Jump to content

Samojed vs Islandsk fårehund


Malin.

Recommended Posts

Hei, 

Jeg tenker å anskaffe meg en hund, men står mellom to ulike raser. Jeg er en person som går en langtur hver sommer (i sommer skal jeg eksempel gå hele MASIV ruta) og jeg har i år gjennomført min første langtur med pulk over Hardangervidda med telt (noe jeg vil fortsette med). Ellers i hverdagen er jeg lærer. Jeg har lenge sitt for meg en Islandsk fårehund, men for ikke så lenge tiden fikk jeg tips om Samojed. Nå er jeg usikker igjen. 

Grunnen til at jeg er usikker:

+ Islandsk fårehund (is) fordel: Liten i størrelsen, er aktiv (krever mindre en samojed ifølge NKK), har høyere samarbeidsevner (ifølge NKK) og trekker ikke av instinkt. 

- Islandsk fårehund (is) ulemper: Bjeffer mer enn Samojed, kan ikke trekke pulk, kan ikke ha like mye vekt i kløv og har gjeterinstinkt. 

+  Samojed fordel: Kan bære mye i kløv, kan trekke pulk, bjeffer mindre enn is, har ikke gjeterinstinkt (men har et jaktinstinkt til å jage sau), er mer aktiv enn is og tåler kulde. 

- Samojed ulemper: Har et jaktinstinkt til å jage sau, kan trekke på instinkt og tåler ikke mye varme. 

 

I hvor stor grad kan jeg trene på sau (ikke bjeffe og ønske å jage sauen) med en Samojed og Islandsk fårehund? I hvor stor grad vil jeg klare å ikke få en Samojed til å tekke? Hvor mye kulde tåler en Is? Kan en is trekke en pulk med egen mat og litt utstyr (eks veksten som vanligvis er i kløven)?

Er det noen som kan hjelpe meg her? Har lenge vært innstilt på is, men nå er jeg så usikker. Vil selvfølgelig velge rett hund for rett bruk. 

 

Takk for hjelpen på forhånd!

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Hvis du går for samojed så må du være klar over at du får en hund som må gå i bånd hele året, dette gjelder alle polarhunder. Samojed er trivelige hunder og en perfekt turkompis.

Link to comment
Share on other sites

1. Skal du bruke hunden, feks til kløv og trekk, da ville jeg valgt Samojed.

2. Men skal hunden brukes både vinter og sommer med mye vekt på sommeren, vil jeg nok valgt en hund som ikke har så mye pels. Samojed har mye pels. Jeg legger mye vekt på pels og at de skal fint tåle kunde på ned til -40. Så går dette ut over sommer aktiviteten. Dvs at mine er nokså ubrukelig til tur og kløv over 15 grader og jeg tar de ikke med om tempen overstiger 20 grader. Jeg trener ikke kickbike hvis tempen er over 5 grader. Skal du ha polarhund til kløv på sommeren hvor du ikke kan ligge i ro og ta det rolig når tempen overstiger 20 grader, ville jeg heller ha satset på AH (alaska husky) som er ikke fult så godt pelsa. Men som du kan kompensere med tiltak om vinteren når det er kaldt feks med dekken etc.

3. Når det gjelder bjeffing og jaktinstinkt mot sau, så er dette trenbart. Selv om du har hunden i bånd, kan det være lurt å venne hunden til å "ikke jakte sau", når du går i tur i høyfjellet med mye sau på beite (slipper mye stress og kauking når du treffer på sau). En sterk hund som drar som galning når han/hun ser sau er ikke kjekt og ødlegger tur gleden. Samt at hund som ikke jakter sau i bånd, vil forhåpentligvis ikke springe etter sau om bikkja kommer seg løs. Bjeffing er ofte et tegn på usikker hund, har du fokus på dette fra den er valp og gjør valpen trygg til å feks stå alene i hundegården, så vil den ikke bjeffe i tide og utide. Sett mange polarhunder som bjeffer, men har vært innom kennel/hundekjører med 30 - 40 AH uten at de har laga en lyd.

Edited by Dompappen
Link to comment
Share on other sites

Malin. skrev (1 time siden):

Finnes det da noen hunder som kan bære en tung kløv, men samtidig ikke vil reagerer sterkt på sau? 

Jeg mener at alle typer hunder reagere på sau, spørsmålet er hvor godt vant er hunden er med sau eller ikke. Min første hund fikk jeg i slutten av august og jeg holdt meg vekke til sauesankingen var over. Han var 6 mnd da jeg fikk han. Jeg trente han på sauene som gikk på beite hjemme ved å gå forbi flere ganger om dagen. Samt vi måtte gå forbi beite med sau 365 dager i året. Han reagerte selvfølgelig første gang, men var mest nyskjerrig, men når du har gått forbi x antall ganger så mista han fort nyskjerrigheten og ensa ikke en gang lam som sprang og hoppa forbi. Men problemet med sau kommer når du går i terrenget og møter sau på bare et par meters avstand og sau springer avgårdet, også som typisk sauen gjør er å springe forann på stien, gjerne km på km. Det er "flykten" til sauen som trigger jaktinstinktet til hunden. Spesielt når sau som går etter hunden for å beskytte lammet. Gått mye i område med sau og det var mye arbeid i starten, men så fort hunden blir vant med det og du er påpasselig, feks holde avstand til beiten sau, så venner hunden seg til dette. Når det er sakt, så må du ikke ta høyde for at hunden som er "vant" med sau og kan slippes løs, så går det bra. Mange som har brent seg på det. Jeg mener også at jaktinnstiktet er sterkest når de er unghund, får du kontroll på dette og klare å tone det ned, så er det kontrollert bart. Hold hunden din å bånd og ha kontroll, så får du mange fine turer på fjellet  med eller uten sau :-)

Feks i Sirdal og Setedalsheia med mye sau som er vant med folk, spesielt de som holder seg i nærheten av veien er ikke noe stress, da disse er så late av seg og vant med folk og hund, de løper ikke, men bare flytter seg. Møtte en slik flokk da jeg mista hunden min, han sprang igjennom flokken uten at de gadd å flytte seg. Han sprange rundt og kom tilbake på innkallingen uten å ense 6 - 10 sauen som gikk rundt han på 30 meters hold.

Jeg har også fått mye sau inn i campen, med hund i bånd uten for teltet. Her har han ligget helt i ro og ikke ensa sauen som kommer nesten inn i teltet. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Å så rått å høre! Har du Samojed? 

Skal selvfølgelig alltid holde henne i bånd der det er mulighet for sau. Men er bare det at den Samojeden jeg har lånt (hun er ikke trent på sau og har aldri blitt trent på det heller) hun blir mega gira på sau og trekker sterkt når hun ser eller lukter sau. Hun svartner helt. Dette er litt stress når jeg går tur med henne når det er mye sau i området. Men jeg håper at hvis jeg bare konsekvent trener på det, så løser det seg. 

Link to comment
Share on other sites

Malin. skrev (40 minutter siden):

Å så rått å høre! Har du Samojed? 

 

Nei, men har husky/malamute og siberian husky, som er samme gata som Samojed, Kjenner absolutt til og opplevd det samme som du skriver. Kan fort bli mye styr, klabb og babb og har måtte bryte helge tur på grunn av sau. Hund i bånd på tur som går bananas enten på andre hunder, folk eller sau er noe som fort dreper gleden å gå på tur med hund. Det finnes mange triks i boka som funker så og si for alle hunder, kan være litt forskjellige fra hund til hund (samme rase). Men jeg vil anbefale deg å ta noen enkle turer først, hvor du kan bryte hvis det blir for gale. Min anbefaling er å ikke gi seg!! Det vil si at hvis du må snu og gå tilbake til bil/hjem. Forsøk på nytt dagen etter og helt til du kommer frem til tenkt mål og tilbake. Gir du opp, så vil aldri hunden endre adferd. Min anbefaling er å vise at det er ugreit å reagere på sau, ved å stoppe opp og ikke gå videre før hunden har roet seg til et akseptabel nivå, om dette ikke hjelper, snu og gå tilbake ett stykke, hjelper ikke dette heller så snu helt  og gå hjem eller til bil. Når hunden roer seg ned, må du gi belønning (beste belønningen her er ros og god snakke med hunden. Mye mer motivasjonen enn godbiter etter min erfaring). Jeg synes også at det er akseptabelt å riste i båndet og rope "Slutt", når hunden glemmer seg. Dette kan du fint også gjøre når "det går i svart" for hunden. Hunden må nok gjøre dette ett par ganger først, fordi du sannsynligvis ikke får kontakt med hunden første gang det skjer.

Ikke gi deg!! Måtte gjennom flere runder med først min og var nippet til å gi opp, men så en dag, så så det "klikk" på fantastisk måte. Når har jeg 3 og det kan av og til være helt koko i noen settinger. Men opplever ofte at det er ikke tid eller sted for å ikke ha kontroll på bikkjene, så sitter de ikke rører en muskel før jeg sier i fra 😀 Det tar noen år før du føler deg trygg og du lærer noe nytt hver dag med hund.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for utfyllende svar! 

 

Så her krever det egt bare konkret trening, så vil det gå seg bedre til. Men selvfølgelig vil det aldri bli helt "sauefritt" i hjernen. Men jeg får et større håp nå etter dine erfaringer! Setter stor pris på tipsene!

 

Har du noen tanker om hvilken hund som er mest trenbar (basert på standard av rasen) mtp trening på sau (Islandsk og Samojed)? Eller er de begge relativt likestilt? 

Link to comment
Share on other sites

Malin. skrev (1 time siden):

Tusen takk for utfyllende svar! 

 

Så her krever det egt bare konkret trening, så vil det gå seg bedre til. Men selvfølgelig vil det aldri bli helt "sauefritt" i hjernen. Men jeg får et større håp nå etter dine erfaringer! Setter stor pris på tipsene!

 

Har du noen tanker om hvilken hund som er mest trenbar (basert på standard av rasen) mtp trening på sau (Islandsk og Samojed)? Eller er de begge relativt likestilt? 

Kan ikke svare på hvilke av de to som er best. Men om du har sjekka litt historien rundt opprinnelsen av samojed og hvor den kommer fra, den  er også brukt til gjeting. Så du har egentlig to gjeter bikkje å velge mellom :-) Skulle jeg ikke anbefalt en type hunde rase, ville det vært malamute. Disse er utrolig sterke og kan fint dra av gårde uten ting stopper de hvis de først har bestemt seg. 

Jeg tenker at lurest å velge den du vil mest ha uansett mtp sau problematikken. Siden du har tilgang til låne en samojed, så ville jeg ha prøvd den litt mer. Kan være det som  gjør at du velger islandsk. Jeg vil også kjøpt valp om du skal ha ny hund. Valpen trenger ikke bli slik den du har lånt. Jeg har også hatt voksen hund og hund fra valp med både gode og dårlig erfaringer Jeg vil også si at den du har hatt fra valp er den du knytter tettest bånd til.

Edited by Dompappen
Link to comment
Share on other sites

Men jeg tenker egt å bruke hunden primært til kløving og ikke trekk, da jeg ikke ønsker en hund som skal dra meg hele turen (det gjør den Samojeden jeg har lånt, og syns det er litt slitsomt i lengden). Men planlegger litt trekk når snøen faller, men minimalt. Blir det feil å da velge malamute? Er har den mindre jaktinstinkt i seg i forhold til is og Samojed? 

Link to comment
Share on other sites

Malin. skrev (2 minutter siden):

Men jeg tenker egt å bruke hunden primært til kløving og ikke trekk, da jeg ikke ønsker en hund som skal dra meg hele turen (det gjør den Samojeden jeg har lånt, og syns det er litt slitsomt i lengden). Men planlegger litt trekk når snøen faller, men minimalt. Blir det feil å da velge malamute? Er har den mindre jaktinstinkt i seg i forhold til is og Samojed? 

Dersom du ikkje skal bruke bikkja til trekk ville eg latt vere å kjøpe brukshund som typisk er brukt til trekk. Eg tenkjer at hundar bør få gjere det dei er avla til, sjangsen er elles stor for mistrivsel for båe den ein og den andre.

Har du vurdert eurasier? Eg har sjølv polarhund og har aldri eigd eurasier, men har venner som har slik hund. Verkar som ein fin tur og familiehund som fint kan Kløve.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Malamut har veldig mye jakt instinkt i seg. Så mye at jeg har lurt på å trene en av bikkjene som har mye malamute i seg til bruki elgjakta som bandhund. Er virkelig god på sporing og ekstremt gla i elg :-) Polare hunder har mye jaktinstinkt fordi har ofte måtte skaffe maten selv. De som hadde hundene før tiden bodde i vilmarken hvor de fikk gå løs og når de ikke hadde bruk for hundene. De fikk kun mat når de var i bruk. Feks til vinteren og når de gikk i trekk eller var med på jakt.

Link to comment
Share on other sites

Tessatroll skrev (2 minutter siden):

Dersom du ikkje skal bruke bikkja til trekk ville eg latt vere å kjøpe brukshund som typisk er brukt til trekk. Eg tenkjer at hundar bør få gjere det dei er avla til, sjangsen er elles stor for mistrivsel for båe den ein og den andre.

Har du vurdert eurasier? Eg har sjølv polarhund og har aldri eigd eurasier, men har venner som har slik hund. Verkar som ein fin tur og familiehund som fint kan Kløve.

Men vil denne rasen klare å kløve like mye som en Samojed? 

Link to comment
Share on other sites

Dompappen skrev (3 minutter siden):

Malamut har veldig mye jakt instinkt i seg. Så mye at jeg har lurt på å trene en av bikkjene som har mye malamute i seg til bruki elgjakta som bandhund. Er virkelig god på sporing og ekstremt gla i elg :-) Polare hunder har mye jaktinstinkt fordi har ofte måtte skaffe maten selv. De som hadde hundene før tiden bodde i vilmarken hvor de fikk gå løs og når de ikke hadde bruk for hundene. De fikk kun mat når de var i bruk. Feks til vinteren og når de gikk i trekk eller var med på jakt.

Da holder jeg meg unna Malamute i første omgang ;) Men er det da mulig at den Islandske har mindre saue instinkt i seg, siden den ikke skal jakte? Men så er jo denne rasen egt en hund for gjeting, så den ønsker jo å gjete sauene... Så er vell egt like langt på begge rasene? Bare at den Islandske vil gjete, og Samojeden vil jakte på de..? Nå tenker jeg bare litt høyt her. Så begge rasene vil i prinsippet kreve like "mye" trening på sau pga ulikt forhold til sau. 

Skal ikke værre lett detta. 

Link to comment
Share on other sites

Støtter meg på kommentarene om å ikke kjøpe brukshund med mindre du skal bruke de til det de er avlet for. 

Har du vurdert finsk lapphund eller lapsk vallhund? Ikke personlig erfaring med, men de er mellomstore hunder med okei pels for tur, som ikke typisk brukes til trekk. Kløving klarer de fleste hunder helt fint!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

foroll skrev (Akkurat nå):

Støtter meg på kommentarene om å ikke kjøpe brukshund med mindre du skal bruke de til det de er avlet for. 

Har du vurdert finsk lapphund eller lapsk vallhund? Ikke personlig erfaring med, men de er mellomstore hunder med okei pels for tur, som ikke typisk brukes til trekk. Kløving klarer de fleste hunder helt fint!

Står vell på NKK at "Samojeden er polar brukshund og trives med kløv eller foran ski/slede". Hvorfor er da da feil å bruke hunden til aktivt kløv? Setter stor pris på alle innspill :D 

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjenner ikke til rasen så mye selv, men har møtt noen med Hovawart som fungerte utmerket som litt sterk, arbeidende turhund både vinter og sommer. Kanskje kan det være et alternativ om du tenker gå mye langturer på sommeren? 
 

De Samoyedene jeg kjenner fungerer dårlig på sommeren her i Norge når det kommer til langtur. Begge er det en del lyd i, men mye «snakking» og ikke så mye bjeffing.

Link to comment
Share on other sites

Malin. skrev (1 time siden):

Men vil denne rasen klare å kløve like mye som en Samojed? 

Ingen raser kan Kløve ubegrensa utan trening, og mange raser kan Kløve med trening. Kor mykje dei kan Kløve kjem an på storleik, vekt og trening. 

Kløving er noko som går føre seg på barmark. Kva skal du evt bruke samojeden til på vinteren om den ikkje skal nytte trekkeigenskapane sine? Å irritere seg over ein hund sine kjerneeigenskapar vert slitsamt i lengda, både for hund og eigar.

Eg tenkjer framleis det er lurt å henvende seg til dei ulike raseklubbane for å få best mogleg informasjon.

Elles er det også slik at ein del oppdretterar stiller krav når dei sel hund. Til dømes vil fleire som eg kjenner som avlar polarhund typisk brukt til trekk vegre seg mot å selje til personar som ikkje skal nytte hunden til trekk.

Det verkar som du har eit veldig klart bilete av kva du vil ha i ein hund. Det er bra! Det gjer det lettare å henvende seg til ulike rasemiljø med spørsmål om den einskilde rase kan høve deg, og legg grunnlaget for å gjere eit godt og informert val. Lukke til, hund er gøy! 🥳🐶

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

foroll skrev (51 minutter siden):

Støtter meg på kommentarene om å ikke kjøpe brukshund med mindre du skal bruke de til det de er avlet for. 

Har du vurdert finsk lapphund eller lapsk vallhund? Ikke personlig erfaring med, men de er mellomstore hunder med okei pels for tur, som ikke typisk brukes til trekk. Kløving klarer de fleste hunder helt fint!

Finsk lapphund vart nevnt frå andre enden av sofaen her også. Eg har ikkje kjennskap til den, men det er vel ganske allsidige hundar ?

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Tessatroll said:

Finsk lapphund vart nevnt frå andre enden av sofaen her også. Eg har ikkje kjennskap til den, men det er vel ganske allsidige hundar ?

Jeg kjenner folk som har, blant annet en god venn. Solid pels, kan gå løst uten å stikke av, snill og enkel å ha med å gjøre. Ikke noe særlig jaktinstinkt. Som kløvhund er den nok ypperlig. Har hørt om finsk lapp som brukes til trekk også, men avhenger kanskje litt av individet.

Tror ihvertfall det er en rase som trådstarter kan lese nærmere om.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Malin. skrev (På 7.4.2024 den 22.23):

Hei, 

Jeg tenker å anskaffe meg en hund, men står mellom to ulike raser. Jeg er en person som går en langtur hver sommer (i sommer skal jeg eksempel gå hele MASIV ruta) og jeg har i år gjennomført min første langtur med pulk over Hardangervidda med telt (noe jeg vil fortsette med). Ellers i hverdagen er jeg lærer. Jeg har lenge sitt for meg en Islandsk fårehund, men for ikke så lenge tiden fikk jeg tips om Samojed. Nå er jeg usikker igjen. 

Grunnen til at jeg er usikker:

+ Islandsk fårehund (is) fordel: Liten i størrelsen, er aktiv (krever mindre en samojed ifølge NKK), har høyere samarbeidsevner (ifølge NKK) og trekker ikke av instinkt. 

- Islandsk fårehund (is) ulemper: Bjeffer mer enn Samojed, kan ikke trekke pulk, kan ikke ha like mye vekt i kløv og har gjeterinstinkt. 

+  Samojed fordel: Kan bære mye i kløv, kan trekke pulk, bjeffer mindre enn is, har ikke gjeterinstinkt (men har et jaktinstinkt til å jage sau), er mer aktiv enn is og tåler kulde. 

- Samojed ulemper: Har et jaktinstinkt til å jage sau, kan trekke på instinkt og tåler ikke mye varme. 

 

I hvor stor grad kan jeg trene på sau (ikke bjeffe og ønske å jage sauen) med en Samojed og Islandsk fårehund? I hvor stor grad vil jeg klare å ikke få en Samojed til å tekke? Hvor mye kulde tåler en Is? Kan en is trekke en pulk med egen mat og litt utstyr (eks veksten som vanligvis er i kløven)?

Er det noen som kan hjelpe meg her? Har lenge vært innstilt på is, men nå er jeg så usikker. Vil selvfølgelig velge rett hund for rett bruk. 

 

Takk for hjelpen på forhånd!

Du kan jo trene en samojed til å gå fint i bånd men jeg er litt for å bruke hunder til det de er avla for mest mulig Første hunden min brente jeg meg på da jeg kjøpte brukshund av en relativt krevende rase. Ikke erfaring med samojed men har kjent litt på jaktinstinkt på en AH/siberian og det kan bli ganske slitsomt å gå rundt får man må være jævlig våken men siden jeg bruker hunden såppass er det egentlig helt greit.

Var ute og gikk og bikkja spotta en hare på ca 150m før jeg i heletatt så den og da er det fort gjort å bli dratt over ende. Har også ved 1 anledning vært uoppmerksom å bikkja har vridd seg ut av halsbånd/seletøy.

Men hvordan er hverdagen ellers? Og er du mest ute vinter eller sommer? Jeg synes selv det blir utrivelig når det bekker 20 grader ute på tur så trenger ikke en hund som tåler varmen godt sånn sett. Hvor mye tid regner du med å bruke på hunden hver dag? Jeg er "heldig" å har en som ligger å sover hele dagen inne sålenge han får 1,5-2t hver dag, men innimellom må han ha lengre tur eller jobbe hardere på kortere turer. De fleste hunder kan vell trekke og bære kløv ved trening og tilvenning.

Kan legge til at ei som bor ikke langt unna meg her har prøvd seg på samojed 2 ganger og har levert tilbake til oppdretter begge gangene da det ble for mye hund. 

Angående og trene bort/dempe instinkt så tror jeg ikke du kan trene det bort iallfall, kanskje sånn noenlunde men ikke nok til at den kan gå løs. Det vil jo være variasjoner innen alle raser og det er ikke alle som har jaktinstinkt i særlig grad.

Mener det var på facebook eller her inne jeg leste at en oppdretter sa at om en valpekjøper fortalte at vedkommende skulle trene bort jaktinstinktet fikk ikke den personen kjøpe noen hund og det skjønner jeg.

Tenkt nøye igjennom rase iallfall og velg etter bruk ellers blir hundeholdet veeldig slitsomt og hunden skal man jo ha noen år.

Link to comment
Share on other sites

Vi har en finsk lapphund som har vært min turkamerat i mange år nå. Fantastisk lynne på hunden, stikker aldri av når vi er på tur og bjeffer stort sett aldri. Vår tispe er liten av vekst (16 kg) så hun tar 5-6 kg i kløven, det hjelper litt på tur, men dersom man har en større finsk lapphund, feks en hannhund, så får man mer med seg i kløven. Jeg har lest om lapphunder som trekker bra, men vår er ubrukelig som trekkhund. Hun ender alltid opp med å gå bak pulken på vintertur. Det skal være en gjeterhund, men hun er ikke spesielt opptatt av rein, så det er enkelt å ha henne med på Finnmarksvidda selv med rein i nærheten. Veldig kontaktsøkende og sosial mot eieren og så bra pels at temperatur aldri blir et problem på vinteren her i finnmark. 
Så hører det også med til historien at nå har skaffet meg en Alaska Husky valp fordi jeg ønsker meg en bedre trekkhund på vinteren. Men som ren turkamerat tror jeg ikke huskyen blir i nærheten så sosial og bra som det vår lapphund er. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

fjellræv skrev (7 minutter siden):

Du kan jo trene en samojed til å gå fint i bånd men jeg er litt for å bruke hunder til det de er avla for mest mulig Første hunden min brente jeg meg på da jeg kjøpte brukshund av en relativt krevende rase. Ikke erfaring med samojed men har kjent litt på jaktinstinkt på en AH/siberian og det kan bli ganske slitsomt å gå rundt får man må være jævlig våken men siden jeg bruker hunden såppass er det egentlig helt greit.

Var ute og gikk og bikkja spotta en hare på ca 150m før jeg i heletatt så den og da er det fort gjort å bli dratt over ende. Har også ved 1 anledning vært uoppmerksom å bikkja har vridd seg ut av halsbånd/seletøy.

Men hvordan er hverdagen ellers? Og er du mest ute vinter eller sommer? Jeg synes selv det blir utrivelig når det bekker 20 grader ute på tur så trenger ikke en hund som tåler varmen godt sånn sett. Hvor mye tid regner du med å bruke på hunden hver dag? Jeg er "heldig" å har en som ligger å sover hele dagen inne sålenge han får 1,5-2t hver dag, men innimellom må han ha lengre tur eller jobbe hardere på kortere turer. De fleste hunder kan vell trekke og bære kløv ved trening og tilvenning.

Kan legge til at ei som bor ikke langt unna meg her har prøvd seg på samojed 2 ganger og har levert tilbake til oppdretter begge gangene da det ble for mye hund. 

Angående og trene bort/dempe instinkt så tror jeg ikke du kan trene det bort iallfall, kanskje sånn noenlunde men ikke nok til at den kan gå løs. Det vil jo være variasjoner innen alle raser og det er ikke alle som har jaktinstinkt i særlig grad.

Mener det var på facebook eller her inne jeg leste at en oppdretter sa at om en valpekjøper fortalte at vedkommende skulle trene bort jaktinstinktet fikk ikke den personen kjøpe noen hund og det skjønner jeg.

Tenkt nøye igjennom rase iallfall og velg etter bruk ellers blir hundeholdet veeldig slitsomt og hunden skal man jo ha noen år.

Hvor jeg er mest ute er relativt likt, men mtp at snøen er vanskeligere å komme seg til, er det mest bart føre jeg forholder meg til mest i hverdagen (bor i Stavanger regionen). Men får meg anledning til å spenne på meg skia og dra på pulktur, så skal du ikke be jeg to ganger ;) Når det gjelder temperatur på sommerturene mine, så er egt ikke dette et stort problem, fordi hvor ofte er det ærlig over 20 grader oppå fjellet? Jeg opplever det hvertfall ikke ofte (muligens bare jeg som er uheldig? ahha). Men uansett hvis det er varmt og jeg merker at det går litt sakte, så vil jeg bare ta litt vekt for hunden- ta en pause- kjøle ned hunden i vann- ta oss flere pauser.  Når det gjelder tidsbruk på hunden hver dag tenker jeg jo den typiske morgenturen, langtur ette jobb, så en kveldstur. Langturen kan bestå av kløv i turområdet eller trekking (for å skape variasjon). Men som sagt skal ikke hunden min fokusere på trekk, da jeg ønsker en god kløvhund. Videre når helgen kommer tar jeg meg en lengre tur med hunden. Når det gjelder det med å "trene bort" sauejaget, mener jeg ikke at jeg skal trene bort instinktet, men heller at hunden skal bli vandt med sau slik at sauer blir unteressante (slik som det er pratet om ovenfor). Men treningen dette vil kreve vil jo være avhengiv av individer. Men uansett vil jeg holde hunden i langline, fo å være på den sikre siden når jeg er på tur i fjellet (du vet aldri om bonden mangler noen sauer etter sankingen, eller om andre dyr i området kan friske hundens nese). 

 

Hva tenker du?

 

Link to comment
Share on other sites

Lavvosolberg skrev (18 minutter siden):

Vi har en finsk lapphund som har vært min turkamerat i mange år nå. Fantastisk lynne på hunden, stikker aldri av når vi er på tur og bjeffer stort sett aldri. Vår tispe er liten av vekst (16 kg) så hun tar 5-6 kg i kløven, det hjelper litt på tur, men dersom man har en større finsk lapphund, feks en hannhund, så får man mer med seg i kløven. Jeg har lest om lapphunder som trekker bra, men vår er ubrukelig som trekkhund. Hun ender alltid opp med å gå bak pulken på vintertur. Det skal være en gjeterhund, men hun er ikke spesielt opptatt av rein, så det er enkelt å ha henne med på Finnmarksvidda selv med rein i nærheten. Veldig kontaktsøkende og sosial mot eieren og så bra pels at temperatur aldri blir et problem på vinteren her i finnmark. 
Så hører det også med til historien at nå har skaffet meg en Alaska Husky valp fordi jeg ønsker meg en bedre trekkhund på vinteren. Men som ren turkamerat tror jeg ikke huskyen blir i nærheten så sosial og bra som det vår lapphund er. 

Men hvor utholden er rasen på lang sikt med kløven? Klarer hunden å gå typ 20km i flere dager med 5-6kg i kløven? Høres ut som en skjønne hund du har :D 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy