Jump to content

Navigatøren

Aktiv medlem
 • Posts

  78
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Navigatøren

 1. Ja, det er deler av gamle helsportgjengen som har startet opp. https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt/helsport-arving-lanserer-barents-outdoor
 2. Nova vs omnifuel: Novaen ligger 1dB lavere i støy enn Omnifuel.(husk at denne er logaritmisk skale) Novaen har litt høyere kullosutslipp enn Omnifuel på flatbunnet kjele (Infoen her er hentet fra boka til Randulf Valle). Nova Støy: 87dB / Kullos flatbunnet kjele: 81mL/min Omnifuel støy: 88dB / Kullos flatbunnet kjele: 55 mL/min. Omnifuel har mulighet for gassbokser(dog var jeg ikke veldig fornøyd med denne løsningen når jeg hadde omnifuel og gikk for en egen gassbrenner). Personlig har jeg MSR Dragonfly og XGK nå og er sykt fornøyd med begge. Skaffet XGK for å ha en pålitelig backup, men har aldri opplevd problem med dragonflyen i felt. Dog skulle jeg valgt mellom Nova og Omnifuel, tror jeg at jeg hadde valgt Novaen. Klokka på min omnifuel ble deformert etter kort tids bruk grunnet varme og jeg synes flammesprederen er litt liten til å ha inne i teltet. Mange er nok uenig i dette og har aldri hatt problem med det, men jeg foretrekker å være ekstra sikker når jeg ligger å roter inne i teltet.
 3. Anbefaler ikke å trampe de ned med crocs hvertfall. Det prøvde jeg en gang. Good lesson learned og blod i skoa.
 4. Hilleberg Soulo: til soloturer hele året. Hilleberg Keron 3GT: når man er to på tur i guffent vær eller alene på pulktur. Sydvang Utoset 2: Hvis man er to på tur men ikke har ei flystripe til å sette opp keron. Evt. Når det er megavarmt og man bruker kun innerteltet som stort sett består av mesh. To tarper fra magasinet: 3x3m og 3x4m.
 5. Hei! Jeg hadde vivoactive før og var ganske fornøyd, men har noen tanker om det. Vivoactive har touch-skjerm, så om du skal ut i kulda så kan det være litt mer stress, men det går fint. Barometer må kalibreres hele tida for at de skal være nøyaktige og man må gjerne skrive inn manuelt riktig høyde for å "nulle de ut". Fra hva jeg husker på vivoactive så kan man ikke skrive in høyde over havet eller "mmhg/kPa", men man bruker gps'en for å angi hvor høyt det er på det gitte området slik at barometeret kalibreres. Problemet da er at om du vet f.eks at du er på 100 m.o.h men klokka sier 200, så får du ikke gjort noe med det i klokka. De pulsklokkene som ikke har barometer kan også måle høyde ved hjelp av gps'en. Ofte synes jeg de er mer nøyaktige fordi det er mindre opp til brukeren å angi riktig trykk/høyde før man skal ut å gå. Jeg har nå en forerunner 245 og en oregon 700. Den første uten barometer og den siste med. Kan være så ærlig å si at jeg ikke savner barometeret på pulsklokka fordi det var upresist og mye krøll. Blant annet fordi barometeret ofte er på baksida av klokka, hvor det er to hull som kan registrere lufttrykket. Hvis man svetter en del under ei økt kan disse bli fylt opp av svetten og man får totalt upresise målinger. Har vært tilfeller hvor barometeret har meldt om -10.000m og pluss 20.000 meter.
 6. Tja. De i lomma er vel for å holde pakningene varme nok. Gummi krymper i kulda og ei iskald pumpe kan føre til lekkasje. En av guidene til Ousland explorers(Bengt Rotmo) nevnte vel i podcasten til Randulf Valle at han bruker kun å ha to pumper. Begge i innerlomma i ziplock-poser for å skjerme fra svette, i tillegg til å holde de varme.
 7. Støtter Engelsens påstand. Aldri hatt noe form for lekkasje på MSR'ene mine. Jeg fjernet også den malingen først som sist da jeg ble gjort oppmerksom på det. Suverene primuser, både XGK og Dragonfly. Starter alltid og har aldri hatt noe prakk. I tillegg er de hakket grådigere på kullosproduksjon sammenlignet med Omnifuel, om man skal legge Randulf Valles målinger til grunn. Forsvaret har vel også gått over til MSR XGK nå som de har begynt å fase ut Optimus 111. Jeg antar de hadde noen prøvekjøringer før de valgte å stole på de. Jeg vet både Lars Monsen og Børge Ousland har benyttet mye MSR XGK og begrunner valget av brenner grunnet uovertruffen driftsikkerhet. Jeg hadde også Omnifuel, men la den på finn og valgte å bla opp. Det var verdt hver krone.
 8. Hva skjedde egentlig med Helsport? Det ble solgt til Brav, men "Helsportgjengen" starter opp igjen på Melhus nå under navnet Barents Outdoor. De nye teltene er relativt like helsportteltene, men med små tweaks så de ikke skal ligne for mye. Jeg lurer på hva som skjedde der, siden de solgte bedriften og starter opp en konkurerende bedrift like etterpå?
 9. Jeg har alltid vært en utstyrsnerd og har lurt på noe lenge. Er det noen her som vet hvilken produsent av storsekker forsvaret bruker? Jeg vet at de brukte Norrøna og Bergans før. Har sett en del bilder fra spesialkommandoen som har bært Norrøna Recon pack med skikkelig bæremeis(den gamle). Nå har de jo endret designet på Norrønasekken og jeg lurer på, bruker de fortsatt Norrøna? Eller har de gått bort fra dette? Norrøna nevner jo på nettsiden sin at de har utviklet ryggsekkene i samarbeid med spesialstyrker. Men jeg har sett noe bilder hvor de fortsatt bruker den gamle modellen med L-formet pakkramme, og ikke den nye som er "utviklet sammen spesialstyrker".
 10. Jeg er veldig for at norske selskaper skaper arbeidsplasser og har ingen problemer med varer fra Kina. Men i mitt tilfelle var det mer at jeg syntes det var litt i overkant å betale 1100,- kroner for en kjele som var skjev, slik at lokket ikke lå i flukt med kanten. Jeg kjøpte heller en tilsvarende trangiakjele til 350,-, men i aluminium. Den er også kanskje produsert i Kina, men lokket passer hvertfall enn så lenge. Jeg har alltid vært en fan av Monsen og har faktisk 3 av knivene hans og utallige andre effekter. Jeg er storfornøyd med knivene og det andre utstyret. Men jeg ble litt skuffa nå jeg leste at kjelene var designet av han, for å så finne akkurat samme kjele på nettet til 48$, hvor eneste forskjellen var logoen. Da hadde det vært fint å heller si det som det er, "testet og godkjent av".
 11. Jeg returnerte min Lars Monsen titankjele. Det står i teksten at titan tåler mye mer og lokker holder seg godt på. Men fra butikk lå ikke lokket godt på. Når jeg prøvde å helle ut av den sila, så rant det vann ut på sidene. Lokket lå litt skjevt på. Kniven derimot har jeg beholdt, men jeg fant ut noe nytt angående de. De ble tidligere laget av Brusletto, men nå er ikke det tilfellet lengre. De lages nå av en annen spansk fabrikk fikk jeg beskjed om. Nå har de fjernet bruslettonavnet fra hjemmesiden.
 12. Et problem på andre brennere er ofte at dårlig forvarming kan føre til at det tetter seg på sikt. Soto skal jo i teorien være uten forvarming, så kanskje det er konstruksjonen som fører til tetting? Den brenner vel ganske ufullstendig i starten før den blir varm. Randulf Valle hadde podcast med en ekspert på petroleumsprodukter og ifølge de var det vel ingen tydelig forskjell mellom colemanfuel og 4t alkylat.
 13. Anbefaler ikke pocketrocket til den stekepanna, jeg har den selv og flammen er veldig konsentrert. Ville heller gått for en av de slangeprimusene til eagle. Fungerer helt kurant, men er uten forvarmingsrør. 105-modellen er mye for pengene og en mer allsidig brenner enn pocketrocket hvertfall. Min brukes kun til vannkoking.
 14. Vannet var ca. 5 grader celsius. Men uansett om jeg hadde gått opp 4 grader, endres g/cm^3 ikke nok til at jeg skal bomme med 1dL på 1L. Og vekta er kalibrert og har målenøyaktighet på 0,1g.
 15. Sjekket min monsenkjele også. Bomma med nesten 1dl når jeg veide tom kjele og fylte i vann 😅
 16. Da ble det en kjele og skje, den dyre varianten da jeg ikke orka å vente 3 uker på aliexpress 😅
 17. Ser ut til at den kjelen som de hadde på snonix, er samme som på revir og hos Lars Monsen, men med forskjellig logo. Fant ut at man kan kjøpe 200 stk på alibaba så kan man få printet på sin egen logo 😅
 18. Det hadde vært noe. Man vet aldri. Leste om krydder som ble vannet ut med kritt og knust murstein for å jazze opp vekta 😅
 19. Jeg vurderte å kjøpe meg en Lars Monsen kjele men så på forumet at man får de samme på aliexpress med en annen logo til halv pris. Når jeg gikk inn hjemmesida til produsenten, framsto det som nokså userriøst selskap. Hjemmesiden så ut som de hadde kodet på 90 tallet og de briefet med alle godkjente papirer de hadde. Det kan vel hende at det meste av titan kommer fra samme fabrikker. Har sett flere som bla. Har anbefalt toaks. Jeg har personlig sett på boundless voyage. Noen som har erfaring med dette? Noen som vet om man man lage falske titanprodukter som er like lett, men med andre mer gufne metaller/legeringer? Er det mulig å bli svindlet med «falsk titan»?
 20. Hva bruker du istedet for alkylat på Boosteren? Er den ikke bare laga for white gas og gassbokser?
 21. Neida, mente ikke at det ble hevdet. Man skal selvsagt alltid ta symptomer på alvor, og jeg sier ikke at vi skal avdramatisere svie i øynene. Men jeg mente at det er dumt om folk bruker svie i øynene som lakmustest på om det er kullos i teltet.
 22. Jeg har lurt på dette fordi jeg selv er livredd for å bli kullosforgiftet. Har derfor MSR XGK og luftinga er på vidt gap. Det skal sies jeg er pysete på fyring i telt. Derfor har jeg prøvd å lese om kullosforgiftning flere plasser. Jeg kan ikke finne noen verifisert kilde som nevner svie i øynene, annet enn den artikkelen fra VG og friluftslivet.net(som kanskje har hentet info fra den samme artikkelen). Hvor de har det med svie i øynene fra skulle jeg gjerne ønsket å sett fra en verifisert kilde. VG har en lei tendens til å feilsitere eksperter. Hvis man ser på symptomene på kullosforgiftning på NHI, norsk elektronisk legehåndbok, legevaktshåndboka og t.o.m. hjemmesiden til Mayo Clinic i USA, så er svie i øynene aldri nevnt som et symptom på kullosforgiftning. Dog. står det at kan under branner dannes andre gasser/røyk som kan gi svie i øynene. Jeg aner ikke hva som har skjedd hos trådstarter, og jeg vil aldri anbefale noen å fyre primus i telt(Det er en risiko man velger selv). Men jeg tenker det kanskje er lurt å legge "svie i øynene" som symptom på kullosforgiftning på hylla, helt til man faktisk har en trygg kilde som forteller dette. Dumt om folk sitter med kullosproduksjon og skaper farlige inneklima i telt, men føler seg trygge fordi varselsymptomet "sviende øyne" ikke har meldt seg.
 23. Kanskje det er en prototype han tester for å evt. få satt navnet sitt på den? Har sett han bruker diverse utstyr underveis som har endt opp som varer i butikken. F.eks begynte han med foldekniv i den kjendisversjonen av "på villspor" med Almaas. Det er vel utgangspunktet for den nye kniven "gutulia".
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy