Jump to content

kryk

Aktiv medlem
 • Posts

  845
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by kryk

 1. What's on your mind?

 2. kryk

  DNT og Snøheim

  Dette er en meget stygg sak for staten, likeså for DNT Oslo. Kommentarene her viser at de fleste har like overfladisk forhold til naturvern og lover, og interessen for å sette seg inn i saken er null. Dette handler ikke om noen har sett en fredelig reinsflokk i fjellet og dermed mener de vet bedre enn en fagekspertrisen. Propagandamaskineriet for DNT Oslo bare maler på...
 3. Oooopss, Springsteen ! Dette var litt av en strabasiøs tur, og godt at det endte godt tross alt. Er en liten påminnelse om at en skal være litt forsiktig med alene turer under vanskelige forhold. Knakende godt skrevet turrapport, forresten! Kan tenke meg at det var fine opplevelser opp gjennom Åmotsdalen med rype og rein i siktet. Får håpe du belønnes med reinskort der på "sprek-sida" til høsten.
 4. Synes det er mere treffende med noen vitsetegninger. http://ifglobalwarmingisrealthenwhyisitcold.blogspot.com/
 5. Er nok greit skiføre i snaufjellet, men ned mot fjellskogen så bærer ikke snøen i det hele tatt, og det er svært tungt å gå på ski. Men dette endrer seg nå fremover, som våren tar tak...
 6. Nei, ingen kvisting eller skispor i Vuludalen. For tida går det et par tusen villrein på vinterbeiter mellom Vuludalen og mot Gunstadsætra. Det er ikke anbefalt å gå gjennom dette området, men det er ingen som kan nektes... Skal du ned til Enden / Wollum, så følger du Vuludalen helt ned. Det går greit, men vær obs på kuppert og litt vanskelig terreng ned i skogen. Trolløypa gjennom Rondane går egentlig ikke helt inn i området her, men lengre vest og i retning Spidsbergseter. Denne er kvistet. Mellom Eldåbu og Bjørnhollia er det som du sier ikke kvistet, men er nok ikke usannsynlig at det er en liten ski-trase inn til Vulutjønn som kan følges.
 7. Ja, det er bare å gå inn fra Hjerkinn. Skytefeltadministrasjonen er ikke på hjerkinn lengre. Det er ryddig som foregår der nå, ikke skyteaktivitet. Villreinsenteret holder til i huset til tidligere skytefeltadministrasjonen.
 8. IPCC kan aldri oppnå troverdighet. De har ingen annen misjon enn å skape sin egen virkelighet ut av hva som er bestemt på forhånd. Noe godt for verden eller miljø eller fattigdom gjør de ikke. Metodikken med temperatur-målingene er kanskje neste climate-gate skandale? The Next Climate-gate? (link)
 9. hehe... er det "sikringsbu" de kaller den? med 12 senger!! Selve bua har idag 2 senger... og så skal det komme sikringsbu med 12??
 10. Springsteen; kalvingen foregår blant annet i området der, og du må huske på at tilkomsten til bua går opp gjennom kalvingplassene i Sunndalsfjella. Turistforeningen burde holde seg for gode til å krangle om åpningstiden i denne perioden på våren. Og ikke nok med dette, men turistforeningen har også store planer for å utvide med ny bu og større sengekapasitet på Loennechenbua. Turistforeningen uttaler ofte at de "har et greit forhold til villreinen", som KNT gjør her. De tror det jammen selv også, men faktum viser noe helt annet.
 11. Bedre med frisk fjelluft, ja.
 12. Jeg vet forskjell på DNT og DNT Oslo & omegn. Men det er ikke mindre pussig at KKD sitter som forsvarsminister og overfører Snøheim til DNT Oslo, og deretter settes inn som generalsekretær i DNT. Kjenner du ikke at det stinker, Panda?? Er ellers blandede reaksjoner på avgjørelsen, http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.6981722 Villreinnemnda er skuffet etter at de ikke er respektert etter å ha gjort en formidabel og ekstraordinær innsats for å sikre en saklig og ryddig saksbehandling. Og de påpeker at det er ganske spesielt at lovverk endres for å gi byggetillatelsen.
 13. Anbefaler alle å få med seg Ut i naturen på NRK1 tirsdag 9.febr. Vendereis i villreinfjell http://www.nrk.no/programoversikt/?p_otr_prog_id=PRNA20000509&p_otr_sendedato=20100209&p_otr_anntid=19.45&p_otr_kanal=NRK1&p_knapp=Omtale&p_artikkel_id=0 Skal visstnok være fantastiske opptak av villrein i kalvingsperiode i Sunndalsfjella, og fokus på problemer i forbindelse med forstyrrelser av nysgjerrige folk og fjellturister i en vært sårbar periode på våren. Dette er garantert filmopptak alle fjell-interesserte burde få med seg.
 14. Du snakker rundt grøten, Panda. KKD var forsvarsminister da Snøheim ble overført fra forsvaret til DNT, og ikke lenge etterpå satt hun som generalsekretær i DNT... pussig? DNT Oslo & omegn er vel forøvrig den desidert største medlemsforeningen i DNT. DNT= DNT Oslo Du kjenner vel det stinker av denne saken helt ned til storbyen? Jeg har skrevet nok om denne naturvandaliseringen, men synes Erik Solheim tar kaka når han i dagens utgave av lokalavisa GD uttaler seg faglig med at "En restaurert og utvidet turisthytte vil ikke påvirke verneverdiene nevneverdig". MD har som kjent avvist å behandle saken på faglig grunnlag, DN nektet å behandle saken da de sa rett ut at dette hander ikke om fag, men politikk. Et tankekors er at det brukes en halv milliard kroner med den ene hånden på å restaurere skytefeltet i området for tilbakeføring av området til naturkvalitetene som finnes. Og så rasserer man de samme naturkvaliteter med den andre hånden. Hva skal man si om dette?? Har vi for mye penger eller har vi for mye natur er spørsmålet?
 15. Beklager, ods, men dette har du neppe vitenskapelig dekning for å si bombastisk at økende CO2-konsentrasjon øker drivhuseffekten direkte. Dette er en altfor amatørmessig og analogien holder ikke vann. Drivhuseffekten er mye mere kompleks enn dette. Litt filosofisk kan en si at naturen er ikke bygd opp slik at den er avhengig av enkeltfaktorer, for da hadde vel ikke verden bestått idag?
 16. En relevant sak iforhold til utsettinger og ønske om å påvirke og styre genetisk utvikling ulvebestanden. Dette er også påvirkning med menneskets hånd på naturens egen avl. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=588974 I den siste måneden er kanskje litt over 10% av den dokumenterte ulvestammen i Sverige skutt ut under kvotejakt. Umulig å tolke dette annerledes enn at det dermed skulle gjøres plass til å fylle på med nye gener.
 17. Tydelig når det kom kuler og krutt på markedet... Og her påstås det at vi uansett ikke klarer å hindre etablering av mårhundbestand. Undervurdering av norges jegerstand vil jeg si, ihvertfall hvis en skal ta grafen der til etterretning.
 18. Utrydningstruet er vel ikke ørnen. Den er tvertimot ganske vanlig. Kanskje derfor straffen bare er en saftig bot. Riktignok er det ikke er jakttidsramme på den, da den er fredet. Men kjenner til flere grupper som gjerne ønsker en regulering av ørnebestanden, som de synes er i største laget. Ørn er forøvrig en veldig interessant fugl.
 19. Flere "tabber" fra IPCC. http://www.forskning.no/artikler/2010/januar/240651
 20. "...gamle rustne vedovner..." ja, fant en gammel vedovn ved vesle Nystugguhø på en tur sist sommer. Lurte på hvorfor den stod att der, eller hvem som hadde tatt den med seg..
 21. Du beskriver bare det enkle at du minimaliserer overflaten og dermed reduserer varmetap. Dette skjønner alle og enhver. En polvott er varmere enn enn fingerhanske, fordi polvotten har mindre overflateareal enn fingerhansken. Er det forstått slik at du evt. bare skal fryse gjennom natta, for da er det bedre om morgenen når du kan kle på deg?
 22. kryk

