Gå til innhold
Iren Hansen

Storvilt jakt og mørning

Anbefalte innlegg

Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 

Endret av Iren Hansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ca 40 døgngrader er det som er anbefalt. Dvs ved middeltemperatur 5 grader bør det henge i 8 døgn, 5x8=40. Det er vel egentlig dette mørningstermometeret holder styr på, men går fint å ta på øyemål også. Dette er retningslinjer, ikke fasit, så ingen krise om det henger litt kortere eller lengre.

Men hold et øye med slaktet uansett, hvis det er varmt og rått i været og hygienen under slakting og flåing ikke har vært den beste kan kjøttet bli ødelagt før det er gått 40 døgngrader. Hvis det er tørt og kjølig og man har vært nøye med hygienen kan det derimot henge mye lengre. 

Vær også obs på at ikke alle deler av dyret trenger å mørnes. Det som skal bli kjøttdeig kan godt males opp så snart dyret er blitt kaldt og dødsstivheten er gått ut. Er helst det som skal bli biffer og steik som har godt av å henge litt.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er av den oppfatningen at hvis ting er rent og ryddig, og en har gode forhold å mørne under, og en har fått god, tørr hinne på kjøttet så er 40 dg minimum. Det blir bare bedre og bedre. Både mørhet og smak utvikler seg. Lukt og farge er greit å følge med på, men det er ei tynn grense mellom fantastisk, og ødelagt etter hvert.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Heng viltet en plass der det er mer stabil temperatur igjennom hele døgnet, da har du mer kontroll og prosessen går bedre. Så er det som tidligere nevnt en tommelfingerregel på 40 døgngrader. Til kaldere det er til mer slingringsmonn har du egentlig, kan strekkes litt mer også. Luftig område er fint, sjekk at tørkehinnen kommer og åpne/skjær ut områder som er blodslått. En liten vifte er fint for å få tørkehinne litt raskere.     

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.