Jump to content

rokkitan

Aktiv medlem
 • Posts

  43
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by rokkitan

 1. De nye utgavene av Rabb og Falketind er visst stivere og bedre i følge Crister hos Åsnes, så får noen med erfaring med de nye utgavene uttale seg. Fra [Hidden Content]: "The new Falketind 62 will get a few small updates. It will be reinforced in the binding zone, a bit stiffer underfoot, and tuned to perform even better than before. It has been the No.1 ski we have tested the Xplore concept on, so we have tuned it to perform even better downhill. And, we added a bit more flex and a higher camber/wax pocket for better kick and glide. Other than that, there are no "major" changes. We have done the same with the Rabb 68 and added a directional groove in the sole on the Rabb 68 too. Meaning, you'll get more touring capacity in that model as well. But, we also "beefed" it up a bit, so that it skis even better on edge and charges better. I have skied it quite a lot with a light AT-setup lately, and I actually skied some downhill and gates with it. It performs really well, even at higher speeds! Super lightweight, but skis like a carving ski and handles powder really well."
 2. Da er jo Rottefella 75 mm med kabel eller Voile Hardwire 3-pin/3-pin cable traverse enkle oppgraderinger som vil være bedre å gå oppover og bortover med. Jeg har ikke troen på at Xplore vil gi like mye kontroll nedover som de skoene med kabelbinding, men de blir bedre å gå oppover og bortover med. Så får vi se hvilke sko som blir tilgjengelig til Xplore etter hvert.
 3. Jeg har kjøpt Åsnes Ousland, mest på grunn av testen og egenskapene som jeg tror passer min bruk (dagsturer delvis i oppkjørte spor) best, men også så jeg slipper å se ned det livaktige bildet av krølltoppen. Jeg har litt sansen for bildene når de er stiliserte og mest i en farge som på Amundsen, Nansen med flere, mens når de blir så livaktige og dominerende som på Gamme så misliker jeg det sterkt, mens Ousland går til nød an. Ousland-skien har visst en mykere tupp enn Gamme, som følger terreng og spor bedre, og taper så innsvinget starter lengre bak og i praksis blir litt kraftigere (kortere svingradius) enn om det hadde startet i tuppen. Jeg har ikke fått bindinger på skiene mine ennå, men gleder meg til å få brukt de. Lykke til.
 4. Det er jo to litt motstridende ønsker å være god å gå med, og gi god støtte og kraft i svinger under nedkjøring, så spørs der hva man prioriterer mest. Skoene er nok det viktigste, så sammenligningen må være minst like mye der som mellom bindinger. Jeg fant bare Andrew St.Moritz/Artico som jeg kunne tenkt meg å kjøpe av kraftige lærsko for bruk med bredere ski. De med støpt gummisåle jeg testet virket dessverre for myke. En kabelbinding vil uansett gi mer støtte i svinger enn 75mm binding med bare tåbøyle, Xplore eller NNN-BC. Hvis du går rett opp med helfeller og kjører rett ned igjen så ville jeg valgt Voile Switchback hvis skoene/sålen er kraftig nok. Hvis terrenget varierer/er slakere så hadde jeg gått for Rottefella 75mm med kabel eller Voile Hardwire 3-pin/3-pin cable traverse avhengig av hvor tykk tåa på skoene dine er (Voile ser ut til å fungere bedre med tykke såler, mens Rottefella er bedre på tynnere). Da har du bindinger som det går fint å gå med uten hælbøyle/kabel og som er veldig gode å kjøre ned med når du fester bøylen/kabelen på hælen. Se også tråden: Jeg prøvde også Rottefella 75mm med kabel på mine Fischer E109 før jeg kjøpte Xplore, men skoene mine (Asolo Morgedal) var gamle og for myke syns jeg. Å gå med kabel gir for mye motstand og gnag, så det er uaktuelt selv om den gir en mer presis følelse ved gange. Jeg har tidligere også prøvd gamle Rottefella 412 og den fungerte ganske godt å gå med så lenge wire var festet i fremste posisjon og ikke stammet for mye, men i bakerste ga den for mye motstand og gnag. Jeg syns dog det måtte til en stramming av wire før nedkjøring og det var tungvint. Rottefella 75mm med kabel trodde jeg var løsningen, men fant ut at det skulle en skikkelig nedkjøring til før jeg syns det var verd å feste på kabelen. Innfestingen i Xplore er veldig presis og gir mye mindre slark enn Rottefella Super telemark som jeg hadde før. Jeg har ingen betenkeligheter med vridningsstivhet i innfestingen (så lenge pinnene holder) og sålen er temmelig stiv (på godt og vondt). Xplore med Alfa Skaget gir meg like mye kontroll i svinger som den gamle kombinasjonen og virker bedre å gå med uten noe fikling, så jeg har gått over til den på fjellski og turskøyter. Jeg venter spent på den stivere fleksen og hvordan den vil påvirke bøyingen av sålen og kraften i svinger. Så håper jeg at NTN (original Scarpa TX og Meidjo) skal dekke resten av bruken min på toppturer og skikjøring og at det etter hvert kommer sko som er mer konkurransedyktige i forhold til randoneesko.
 5. Jeg har brukt Asolo Morgedal med 75mm med kabel long og det fungerte for meg. Det var dog litt vanskelig å få hælstøtten til å ikke jobbe seg ut av sporet når den lukkes, men når den var lukket og på plass i sporet så holdt den seg der og fungerte. Kanskje litt silikonpasta e.l. i sporet kunne hjulpet for letter å ta den på? Justering av lengden av wirene gjøres ved å rotere på fjærene i forhold til stagene på begge sider. Skruen bak er bare for å feste hælstøtten til hælbøylen. På min første utgave så virket det som det ene staget satt fast i fjæren og dro med seg fjæren rundt inne i sylinderen og da fungerte ikke justering, så jeg fikk ny binding. På mine Morgedal i str. 42 så fikk jeg justert fjærene akkurat så korte at det fungerte, men de kan ikke justeres for særlig mindre enn det. Jeg var dog ikke så fornøyd med Asolo Morgedal i denne bindingen. Jeg syns sålen virket litt for myk i forhold til fjærstyrken i bindingen, samt at støvelen var for myk i skaftet til å gi god støtte og utnytte den ekstra kraften fra bindingen. Å ta på hælstøtten tok også litt tid, så det måtte være en litt lengre nedkjøring før jeg giddet å sette den på. Å gå med wire festet til skoen var uaktuelt. Jeg hadde likt en høyere og kraftigere sko for bruk med denne bindingen. Jeg har dog byttet til Xplore og Alfa Skaget i stedet og kommer til å selge bindingen.
 6. Bildet på telemarktalk er mitt. Det er Alfa Skaget M i størrelse 41 og jeg er godt fornøyde med de så langt, men har bare testet de hjemme og en kort tur på turskøyter. Jeg får plass til et par Smartwool hiking medium og et par hiking heavy og likevel litt plass til overs, så det er bra med plass syns jeg. Jeg prøvde tidligere også et par Alfa Guard i (str. 41 eller 42) som jeg syns var alt for romslige. De på XXL så litt lave ut foran. Vet du hvilken størrelse det var? Hvis man ser på Vista så ser de en del høyere over tåa, men det er kanskje mer isolering og tykkere såle så de skal være varmere? Ellers så har jeg bare erfaring med 75mm på fjellski tidligere. Sammenlignet med det så er det en fleks som dytter skoen ned i bindingen igjen i stedet for at skoen dingler i bindingen. og det er heller ikke noe slark fra side til side. Jeg syns det virker veldig lovende og ga en veldig god følelse på turskøyter, hvor 75mm ikke fungerer godt og de virker også stødigere enn NNN kombisko. En skikkelig gummisåle er også mye bedre enn plastikksålen på NNN. Sålen er dog ganske stiv og jeg kunne tenkt at den var mykere når jeg går med den, men de bøyer ok når jeg legger vekt på den. Jeg er dog litt skeptisk til slitestyrken på gummien i front, siden gummisålen slutter bak tåa og det er den støpte mellomsålen som har mindre friksjon og virker mindre slitesterk som stikker ut i tåen. Jeg er selvfølgelig også nysgjerrig på holdbarheten til pinnene og fjøren(e), men systemet med sko og bindingen virker veldig enkelt og med lite som kan gå i stykker. Tiden vil vise.
 7. Skandinavisk Trondheim har nå fått inn Xplore binding og Alfa Vista og Free ifølge facebooksiden deres. Innlegget kom for 15 timer siden ser jeg. Jeg kommer til å stikke innom og klå litt på Alfa Free en dag, men jeg liker lisser og modellen er temmelig dyr, så jeg valgte Alfa Skaget i stedet. Innvendige forsterkninger i skaftet høres dog litt fint ut og BOA er raske å justere. Vista ser veldig lik ut Guard for NNN-BC.
