Jump to content

Beskutt ved Bygdin


Erling
 Share

Recommended Posts

På søndag 18. september gikk jeg tur på den T-merkede stien på nordsiden av Bygdin fra Torfinnsbu til Bygdin. Rett før Hestevollen smalt det, og jeg fikk ett hagl i haka. Haglet spratt bare vekk og jeg fikk ikke noe merke, men det svei ganske bra. Resten av ladningen gikk i strandkanten, i vannet og jeg tror også noen hagl traff ei rype, for jeg oppdaget ganske fort en jeger som plukket opp ei rype. Jeg tror han må ha skutt rypa på bakken. Det er vel slik at rypene trykker når det blåser en del. Avstanden til meg når han skjøt tror jeg må ha vært cirka 100 meter.

Etterpå ropte jeg til dem at de måtte være mer forsiktige, og pekte på haka at jeg hadde blitt truffet av et hagl. Det er mulig at de ikke forstod hva jeg ropte til dem – det blåste jo ganske friskt på søndag. Jeg skulle vel kanskje ha vært mer pågående, men man krangler vel ikke med bevæpnede folk som man allerede har blitt beskutt av.

Hvis det er noen som kjenner jaktfolket som overnatter på Hestevollen ved Bygdin kan dere hilse dem fra meg og si at de er noen kronidioter som fyrer løs mot folk som går på T-merkede stier. Jaktlisensen til denne dusten skulle selvfølgelig vært inndratt for flere år fremover og alle våpen vært beslaglagt.

Link to comment
Share on other sites

Du skulle nok ha parkert dem der og da,tror jeg hadde gått berserk hadde jeg opplevd noe lignende.

Skulle være rel. oversiktlig der så langt jeg erindrer,og uansett bør man være meget forsiktig med å

løsne skudd over merket sti,så denne "jegeren" dreit på draget.

Grønnt er kansje ikke den rette fargen på klærne i disse tider,hvis man ikke er jeger da.

Link to comment
Share on other sites

Dæven, så ubehagelig! Jeg jakter mye selv, og er utrolig redd for at slike ting skal skje. Som du kanskje har fått med deg, så går diskusjonen heftig om bruken av stålhagl etter at bly ble forbudt. Stål gir en helt annet rikosjett, og særlig i områder med mye stein vil dette bli et problem også for jegerne selv. Jeg byttet konsekvent til vismut i hagla når jeg kom borti steinete partier i jakta. Og for ikke å snakke om når jeg skal jakte med hund!

Nå kjenner jeg ikke situasjonen din 100%, men kan det hende at haglet var en "retur" fra en stein? Hvis du ble direkte beskutt er det jo helt tankeløst av jegerne. Man går ikke i nærheten av T-stier og skyter uten at man har god kontroll på evt. folk som beveger seg der.

Utrolig flaks at det gikk så bra som det gjorde da! Men som sagt tror jeg dessverre at dette kan skje igjen..

Link to comment
Share on other sites

Om haglet hadde truffet øyet hadde jeg nok blitt blind. Tror det må ha vært såpass mye fart i det. Men jeg bruker jo briller, så det hadde vel vært mer sannsynlig med et ødelagt brilleglass.

Jeg tenkte jo selvfølgelig på at det også kunne vært en rikosjett, men det var jo flere hagl som plystret rundt ørene mine idet skuddet gikk av, så jeg tviler litt på det. Dessuten gikk jegeren nedover mot meg for å plukke opp rypa.

Forøvrig hadde jeg rød jakke og blå lue. Jeg tror ikke jegeren så meg, og kanskje heller ikke kunne se meg pga terrenget, så å knekke hagla hadde han vel ingen grunn til. Det er det å fyre løs i retning av en T-merket sti når han ikke visste om det gikk folk der som jeg mener er galt.

Jeg har vært jeger en gang jeg også. Lusket rundt i skogene i Trøndelag etter tiur og røy. Det tok ganske lang tid før jeg endelig fikk has på ei røy. Etter det la jeg jaktingen på hylla. Jeg syntes det var særlig skummelt å gå på jakt sammen med andre, nettopp fordi jeg forestilte meg at man kunne bli litt for ivrig når man skulle skyte og sende avgårde en ladning i feil retning. Men røya er nok det beste måltidet jeg noen gang har stelt i stand :D

Jeg husker også første dagen i jaktsesongen hvor det smalt rundt meg til stadighet uten at jeg så snurten av noen jegere. Skikkelig skummelt :P

Link to comment
Share on other sites

Jeg husker også første dagen i jaktsesongen hvor det smalt rundt meg til stadighet uten at jeg så snurten av noen jegere. Skikkelig skummelt.

Ja, det høyrest ubehageleg ut, både for turgåar og jegar. Begge partar går rundt i håp om at alt går bra, eg trur NJFF underkommuniserar dette litt for mykje.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Du som skal til Bygdin om en måned tid trenger ikke bekymre deg.....

Rypejakta begynner ikke før ikke ut i September.

Jeg har forøvrig opplevd at hagl har falt ned rundt meg mange ganger i jaktsituasjoner, er som en neve med småstein som kommer ramlende. Avstandene har vært gode, så det har ikke vært mye å bry seg om.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy