Gå til innhold
  • Bli medlem

Klær på kroppen i soveposen


construct

Anbefalte innlegg

Viktige momenter der, ja.

Egentlig ikke entydig svar på alt dette. Men generelt er det gunstig med minst mulig overflateareal på isolasjonen, dermed mest gunstig å ha "isolasjon" nærmest mulig kroppen.

Varmetap, Q, er Q= U * A * dT

U er varmeovergangstall (isolasjon) = konstant

A er overflateareal = varierende

dT er temperaturdifferansen = konstant

Som du ser er det logisk å ha beste isolasjonsegenskapene nærmest kroppen for at overflatearealet er minst mulig.

Er "hoved"-isolasjonssjiktet i ytterplagg så får du i prinsippet termisk lagring i mere masse på plagg som isolerer dårligere på innsiden. Dette kan være både fordel og ulemper med. I en sovepose er fordelen at varmen brer seg utover invendig soveposen, dermed bedre termiske forhold for blant annet hender og føtter, selv om du totalt sett kanskje vil tape mere varme.

Er nyanser ut i fra hva som vektlegges.

Om du har lagret mye termisk masse på innsiden av isolasjonssjiktet så vil du kunne eksempelvis ha mere tid å gå på før du blir nedkjølt om ytre forhold endrer seg (blir kaldere ute)

Men fukt-mekanismer er egentlig det mest essensielle i forhold til varmetap.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Tenkte på følgende spørsmål i den forbindelse:

1 Ting har jo forskjellig isolasjonsevne. Vil det da være bedre å ha det med høyest isolasjonsevne innerst mot kroppen, f.eks dun kontra en ullgenser(hvis dun isolerer bedre, vet ikke jeg)?

2 Hvordan er en kunstfiberpose kontra ull? Kanskje det fungerer bedre med klær i kunstfiber enn dun.

3 Tenkte dette utifra at man tar 3 isolerende lag hvor de isolerer 1 bra, 2 middels, 3 dårlig. Vil det da lønne seg å ha de i rekkefølge 1-2-3 for å få det mest isolerende nærmest "varmekilden" eller vil 3-2-1 gi samme resultat for totalen er den samme?.

4 Blir det bedre varmespredning til hele kroppen hvis man ikke har klær i posen enn masse klær). Noen kroppsdeler blir kjappere avskåret fra normal sirkulasjon som hender, føtter enn overkropp og hode. Vil da for mange klær holde varmen fra kroppen mer på lokale steder som gjør at man lettere fryser litt andre?

Hvis man tenker bygningsmessig, så har hvert lag sin egen temperaturgradient, dvs. temperaturstigning som funksjon av avstanden inn. R-verdien er en slags ekvivalent til resistivitet om man tenker elektrisk, en temperatur-motstand. Tror den er definert som Q/m/dT, slik at man får watt hvis man ganger R * Areal / lengde * temperaturforskjell. Dermed er det i prinsippet likegyldig om man har det mest isolerende laget ytterst eller innerst.

Det man ikke tar med i denne beregningen er de forskjellige materialenes spenst og fuktens innvirkning på isolasjonsevnen, samt eventuelle rimlagsdannelser. Tenk deg at du bruker dunet innerst, og de tunge ullstoffene ytterst; da klapper dunet sammen, blir fuktig og tykkelsen går ned (i tillegg til at R-verdien synker da det er mindre luft i laget). Har du dunet ytterst og ullet innerst, så vil dunet forhåpentligvis greie å holde seg tykt, mens ullet har samme egenskaper som om det hadde vært ytterst. Har man fuktsperre ytterst, vil alt bli vått og få økt varmeledningsevne. Har man fuktsperren innerst vil det utenpå holdes tørt, og man vil bli varm og fuktig. Så tørker man forhåpentligvis idet/rett før man kler på seg, selv om det er beinkaldt akkurat der og da.

2: bruker selv klær i kunstfiberpose. Har det på når jeg går nedi, så tar jeg det eventuelt av og stapper det i fotenden for at det ikke skal bli fuktig. Om morgenen tar jeg det på før frokost. I dunpose ville jeg brukt dampsperre og holdt klærne utenfor alt.

3: 321 vil kanskje være å foretrekke for å få de mest luftige lagene ytterst (gitt at det ikke er vindgjennomtrengning i laget).

4: tviler på det. prøv deg frem..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Min erfaring fra forsvaret er følgende (dog ikke spes vitenskapelig):

Varme klær i soveposen fører til at natten oppleves varmere, ulempen kommer når man skal ut av posen.

Da er kroppen vant til et tykt isolerende lag og har senket egen varmeproduksjon. Går ut av teltet med mye mindre isolasjon en man hadde om natten og som et resultat så fryser man nøttene av seg(for de som har nøtter da :D ). Det som fungerer for meg (mulig jeg er rar) er å kle av meg til boxer vente 2 min mens jeg fryser litt for å få igang kroppens radiator, deretter ta på meg superundertøy/ullfrotte. Jeg ligger da godt og varmt hele natten. Selv om det er 20 kalde ute.

Om morgenen er det tilsvarende prosedyre.

Må innrømme at etter min tid i forsvaret så har sesongen blitt innskrenket en del, er ikke så glad i vinterturer lengre. Da drar jeg heller på hytta.

Det er i mine øyne ingen tvil om at det blir varmere med klær i posen, men om det lønner seg er en annen sak. Det skal jo være levelig og komme seg ut av posen også :)

Dette var veldig mye mindre vitenskapelig en de foregående innleggende men forhåpentligvis til nytte/interesse for noen....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Hjelper det å kle på seg i soveposen om det er skikkelig kaldt?

Det virker som om det i hovedsak er to teorier om dette, ofte dogmatisk fremstilte:

1) Klær på kroppen i posen gjør deg ikke varmere.

2) Klær på kroppen i posen gjør deg varmere.

Har dere egne erfaringer? Er det noen som kan kaste et nogenlunde viteskapelig lys over dette?

Om jeg fryser i posen, bør jeg ta av meg brynja eller ta på meg et lag med fleece i tillegg?

Hva mener dere?

Min erfaring er å ligge med minst mulig. Om jeg evt. skulle hatt på meg noe måtte det vært sokker. Kroppen prioriterer jo som kjent ikke føttene..

Ellers er min erfaring at det er MYE viktigere med flere lag under enn over. Prinsippet jeg lever etter når jeg er ute er 3 lag under, 1 lag over..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg pleier heller ikke ligge med noe særlig klær i soveposen.

Så Lars Monsen (tror det var nordkalotten) med en 3 sessongs sovepose i mer enn - 25 grader. Han hadde på seg alt mulig av klær, fullt av lag. Inkludert ei god og varm jakke (ei svær ei).

Han sov ikke i de klærne han gikk i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

Dette er nå en gammel tråd, men jeg tar sjansen allikevel...

Her var det veldig mye forsøk på å forlokke folk til å tro på utsagnene ved bruk av fine ord og formler... :wink:

Til nå er det egentlig bare "Borgern" som er inne på grunnen til at det kan være varmere å ha på mindre klær i soveposen: når du har på en tykk ullbukse for eksempel, vil det føre til at bena blir isolert fra hverandre slik at de ikke varmer hverandre like bra som om du ikke hadde det tykke ull-laget mellom bena. (Tenk at ingen av dere med doktorgrad i isolering og termiske egenskaper klarte å få DET inn i formlene deres...) Dette kan enkelt "bevises" ved at du har det varmere under dyna i senga når du ligger i fosterstilling i stedet for hvis du strekker armer og ben ut slik at du blir en stor menneskelig "X".

Det er uansett bedre å isolere rundt hele kroppen enn å isolere lemmene fra hverandre slik at de kan varme hverandre, det er varmere med en vott enn en hanske.

Dette kan selvfølgelig også forklares i det dype og brede, men jeg velger å ikke gjøre det da det er irrelevant. Dette er i alle fall årsaken til at det kan være varmere å ikke ha på klær i soveposen! (Ser da bort fra for eksempel at klær kan stramme og hindre blodsirkulasjon og at det blir for trangt i posen, for ingen gjør slikt.)

Et annet argument for å ikke ha på klær er, som noen har vært inne på allerede, at da har du mindre å ta på neste dag.

Personlig ligger jeg i et tynt undertøy om vinteren fordi jeg synes det øker komforten, gir mulighet til å regulere litt mer og opptar litt fuktighet slik at ikke alt går i posen (jeg svetter om natten uansett om jeg er varm eller fryser)! Blir det kaldt kan man alltids ta på mer, men i utgangspunktet er det bedre å ha med en tjukkere pose (eller flere poser, alt etter ønske) enn å satse på å kle på seg masse slik jeg ser det.

Er det snakk om en ekstrem situasjon hvor du holder på å fryse ihjel gjelder det bare å få på så mye klær man kan slik at man holder sentrale organer varme, men det er ikke teamaet i denne tråden.

MVH Arne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du beskriver bare det enkle at du minimaliserer overflaten og dermed reduserer varmetap. Dette skjønner alle og enhver. En polvott er varmere enn enn fingerhanske, fordi polvotten har mindre overflateareal enn fingerhansken.

Et annet argument for å ikke ha på klær er, som noen har vært inne på allerede, at da har du mindre å ta på neste dag.

Er det forstått slik at du evt. bare skal fryse gjennom natta, for da er det bedre om morgenen når du kan kle på deg? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal ikke fryse igjennom natten nei, men da burde du tatt med en varmere sovepose! Er ikke dette aktuelt vil det selvfølgelig være en fordel å kle på seg for å slippe å fryse.

Hvis alle og enhver skjønner det, og du er en av "alle og enhver", så skjønner du vel hva jeg mener da!? :)

Det skal og være sagt at jeg ikke har tro på teorien om at man blir varmere av å kle av seg! Men du blir varmere av å "investere" isolasjonen i soveposen enn i klær inni posen, siden kropsdelene da ikke varmer hverandre like godt.

Egentlig er ikke dette så mye å diskutere, da alle skjønner at det blir mindre varmetap av mer isolasjon. Jeg prøvde vel egentlig bare å forklare litt om årsaken til "myten" om at man blir varmere av å ha mindre klær inni posen. Dessuten er det personer som opplever det som varmere med mindre klær inni posen, og deres erfaringer er ikke noe du bare kan "underkjenne"!

MVH Arne

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.