Gå til innhold

Tom42

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 893
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  71

Tom42 vant dagen sist August 2

Tom42 hadde mest likt innhold!

Om Tom42

 • Bursdag 18. nov. 1942

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Teologi, Friluftsliv, innovasjon
 • Sted
  Nøtterøy

Nylige profilbesøk

7 997 profilvisninger
 1. Trikset med avispir er slett ikke så dumt. Problemet er at alt veier og skal bæres. Likevel en avis tjener to hensikter, dn kan leses og den kan brukes til å putte i støvlene - gang etter gang. Eller som vi gjorde da jeg gikk på befalsskolen, en avis på brystet og avispapir i skrittet. Og istedet for såler lagde vi såler av avispapir. Ellers får man tage det som er for hånden, tørr mose, tørt gras. Personlig så bryr jeg meg lite om både våte støvler og sokker. Bare jeg har tørre sokker når jeg har etablert leir er jeg fornøyd. Å ta på seg våte sokker neste morgen er bare en overgang. Og er været tilfredsstillende prøver jeg å tørke støvler og sommer når jeg tar en lang pause og "sjokker" i stedet rundt barbent.
 2. Jeg varmer forsiktig opp passende steiner og legger de i støvlene. Et triks er også å bruke et te lys, men her regner jeg med et hav av protester. Off Topic. Våte/fuktige sokker tørker jeg ved å fylle drikkeflaska med kokend vann og putte flaska ned i sokken. Et dirty triks er å legge våte sokker under hunden. Opplevde helt tørre sokker etter at hunden hadde forlatt sitt faste leie en natt.
 3. Tom42

  Fisketur Lifjell

  Oppdaget altfor sent at bildene har jeg lagt ut tidligere. Meg pytt, pytt. Godt å ta dem frem likevel, her jeg svetter I Spania. Klokken er nå 2217 ig ute er det over 20 grader. Steinbua er egentlig ei hytte som det er kastet stein inntil. Pipa skal tas inn enår du forlater hytta. Hytta er spartansk utstyrt. Et bord, ingen stoler. ta med noen telys/stearinlys. Hyttrta har en bred brisk og en smal. I tillegg er det en overkøye, men endel av sengebunnene er brukt til brensel. Ungdommen fornektetr seg ikke. Hytta har en vedovn, men det er usikkert om det er ved. Ta kontakt med Brukås sport i Bø og forhør deg. Et tips. Hytta er liten og blir fort overvarm. Om du kommer våt og kald er det lett å fyre for mye. Fyr derfor litt og litt. Hytta. hvert fall slik var det, er for fisker og vandrere, men ikke for jegere. Radioen som er avbildet er en FM radio. Det er brukbare lytteforhold, ta med en DAB radio. Slkal du ringe må du opp på høyden på andre siden av vannet. En ting å merke seg. Tåka kommer utrolig fort, og den er tykk. Jeg har ved et par anledni nger gått opp med god sikt, men måtte merke meg punkter 10 - 15 meter unna og legge steiner på rekke for å finne ned igjen. Andre ganger har jeg pakket sekken og tatt den med når jeg har gått opp for å ringe.
 4. Jeg har aldri skjønt dette med dunjakke. I alle år, sommer som vinter, har det holdt med netting, ulltrøye, grønn miitærgenser og Fjällrävenjakka. Som operativ feltoffiser i mange år brukte vi det samme. Dog var Fjällräven jakka byttet ut med feltjakke. Men jeg våger ikke å droppe Pose tørt tøy". Det har med egen og - og andres sikkerhet å gjøre. Om ikke annet er "Værfast - skadet" stikkordet. Innholdet i den: ulltrøye, ullbukse, truse, sokker, headover tar jeg på rett før jeg går i posen. Og neste dag faller jeg aldri for fristelsen til ikke bytte til vått/fuktig.
 5. Så bra skrevet!! Og jeg får så lyst til å dra dit. Ganske rart hvordan et vondt kne plutselig blir så mye bedre. I morgen skal jeg til Lovisenberg diakonale sykehus, og kanskje det de har funnet et "trix i Ludo".
 6. Jeg fikk problemer med sideveggene, eller hva det heter. Tok kontakt med selger og de ba meg å ta bilde av nummerene som står ved "påfyllingshullene". Jeg sendte inn bildene - og fikk ny i posten.
 7. @Joachim V Cat B 55 så skikkelig fin ut, men så kostet den 1200 kroner hos Elkjøp. Ser også at Nokia 130 anbefales, ikke minst pga batterilevetiden. Jeg har ikke Nokia130, men Nokia105 med tvillingSIMkort. Koster kr 39 pr mnd, som kan termineres etter behov. Med Nokiae 105 behøver jeg ikke å bekynre meg for batterilevetiden. I tillegg er den mye hvassere på dekning enn min phone. Dermed reduseres Iphonen til kun å være kamera, evt sende SMS med bilder.
 8. Jeg har ikke kompetanse til å vurdere påstandene over, men jeg tviler på at @Tor-Erik-L-77. ville publisere dette uten den nødvendige kunnskapen. Men når det er sag; dessverre finner jeg ikke kilden igjen til hva jeg leste; at det blir drept 120 000 tonn innsekter hver år pga vindmøller i Tyskland. Og så vet vi at antallet innsekter av flere grunner har gått dramatisk ned de siste årene. Derfor har vi kjøpt inn planter som humlene er glade i, og vi gleder oss de få ganger vi ser en humle. Og som om ikke det er nok, uten innsekter vil det gå oss ganske dårlig.
 9. ADVARSEL. Jeg skriver mye mer enn du spør om, men siden dette er et av mine yndlingstema, er jeg ikke til å få stoppet. Og så "får" jeg meg en tur på hardangervidda som bonus Som @Marius Engelsenskriver: jeg har laget den selv. @rayun gav den i sin tid "Toms Wood Stove" og det er jo et fint navn, men jeg kaller den bare "Blikkboksovnen". Nå skal jeg vokte meg vel for å dele ut karakterer til de forskjellige kvistbrennerne, men jeg fant egentlig ingen jeg helt likte når jeg søkte på Youtube. Mine kriterier var: - lett - sammenleggbar - multifuel - sidemating. -------------- Dermed ble det å lage en selv. LETT: Ovnen jeg lager er ingen skjønnhet. Det beste metallet fant jeg i gamle malingsspann, Etter rengjøring og utbrenning blir det endel bulker som må bankes ut. Jeg har kun enkle verktøy til rådighet, men det den mangler av "skjønnhet" tar den igjen i funksjonalitet. Jeg har bruk den samme ovnen på Hardangervidda siden 2014 og har gass kun et par ganger. favorittveden min er tørr einer (uten bark) Den er tørr selv om regnet høljer ned. Tørr nok. Etter bruk rengjør jeg den og lagrer den tørr. Dette hindrer rustdannelse. Den veier kun ca 170 gram. Målene er høyde og bredde: 100 mm, lengde 140 mm Jeg har også laget en mindre utgave hvor høyde og bredde er 90 mm og lengden er 120 mm. Den har jeg også laget i et lettere metall og den veier ca 100 gram. Men til tross for tynt metall kan du godt belaste den mer 6 kg+-. Påå bildet under ser du hvordan matingen skjer SAMMENLEGGBAR: Ovnen består av 5 deler, hvorav 3 er leddet sammen. Sidestykkene er løse og festes vha lepper og l"itt innimellom og bortimellom" ovnens vinger. MULTIFIUEL. Selv om min kone påstår at jeg er født 4000 år for sent, så drar selv ikke jeg på tur og bare satser på vedfyring. På den andre siden, selv om regnet øser ned, både lenge og vel, drar jeg på vedsanking, og koser meg ikke lenge etter ved bålet. Likevel, har jeg designet den for Trangias gassbrenner, eller Magasinets, og en hjemmelaget Colaboksovn som går på rødsprit. Ønsker du å lage en colaboxovn slå opp i Gjør det selv og søk på: Siden jeg er noen tusen km unna: Colaboxovn! Du finner "1000" måter å lage en slik ovn ved å søke i youtube, men jeg mistenker dem for å lage den erfekte kreeasjon, uten at de skal brukes. Derfor er min fremgangsmåte den beste - synes jeg. Eller, dette er den enkleste colaboxovn. bare å klippe ut, og bore, klippe huller, fylle på rødsprit og tenne på . SIDEMATING. Har ikke sansen for toppmating, å brekke kvister i 5 cm lengde. Primært legger jeg i ved fra enden. Er kvistelne litt lange dytter jeg dem bare inn etter hvert som de brenner. Får å skape mer luft mellom veden kan ovnen også lades fra den ene siden. ------------ Før jeg tar ovnen i bruk finner jeg en rimelig flat stein. Da kan ovnen enkelt flyttes/snues, og så setter den ikke merke i naturen. Om du ønsker en slik ovn fra meg, bør du være rimelig rask.
 10. Det jeg har i jakka regner jeg med i basisvekten hvis jakka bæres i sekk når jeg går. Om du ser på det jeg har i lommene er det sikkerhetsrelatert. jeg går alltid alene. Mao. Om noe skjer har jeg ting jeg trenger - for hånden. men vær gjerne konkret på ting du mener jeg kan droppe.
 11. Denne lenken inspirerte meg. Derfor tok jeg for meg utstyret mitt og prøvde å knipe litt her og litt der, men fordi jeg alltid har sikkerheten i høysetet velger jeg kanskje noen tunge løsninger likevel.pakklisten er designet for Hardangervidda, slkønt det er tvilsomt om jeg noen gang ommer dit igjen. Her er utstyret lagt utover spisestuebordet (en dag jeg var alene hjemme) På neste bilde er alt på plass i sekken, Osprey Xenit 75 kg. Sekken er i minste laget, men det tvinger meg til å utelate "Kjekt å ha". men ved å utnytte et hvert eneste hulrom får jeg plass. Og for å unngå det totale kaos når jeg må pakke ut har jeg en tom veske som jeg legger de enkelte komponenter i For å spare gram bruker jeg isolasjonsrør fra Biltema til å beskytte fiskestengene. Lars Monsen ville nok ikke hatt med så mye kokeutstyr/bestikk, men for komfortens skyld trives jeg med dette. Jeg sparer også vekt ifm kokeutstyret, mkinst 1 .5 kg. Totalt havner jeg i underkant av 14 kg uten mat, og det synes jeg er ganske bra. tar gjerne i mot forslag til endringer. Ser at "veske sanitet" og "veske diverse2" er på over 600 gram. . Bokstaven n(D) betyr at afrtiklene er lagret i "veske diverse 1" før pakking i sekk. BENEVNING BENEVNING BENEVNING GRUNNUTRUSTNING GRUNNUTRUSTNING GRUNNUTRUSTNING BEKLEDNING Øvre lokklomme forts HOVEDROMMET forts kort underbukse Bilnøkler i karabinkrok - 18 KomPose Orange - 95 (918) brynje m kort arm Veske Diverse (87 tom) - Acilima bukse - 176 Devold Brezze Zippose med Versatisplaster 92 - grønn genser - 647 fotkluter støvler med såler Nedre lokklomme Expend liggeunderlag - 352 gamasjer VESKE SANITET (302 D) - Xyloccainsalve Fiskeutstyr FJELLREVENBUKSE: - Fusidinsalve Fiskesmekke - 412 (D) Bukseseler - 133 - Gnagsårplaster - fortomskutter m nål Belte - 104 - Flytende plaster - saks - Oppskåret plaster - arterrieklemme Venstre ytre sidelomme - 1 rl papirplaster* - fortomretter - kart 17 - 2 stk 5 x 5 kompr - avbitertang - Imodium - stoppenål Høyre lårlomme - Kvalmetabletter* - SPOT - 209 husk nye batterier - 20 Stk Dolocatil I frontlommer - Rescue blanket - 50 - 20 stk Paraset 1 gr - 1 stk slukboks - 261 - støttebandasje - Dosett med daglige medisiner - 1 stk flueboks 182 Mobiltelefon Zipp pose, toalett - 52 - Fluedubb - 17 - tannbørste Veske venstre side FJELLREVENJAKKE 825 + 363 = 1188 - tannstikker - Fortommer - 7 Venstre brystlomme - lebepomade - 1 rl 0,17 mm fortom - enkeltmannspakke -20 Veske midt - fløyte - 23 Veske Diverse 2. - 300 (D) - tørkesalt - 92 - hodelykt - 68 gr husk nye batterier Lesebriller Veske høyre side Olympuxs kamerabatterier Boks med - 35 Høyre brystlomme -111 2 stk bardunline - markkroker - klipssolbriller - 11 Sysaker - svivler - myggnett - 31 Superlim - splitthagel - kompass - 30 Sikkerhetsnåler - splittring Forstørrelsesglass Høyre sidelomme Strikk Fiskeutstyr Kamera - 222 - Iphoneholder - snelle med fluesnøre, tørr - 238 Myggmiddel 150 Zippose med - spole med fluesnøre, våt - 103 - Fyrstikker + gorillatape - sluksnelle - 220 Hempe i front for: - Lighter - GPS - 230 husk nye batterier - tennstål - 28 Servietter - 107 - Tennbriketter Venstre innerlomme DAB radio - 167 (D) Pose verdi 30 Venstre sidelomme - kr 500,- Tisseflaske - 111(D) Pose kjøkken - 680 - Visa kort + Mastercard Fotostativ - 205 (D) - stekepanne - 133 - fiskekort - 1 stk kaserolle - 135 Pose sanitet - 26 gr Høyre sidelomme - dyp tallerken - 182 - plaster Pose stein (D) 88 - kaffekjele - 139 - toalettpapir Markboks? - brettekopp - 25 - Sensitiveserviett - røresleiv - 10 1 stk Pinex forte Frontlommene (S) - stekespader 1 stk Paraset 1 gr Venstre - kniv, skje, gaffel - 26 - regnbukse - 560 - 1 "fl" Zalo - 13 Briller 224r - Vanter - 68 - skjærebrett - 58 caps - 79 - Lowelue - 78 Gåstaver - 573 - 2 stk vannblærer -72 ok Høyre UTSTYR - regnjakke - 417 Pose m blikkboksovn - 260(D) Sekk, Osprey xenit 75 - 2580 - grønn vanntett pakkpose - 82 - P - tennhjelp - 76 drikkeflaske - 38 + 500 = 538 (D) - lighter Åpen frontlomme - 90 - tennbriketter 30 stk 1x1 cm Under sekken - myggmiddel () Liggeunderlag - Thermarest 390 Pose med (S) Trangia gassbrenner - 197 (D) + dørmatte 150 - toalettpapir Liten gass boks - 382 (D) Vertikalt på sekken - Sensitivservietter Fluestang 5# i rør - 190 Slukstang i rør - 202 1. HOVEDROMMET Baldakinstenger 178 (D) Klogger - 268 ok (S) Håv - 147 KomprPose Grønn -100 (1802) PÅ LOKKET "Alltid tørt" - Telt Akto m baldakin - 2153 - sovepose - 982 - innerpose - 176 LOKKLOMMENE - headover - 85 gr Øvre - Devold ulltrøye m lang arm - 263 Oppladbar Ledlykt - 30 - Devold ullongs - 225 Termometer 11 - sokker, CAT - 68 - kort Tena underbukse - 23
 12. Jeg har alt som kan forhåndspakkes liggende i komode eller på hylle. Likevel velger jeg å legge ut alt på et bord som en siste kontroll. Likevel, er det to ting jeg er svært nøye med ikke å miste. I lokklommen har jeg sydd fast litt bardunline med en karabinkrok i enden. Så fort jeg har låst bilen fester jeg bilnøklene til den. Videre har jeg i en heiskortholder, eller hva den nå enn heter, festet en oppladbar lommelykt som jeg kjøper for et par euro i Benidorm.. Den veier "ingen ting" og når jeg har surret vekk hodelykten er den god å ha, og så går den aldri tom for strøm. I tillegg, men ikke så viktig har jeg også et termometer festet til en bardunline. Men en ting er å pakke i poser etter en nøye plan, men før eller senere skal jeg ha det som ligger på bunnen av sekken, eller en ting i pose. Det er da det er lett at kaoset oppstår. Derfor har jeg en veske fra Biltema som opprinnelig inneholdt et biltrekk. Også den veier "ingen ting", og etter hvert som en ene posen etter den andre bringes fra sekkens dyp til overflaten, legger jeg dem i "veske diverse" istedet for å strø dem rundt meg.
 13. Tom42

  Hjemkomst

  "Takk for meg" 2016. Jeg er på hjemvei, og det er sen kveld. Hele dagen hadde jeg tilbrakt i teltet, det regnet og en kraftig vind fra sør, motvind, gjorde at jeg ville vente med å gå. Og nå hadde jeg søkt ly bak en stor stein. Der og da fikk jeg en innskytelse: «Ta en selfie» Og der på bilde så jeg en trett, sliten, sulten og våt, og lykkelig Tom, som etter litt hvike ankom Synken i fint driv. 2019: Ennå en gang var jeg på hjemvei, det var strålende vær og ingen vind, men jeg trengte ikke å ta en selfie for å dokumentere situasjonen: Ulykkelig. Og som om ikke det var nok, min trofaste følgesvenn gjennom mange år var avlivet. Egentlig begynte turen så bra, riktignok var det en endring. Det som begynte som et lite mirakel 6 april, med en stram gelpakning surret rundt kneet, som gjorde at jeg igjen kunne gå uten smerter, endret gradvis karakter - til det verre. Til tross for at jeg har gått ned 9 kg. Men da jeg gikk ut fra parkeringsplassen ved Synken, ved Mårs bredd gikk det overraskende bra. Og ikke minst sendte jeg en takk til @ost som så sterkt anbefalte gåstaver. Tror aldri jeg har gått så raskt opp Mårshallene noen gang. Snart bikket jeg toppen og så mot målet Holken. Ennå lå vannet skjult , ennå, ennå og ennå. Jeg kom visst ikke så høyt at jeg så speilflaten. Og "vei" oppe gjorde jeg den genistreken og ta av meg sekken for å finne et par kvadratmeter til teltet. Men fant jeg den igjen? Nei da, Joda, til slutt. Heldigvis så jeg blinkingen fra SPOTen. På dette tidspunktet var jeg sliten, grusomt sliten, men jeg hadde minimalt med vond. Jeg krysset bekken og en ur i mørket, og snart var jeg på vei mot teltplassen. Og nok en gang talte jeg antall dyregraver som lå kloss inntil stien. Og det er nå elendigheten starter. Ifm med teltoppsetting, gjorde at jeg måtte ned i knestående. Og da ødela jeg alt. Joda, jeg hentet ved, jeg lagde en stol og bord av steiner, men hovedretten heretter var Paralgin Forte og Paracet 1 gr. Gjett om ikke jeg hadde treg mage! Ennå engang et joda, joda jeg tok frem stang og snelle, "Truet" meg rundt vannet, men så la jeg fiskesakene vekk for godt, og ble sittende ved bålet. Og heller ikke det som jeg elsker ble den store susen. Litt sus forresten. Jeg elsker sjokolade, men spiser den opp med en gang. Nå kjøper jeg en boks Nugatti. godt på maten og god som kaffesnacks. Og så kl 03 ett eller annet fikk jeg nok. Rev teltet og pakket sekken og satte nesa hjemover. 40 skritt, så pause, så var det på`n igjen. Men så kommer det rareste. Vel hjemme, henger, jeg alt vått opp til tørk. Vasker opp kopper og kar – og så legger jeg alt på plassen sin – klart til ny tur. Men jeg har en, min fru hustruen, som står over meg. PS. Har et håp: I morgen skal jeg på Smertepoliklinikken i Drammen, og der kan, håper jeg, få et innplantet, likt en pacemaker som skal blokkere nervesmertesignalene til hjernen.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.