Gå til innhold
  • Bli medlem

Ny skibinding: Rottefella Xplore


Ikigai

Anbefalte innlegg

sneakyowl skrev (1 time siden):

Hva synes du om Falketind 62 Xplore-skiene? Jeg har holdt på å kjøpe de utallige ganger i år, og etter å ha landet på noen fint prisede og ubrukte Alfa Free på Finn så sitter jeg egentlig bare å venter på en fin pris skiene også for å komplettere et oppsett for litt mer lek, moro og jakt, men også til bortoverturer med pulk. Egner de seg til sistnevnte vs en klassisk fjellski?

Litt avsporing, og jeg har bare brukt Falketind 62 Explore (FT62X) på fem turer av varierende lengde. Jeg kjøpte de litt lengre enn Åsnes anbefaler, 180cm lengde til meg som er 175cm høy med tanke på egenskaper bortover framfor leking nedover. De er lette og ganske stive, men har lite gåspenn.

* Bæring i løssnø: På en kort tur fra hytta hvor vi vasset i løssnø syns jeg FT62X bar som forventet; I den veldig løse snøen så sank jeg til langt oppe på leggen med FT62X, men det gikk greit og litt kortere lengde var fint i fjellbjørkeskog. I løssnø er min erfaring at det er bredden på midten som teller absolutt mest, så jeg ville forvente at for eksempel Ingstad flyter like godt og 62mm er ikke veldig bredt uansett. Når jeg tidligere har kjørt nedover i løssnø på telemark med ski som hadde veldig bred tupp og smal midje, så fløt tuppen mens midten og bakenden sank. Det spørs selvsagt også på konsistensen snøen har. E109'en mine funger middels ved gange i løssnø med myk tupp som bremser en del, spesielt oppover, men de ble bedre etter at jeg flyttet bindingen 0,5 cm foran balansepunktet enn 2,5 cm bak. FT62X virker litt bedre enn E109 til gange/brøyting av spor i løssnø.

* Nedkjøringer i løssnø har jeg dessverre ikke fått prøvd de på ennå. De er ganske stive, så jeg antar at mykere ski som Fischer S-Bound 98 eller Madshus M62/68/78 kan være gode alternativer hvis man er ute etter gode egenskaper i løs snø framfor kantgrep på hardere snø. På bredere ski så kan man også gå ned på lengde og få like god flyt og mer lekne ski. Rabb 68 eller andre brede ski kan også være gode alternativ hvis man er ute etter flyt i løs snø, og jeg ser at noen bruker de med Xplore, men jeg har ikke mange nok turer under slike forhold. Jeg har også telemarksutstyr jeg kan bruke på toppturer i løssnø.

* På gange bortover på fast/hardt underlag så syns jeg FT62X går ganske rett fram. Jeg liker ikke de gamle E109'en mine til slikt og syns de vingler mer fra side til side en FT62X, men har begrenset erfaring så langt. Kortfeller vs. smurning kan dog være noe av forklaringen og jeg har ikke brukt FT62X med smurning.

* I oppgåtte spor så bremser den brede tuppen på FT62X mer enn E109'ene mine selv ved ganske myk snø, og de ville vært triste om sporet var antydning til hardt.

* Ved svinger på hardt underlag så merkes det at FT62X er lette så de flagrer litt i fart, men jeg fikk fint til å kjøre telemarkssvinger på både litt mykt og hardt underlag. Alfa Free gir god støtte og ser heldigvis ikke ut til å ta tærne mine som jeg fryktet. Kombinasjonen fungerte bra i februar på Storhornet ved Oppdal: https://ut.no/turforslag/1110843

Jeg vurderte et par Ingstad i stedet for E109'ene mine, både for å bruke Åsnes kortfeller og siden de virker bedre bortover, men avventer til jeg finner ut om FT62X kan dekke bruken min. Til bortoverturer med pulk og skigåing på varierende underlag så hadde jeg vurdert noe ala Ingstad eller Sverdrup, men Falketind i 188 cm kunne også være et alternativ. Det spørs jo også på hvilke ski man har fra før, hvordan turene er og hvilke egenskaper man prioriterer.

Endret av rokkitan
  • Takk 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
8 hours ago, rokkitan said:

Jeg benytter anledningen til å kommentere og oppsummere mine erfaringer og tanker på Xplore, så får de som lurer forhåpentligvis noen svar.

Jeg kjøpte først Xplore og Alfa Skaget i desember 2021 og ser ut til å ha sluppet unna barnesykdommen med pinnene. En av de var litt trege første våren, men jeg har ikke merket problemer med de i vinter. Rottefella oppfordret de som hadde trege pinner om å sende inn skoene og reparerte pinnene gratis så det ikke skulle bli problemer på tur. Mine har dog fungert bra uten reparasjon og jeg har byttet helt til Xplore fra 75mm. Per i dag har jeg Xplore på Åsnes Ousland og Falketind 62, et par gamle Fischer E109, samt på turskøytene. Jeg kjøpte også et par brukte Alfa Free i vinter, og selv om de knekker ned på tærne mine når jeg prøver de hjemme så ser de ut til å fungere til telemarkssvinger på tur. Free er dyre og jeg kunne tenkt meg en oppgradert modell så jeg ventet, men likte ikke Crispi Futura Pro/CXP, så da prøver jeg Free. Kona byttet også til Xplore i fjor vår (mars 2023), da hun måtte kjøpe større sko uansett. Hun har vært veldig pro 75mm og ment at det er uaktuelt å prøve NNN-BC, men er overraskende positiv til Xplore. Hun bruker de på gamle E99 og Rago smørefrie, samt nye Falketind og turskøyter.

Jeg så nye Xplore bindinger i butikken i vinter og jeg la merke til noen små endringer, men det så ut til å være for produksjon og for at logo/navn ikke skal slites vekk. Funksjonen så ut til å være identisk som før. Jeg har noen punkter som jeg skulle ønske ble forbedret:

* Når man tråkker inn på Xplore må man vri på skoen litt fra side til side slik at pinnene sitter fast i hullene før man begynner å gå, for selv om det er enkelt å tråkke inn og man hører klikk så er det ikke sikkert begge pinnene sitter fast. Dette er enkelt og går raskt, men om man ikke vrir litt først så vil man noen ganger begynne å gå uten at skien sitter fast. Jeg har prøvd å forlenge styresporet på ett av bindingsparene mine med en liten rundfil, for å få bedre styring ned i hullene. Jeg er forsiktig så jeg ikke filer for mye, for jeg vil ikke ødelegge bindingene og vet ikke helt hvor mye jeg kan ta før pinnene ikke sitter fast/skikkelig.

* Knappen for å skifte fleksene føles unødvendig liten og vanskelig å bruke, men jeg syns det går greit selv med hansker. Løse flekser som man kan glemme og miste er ikke den beste løsningen på tur, så for toppturer hadde jeg ønsket med en versjon hvor man kan veksle fra gå- til kjøremodus. Å bytte fleks før man går avhengig av hvilken type tur det er syns jeg er fint.

* Jeg ønsker meg en fleks mellom standard og hard for mer kuperte turer med flere små nedkjøringer, da jeg syns standardfleksen er for myk til nedkjøringene, men det tar for lang tid og er uaktuelt å bytte til hard før kortere nedkjøringer. På mange av videoene man kan se, så står kjørerne står ofte "på tærne" og det ser da ut som de bruker standardfleksen eller en tidligere og mykere hard fleks. Den harde fleksen syns jeg ikke egnet for å gå oppover eller bortover med.

* Knappen for å løsne skoen fra bindingen føles unødvendig liten ut og gjør den vanskeligere å treffe enn den hadde trengt å være. Jeg har også sett et tilfelle hvor knappen var knekt/ødelagt, men det går nok fortsatt greit å komme ut av bindingen under normale forhold.

* Skruene som er med Xplore som standard er korte og krever en forsterkning der bindingene skal monteres mener jeg. Jeg har sett noen eksempler på at bindingene/skruene er dratt ut av ski montert i butikk, men vet ikke om det er gjort noen feil der. Det finnes også lange skruer, som til gjengjeld er temmelig lange. En mellomting tror jeg hadde vært bedre.  Jeg har brukt lange på de to bakerste av de fire hovedskruene, på flere ski, for det er de som får hovedbelastningen. Etter å ha montert konas Rago vil jeg anbefalt de lange skruene på den, for kjernen føltes myk ut. På Falketind 62 XP var de lange skruene for lange, så jeg kappet de.

* Mellomsålen på skoene stikker ut under innfestingen av sylinderen med pinnene, og kan slites ved gange på grus og asfalt. Jeg har brukt mine en god del og de er slitt på sidene, men det ser så langt ut til ikke å være noe problem. Jeg ønsker at gummisålen gikk helt fram til tåa og kunne byttes ut når/hvis den er slitt. Jeg tror ikke slitasjen er noen større problem på Xplore enn på 75mm og NNN-BC, men vet ikke.

Noen er også bekymret for å ødelegge pinnene når man klatrer og går med skoen, men pinnene er korte og fjærbelastede så jeg ser ikke hvordan man skal kunne ødelegge de. Belastingen i bindingen er minst like stor som man kan klare ellers og jeg er mer bekymret for tåen på 75mm og NNN-BC, men 75mm har fungert greit når jeg har fjernet grus fra hullene. Jeg ser dog at Rottefella har kommet med grease til Xplore, så holdbarhet i mange år gjenstår å se. Alle sko slites avhengig av bruk og holdbarheten er det vel egentlig bare produsentene/selgerne som kunne vurdert, men jeg vet ikke om de samler data og/eller er interessert i å opplyse om det.

Det som er positivt med Xplore er at den enkel å tråkke inn i og komme ut av, og har ingen slark i innfestingen eller knirk mellom binding og sko (i motsetning til vanlig 75mm tåbinding). Jeg syns også skoene er bedre å gå med enn 75mm uten ski, og de fungerte også fint med brodder (Chainsen Pro). Jeg har ikke brukt NNN-BC og vurderte det for turskøytene, men jeg hadde både 75mm og vanlig NNN med kombisko fra før, så jeg brukte de i stedet. Xplore er smale så de tar ikke nedi isen ved kraftige skøytetak som 75mm gjør, og de har gummisåle i motsetning til vanlig NNN, så jeg syns Xplore er beste alternativ på turskøyter også. 

Standardfleksen på Xplore er veldig god å gå med bortover, funger fint oppover og er ok å kjøre nedover med. På turskøytene så syns jeg standardfleksen har passe motstand, og den gjør at skøyten returnerer fint til/holdes tett på sålen. Den harde fleksen er veldig fin til nedkjøringer og gir en følelse som minner om vaierbindinger, men den gir mye moststand mot bøying av skoen og er ubrukelig oppover eller bortover syns jeg. "Free pivot plate" er fin oppover/på rene toppturer med feller, samt fungerer ok bortover/der det er flatt.

De eneste tilfellene jeg ser for å kjøpe noe annet enn Xplore er:
* Hvis man har flere sko og bindinger med 75mm/NNN-BC fra før som dekker mye av behovet/ønskene.
* Bindingen og en del av skoene koster mye mer, så på smale fjellski så fungerer NNN-BC nok bra nok og er betydelig billigere.
* T4/Excursion med vaierbinding er stødigere enn noe man i dag får til Xplore.

Det ble en lang post, men jeg håper jeg har fått med alt nå. Kort versjon/TLDR: Vi er så langt veldig fornøyde med systemet og jeg ser egentlig nesten ingen grunner til å kjøpe 75mm eller NNN-BC lengre.

Tusen takk for en omfattende og informativ post 🙂👍 Jeg var innom i dag hos Axel Bruun  i Trondheim og kjøpte et par Åsnes Nansen ski med xplore bindinger og Crispi sko. Det blir spennende å teste. Bør være en betraktelig forbedring i forhold til mine antikke fjellski fra 1997 🙂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Dalfjell skrev (På 5.4.2024 den 21.30):

Tusen takk for en omfattende og informativ post 🙂👍 Jeg var innom i dag hos Axel Bruun  i Trondheim og kjøpte et par Åsnes Nansen ski med xplore bindinger og Crispi sko. Det blir spennende å teste. Bør være en betraktelig forbedring i forhold til mine antikke fjellski fra 1997 🙂

Hyggelig å bidra og gratulerer. Jeg håper du blir fornøyd med utstyret og har fått prøvd det nå. Ble det vanlige Crispi Futura XP, eller CXP med spenner? Prøvde du andre sko også?

Vurder å kjøpe den harde fleksen hvis du ikke allerede har og går turer med lengre sammenhengende nedkjøringer, for den forandrer kraften og følelsen i bindingen mye. Jeg har brukt den både med Alfa Skaget og Free, og den fungerer bra med begge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Vedlikehold av Springpin-mekanismen:

Jeg skal sette bort Abisku-støvlene for sesongen, og ser at det finnes et kit for å fette opp Springpin-mekanismen.

https://braasport.no/produkter/utstyr/bindinger/tilbehor-bindinger/xplore-grease-fettube/112998/

Noen som vet hva slags fett dette er?
 

99kr er ikke en voldsom investering, men når jeg har sykkelboden full av fett og smøremidler er første tanke å bruke noe jeg allerede har.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

langen skrev (51 minutter siden):

Vedlikehold av Springpin-mekanismen:

Jeg skal sette bort Abisku-støvlene for sesongen, og ser at det finnes et kit for å fette opp Springpin-mekanismen.

https://braasport.no/produkter/utstyr/bindinger/tilbehor-bindinger/xplore-grease-fettube/112998/

Noen som vet hva slags fett dette er?
 

99kr er ikke en voldsom investering, men når jeg har sykkelboden full av fett og smøremidler er første tanke å bruke noe jeg allerede har.. 

Vet ikke hvilken "lube" dette er, men den har vel egenskaper til å trenge inn der den skal, og ikke endre konsistens og smøre egenskaper om den blir kald.

Men det er kanskje den svarte greia som er verdt mest, den gjør nok mekanismen mer "lube-friendly"..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.