Gå til innhold
  • Bli medlem

Ny turportal på nett, samarbeid DNT & NRK


martin.m

Anbefalte innlegg

Det kan vera ein god idè som Erik foreslår å prøve å samle ein koalisjon for å lage ein slik wiki/portal.

Nå tenkte jeg egentlig i litt mindre skala ved at man snakker pent med f.eks. Kim, Essem, Panda og andre som allerede besitter mye info fra forskjellige områder, hvorav deler av dette kan nokså enkelt settes sammen til en wikiportal kun om fjellaktiviter. Så får andre legge til andre fjellområder og andre type aktiviteter.

Men det kan være fornuftlig å tenke litt større allerede fra starten av. FF var tross alt resultat av samarbeid mellom 5-6 fjellsider hvorav noen hadde forum som fungerte sånn halvveis. Det kan være at tiden er inne for en ny tilsvarende runde.

Nettportalen til NRK/DNT vil driftes teknisk og redaksjonelt av NRK. Dette gir antageligvis også svaret på hvem som vil eie nettportalen eller ihvertfall sitte med avgjørende innflytelse i prosjektet.

Jeg tipper FF vil bli spist levende dersom man inngår et samarbeid med en kommersiell aktør som NRK. NRK opererer i en kommersiell verden der alt måles i kroner og øre. Eneste begrensning (for å si det litt enkelt) er krav til innholdet i sendingene for å få lisenspenger fra politikerne. Aktiviteter utenom dette ligger tynt an. Programbladet ble i sin tid solgt til utenforstående. Det samme kan skje med en internetportal - om ikke et rent salg så ihvertfall en justering for å få tjene penger på det.

Nå er det ikke slik at en hel haug av andre nettsider vil forsvinne når NRK/DNT portalen er oppe og kjører. Nisjeforaer vil overleve. Brattesider vil neppe merke noen endringer. Brukerne er en ganske liten gjeng (100-200 stk) som klatrer sammen og mesteparten av aktiviteten er meldinger i forbindelse med felles treninger. Brattesider kommer derfor ikke til å selge seg til NRK. Det samme gjelder Friflyt og antageligvis også Steepstone.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ragnar sitt alternativ 2) vil være bra for fjellforum. Tre ting som bør være med:

- Wiki

- Blogging

- Forum

Fordelen med et slikt prosjekt vs Nrk/Dnt er at de som bruker det må føle et eierforhold til det de holder på med. Da stiller et frittstående wiki-prosjekt mye sterkere. Tror jeg. Hvis Nrk er en del av et samarbeid kommer jeg neppe til å skrive wiki, frittstående - ja. Flere som tenker slik?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kommer aldri til å skrive noe wiki for NRK, så lenge jeg må sitte her på hybelen uten tv2, tv3, tvn osv, uten å måtte betale NRK for det (!)

Men, som det er foreslått, at det blir noe ala summitpost eller bedre, så tror jeg at jeg kunne bidratt med en god del stoff.

Så ja til ditt spm essem

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ragnar sitt alternativ 2) vil være bra for fjellforum. Tre ting som bør være med:

- Wiki

- Blogging

- Forum

Fordelen med et slikt prosjekt vs Nrk/Dnt er at de som bruker det må føle et eierforhold til det de holder på med. Da stiller et frittstående wiki-prosjekt mye sterkere. Tror jeg. Hvis Nrk er en del av et samarbeid kommer jeg neppe til å skrive wiki, frittstående - ja. Flere som tenker slik?

Når det gjeld Wiki: Burde vi satse på ein "fjellwiki", eller meir bredt?

Tenker her på om det kan vera mogleg å samarbeide med nokre andre tilsvarande sider som fjellforum, bare med litt anna utgangspunkt. Har nevnt nokre av dei i innlegg før i tråden. Ser blandt anna at brattesider.no har eit lite wiki-prosjekt. Er det ein idè å få med slike i eit felles prosjekt?

Blogg: Kanskje. Ingen problem å tilby det, men litt usikker på om det kjem til å slå gjennom.

Forum: det skal vi nok ordne :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"fjellwiki" syns jeg er for smalt, "friluftswiki" er bedre.

Når det gjelder blogging tenkte jeg f.eks at de som lager turrapporter kan gjøre det i egen blogg. Fordelen er jo åpenbar, de får et enda større eiendomsforhold til det de legger inn. Og de blir mer oversiktlig for de som poster. Blir mer som ei hjemmeside. Det er pr i dag 1588 tråder under turrapporter, så litt er det jo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skal nok no mykje til for at Fjellforum skal bli med på noko samarbeid med NRK og DNT. Det har blitt grundig vurdert, og vi er fortsatt i tenkeboksen. Både kommentarar her og internt viser nok at vi bør halde oss utanfor. Det er også dukka opp nokre meir indirekte moment som ikkje talar for noko samarbeid

Ragnar

Fjellforum

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter dette blir det vel et spørsmål OM FF skal foreta noen grep i forbindelse med den nye portalen. Jeg vet ikke om dette egentlig er nødvendig.

Hvis forumet på NRK-portalen fylles opp med spørsmål eksempelvis fra husmorlag av typen om det er mulig å trille barnevogn over Besseggen så er det ikke så mange herfra som vil føle seg hjemme der. :roll::wink: Nisjeforaer vil altså utvilsomt overleve ved siden av NRK-portalen. Gjengen på Brattesider kommer ikke til å flytte på seg. Ingen vil egentlig ha kverulatene på Steepstone over til seg så dette stedet også overleve. :lol:

Spørsmålet for FF er om aktiviteten eventuelt vil spisser seg mer mot klatring og annen type bratt friluftsliv og vekk fra hytte-til-hytte aktiviteter. Det kan også tenkes at NRK-portalen flopper totalt og da vil det ikke få noen innvirkning.

Et annet spørsmålet er om man egentlig har lyst til å vanne ut FF ved å inkludere andre aktiviteter. Vil ikke mye av sjelen forsvinne? Vil folk fortsatt føle seg hjemme her?

Noe som er interessant er hvordan INGEN ser ut til å ha lykkes med å lage en interaktiv info-side/portal el.l. for denne type aktiviter i Norge. Friflyt har veldig mange brukere men disse er mest opptatte av å kverulere på forumet om jibbing og utstyr, og er ikke keene på å legge ut guider, artikler o.l. Brattesider har foreløpig ikke lykkes med sin Wiki-satsing, men så har de heller ikke annonsert denne internt. Antageligvis er denne fortsatt på prøvestadiet.

Den norske delen av wikipedia derimot ser ut til å lykkes meget bra.

Summitpost er et godt eksempel både på hvordan det skal gjøres og ikke gjøres. Da SP ble startet var det en kjerne med intiativtakere (Josh, Ryle osv) som aktivt la ut nye fjell og ruter slik at SP fikk en ok start og kom raskt i gang. Så har momentumet bygget seg opp. Etterhvert har man ved en oppgradering begått noen tabber ved å spisse konkurranseelementet med poeng, "power", en mislykket stemmegivingssystem og ikke minst ved å IKKE gå over til wiki. Mye av informasjonen blir ikke oppdatert. Likevel er momentumet såpass stor at dette ikke påvirker aktivitetsnivået.

Søsternettstedet mbpost er et eksempel på hvordan det ikke skal gjøres. Mbpost er i praksis abandonert av intitiativtakerne og det er ingen moderatoraktivitet. En de mest aktive deltakerne er en som er bannlyst fra SP. Deltakerne er nå usikre på fremtiden og det spørs om det er noe poeng å bruke tid på legge ut info der. Likevel humper det såvidt videre takket være forbindelsen til SP.

Forskjellen mellom SP/Wikipedia og Friflyt er at de førstnevnte har ingen dominerende premissleverandører. Innholdet er fullstendig brukerstyrt. Det er ingen større aktører som prøver å prakke noe på brukerne eller kan endre/selge stedet. Og folk bruker ikke tid på wikipedia for å samle brownie points slik at de får en sponsor-caps fra nettstedets eiere. Altså et eksempel på at altruisme eksisterer. :) Som nevnt av flere allerede føler brukerne eierskap til informasjon som de legger ut på rene brukerstyrte steder (Dette er grunnen til at NRK vil mislykkes med en wiki-løsning).

Men skal FF lykkes med en wikiportal må noen intiativtakere aktivt legge ut info slik at man raskt bygger opp et momentum. Det verste er en nettsted der ingenting skjer. Ingen gidder å bruke tid på et nettsted som ikke ser ut til å ta av eller ser ut til å være i ferd med å visne bort.

Jeg tror ikke det "skader" FF å satse på en wikiportal, men da må man kun satse innen friluftsaktiviter der man har initiativtakere som er keene på å bidra. Det er bedre å vente med f.eks. terrengsykling til det dukker opp en del folk som vil legge ut info om stier. Som nevnt over bør man ikke vanne det ut for mye. Noen friluftsaktiviter ligge for langt fra kjernen, men det kan gjerne være mer aktivitet innen klatring, jakt, fiske, terrengsykling og kayak/padling.

Like viktig er ikke å ødelegge forumet slik det er per i dag. Forumet må fungere ved siden og delvis uavhengig av wiki-delen. Og være så snill, ingen brownie points og rangering av brukerne. Og skal man overleve kommer man neppe utenom en chatt-funksjon og/eller en off-topic seksjon.

Skal bli artig å se hva det blir til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
  • 5 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.