  Moskus

  Vi har moskus fordi noen ville bygge opp en stamme slik at de kunne høste av en naturressurs. Den har levd her tidligere inntil forrige isstid, sammen med blant annet mammut. Utsettingen er vel gjort før det var klare regler og lover for artsmangfold. Nøyaktig hvem som stod for utsettingen, privat eller staten? det vet jeg ikke nøyaktig... Det er ikke ønsker at den skal spre seg utover sitt leveområde idag. Som regel blir de skutt når de kommer til andre områder. Det hender det går noen over til Rondane, og de kan ofte få gå en stund til de utgjør en fare eller er til bry, og da blir de skutt. Tror ikke det kommer på tale å sette ut nye bestander, eller hjelpe bestanden med nye gener.
 23. Ja, men det er definitivt ikke riktig å si at moskusen har behov for tilleggsforing på vinterstid. Har aldri hørt om det før. Den lever derimot godt på beiteforholdene vinterstid, at den ikke trekker ut av området tilsier at den foreløpig trives og har gode beiteforhold. Tror nok kanskje det bare er en noen i Sollia som prøver å lokke på den nedover med litt foring?
 24. Et annet poeng jeg kom til på tenke på som kan være en viktig detalj. Russland er stort land med større mangfold og større natur på alle måter, det er sammnehengende villmarksområder større enn vi aner, mye er totalt uberørt av mennesket. Det kan være at økosystemet i Russland er mere robust iforhold til nye arter som mårhund, og at ikke virkningene er like store som det vi kan frykte her i Skandinavia. Dette er bare en tanke som slo meg. Som sagt er for eksempel rødreven en ekspert på å leve i sameksistens med mennesket og det spekuleres i om dette gjør at den utkonkurerer fjellreven, pga. av at den profitterer på mye hjelp av mennesker. Dette er momenter som vil kunne slå ut i positiv forstand for mårhund også, kanskje i enda større grad? I større og meire robuste økosystem så vil ikke slik enkeltfaktorer slå ut like drastisk. Så kanskje er dette ett ekstra poeng mot etablering av mårhud?
 25. Det er ikke naturlig, når den i utgangspunktet er utplassert "fra starten". Jeg ser ikke forskjell på om den utvider seg videre naturlig, når den opprinnelig er utplassert. Det vil jo si at det er naturlig bestand av moskus i Sverige, fordi de har utvandret fra bestanden på Dovrefjell. Bestanden i Sverige vil jeg sette i samme klasse som bestanden på Dovrefjell.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy