Jump to content
IGNORED

Mark, wobbler, sluk mm.


Fjelljente
 Share

Recommended Posts

Hei

jeg er i nybegynnerfasen når det gjelder fisking, min pappa var kjempe flink og viste mye. Men dessverre har han gått bort og rakk ikle å lære meg så mye 😢, men interessen for fiske og fjell har jeg fått. 
Jeg skal på fisketur i helgen i fjellet , vet det er en veldig smal elv dit vi skal, så jeg lurer jo på hva slags agn jeg kan bruke der ? Kom gjerne med tips til meg da blir jeg glad . 
Hilsen ei som gleder seg til fisketur 

Link to comment
Share on other sites

Støtter overnevnte. 

Men ikke drass med for mye utstyr.  Begrens deg til en haspelstang og en markstang.  OG.  Bestem deg for hva du vil fiske med, men ta kun med deg en stang ad gangen.  Altfor ofte, om du bringer med deg to stenger, og fisken ikke biter, så tenker du:  "Jeg må prøve en liten sluk". Og lykkes du ikke med den:  "Nei, jeg får visst gå tilbake til marken".  Og så har du det gående.

Personlig har jeg kun med meg en stang.  Om jeg var deg ville jeg kun ta med meg en lang markstang. Om det var jeg som var så heldig å fiske i en slik elv. ville jeg også droppe håv.  Jeg bruker heller aldri snelle på markstanga.  Snøret er ofte lik stanglengden, det er ingen fastlåst lov.  Når fisken biter, gir jeg tilslag og stort sett fortsetter jeg bevegelse oppover, slik at fisken tar en stor bue og lander bak meg.  På den andre siden om du bruker et kortere snøre kan du lande fiske mer "dannet".

Bevegelser.  Men det som er det aller viktigste er hvordan du nærmer deg elva.  Er det myr settes den i bevegese når du går og skaper trykkbølger ned i vannet - og fisken svømmer unna.  Gå derfor sakte, og smyg deg gjerne.  

Strømretning.  Tenk også på retningen på strømmen.  Fisken i elv står altid med hodet mot strømmen.  Det er jo med strømmen maten kommer drivende..  

Se etter steiner.  Ingen ting er mer morro enn å plassere agnet litt overfor steinen.  Strømmen deler seg i to foran en stein.  Rett foran steinen, og rett bak er det roligere vann.  Der står ørreten og bruker  minimalt med krefter.   Den største fisken, her er det snakk om å vokse seg stor og feit, står foran steinen.  Dermed snapper den byttene først. 

En personlig opplevelse.  Jeg var bare en liten gutt og var med faren min på fisketur, min første.  Og jeg, hverken visste eller kunne noen ting.  Men hva gjorde min far.  Sa, han:  "Kom er gutten min så skal jeg vise deg----".  Å, nei da.  Han enset ikke meg, begynte å fiske og dro den ene etter den andre, mens jeg fikk ingen ting.  Og siden han var en slik dårelig pedagog, eller kanskje han ikke var det, hadde jeg bare en ting å gjøre  Observere han!  Og slik lærte jeg å fiske i liten elv med mark i liten elv.  

Også han, som din far døde så altfor tidlig.  Men som du skriver han lærte deg litt.  Det er et godt utgsngspunk det.   

 

.  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Siden du nevner at elven er veldig smal så høres det ut som at mark er det lureste å bruke. Det kan være litt vanskelig å vite hvilket utstyr man skal ta med seg når man skal til en ny elv, men på generelt grunnlag vil jeg påstå at mark er det mest allsidig agnet, som kan brukes selv i de aller minste elvene og under de fleste forhold. Det kan være lurt å ha med seg noen splitthagl slik at man kan blye ned marken om nødvendig.

Edit. Ser jeg var litt sent ute med innlegget mitt. Hvordan gikk det? :)

Edited by EirikJarl
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy