen så til høsten blir det vel en lufte tur på gammel hagla. Har bare et råd til deg, kjøp det du vil ha og ikke det andre vil at du skal ha. Det blir det eneste rette på sikt.
 15. Hengekøye er sikkert en utmerket måte å tilbringe natta i. Men på Finnmarksvidda og høyfjellet blir det litt puslete å feste den i dvergbjørka.
 16. Har nettopp fått fruen til å halvere størrelsen på et putetrekk i flanell. Putter "luftige" klær i den og har en flott hodepute som er god å ha hode på. Den er helt lydløs og mye bedre en pakkposen til sovepose etc.
 17. Kjøp deg en kniv med 10 - 12 cm langtblad, stor nok så fremt du ikke skal ut i krigen med den. Er bladet for tykt er den dårlig egnet til spikking, skjæring av brød, sløying av fisk etc. En finnkniv med 5 " blad er mer en stor nok til det aller meste. Og den er ikke iveien når du henger den i beltet heller. En kniv er et skjære redskap og ikke et hugge/bryte redskap. Så kjøper du deg en liten øks. Da kan du hugge ved, banke ned teltplugger, slå ihjel stor ørreten eller hva du trenger å slå/hugge ned. Bruker selv en liten øks og en leatherman wave. Klarer jeg meg ikke med det, går jeg hjem igjen
 18. Trur du må lete lenge etter en plass i Norge der du ikke finner festeplass til et titalls barduner innen for et areal på 30 m2. Litt verre kan det være å finne staver/greiner over 1 meters lengde til å holde tarpern opp, iallefall på fjellet her nord i landet. Personlig har jeg flere tau biter på 5 - 7 meter med løkke i begge ender, som lett kan skjøtes sammen etter behov. Da slipper jeg å kutte tau i mange biter som ofte blir for kort til alt mulig. Så er jeg begynt å bruke gå staver, mine er på 125cm lengde, flott til gapahuk etc. Og dem er ikke dumme til å hvile på når man må lete etter litt luft til lungene Det fungerer perfekt.
 19. Ble ingen tur i dag. Teltet ble satt opp i hagen, expeden fylt opp og da ble det jaggu tid til en formiddags lur. Gratulere med dagen.
 20. Liker stor pose selv. Prøv Helsport sin Svadalen, perfekt til meg. [Hidden Content]
 21. Trenger selv en litt større sovepose en normalt for å ha det behagelig. Har en Svadalen fra Helsport, perfekt til vår,sommer og høst. Så kan du gjøre den om til dun dyne om det blir riktig varmt og godt i teltet. XXL bruker å ha fine priser på Helsport utstyr. www.helsport.no/svadalen
 22. Har en fin overheng sjøl og ikke så mye til hofte. Bruke hoftebelte kun til å få sekken til å henge stabilt på skrotten. Merke veldig lite til avlasting av skuldrene. Beste avlastningen får jeg med å løfte hendene over hode og ta tak i sekken med hendene å løfte den av skuldrene i ny og ned. Men man må jo henge sekken på den skrotten man har og bare traske ivei
 23. Har akkurat kjøpt nytt telt. Så lenge på lette telt, men de er så fordømt lave. Er blitt veldig lei av å gjøre alt liggende og bestemte meg for at vekt bryr jeg meg ikke om. Valget ble en Wiglo LT4 ingen lettvekter akkurat, rett over 6 kilo. Og galskapen er at det er bare jeg og fruen som skal bruke det Men jeg kan vel ta meg et par ekstra pauser mens jeg er på tur og se litt på naturen mens jeg hviler. Så har jeg det ikke travelt heller. Turen er målet og ikke målet som er turen, slik fungere mitt hode Så nå kan jeg sitte som folk og nesten stå å kle på meg buksa. Og regn og skittvær kan bare komme, har god plass og vente til det blir godt vær igjen. Skal prøve teltet på en ukestur på Ifjordfjellet i slutten av juni.
 24. Har en 16,5' og er fornøyd med den. Har padlet 17' og 18,5' men synes ikke dem er mer retningsstabil på flatt vann enn 16,5'. 16,5' er en grei kano som du kan padle solo eller med en venn og MYE bagasje. De Ally kanoene jeg har prøvd har alle vært veldig ømfintlig for vind. Men det kommer vel av at det ikke er noen kjøl på dem som fanger vannet. Har ikke prøvd 15,5' men tror den kan bli litt vanskelig å padle på slett vann. Tror den blir litt kort. 16,5' fungerer mye bedre i elv en de lange kanoene. Etter min mening. Skulle jeg kjøpt en ny en i dag, hadde det blitt en 16,5' igjen. Ingen tvil om det Bare å kjøp den du tror mest på. Ingen vits i å gruble for mye på hva andre synes er best. Du vil beherske den du velger etter hvert uansett.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy