Jump to content

Test av TSL Outdoor Vanoise staver


Henrik

Vi har testet et par to-leddet teleskopstaver fra TSL Outdoor gjennom vintersesongen 2015/2016. Alt i alt er dette er par gode staver. Prisen kan forsvares ut fra stavenes egenskaper, og vi ønsker også å teste disse videre gjennom sommersesongen for å se hvordan de fungerer da, og hvordan allroundegenskapene er.

[gallery280x280]
[album]441[/album]
[/gallery]

 Produkt
 Vanoise Hiking staver
 Fra TSL Outdoor
 Levert av Hekta På Tur
 Veiledende pris Kr. 1.399 

 Fakta fra leverandør
 Vekt: 255 gram per stav
 Tre-leddet stav i aluminium
 EVA foam grep
 
 Fakta fra Fjellforum (Avvik +/-)
 Vekt: 267 gram per stav (- 12 g)

 Testkriterier

 • Trinser og lås
 • Pigg
 • Håndtak og håndstropper
 • Konstruksjon
 • Brukervennlighet
 • Vekt
 • Pris

Beskrivelse av produktet
Stavene kommer med to ulike trinser. Den ene er beregnet for løssnø mens den andre er beregnet for hardere snø, eller i de tilfellene hvor behovet for store trinser er fraværende. Påmonteringen av trinsene skjer med TSL Outdoors push & pull system. I tillegg følger det med et par med gummiknotter slik at de kan brukes på sommeren uten å slite for mye på spissen. Spissen er av tungsten fra grunnstoffet wolfram.

Stavene er to-leddet og har to ytre låser av hard plast som enkelt kan betjenes uten verktøy for å regulere lengden på stavene. Opp langs stavene er de forskjellige lengdene avmerket med centimetermål. For øvrig er stavene laget i aluminium.

Håndtakene kommer med et langt EVA foam grep. EVA foam består av etylen og vinylacetat, og skal være støtdempende, isolerende og slitesterkt.

Håndstroppene man trer hendene gjennom på stavene justeres kun ved å dra i den indre delen av stroppene eller enden på webbingen, alt etter om løkka til håndstroppene skal gjøre større eller mindre. Webbingen avsluttes bredt slik at den ikke skal falle ut fra festeanordningen. Den er også delvis polstret med fleece.

Testforhold
Stavene er blitt testet på korte, og lengre turer opp til en sammenhengende uke. De er brukt i løssnø og høyfjell med stor trinse.

Vurdering
Låsemekanismen på trinsene er enkle i bruk med TSLs push & pull system, men i testperioden har det skjedd en gang at trinsen har falt av under bruk. Om dette er en svakhet i låsesystemet eller en ren tilfeldighet er foreløbig vanskelig å vite, men det vil være ergelig om det samme skulle skje i mye løssnø.

Justeringen på lengden av stavene gjøres enkelt ettersom det ikke er behov for verktøy. Vi er imdlertid usikre på holdbarheten av låsene som er laget av hard plast over tid, og i hvilken grad de svekkes. Justeringsintervallene er tydelig oppmerket. Sammen med en svak motstand når låsene er løsnet, gjør dette det uproblematisk å justere slik at begge stavene får lik lengde.

Piggen er laget av wolfram, og skal i utgangspunktet sitte godt på is og hardpakket snø. Derimot har vi opplevd at piggen ikke sitter slik den burde. Den glipper ofte på is og hardpakket snø. Dette kan skyldes hvordan piggen er utformet, men det har vi ikke noe grunnlag for å påstå.

Håndtaket gir derimot et veldig godt grep. Snø fester seg ikke på håndtaket i motsetning til andre håndtak. Dette gjør at grepet bevares. Det lange grepet muliggjør også å skifte å kjapt skifte mellom å holde hendene høyt eller lavt på staven. Dette er særlig praktisk for å selv kunne regulere temperaturen på hendene. Høyere grep medfører at blodgjennomstrømningen er lavere, og dermed kaldere. Et lavere grep fører til det motsatte. Et slikt grep er også praktisk i stigninger, slik at man ikke blir tvungen til å holde et høyt grep.

Stavene er gjort relativt stive vurdert opp mot vekten. De gir således god respons. Ved nedsetting i hard snø gjør vibrasjonene det slik at det ikke kreves særlig mye kraft for å ta de opp igjen til neste stavtak. Undertegnede har riktignok ikke kjent vibrasjoner i håndtaket, noe som tyder på at håndtakene faktisk har en støtdempende evne. I løssnø er det ikke noe spesielt å anmerke. Med store trinser flyter de godt som andre staver med store trinser.

I motsetning til mange andre staver, er justeringen av lengden på håndstroppene lekende lett. Man slipper å måtte trekke og dra i forskjellige løkker. Det eneste som trengs her er å dra håndstroppen i en eller annen retning, avhengig av om man skal stramme eller gjøre håndstroppene løsere. Det at enden på håndstroppene er avsluttet med bred webbing, gjør også at man slipper å knote med å måtte tre håndstroppene på nytt igjen.

Vekten som Fjellforum har målt på stavene har et relativt lite avvik sammenlignet med oppgitte mål. Prisen på kr. 1.399 mener vi kan forsvares ut fra de ulike egenskapene til stavene.

Konklusjon
Alt i alt er dette et par gode staver, som kan anbefales under vinterforhold, og prisen kan forsvares. Det vi har mest å nedsette på stavene er usikkerheten knyttet til om trinsene holder seg på stavene over lengre tid, men det skal presiseres at dette har skjedd kun én gang under testperioden. Det andre er at piggene ikke sitter slik de burde sammenlignet med andre staver som også benytter wolfram som pigg.

Dette skjedde med produktet etter endt test
Hva som skal skje med stavene nå er ikke endelig avklart med leverandøren. Vi ønsker også å teste stavene i sommer på fjellet. Vi oppdaterer dette punktet når vi har avklart dette med leverandøren.


 • Like 8User Feedback

Recommended Comments

Savner en vurdering av hvordan de fungerer for personer av ulik lengde. Et stort problem med teleskopstaver generelt er at de blir svake på max lengde. Hvor lange kan disse stavene bli? Hvor lang og tung er testpersonen? Det står at stavene er stive. Er det for en kort person? Hadde de blitt opplevd myke for en lang person?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den 11.4.2016 at 12.10, Lompa skrev:

Savner en vurdering av hvordan de fungerer for personer av ulik lengde. Et stort problem med teleskopstaver generelt er at de blir svake på max lengde. Hvor lange kan disse stavene bli? Hvor lang og tung er testpersonen? Det står at stavene er stive. Er det for en kort person? Hadde de blitt opplevd myke for en lang person?

Vi kommer til å kjøre test av stavene ut vintersesongen, og sommersesongen. Dette kan være noe vi kan ta med videre når artikkelen oppdateres mot høsten igjen.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy