Tobleronen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  54
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Tobleronen

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Bergen

Nylige profilbesøk

553 profilvisninger
 1. Tørking av mat.

  De gulerøttene jeg har tørket, krympet som bare det. Tørket 400g rå gulerot i går, og sluttresultatet var 24g tørket gulerot. Da skjærte jeg ca. 1mm tykke skiver som jeg kokte i 5 min før jeg begynte tørkingen. På bildet sees tørket gulerot tilsvarende seks råe gulerøtter.
 2. Tørking av mat.

  Jeg holder på å tørke forskjellige frukt og grønnsaker til sommerens tur, og kom til å tenke på hvordan det går med vitaminer og andre stoffer ved tørking. Noen som vet om det finnes pålitelige kilder til informasjon om næringsinnhold i hjemmetørkede frukt og grønnsaker?
 3. QGIS, sammenhengde turkart

  Rutenettet blir litt dominerende i svart, så kanskje noe tilsvarende Norges-Kart. Den lyse blåfargen de bruker glir veldig godt inn sammen med andre ting på kartet, samtidig som den er synlig nok når det trengs.
 4. QGIS, sammenhengde turkart

  Har prøvd litt og det ser ut til å stort sett fungere (qgis2.18 på windows10) . Det skjer noe rart med målestokken på 1:50000 kart (ser greit ut på 1:25000). Noe som hadde vært veldig nyttig, hadde vært om det var mulig å plassere rutene forskjøvet i forhold til hverandre, altså ikke rett under eller over eller til siden for den foregående ruten. Da hadde det vært enklere å lage kart etter f.eks hvor stien går. Er det mulig å endre fargen på koordinatrutenettet? Synes det er ganske smart å kunne lage sine egne kart, i stedet for å skulle kjøpe dyre kart som ofte dekker et mye større område enn det jeg har bruk for. Dette gjelder spesielt på litt lengre turer hvor man er interessert i kart for ruten man skal gå, og ikke halve Norge i tillegg. Kart i A4 størrelse er også praktisk å oppbevare i kartmappe, i motsetning til svære turkart som må brettes tre ganger for å få plass. Har man fargelaser og vanntett papir kan man skrive ut kart av god kvalitet som nesten garantert er billigere enn de du kjøper.
 5. lekkasje, jakke, og membran

  Jeg har gode erfaringer med å reklamere på gore-tex jakker som lekker, det har aldri hvert et problem. Det har vært fra Norrøna og Arcteryx, og etter mer enn 3 år, så de mener hvertfall at jakken skal holde lenger. Det er vel også sånn at gore-tex reklamere for vanntettgaranti i hele produktets levetid, uavhengig av produsent. Så det er helt klart verdt å reklamere, mest sannsynlig får du en ny jakke i erstatning.
 6. Goretex Sett

  Jeg hadde en Theta SVX jakke før. Den begynne å lekke og fikk en en Beta SV som erstatning. Bortsett fra at Betaen mangler en lomme i front, så virker de to å være ganske lik med tanke på snitt, hette og lommer.
 7. Wire til taubane

  Petzl basic er ikke egnet eller dimensjonert for å holde tauet under belastning i en taubane. Du kan bruke den til få tauet stramt, men da er du avhengig av å klare å binde av tauet slik at belastningen ikke er på tauklemmen. Det er og vanskelig å frigjøre tauet når det er stramt. En grei måte å sette det opp på, kan være å bruke en taubrems som Petzl Grigri2 eller lignende (som tåler betydelig mer) for å holde tauet, og så bruke en tauklemme som basic + en trinse (eller bare en karabiner + klemknute) til å lage et enkelt taljesystem. Da blir det mye lettere å få tauet stramt nok. Det finnes en enkel beskrivelse på Petzl sine sider: https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Tensioning-a-tyrolean?ProductName=GRIGRI-2&Familly=Belay-devices--descenders#.WRcBjNKLRPY
 8. Primusplate

  Etter å ha funnet ut at å bruke spade eller lokket til kjelen som primusplate ikke var den mest praktiske måten å spare vekt på, har jeg laget en lettvektsversjon av primusplaten min. Fremdeles overbevist om at kryssfiner er tingen, har jeg laget en plate bestående av to 3mm kryssfinerplater stiftet sammen med 1mm plast fra en dokumentmappe. Plaststykket gjør at de to platene kan foldes sammen og blir liten og kompakt. Hele greien veier ca.120 gram. Platen kan bare foldes den ene veien, og man kan enkelt flytte både flaske og brenner med en hånd.
 9. Bensinkanne til pulktur

  Jeg har pleid å fylle miljøbensin over på en 5 liters kanne som ser sånn her ut: https://www.felleskjopet.no/butikk/smoeremidler-og-drivstoff/utstyr-oljeprodukter/bensinkanne-5l-roed-plast-50228318/ Den kannen kan stå oppreist i pulken og er helt tett. I tillegg er det helletutt som er grei når man skal fylle på mindre primusflasker. Jeg har en plastpose rundt i tillegg, bare for å være sikker. Når sommeren kommer kan du bruke samme kannen til å fylle på gressklipperen. Ikke alle tilsvarende kanner er tette, blant annet den Clas Ohlson har, lekker hvis du snur den på hodet.
 10. Hvis flasken lekker kan det godt være at du må bytte pakning. De gangene jeg har hatt lekkasje har det vært på grunn av inntørkede/oppsprukne pakninger. Det blir alltid litt trykk ved bruk av bensin og skal ikke så mye til før det lekker. En annen ting er hvordan pakningen ligger mot flasken. Det er en relativt skarp kant på flasken og skrur du veldig hardt til risikerer du å ødelegge pakningen. Jeg liker ikke denne løsningen, så jeg sende en epost til Primus og spurte om de ikke kunne lage flasker som MSR gjør. Svaret var at de var fornøyd med den løsningen de har. Angående det dokumentet så er vel hovedårsaken til at gjengene spratt ut, varme fra brann. Så lenge du ikke overfyller og/eller lar flasker med bensin ligge å slenge i solen eller i bilen når det er varmt så burde det vel gå bra.
 11. Tove Kartanker

  Jeg tok og veide en kartank jeg har (av typen forsvaret bruker). Den er ganske tjukk og veier ca. 170g. Så det er ikke mye som skal til, og du trenger sannsynligvis ikke mer enn 300-400 gram alt ettersom hvor tykk du vil lage de. Kardet ull kan kjøpes på netter fra blant annet: http://www.ull.no/produktkategori/ull/kardet-ull/ https://www.stoffogstil.no/hobby/filt-filtning/kardet-ull Ingen av de er spesielt dyre. Jeg har brukt den første oppskriften til å lage ullvotter og synes det var en enkel og grei måte å gjøre det på. Bare husk å gni godt, og når du tror du har gjort nok, så forsetter du litt til.
 12. Primusplate

  Fin plate Friluftsguiden! Kjekt med enda en primusplatetråd, da kan jeg endelig komme med noen bilder av min plate og. Jeg bruker en 3mm kryssfinerplate med aluminiumstape. Brenneren festes på innlimte magneter (under hver fot) og treklosser som hindrer bevegelse. Flasken er festet med bånd og hurtigklips, som er ideelt når man skal snu flasken raskt etter bruk. Silikon på båndene og skumplast under gjør at flasken ikke beveger seg.
 13. Primus 1L brenselflaske med omnifuel

  Har du prøvd uten røret? Jeg har en gammel 1L flaske og det følgte aldri med dette røret. Uten et slik rør blir det værende kun ca. 25ml drivstoff igjen i flasken, så man klarer seg nok uten. Hva slags drivstoff bruker du?
 14. Hei der :) Sender du til meg tar jeg mer enn gjerne imot teltet som du gir bort ( selvfølgelig gjerne i postoppkrav eller lignende så du slipper utgifter med det). Har lyst til å ta opp igjen en mer aktiv livsstil slik jeg drev med da jeg var yngre, men har en litt dårlig rygg så jeg er usikker på hvilken grad jeg faktisk evner å gjøre dette - og da er det ikke så aktuelt å benytte mange tusen på nytt telt. TIlbudet ditt er derfor midt i blinken sånn sett i tilfelle rottefelle - selv om bunndekke osv er litt slitt...

  Send meg gjerne en epost på johnnyrp2211@gmail.com eller send en melding på 96514246 for å avtale nærmere om du ikke allerede har gitt det bort når du får denne meldingen :)

  Johnny

 15. Norrøna DRI3 jakke (Trollveggen) lekker..

  En gjenganger er at jakkene ikke tåler bruk med sekk. I alle tilfeller har membranen gått i oppløsninger eller stoffet delaminert, uten noen synlig slitasje på stoffet. Og da er det nok å stå 5 min i dusjen og så er man våt gjennom. Klær vil selvfølgelig slites, men når produsenten reklamerer med bruk for blant annet ekspedisjoner og klatring og de koster mange tusen kroner, så synes jeg klærne bør kunne tåle normalt bruk i noen år uten å bli ødelagt. Det er vel en grunn til at Norrøna har 5 års garanti på gore-tex klær, nettopp fordi de er ment å vare lenge. Av gore-tex har jeg kun erfaring med den nye pro-varianten, som etter det jeg har lest virker som også andre har problemer med. Jeg hører ofte om folk som skryter av sine 10 år gamle gore-tex jakker som fremdeles er vanntett, men jeg har til gode å ha jakker som holder vannet ute i mer enn ett par år.