Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Hvis man vil unngå PFAS eller andre nonstick, så er vel primus sin i rustfritt stål det bedre valget. Det krever litt mer av brukeren, men er helt nydelig å bruke når

man blir vant til det. Denne tåler primus og bål. Nonstick bør vel strengt tatt ikke på bål da veldig høy temp kan teoretisk gi mye lugubre gasser. Selv om man har mat i bunnen av panna som fører til at den ikke smelter, så er det ikke sikkert at kantene holdes like "kalde". 

Bytta nesten alle nonstick hjemme til rustfritt og livet er enkelt. Tåler mye mer. Min forrige trangiapanne holdt et halvår før den begynte å flasse, noe som er rart siden jeg brukte kun plast i den og benyttet den runde skjærefjøla for beskytte den. 

https://primusequipment.com/en-no/products/campfire-frying-pan-stainless-steel-25cm

  • Liker 1
Skrevet

Har gjort det samme som Navigatøren, bytta fra nonstick til rustfritt stål både hjemme og på tur. Er veldig fornøyd med panna fra linken. Tåler alt + 10 tommel totter matlaging. Du finner fort ut hva som funker og hvordan du må tilpasse stekingen osv. Har ikke hatt behov for nonstick etter dette :-)

Prisen på disse kan variere, så anbefaler at du sjekker rundt litt før du bestiller.

Skrevet (endret)
Navigatøren skrev (34 minutter siden):

Hvis man vil unngå PFAS eller andre nonstick, så er vel primus sin i rustfritt stål det bedre valget. Det krever litt mer av brukeren, men er helt nydelig å bruke når

man blir vant til det. Denne tåler primus og bål. Nonstick bør vel strengt tatt ikke på bål da veldig høy temp kan teoretisk gi mye lugubre gasser. Selv om man har mat i bunnen av panna som fører til at den ikke smelter, så er det ikke sikkert at kantene holdes like "kalde". 

Bytta nesten alle nonstick hjemme til rustfritt og livet er enkelt. Tåler mye mer. Min forrige trangiapanne holdt et halvår før den begynte å flasse, noe som er rart siden jeg brukte kun plast i den og benyttet den runde skjærefjøla for beskytte den. 

https://primusequipment.com/en-no/products/campfire-frying-pan-stainless-steel-25cm

Hvordan er erfaringen med å steke eks. pannekaker og eggerøre i slikt?

Non-stick er jo veldig enkelt.

Jeg ser noen får tilsynelatende stål til å være «non-stick» med å forvarme pannen til svært høy temperatur, men da blir vel pannekakene fort brent?

Gamle «tur-panner» av aluminium er i hvert fall umulig å steke i.

Endret av Marius Engelsen
Skrevet

Har testet titanpanne men litt usikker på hvor bra jeg synes det er. Det er litt dårlig varmefordeling i titan men kan funke hvis panne ikke er for stor og brenner har god spredning. OK å steke ting i så lenge man er forsiktig og bruker greit med olje/smør.

Ting som stål og jernpanner kan få non stick effekt. Jernpannner er jo ikke så aktuelt til turbruk men det funker fint hjemme.
Men som det sies skal de da være rimelig varme. Det jeg har lært er å ta en vanndråpe oppi panna.
Hvis dråpe spres utover og så fordamper er panne for kald
Hvis dråpe holder seg som en ball som spinner rundt er varmen passe.
Hvis dråpe deler seg i flere små baller som spinner rundt er panne for varm. 
Til pannekaker etc så fungerer nonstick best men jeg har stekt en del i jernpanne hjemme og det funker greit.
 

Panner jeg har brukt en del i det siste er MSR Ceramic Skillet. Den skal ikke ha slike stoffer i seg(står det hvertfall). veldig lett og fin, pga noen plastdetaljer på håndtak er den nok ikke så egnet på bål. 
Eagle har en 24cm stålpanne om ikke har teflon som går på bål. Fungerer greit men ting sitter mer fast enn teflon.  greit med en panne med litt mer størrelse men siden det er tynt metall blir den fort litt bulkete i bunnen. 

 

Skrevet

Trangia panne med Duossal, altså aluminium på utsiden, rustfritt inni? Ikke prøvd sjøl, så om noen har en slik del gjerne hvordan den er i bruk.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har MSR Alpine Pan. Stålpanne med aluminiumsbunn. Fordeler varmen godt og steker fint pannekaker og fisk i. Veier ca. 320 g og har gøy kant til allsidig bruk.

På panner uten belegg er det essensielt at panna får varme seg litt opp. Man kan ta dråpetest med noen vanndråper. Om de freser er den ikke varm nok, om dråpene spretter rundt er den varm nok. På en sånn lett panne er det kanskje snakk om 20-30 s på middels varme så er den klar.

 

P_20250725_095111.jpg

P_20250725_210004.jpg

  • Liker 2
Skrevet (endret)
Marius Engelsen skrev (3 timer siden):

Hvordan er erfaringen med å steke eks. pannekaker og eggerøre i slikt?

Non-stick er jo veldig enkelt.

Jeg ser noen får tilsynelatende stål til å være «non-stick» med å forvarme pannen til svært høy temperatur, men da blir vel pannekakene fort brent?

Gamle «tur-panner» av aluminium er i hvert fall umulig å steke i.

Redigert: Ser nå at noen andre besvarte. Men jeg får pannekakene til å se ut som de i bildet til foroll. 

Endret av Navigatøren

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.