Jump to content

Storvilt jakt og mørning


Iren Hansen

Recommended Posts

Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 

Edited by Iren Hansen
Link to comment
Share on other sites

Annonse

Ca 40 døgngrader er det som er anbefalt. Dvs ved middeltemperatur 5 grader bør det henge i 8 døgn, 5x8=40. Det er vel egentlig dette mørningstermometeret holder styr på, men går fint å ta på øyemål også. Dette er retningslinjer, ikke fasit, så ingen krise om det henger litt kortere eller lengre.

Men hold et øye med slaktet uansett, hvis det er varmt og rått i været og hygienen under slakting og flåing ikke har vært den beste kan kjøttet bli ødelagt før det er gått 40 døgngrader. Hvis det er tørt og kjølig og man har vært nøye med hygienen kan det derimot henge mye lengre. 

Vær også obs på at ikke alle deler av dyret trenger å mørnes. Det som skal bli kjøttdeig kan godt males opp så snart dyret er blitt kaldt og dødsstivheten er gått ut. Er helst det som skal bli biffer og steik som har godt av å henge litt.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg er av den oppfatningen at hvis ting er rent og ryddig, og en har gode forhold å mørne under, og en har fått god, tørr hinne på kjøttet så er 40 dg minimum. Det blir bare bedre og bedre. Både mørhet og smak utvikler seg. Lukt og farge er greit å følge med på, men det er ei tynn grense mellom fantastisk, og ødelagt etter hvert.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Heng viltet en plass der det er mer stabil temperatur igjennom hele døgnet, da har du mer kontroll og prosessen går bedre. Så er det som tidligere nevnt en tommelfingerregel på 40 døgngrader. Til kaldere det er til mer slingringsmonn har du egentlig, kan strekkes litt mer også. Luftig område er fint, sjekk at tørkehinnen kommer og åpne/skjær ut områder som er blodslått. En liten vifte er fint for å få tørkehinne litt raskere.     

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy