Jump to content

Hva er topp 3 mat-planter man kan finne i Norsk natur? Fjell og skog.


Recommended Posts

Posted (edited)

Jeg tenker på planter som er trygge, lette å kjenne igjen og feks kan tilsettes i en suppe.

Hvis man bare skal lære seg 3 stk, eventuelt 5 maks, hvilken er verdt å kunne, hvor finner man dem og hva brukes de til?

Det første som slår meg er brennenesle, men kanskje også ramsløk. Løvetann kan vel spises men de er ikke kjent for å være spesielt gode på smak. Men finnes det noe i fjellet?

Når jeg først er i gang kan jeg jo også spørre om bøker på temaet, men jeg vil bemerke at jeg har ingen stor interesse av å bli ekspert på temaet. Jeg ønsker rett og slett bare å kunne noen helt grunnleggenden busker og plantevekster som kan være gode på tur.

Edited by Gabs88
Annonse
Posted (edited)

Vet at granskudd kan spises (de helt lysegrønne skuddene ytterste på grenene som spretter frem om våren) , hvis mar er ute i den årstiden de spretter frem å er det i hvert fall ubegrensede mengder å få tak i..
https://www.utemagasinet.no/turmat/tre-oppskrifter-med-granskudd
 

Ellers finnes det mye av bær, også på fjellet... blåbær, tyttebær, krekling, multer etc
https://naturvernforbundet.no/spis-naturen/

en rekke sopper.. men da bør man vite hva man plukker.
 

Fant denne , ulike spisbare planter og vekster : https://viivilla.no/hage/planteleksikon/12-spiselige-vekster-fra-naturen/

Vil også slå et slag for fisking, det er ikke planter og vekster, men fisk er noe man fange i de fleste vann, tjern, elver og større bekker både til fjells og til skogs og er mulig og fange til de fleste årstider (dog noen steder fisken er fredet i gyteperioden)

Edited by OptimusPrimus
  • Like 1
Posted

Lav kan spises, men mange typer må lutes først. Man kan lute selv med bjørkeaske og vann. 
Navlelav fins det mye av i fjellet, og den kan man lage te av. 

Posted
Gabs88 skrev (På 4.3.2025 den 1.49):

Når jeg først er i gang kan jeg jo også spørre om bøker på temaet,

Klar deg sjølv av Jon Godal

Posted
Lompa skrev (På 7.3.2025 den 22.14):

Lav kan spises, men mange typer må lutes først. Man kan lute selv med bjørkeaske og vann. 
Navlelav fins det mye av i fjellet, og den kan man lage te av. 

Navlelav kan også spises. Og jeg har spist mye av den. Hvis jeg kommer over en stein med det svarte potetgullet, brekker jeg gjerne av noen biter og putter i munnen.  Det smaker ikke mye, litt som poteter kanskje, og inneholder ganske mye karbohydrater. Kan også forvelles, men det har jeg ikke prøvd. 

Posted (edited)
Volum skrev (På 8.3.2025 den 12.10):

Klar deg sjølv av Jon Godal

Han har jeg både gått i fjæra og spist tang med, og i skogen og spist maur og annen "godis" med. Men var ikke alene, vi var flere som hadde valgt Friluftsliv som valgfag på ungdomsskolen (4t i uka) og hadde Godal som gjestelærer noen ganger.

Ikke spør meg hva jeg lærte (utover at det er lurt å ha med mat på tur ;-) ), da dette jo var en mannsalder siden, i 77/78.

Nei, vil dere vite hva herr Godal hadde på sin meny får dere heller lese boka hans som dere finner en digital kopi av her (tilgjengelig fra norske IP-adresser): 
https://www.nb.no/items/343566828bb2f4625bf582dbada5ad77?page=0

Her er baksideteksten fra bokomslaget til "Klar deg sjøl - Hvordan overleve i norsk natur" (1985):

bilde.png

PS: fjellforum.no/topic/61859-nrk-podcast-jon-bojer-godal-tradisjonshåndverk-natur-skog-og-trevirke-i-serien-drivkraft/

Edited by zimwalker
  • Thanks 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy