Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 28. sep. 2023 i alle områder
-
Man angrer på at man har satt teltet inne i tette skogen når nordlyset slår til og fohindrer gode telt/nordlys-bilder, men det får vi ta igjen når snøen kommer tenker jeg. I mellomtiden får man gjøre det beste ut av "bare nordlys"-bildene:5 poeng
-
Vi har fått mange "nye venner" etter at vi begynte med mer turer i den furskogkledde delen av Finnmark fra i sommer av. Granmeisen er kanskje den mest uredde av dem: Det tar ikke lang tid før de er såpass trygge at de kommer svært nære om man er rolig i bevegelsene: https://www.instagram.com/reel/Cxm-DjbPAtX/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=MjAyZTYwOWFjOA%3D%3D&fbclid=IwAR2G5gsrk12g844twQ4pJkwPdwqItea0cFOvZhCAfFV6dv8YuggkGEU5W3g3 poeng
-
2 poeng
-
2 poeng
-
Jeg innrømmer det gjerne - jeg er hekta på kvistbrenneren. Egentlig har jeg savnet den i hele mitt aktive friluftsliv, for ofte er det problemer på vidda å både fyre opp og holde ilden ved like. Og det forundrer meg at ikke flere får øynene opp for denne varme og kokekilden; Billig i anskaffelse og bruk. For ikke snakke om hvor vektbesparende den er. Hvorfor ikke bare fyre opp et bål? Jeg synes det er både vanskelig å fyre opp og holde ilden ved like. Grunnen til det er - slik jeg ser det - at flammen "flyter" ut mens den på neste bilde har fått begrensninger i form av vegger Egentlig har jeg kanskje sagt nok om kvistbrenneren, og spesielt om egen konstruksjon: Blikkboksovnen, Toms Wood stove MK II og nå den upubliserte MK III. (Ebay har mange rimelige til salgs, men de fleste ser ut til kun å være toppmater). Likevel våger jeg å si litt om dens fortreffelighet - med ønske om at fler tar skrittet - jeg har brukt den i 4 ukesturer på Hardangervidda, i solskinn og øs pøs. Veden er rimelig lett å finne, favoritten er tørr einer, som jeg begynner å sanke litt før leirslagning Og siden brenslet ligger der - også gratis sparer jeg vekt både på det og brenneren som veier under 200 gram. Og sammenlagt får du plass til den i lomma. Men det jeg er mest opptatt av nå hva en slik liten ovn er og gjør. Jeg plasserer den på en rimelig flat stein. Og fordi bålet er så lite kan du ha den rimelig nær deg. Og du slipper å balansere kjeler og panner på bålet. Og så varmer det så godt, og er lett å nødslukke. Og, og dette er meget vesentlig, i motsetning til primuser av ulike slag kan du nyte stillheten, og sitte i timevis å se inn i flammene. Og ikke minst - i disse mygg og knottider. Bålrøyken hindrer angrep. Så hvorfor ikke prøve? Å samle ved går fortere enn du tror, og om det regner er veden alltid tørr under "huden". Anskaff deg, eller begynn å bruke den, om du har, og bli hekta du også. PS. Men, også jeg har back - up i form av en liten gassbrenner, som jeg i løpet av 4 sesonger har brukt en gang. -----1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Temagami skårer høyt på samme målestokk her også. Rimelig rette, litt "runde" handtak på 12 cm, som på Temagami, syns jeg er fint for mine hender. Har den i tre utgaver, den opprinnelige i karbon stål, en som kom litt senere i trippel laminert rustfritt (12C27 i kjernen mener jeg å huske) og den siste "limited edition" 10år jubilanten i 14C28N. Merker ellers at det er håndarbeid involvert hos Helle, for handtakene på disse tre er alle litt forskjellig - ikke mye, men litt forskjell i tykkelsen. Er litt av sjarmen også det, at ingen av de er helt like, men man ser likevel klart at det er "samme" kniven. En kniv jeg liker fordi den er "fin", men som ikke ligger så godt i hånden fordi handtaket er litt for kort og har en liten nedsving på enden, er Brisa (tidligere Enzo) sin "Trapper" modell. Jeg - og noen andre med litt størrelse på hendene. maste derfor på Brisa/Enzo noen år om at de burde lage et litt større utgave av Trapper. Og til slutt kom da Brisa "Trooper". Fasongen på handtaket er ikke ulikt Trapper, men litt lengre - akkurat så hele hånden min får plass. Perfekt. Denne får man f.t. kun i "80 CrV2" karbon stål - som jeg liker veldig godt (men dette stålet krever litt vedlikehold. Får fort patina, og litt overflaterust om man ikke følger med på regntunge dager (overflaterust er som regel lett å fjerne dog) Håndtak på 11,7 og ikke for "buet" mot enden, da ligger den sikkert godt i hånden ja, gratulerer med den!1 poeng
-
All plasten må fjernes. Ellers brenner den seg bare fast. Grunnen til at det er plast, er for å beskytte platene, når de blir presset til rett form. Kan også være lurt å kjenne (forsiktig) om det er noen skarpe kanter på ovnen. Disse fjerner du med en fil/sandpapir eller kniv. Da slipper du å skjære deg på tur. Et par tynne arbeidshansker gjerne i lær, og også kjekt å ha med. Da blir bare de sotete, og ikke du, pluss at du kan håndtere ovnen lettere når den er varm.1 poeng
-
Blant skogens fugler har vi nuh kommet til kjøttmeisen:1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Junkerdalen nasjonalpark i Saltdal, eventuelt å gå inn via Skaiti til Argaladhytta først. Kan da eventuelt gå videre til Saltfjellet/Svartisen nasjonalpark, eller utforske Sulitjelma massivet litt. Mye kulturhistorie her! Du kan eventuelt sjekke ut Nordlandsrura for inspirasjon til turforslag/eventuelle etapper der. Sjunkthatten nasjonalpark er og veldig fin, og ligger ikke langt fra hverken Rago eller de andre.1 poeng
-
Hei! Dette er mitt første innlegg på et forum noen sinne, så håper jeg gjør det riktig! Skal ha ny turkniv, ønsker å prøve en kniv som skal duge til det aller meste. Har sett litt på følgende: - Brusletto Bamsen - Brusletto Femund - Helle Nord - Fallkniven F1 eller S1 (redd S1 blir for stor, F1 kanskje litt liten?) - ESEE 4 - BeaverCraft BSH 4. - sliter med å finne noe særlig på forumet om denne? Noen som har erfaring med en eller flere av disse? BSH4 ser interessant ut, men har funnet lite info om denne på forumet her.1 poeng
-
Før du begynner å gni mose, blader eller enda verre: stapper hånden oppi der, så vil jeg gjerne dele metoden jeg brukte på 1,5 måneds tur i fjor. Toppen på en sprutflaske Slik gjør du: Kjøp en flaske og ta med korken på tur. Når du skal på do så fyller du en vanlig flaske med vann og skrur på toppen. Grav et hull langt unna vann. Spyl deg ren og pen bak etter på. Du trenger maks 3 ruter med dopapir per dag. Nå har du et lite do-kit som alltid gjør deg 100% ren.1 poeng
-
Ett, eller flere, plastfat fra ikea passer perfekt oppi Trangia Gorumet non-stick stekepanne med lokk. Europris sin 0,6 liter rund kjøkkenboks med lokk glir perfekt oppi liten turkjele fra biltema, GSI 500 ml kaffekopp glir rett oppi der igjen, MSR folding spork og en boks kaffepulver passer igjen oppi der. Kjøkkenboksen med lokk har ventil, slik at når du heller varmt vann oppi for å riste den ren vil trykket slippe ut slik at lokket ikke hopper av. Det gjør renhold mye enklere. Og mens havregrøten eller realen godgjør seg vil heller ikke lokket løsne av trykket. Det er mye vekt/volum å spare på å ha med en varmebestandig boks til å lage real i, så slipper man alle posene. Kan ta bilde når jeg kommer hjem.1 poeng
-
https://www.tek.no/samletest/i/PoPKd7/den-beste-termosen-2022 Denne er god...og lett1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00