Jump to content

Telttur i kaldt vær, med 6-åring


Otoen
 Share

Recommended Posts

Vurderer to netter i telt til helga, med poden på 6 år. Pilking. 

Har Wiglo lt4 og benytter primus til oppvarming. 

Problemet er at det er spådd kaldt, kan fort bli 15-18 minus om natta. Dagtid sol og 8-10 minus. Utfordringen med det å evnt få tørket noe klær er jo der, veit ikke om dette lar seg gjøre i teltet. Og blir det varmt nok i teltet?? 

Hva tenker dere? 

Link to comment
Share on other sites

Det skal vel gå fint. Jeg har aldri fyrt noe særlig i teltet til oppvarming, og det går bra uansett.  I teltet sitter/ligger dere i soveposene, og så har han på seg lue og votter og tjukk jakke. En jervenduk er også greit å ha over/rundt soveposen. Ville ikke regnet med å tørke klær, men det pleier ikke å bli vått heller i de temperaturene. Bare børst av snøen gått før dere går inn, og ha med ekstra sokker og sånt. 

Link to comment
Share on other sites

Å holde varmen inne i teltet er stort sett aldri noe problem. Derimot med isfiske, borring og mye vann så er min erfaring at barna ofte blir våte både på ben og hender. Å tørke på vintertid er nesten umulig så jeg ville derfor hatt med flere parr votter og sokker som et minimum slik at du bare enkelt bytter til tørt. Med isfiske så er skotøy også ganske utsatt så sørg for at fottøyet tåler endel vann, eventuelt ekstra sett med sko.

Min erfaring med barn er at om de fryser så vil det veldig ofte være på bena og eventuelt henda så sørg for skikkelig margin her med mye varmt skift.

Ellers så kan 2 netter i telt med en 6 åring under veldig sure/kalde forhold fort bli noe kjedelig da de jo fort kjeder seg om det blir mye tid inne i teltet uten andre aktiviteter - dette vill avhenge veldig av temperaturer og vind/snø osv... Er det dårlig med "bett" så går de ganske raskt lei pilkingen også :) Kan være lurt å ha litt planer for annen aktivitet når pilking og teltliv eventuelt blir kjedelig for poden. Ofte prøver jeg å få med en kamerat til guttungen, er de 2 eller flere barn så er min erfaring at det blir mindre syting og at de oftere finner ting å gjøre og leke sammen sånn generelt

Jeg har hatt med ungene på turer fra de var omlag 6 år selv så har litt erfaring, selv om det ikke har blitt så mange vinterturer i telt enda. Har vurdert det selv :) For min del så tror jeg to hele netter i telt på vinterstid i kalde temperaturer fort kan bli litt "overkill". Du kan kanskje vurdere å korte inn en dag om det skulle bli litt tragiske forhold sånn generelt?

Ellers ønsker jeg deg en riktig god tur uansett, det er jo alt håp som er ute heter det :) 

Link to comment
Share on other sites

Som nevnt, ha med nok tørre klær. Og bytt heller for ofte ift aktivitetsnivå.

Ligner han på poden her og blir klam på bena, ha med ekstra tørre sokker. (Et triks som også brukes av voksne på kalde/lengre turer er ullstrømpe innerst, deretter plastpose, og så ny ullstrømpe og sko. holder fukt fra kroppen adskilt fra sko/isolasjon) Dere trenger nok ikke det på denne korte turen. (Samme prinsipp men motsatt er også fint når poden plomper uti med skoene for n'te gang i når plussgradene er her. Ta på tørre og varme strømper, deretter plastposer som holder  fukten ute, og så skoene.))

Jerven duk er kjekt å ha. Vi har f.eks. hatt heldekkene "liggeunderlag" i innerteltet, deretter et liggeunderlag pr pers, barna i sovepose mellom to voksne (når mulig..), og jervenduk som ligger over alle i teltet (Da deler man på varmen fra hverandre).

En god sovepose til poden, evt hans barnepose inni en voksenpose gjør underverker mtp komforttemperatur.

Og å ha bra isolasjon mot bakken er enda viktigere for barn enn for voksne mtp liggeunderlag.

Ellers så er det bare å nyte opplevelsen. Barn lever lenge på slike turer. Kjempeinitiativ! 😊

Link to comment
Share on other sites

Så bra med slike positive svar, tusen takk! 

Er fortsatt noe usikker på hva vi gjør, kan fort bli kaldt med mange timer på isen også... Planen er jo kun telekos og pilking, men det vannet vi har sett oss er ca timen å gå på ski til, så muligheter for å ta en skitur også... Men, poden er superivrig på pilking, så er nok det han vil drive med fremfor skitur., utfordringa er nok å kle seg godt nok mens man er på isen. I teltet skal vi nok få varmen.. Sist vi lå ute dekket jeg hele bunnen med ett svært ullpledd, pluss liggeunderlag m.m.. Smart med slikt ullpledd, tungt, men men:). 

Link to comment
Share on other sites

Min erfaring er at siden junioravdelingen både er mindre, tynnere og fryser lettere så er det å holde dem varme viktig. I tillegg til å holde interessen oppe. JEg kan sitte på isen og fiske i "månedsvis", men selv om de små synes det er morsomt så hender det at de enten blir litt lei eller kalde.

Vi har gjerne med noe som kan akes på. På kortere turer kan det godt være såpass tungt som en kjelke. På de lengre turene kan det være så enkelt som et par søplesekker. Å klatre opp skråninger for å ake ned igjen gir både fin varme og god avveksling. 

Jeg har nå handlet inn så alle har sin egen fjellduk, for det er som du sier en større utfordring å holde dem varme mens de er utpå. Det holder dem lengre varme og gir også fint le (mot både vind og sol) når de skal kikkefiske. Kikkefiske holder dem i gang mye lengre er min erfaring. Så derfor prioriteres det å fiske der det er grunt nok til at de kan se bunn med fjellduken trukket over hodet for å dempe reflekser fra sol og annet i overflaten. Knust/most eggeskall er derfor også alltid med på slike turer. Ved å strø disse i hullet er det enklere å så bunn og derfor lettere å følge med og derfor holder de også lengre ut. 

 

_MG_1658-Edit.jpg

Edited by Espen Ørud
Link to comment
Share on other sites

Vi fisker ikke så mye, så hvordan man holder fiskende småfolk varme skal jeg ikke uttale meg om. Min ikke-fiskende unge holder seg stort sett i aktivitet på egen hånd hvis vi er i ro. Det har vel hendt at jeg har hatt med et rumpeakebrett, men ellers finner hun gjerne ut av ting på egen hånd. Mye av leken bryr hun seg ikke om å forklare meg, men jeg har i alle fall fått med meg at hun kan lage hoppbakke, grave hytter/huler/levegger eller noe helt annet, klatre i trær og lage snømann og samle diverse saker og ting hun finner i skogen. Dette gjelder nå som hun er 10, men også for 4 år siden da hun var 6. 

Det hender hun bli kald og vil inn for å varme seg, eller at jeg skjønner at hun er kald og må kommanderes inn. Da kryper hun ned i soveposen, drikker kakao og leser eller blir lest for. Kan også ta en runde yatzi eller vri åtter eller noe sånt. Og så er det ut igen etterpå. 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dette er tragisk altså.. Fineste vinterdagene ila vinteren nå, med ca 30 cm nysnø, blå himmel og sol. 4 minus... Rett og slett perfekt.,, hjemme er familien med 4xforkjølelse, 2xvannkopper ( godt å få d ferdig på begge unga), og 1x øyekatarr.... Snakker perfekt vinterferie... Hau! Jaggu godt ski vm starter i dag:). Gull til Northug! 

Link to comment
Share on other sites

Bare å begrave frustrasjonen og se hva dere får til av trivelige ting inne/hjemme ut fra dagsformen.

Sykdom og andre typer formdupper passer aldri inn når de kommer, og de kommer uansett. (Har en på 8 og ei på 7, og har fått litt erfaring med slikt nå.. 😂)

Hos oss drar vi jevnlig ut for å spise lunch, middag og/eller kveldsmaten i hagen eller skogen i nærområdet, hele året. Og telte i hagen, når tidsklemma gjør at vi ikke rekker å dra lenger. Det er opplevelser for de små det også.

Generelt; planer endrer seg, ting må "optimaliseres" ut fra dagsform på de små, og går ikke ting slik som de voksne planla så er det som regel kun vi voksne som er skuffet.. 😊

Link to comment
Share on other sites

Føler med deg - nuh har jeg hatt 2 helger på rad med unger med feber og når de endelig var sendt av gårde på vinterferie med besteforeldre og jeg hadde pulken klar for skikkelig fjelltur så var det selvsagt min tur med feber og halsbetennelse og skikkelig influensarunde! Eneste positive er at det slo ut før jeg kom meg av gårde. 

Heia Norge! 

Det er så nære jeg kommer ski denne uken også!

 

Link to comment
Share on other sites

Hehehe, ja er det ikke typisk:/. Unga er klare for barnehage og skole nå i morgen, etter vannkopper. Men, formen til oss foreldre er fortsatt dårlig:(. Jeg pleier å trene daglig, og nå 12 dager uten trening pga sykdom er frustrerende.... Men, får trøste seg med at det ikke er noe alvorlige greier:). 

Satser på telttur om litt:). 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Endelig ble det tur på gutta krutt:). To netter i påskevær med påsketemp:). Fikk noen kjekke erfaringer også... Bergans Wiglo lt4 er et supert telt med digg plass for to, men man bør gå over alle barduneringstråder før tur. Denne gangen løsnet to stk når jeg satte opp teltet. Godt det var varmt vær, men dette kunne vært kjipt hvis ekstremvær... 

En annen erfaring er med primus sin multifuelbrenner til stormkjøkken. Fungerer toppers, men kjeler havner veldig nære brenneren så kjeler etc danner sotlag. Her er planen å juster (bøye litt) opp alubeina som kjeler hviler på slik at de kommer høyere opp. Skal se på dette i ettermiddag. 

Pulkposen revnet i det jeg skulle stappe en siste ting ned før turen opp til vannet. Fikk stroppet det hele godt nok for turen opp, men ved nedpakking så tok jeg i bruk Fjellpulken orginal. Denne var helt topp i og med at man da har en pakkpose med godt volum:). 

 

En strålende tur ble det, men dessverre ikke noe fisk:/. Men gode opplevelser. Bilder kommer ila kvelden:). 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By CarstenT
   For en del år siden havde jeg ophold og arbejde i Paamiut på Grønland. Der var ikke meget rum mellem is og hav, men dét der var lærte jeg godt at kende gennem mange turer. På én af dem hørte jeg et fjell 'ringe' i den første hårde vinter-frost. Dét har jeg aldrig hørt om før og vil spørge jer her, om der er andre der har oplevet det samme?
   Det er så usædvanlig en lyd, at den er svær at beskrive .. der er ikke noget at sammenligne den med. Ud over måske en lyd-effekte på film som skildre en drastisk hændelse under vand. Nu har jeg heller ikke mange erfaringer med lyd under vand, men det er noget med tone-lejet. Hvis man kan forestille sig to meget store stål-stykker blive trukket hårdt og voldsomt mod hinanden kan man forestille sig en 'skrigende' lyd. Dét er tone-højden. Det føltes osse som om den var dæmpet og mild i henhold til billed. Det andet træk ved lyden var, at det lød som en kæmpe klokke som blev slået an. Hvis man forestiller sig, at klokken har en egen-frekvens (ca 1 hz), så hører man altså et kraftigt 'gong' af et mildt 'skrig' som toner ud i den her 1 hz sving i volumen.
   Omstændighederne er følgende: Jeg er oppe på et lille men markant fjell. Det er stille, klart og første dybe vinter-frost. Jeg står ved en lille 'pyt' af vand (5*25 m) som er frosset til og gennemskåret af frost-sprængninger. Det er ikke svært at overbevise mig om, at lyden har med denne lille sø, eller andre lignende, og frost-sprængningerne at gøre. Det er, trods størrelsen, en massiv klump bundfrossen is. Men, den matcher altså ikke den lyd jeg ville opfatte som et kort og skarpt smeld, hvis bare det var isen der slog en revne. Jeg ved ikke, om det er isens smeld der har forplantet sig ud i fjeldet, eller om det er fjeldet selv der har slået en revne. Men, jeg er ret overbevist om, at den store klokke-lyd er forbundet med lyd der bliver kastet rundt/reflekteret i et stort fast medium indtil den toner af.
   Er der nogen som kan genkende noget tilsvarende?
  • By Terka
   Litt drodling rundt skredsøkere... hva skal man oppgradere til? Barryvox eller Baryvox S? Eller fortsette med gamle Barryvox Opto 3000?
   Noen anbefaler Barryvox fordi den er enkel i bruk for "mannen i gata på tur", ingen ekstra/unødvendig funksjonaltiet. Samtidig så har jeg opservert at S-utgaven har mer støtte/er mer intuitiv på nærsøk, flagging og inhenting av funn. Dette er ting som også er postivt for en utgrent bruker. Barna mine har siste året også øvd en del med Barryvok S og er helt klart kapable til å bruke den.
   Jeg har også lest at det viktigste er minst 2 antenner og digital søker (anbefaling november 2020), men vet at flere steder får man ikke delta på turer om ikke man har 3-antenners skredsøker, som min er under 10 år gammel. (Per nå ikke aktuelt å dra med barna på slike turer.)
    
   Jeg har per nå 1 Otovox m1 (1 antenne, analog) som kun brukes til trening, 2 stk Mammut Barryvox Opto 3000 (2 antenners, digital&analog), og 1 stk Mammut Barryvox S (3 antenners, digital+analog) i boden. Alle er fortsatt kompatible, dvs de eldste har ikke driftet ut av frekvensbelte enda.

   Som litt sær pappa så har barna en del år vært med på å leke (øve) med skredsøkerne både hjemme og ute på tur. De eldre Barryvox'ene funker knall til å finne den/de andre som er gravd ned, men jeg har observert siste år at det er betraktelig raskerere, mer intuitivt, og mer nøyaktig for barna å søke med Barrryvox S søkeren. Spesielt nøyaktigheten blir tydelig på nærsøk.
    
    
   Utover vinteren kommer kidsa til å bli med på enkle toppturer på ski, planen er snille og trygge toppturer hele veien, derav er det et aktuelt tema å oppgradere skredsøkere eller ikke.
   Hva vi gjør/de gjør om det er undertegnede som går i et skred og de må igangsette søk er ikke et tema for denne tråden.  Planen er ikke å gå skredutsatt, men det er for meg litt som å si at man ikke har tenkt å krasje i bil og derfor ikke trenger bilbelte. Man bruker det uansett så lenge det er en mimal risiko til stede.
   Gitt planene om snille og trygge toppturerer, fortsette med 2 stk Barryvox Opto 3000 + 1 stk Barryvox S? Eller oppgadere Opto'ene til Barryvox? Eller til Barryvox S?  (Greit å se hva andre tenker rundt dette, og ikke bare se dette ensidig fra eget tankesurrr.. 😅)
    
    
  • By Pearl
   Hei!
   Dere som er på ukestur og mer med barn - hva spiser dere til lunsj? 
   Hjemme er det brød, yogurt og frukt det går i. Helgeturer er greit, men når turen blir lengre? Barna her er 2 og 4år.
   Tenker både på sommeren og vinter. 
   Takker så mye for svar! 😊
    
   Ann-Kristin 
  • By fvangdal
   Hei, 
   Er i markedet for å kjøpe et 4-sesongs telt/vintertelt primært. Har sett og lest meg opp på Svalbard High 3 Camp som jeg vurderer fra XXL nå: https://www.xxl.no/helsport-svalbard-high-3-camp-tremannstelt-rod/p/1037130_1_style. 
   Det kommer primært til å bli brukt på lengre turer som Hardangervidda, MASSIV og forhåpentligvis en vintervariant av Norge på langs etterhvert. Jeg trenger altså et solid telt som skal vare en stund fremover. Disse turene foregår åpenbart med pulk, men enkelte andre vinterturer vil kunne gå med sekk. I hovedsak vil teltet bli brukt på tur med to personer (og kanskje hund). 
   Det jeg da lurer på er om dette vil være et godt og sikkert valg for turene som er skissert, eller om som har enda bedre peiling og mer erfaring har noen tips/innspill som bør vurderes før jeg eventuelt kjøper dette. 
   Setter stor pris på alle svar! På forhånd takk for hjelpen  
   /Fredrik
  • By Furuleik
   Hei! 
   Jeg er helt fersk når det kommer til skiturer på Hardangervidda (ski generelt) 🙈😅. 
   Jeg har skall bukse og jakke som jeg tror funker bra til forflyttingen. Det jeg lurer på er om dere har tips til hva som bør brukes i camp? 
   Dun jakker er jeg litt skeptisk til siden jeg gjerne vil ha mulighet for å bruke den i skogen forran bålet også. Vil ikke at det skal bli svimerker og ta til seg unødvendig med vann. Kom gjerne med tips til bukse eller hva en kan ha under/over. 
   Andre tips tas også imot👍
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy