Gå til innhold
  • Bli medlem

torhaa

Aktiv medlem
  • Innlegg

    206
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av torhaa

  1. Tusen takk for svar! Jeg skal ta kontakt med en skomaker og høre hva han/hun tror om denne.
  2. Har et par Garmont Excursion skisko. Jeg har dessverre klart å presse den nedpå mens leppen ikke var styrt godt nok inn i bindingen, som har ført til at det har sprukket opp ut fra guidehullene. Det har fungert greit foreløpig, men er redd for at det kan utvikle seg mens man er på tur. Er dette mulig å reparere, tror dere? I så tilfelle, hvordan?
  3. Her er lesing av Tinder og banditter obligatorisk, morsom bok
  4. Det høres jo ikke spesielt trygt ut... Da virker det jo nesten mer forsvarlig å gå på naturlige sikringer..
  5. Tenker å ta turen til Trolltunga til helgen, via Himmelstigen. Men har aldri gått på via ferrata før. Forstår det slik at det bare skal ett fall til før utstyret blir ubrukelig. Hva gjør man da, hvis man er uheldig og glipper der opp, og skal enten videre opp eller ned? Og er det greie muligheter for å overnatte oppe der (utenom hytta)?
  6. Dette er et bilde tatt på vei opp Elbrus, mot fjellene på andre siden av Baksandalen. Kom litt seint hjem fra Russland, og bildet ble tatt 21. juli. Blir derfor ikke så snurt hvis det ikke blir med i konkurransen.. ISO80, 1/400, F3.2.
  7. Kan love deg at jeg ikke har tid til research på sånt nå. Gjør det lett for oss å tro!
  8. Du har vel ikke noe å tape på å poste det?
  9. Veldig morsom lesing! De norske vennene deres, kom de tilfeldigvis fra NHH? Skal på tur med et par av dem opp Elbrus i sommer, og håper at de ikke er ekstremt maskin på høye fjell, hehe..
  10. Det lurer jeg også litt på.
  11. Det var nok bare deg. Lykke til med jakten!
  12. Du skrev at du ville kalle det "konkrete bevis"... Nullhypotesen (H0): BF eksisterer ikke Alternativhypotesen (H1): BF eksisterer Bevisbyrden ligger på de som vil teste og forkaste H0 (og underbygge H1). Så langt er det absolutt ingenting som kan forkaste H0 med et smell. Altså: "Mange her oppfatter MANGEL på bevis som bevis på at bigfoot ikke eksisterer." Feil. Mange her oppfatter mangel på bevis som grunn nok til at det er utilstrekkelig å forkaste H0 (foreløpig!). Det er kun indikasjoner og antydninger som kan tolkes. At det driver folk til å finne mer ut om dette (og andre ting) er finfint. Men foreløpig er ikke BFs eksistens vitenskapelig bevist i noen som helst grad. At man tror på noe, er en annen sak..
  13. torhaa

    fotposer

    Godt fornøyd med Neos selv.. Har klippet til såler av en gammel Ridgerest, og har to ullfiltsåler i tillegg. Og solide ullkartanker. God varme.
  14. Jeg tok sjansen på Fjällräven Iceland-jakka som ble tipset om oppi her, og den kom i dag. Den selges kun i størrelse small fra butikken, men den tilsvarer altså en plass mellom medium og large. Finfin jakke! Nå er den til og med hundre kr. billigere: http://www.villmarksbutikken.net/Produkter/Klaer/Fjaellraeven-restparti/Fjaellraeven-Iceland-jakke
  15. Det som virkelig kunne være noe, kunne vært å installere pumpekraftverk rundt om (importere billig strøm om natta, pumpe vann opp igjen, selge dyrere seinere) og kabler til Tyskland, som desperat trenger regulasjonskraft pga. mye sol- og vindkraft. Så kunne vi heller sitte på gjerdet og vente til vindturbinteknologien når et metningspunkt der ytelse/kostnad flater ut, og heller investert da. Det er andre land som både er lengre og som har større behov for vindkraft enn Norge. Rent klimamessig burde vi være flinkere på å spare på strømmen, som nevnt tidligere. Det er et paradoks at vi ler av amerikanerne når de skriker opp når den billige bensinen sin øker litt i pris... vi gjør jo det samme med strømmen vår.
  16. Bra post. For noen år siden var jeg veldig tilhenger av grønne sertifikater. Idéen er jo råsexy til tusen. Men det vil gi lite fornuftig tilbake med et slikt system. "Dyr og formålsløs moro". Sjekk ut hva Torstein Bye, Michael Hoel, m.fl. har skrevet om det. Her har Norge tatt seg voldsomt med vann over hode. Yokon, les posten til Kikut, og se Brennpunkt-programmet. Ja, det går an å eksportere vår rene vindkraft, men det er ikke sikkert nettoeffekten blir helt det du ser for deg. Bølgekraft er nok ikke framtida.. Det er noe prøveprosjekt utenfor Portugal og sikkert andre plasser, og det kan hende det kan drives noen slike kraftverk i kommersiell setting om en god del år. Men i storskala? Neppe. Thorium liker jeg veldig godt, men forskere fant ut at det er vanskelig å utvinne i Norge med dagens teknologi. Så denne er satt på vent inntil videre. Hvem vet, kanskje dette får et gjennombrudd tilsvarende skifergassteknologien i USA.. Osmose er kjempespennende, men utroooolig langt fram i tid. Statkraft har et prøveprosjekt oppe, men dette går veldig smått framover nå. Vi snakker ikke kommersiell utnyttelse før.. veldig lenge. Hvorfor snakker vi om atomkraftverk som et så enkelt konsept? Reaktorer av generasjon III er under bygging i Finland, III+ og etterhvert IV er også på trappene om noen år.. Kort sagt; de tar ikke bort all risikoen, men disse vil ha langt høyere sikkerhet enn hva vi har sett tidligere. De gamle reaktorene som ble bygget flere tiår tilbake i tid er... veldig gamle og mange er veldig dårlige (Sverige sliter enormt med vedlikeholdet f.eks.). Tsjernobyl var delvis forårsaket av overivrige ingeniører. Japanerne undervurderte tsunamier.. Allikevel skjønner jeg litt av skepsisen til de konvensjonelle fisjonsbaserte kraftverkene. .. Thorium har derimot ikke så mange momenter som er så usikkert som det konvensjonelle. Jeg håper virkelig at dette vil slå igjennom etterhvert. India driver bl.a. med en hel del forskning rundt dette nå, og de har avsindige mengder av det. Om en femti år plusspluss kan det godt hende fusjonsbaserte kraftverk er på plass, og dette er sikkerhetsmessig på et helt annet plan enn annen atomkraft. Det er jo bare vann! En britisk fysikkprofessor (MacKay) mener at om Europa skal bli grønnere, bør de redusere energibruken. Og det skjer jo ikke (i det store og hele). Så derfor mener han løsningen ligger i enten kjernekraft, karbonfangst, eller import av solenergi fra Nord-Afrika. (etter hva jeg husker, jeg finner ikke igjen sitatet) Det blir vel bygget ut nye 13-14 TWh fordelt mellom Norge og Sverige pga. de dumme sertifikatene. Rundt halvparten regnes å bli i Norge. Skulle ønske det var mulig å trekke seg fra dette, men er redd det ikke er mulig..
  17. Thanks, that last link brought me to those elusive boots!
  18. Ja.. Burde nevnt at jeg har sjekket ut de, lite der dessverre.. Ellers takk.
  19. Er på jakt etter Garmont Excursion støvler, men Telemark-pyrenees.com har dem ikke lengre. Forslag til andre store butikker jeg kan sjekke ut..?
  20. Trengs og trengs.. Jeg vil vel anbefale det veldig sterkt! Man går veldig sakte oppover, så du får ikke gått deg varm. Dessuten er kroppen generelt mer sensitiv for kulde i høyden. God varme for liten vekt... I tillegg er det jo en liten sikkerhetsgreie, hvis noe skulle skje, og man er avhengig av å holde noen varme.. Ift. CamelBak så gikk det fint med min, men hadde en isolasjonssokk av neopren utenpå slangen.. Det viktigste er vel å blåse vannet tilbake i blæren etter hver drikkepause... Dessuten ville jeg hatt en termos eller flaske med stor åpning som en sikkerhet hvis slangen fryser til når det nærmer seg morgen (etter å ha gått 6-7 timer opp om natta).
  21. Jeg har en slik overdel. Er veldig godt fornøyd så langt egentlig.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.