Gå til innhold

Tobleronen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  63
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Tobleronen

Nylige profilbesøk

1 044 profilvisninger
 1. Tobleronen

  Pris på abonnement - (utskilt)

  Heller ikke akkurat en ekspert, men det har nok litt å si at PLBen bruker satelitter i tre ulike baner rundt jorden (LEOSAR, GEOSAR og MEOSAR), mens iridium bruker bare jordnære satelitter tilsvarende LEOSAR. Samtidig så sender PLBen ut nødmelding kontinuerlig i korte intervaller i minst 24 timer. Antar at det hjelper på for å få frem signalet. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Comparison_satellite_navigation_orbits.svg Har du noen erfaring med hvor lenge man må vente for å få dekning i sånne tilfeller?
 2. Tobleronen

  Nalgene Flaske - Varmekapasitet

  Ull er gull, også for nalgeneflasker. Jeg heklet og tovet et ulltrekk og kan uten problemer la termosen ligge hjemme når det ikke er for kaldt. Også kjekt å ha i soveposen om natten, så slipper man å brenne seg på glovarm flaske. Testet i fryseboksen hjemme og med kokende vann som utgangspunkt var vannet flytende etter 24 timer.
 3. Tobleronen

  Nettkart over Canada type Norgeskart?

  Kan denne her være noe? https://mappingsupport.com/p/gmap4.php Oppe i høyre hjørne kan man velge t5 topo canada. Ikke helt Norgeskart, men ser ut til å fungere bra på høyere zoomnivå.
 4. Tobleronen

  QGIS, sammenhengde turkart

  Synes du har gjort en solid jobb her! Det fungerer svært bra, jeg har skrevet ut noen kartblad, og de er ikke dårligere enn kartene du får kjøpt i butikk (bare husk å ha høy nok kvalitet på utskriften). Min erfaring er at Toporaster3 som kartgrunnlag (http://openwms.statkart.no/skwms1/wms.toporaster3?) gir fine kart (tror Norgeskart bruker det samme). Noen tanker fra meg: - Er det teknisk mulig å beregne "grid convergence" og magnetisk nord på hvert enkelt kartblad? Tenker at det kan være greit om man har kart som dekker litt større områder, for å gjøre ting mest mulig korrekt. - Det hadde og vært flott og hatt med årlig endring i magnetisk misvisning. - Det hadde vært fint om navnet på kartet var plassert på toppen av kartet, gjerne med litt større/kraftigere skrift. - Litt luft mellom teknisk info på venstre side og selve kartet hadde kanskje gjort ting enklere å lese - På 1:50000 står målestokken og antall km står tett oppi hverandre, litt luft mellom hadde gjort seg. Det hadde vært fint med noen form for tegnforklaring, men det er kanskje like greit å ha som en egen fil. Noen som vet hvor man eventuelt finner noe sånt for ulike kart?
 5. Tobleronen

  Valg av telt: Orion eller Reinsfjell?

  Ganske utrolig at teltstenger tåler så mye uten å knekke. Det ser ut som det hovedsakelig er teltstengene som er det avgjørende på hvor mye vind de ulike teltene tåler. Noen som har noen synspunkter på hvor mye det har for seg å bruke tykke stenger, feks 10mm på et superlight telt? Kanskje det kan være et alternativ hvis man forventer sterk vind.
 6. Tobleronen

  Tørking av mat.

  De gulerøttene jeg har tørket, krympet som bare det. Tørket 400g rå gulerot i går, og sluttresultatet var 24g tørket gulerot. Da skjærte jeg ca. 1mm tykke skiver som jeg kokte i 5 min før jeg begynte tørkingen. På bildet sees tørket gulerot tilsvarende seks råe gulerøtter.
 7. Tobleronen

  Tørking av mat.

  Jeg holder på å tørke forskjellige frukt og grønnsaker til sommerens tur, og kom til å tenke på hvordan det går med vitaminer og andre stoffer ved tørking. Noen som vet om det finnes pålitelige kilder til informasjon om næringsinnhold i hjemmetørkede frukt og grønnsaker?
 8. Tobleronen

  QGIS, sammenhengde turkart

  Rutenettet blir litt dominerende i svart, så kanskje noe tilsvarende Norges-Kart. Den lyse blåfargen de bruker glir veldig godt inn sammen med andre ting på kartet, samtidig som den er synlig nok når det trengs.
 9. Tobleronen

  QGIS, sammenhengde turkart

  Har prøvd litt og det ser ut til å stort sett fungere (qgis2.18 på windows10) . Det skjer noe rart med målestokken på 1:50000 kart (ser greit ut på 1:25000). Noe som hadde vært veldig nyttig, hadde vært om det var mulig å plassere rutene forskjøvet i forhold til hverandre, altså ikke rett under eller over eller til siden for den foregående ruten. Da hadde det vært enklere å lage kart etter f.eks hvor stien går. Er det mulig å endre fargen på koordinatrutenettet? Synes det er ganske smart å kunne lage sine egne kart, i stedet for å skulle kjøpe dyre kart som ofte dekker et mye større område enn det jeg har bruk for. Dette gjelder spesielt på litt lengre turer hvor man er interessert i kart for ruten man skal gå, og ikke halve Norge i tillegg. Kart i A4 størrelse er også praktisk å oppbevare i kartmappe, i motsetning til svære turkart som må brettes tre ganger for å få plass. Har man fargelaser og vanntett papir kan man skrive ut kart av god kvalitet som nesten garantert er billigere enn de du kjøper.
 10. Tobleronen

  lekkasje, jakke, og membran

  Jeg har gode erfaringer med å reklamere på gore-tex jakker som lekker, det har aldri hvert et problem. Det har vært fra Norrøna og Arcteryx, og etter mer enn 3 år, så de mener hvertfall at jakken skal holde lenger. Det er vel også sånn at gore-tex reklamere for vanntettgaranti i hele produktets levetid, uavhengig av produsent. Så det er helt klart verdt å reklamere, mest sannsynlig får du en ny jakke i erstatning.
 11. Tobleronen

  Goretex Sett

  Jeg hadde en Theta SVX jakke før. Den begynne å lekke og fikk en en Beta SV som erstatning. Bortsett fra at Betaen mangler en lomme i front, så virker de to å være ganske lik med tanke på snitt, hette og lommer.
 12. Tobleronen

  Wire til taubane

  Petzl basic er ikke egnet eller dimensjonert for å holde tauet under belastning i en taubane. Du kan bruke den til få tauet stramt, men da er du avhengig av å klare å binde av tauet slik at belastningen ikke er på tauklemmen. Det er og vanskelig å frigjøre tauet når det er stramt. En grei måte å sette det opp på, kan være å bruke en taubrems som Petzl Grigri2 eller lignende (som tåler betydelig mer) for å holde tauet, og så bruke en tauklemme som basic + en trinse (eller bare en karabiner + klemknute) til å lage et enkelt taljesystem. Da blir det mye lettere å få tauet stramt nok. Det finnes en enkel beskrivelse på Petzl sine sider: https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Tensioning-a-tyrolean?ProductName=GRIGRI-2&Familly=Belay-devices--descenders#.WRcBjNKLRPY
 13. Tobleronen

  Primusplate

  Etter å ha funnet ut at å bruke spade eller lokket til kjelen som primusplate ikke var den mest praktiske måten å spare vekt på, har jeg laget en lettvektsversjon av primusplaten min. Fremdeles overbevist om at kryssfiner er tingen, har jeg laget en plate bestående av to 3mm kryssfinerplater stiftet sammen med 1mm plast fra en dokumentmappe. Plaststykket gjør at de to platene kan foldes sammen og blir liten og kompakt. Hele greien veier ca.120 gram. Platen kan bare foldes den ene veien, og man kan enkelt flytte både flaske og brenner med en hånd.
 14. Tobleronen

  Bensinkanne til pulktur

  Jeg har pleid å fylle miljøbensin over på en 5 liters kanne som ser sånn her ut: https://www.felleskjopet.no/butikk/smoeremidler-og-drivstoff/utstyr-oljeprodukter/bensinkanne-5l-roed-plast-50228318/ Den kannen kan stå oppreist i pulken og er helt tett. I tillegg er det helletutt som er grei når man skal fylle på mindre primusflasker. Jeg har en plastpose rundt i tillegg, bare for å være sikker. Når sommeren kommer kan du bruke samme kannen til å fylle på gressklipperen. Ikke alle tilsvarende kanner er tette, blant annet den Clas Ohlson har, lekker hvis du snur den på hodet.
 15. Hvis flasken lekker kan det godt være at du må bytte pakning. De gangene jeg har hatt lekkasje har det vært på grunn av inntørkede/oppsprukne pakninger. Det blir alltid litt trykk ved bruk av bensin og skal ikke så mye til før det lekker. En annen ting er hvordan pakningen ligger mot flasken. Det er en relativt skarp kant på flasken og skrur du veldig hardt til risikerer du å ødelegge pakningen. Jeg liker ikke denne løsningen, så jeg sende en epost til Primus og spurte om de ikke kunne lage flasker som MSR gjør. Svaret var at de var fornøyd med den løsningen de har. Angående det dokumentet så er vel hovedårsaken til at gjengene spratt ut, varme fra brann. Så lenge du ikke overfyller og/eller lar flasker med bensin ligge å slenge i solen eller i bilen når det er varmt så burde det vel gå bra.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.