Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvor tidlig kan man gå over Besseggen


mandresen

Anbefalte innlegg

Hei

Har planlagt å gå over Besseggen i sommer og det passer oss best å gå i mai, men etter å ha undersøkt litt så starter sessongen først i juni og da er spørsmålet om hvor mye snø det ligger der i mai. Er det noen som kan gi noen råd ? Takk for et bra forum

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det varierer veldig fra år til år. Vi gikk der i pinsen (30.05) et år hvor våren var middels sen til sen. Da gikk vi om natten. Selve besseggen var bar, såvel som oppstigningen fra Gjendesheim, men turen over Veslefjell var dekket av snø. I natten gikk vi lett oppe på skaren, men utover morgenen begynte det å tine slik at man gikk gjennom til knes og lårs, noe som ble veldig tungt...

Et alternativ et stykke ut i mai kan være å gå fra Bessheim og opp til Bessvatnet og inn langs dette til bandet nedenfor besseggen. Her kan man gå opp og ned selve eggen og tilbake samme vei derosm det ligger for mye snø over Veslefjell, alternativt fortsette over Veslefjell dersom snømengdene er overkommelige.

Båten trafikkere ikke Gjende på denne tiden, så å gå helt inn til Memurubu er en dårlig idé med mindre dere vil gå veldig langt.

For øvrig er det ikke uten grunn at Besseggen ikke har sesong i mai :wink:

Så svaret er: Generelt er det alt for tidlig i mai, men det finnes alltid år med forhold og perioder hvor det likevel kan gå. Dersom dere ser for dere en bar fottur bør dere vente til juli.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ellers kan du gjøre slik jeg gjorde en fin mai-dag for 15-16 år siden.

Start på ski fra vegen i nærheten av Bessheim. Først gikk turen opp på Besshø. Deretter nedkjøring til Bessvatnet og langs dette til foten av Besseggen. Her tok jeg skia på sekken, og gikk opp ryggen, som forøvrig var helt snøfri. Vel oppe bar det videre på ski over Veslefjellet og ned igjen til utgangspunktet.

Et fint alternativ, og du er nesten garantert og ha Besseggen for deg selv, i motsetning til om sommeren :wink:

Synes forøvrig å huske at Gjende var "gått opp", mens Bessvatnet fortsatt var isdekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er man ute etter å se de berømte fargeforskjellene mellom Gende og bessvatnet er nok sensommeren og et stykke utover høsten det beste tidspunktet. Da har breene har smeltet en stund og gitt skikkelig farge på Gjende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode råd. Det blir til at vi går i juni rett før båten starter. Da slipper vi unna de verste turist strømmene. Men det kan vel tenkes at det er en del folk der allikevel, men er ikke folkesky så det går veldig fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å vri spm litt: Hvor seint kan man gå over Besseggen?

Det kommer veldig an på hvor seint og hvor hardt kong vinter slår til på høsten det. Båtene slutter å gå ca 15.september, men du kan vanligvis gå litt etter det også, men da øker sjansene for at det vil ligge snø over der. I fjor var det mulig å gå rundt 10.oktober ihvertfall, med nysnø over ca 1300 m. Andre år kommer vinteren med full kraft midt i september. Et år på 90-tallet (tror det var 1995 :) ) kjørte vi bil på Valdresflya tidlig i november, og da ville det vært fint mulig å gå over Besseggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Anonymous

Nar vi foerst er inne pa sent eller tidlig. Er det mulig a kjoere pa ski fra Besseggen? Ma vel finnes noen renner som lar seg kjore et sted der? Bare lurer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nar vi foerst er inne pa sent eller tidlig. Er det mulig a kjoere pa ski fra Besseggen? Ma vel finnes noen renner som lar seg kjore et sted der? Bare lurer...

Neppe. Den bratt flanken fra Besseggen er sørvendt og relativt tidlig snøfri. Det er ingen renner som peker seg ut som spesielt flotte, men det kan jo hende du finner muligheter dersom du leter godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.