 8. Hei, hvilken butikk var det du så sko i og hvilke modeller? Jeg har sett den i nettbutikker, men har ikke sett de i fysiske butikker her i Trondheim ennå. Jeg har dog ikke sjekket de siste dagene. Jeg har akkurat kjøpt Alfa Skaget direkte fra Alfa og Xplore binding fra Fjellsport.no og fikk de torsdag 8.desember. Bindingen ble montert på et par turskøyter og jeg fikk testet utstyret et par runder på Theisendammen på søndag, men jeg har ikke fått testet de på ski ennå. Jeg er ikke så skeptisk til snø som smelter og fryser, men er mer spent når skoene er noen år gamle, det kanskje har trukket vann inn i mekanismen eller man tråkker i vann; kommer man seg inn i og ut av bindingen og låser pinnene skikkelig når man har tråkket inn? Fjæren(e) som dytter pinnene ut virker dog ganske kraftige og både der man tråkker ned i bindingen, samt mekanismen som dytter pinnene inn og løser ut bindingen, gir et ganske solid inntrykk. Hvor bra det holder i lengden gjenstår å se, men jeg syns dessverre det ikke ser ut som mekanismen i skoene enkelt kan byttes ut. Jeg antar at man uansett får til å dytte pinnene inn med en spiker, skrutrekker, Leatherman eller lignende hvis mekanismen ikke fungerer og skoen sitter fast i bindingen. Ellers så virker sko og binding veldig enkle med lite som kan gå i stykker, fylles med snø eller kile seg. Fronten på skoene virker mindre slitesterk enn gummien under og sålen er ganske stiv, men ok å gå med. Det er i hvert fall mye bedre å gå på gummisåler i stedet for de plast/aktige sålene på vanlig NNN som jeg har brukt på skøytene til nå. 75mm skoene jeg har (gamle Asolo Morgedal) er mykere å gå med og hadde det ikke vært for 75mm-tuppen så hadde de vært bedre å gå med enn mine Alfa Skaget. Så gjenstår det så se hvordan Skaget blir etter mer bruk. De føles i hvert fall myke nok ut til å få bøyd skoen og vektet bakskien i en sving. Jeg har kun erfaring med 75mm på fjellski (og telemark), samt vanlig NNN og ikke NNN-BC. Xplore med den vanlige fleksen gir mer motstand med en gang og dytter skoen tilbake/ned i bindingen, kraftigere enn alle NNN-bindingene jeg har, og i motsetning til 75mm hvor skoen dingler mer løst,. Jeg syns følelsen er god så langt og gleder meg til å prøve de på ski. De som kjøper i år tenker jeg at er litt betatestere og hadde jeg ikke hatt veldig lyst på nye sko nå og bindinger til et par nye ski, samt også til turskøyter, så hadde jeg kanskje ventet et par år, men jeg syns systemet virker lovende. Prisen på bindingen er temmelig høy i forhold til NNN-BC og Supertelemark, men 75mm fungerer ikke på turskøyter hvis man tar i litt i frasparkene og jeg har ikke så lyst på NNN-BC med pakking av snø og er litt skeptisk NNN-BC på brede fjellski. Xplore dekker min bruk på både turskøyter, smale fjellski (Ousland), bredere fjellski (per nå E109), så da kan jeg kanskje slippe unna med ett par sko og spare litt penger der. Hvis de i tillegg enkelt kan brukes på truger og med brodder/stegjern, så har systemet bra potensial syns jeg. Tiden vil vise.
 9. Hvis man ser bare på mål, så ser det slik ut: Finnmark = Gamme Breidablikk ~ Ingstad Kongsvoll ~ Falketind Dette er ganske forskjellige ski, så hver enkelt må finne ut hva som passer deres bruk. Den eneste som går i vanlige oppkjørte spor er Finnmark. Fischer Transnordic 66 er nytt navn på E99 og ligner en del på Åsnes Gamme/Ousland, og passer i spor. TN 82 er E109 og ofte litt brede til spor. TN 59 er vel mer ala Åsnes Mountain Race. Outback 68 (samme mål som OTX) går også ned i spor og har god bæreflate. Angående smørefrie/crown eller smøreski, så syns jeg smøring er enkelt i minusgrader. Rundt null og ved plussgrader så er smørefritt enkelt. Gliden har heller ikke så mye å si hvis du ikke skal gå langt/rekke noe, eller går sammen med andre som har bedre gli. Kortfeller er også et aktuelt kompromiss hvis du ikke vil smøre, men glien virker enda dårligere enn smørefri, men festet virker bedre. Fischer kaller det Easy Skin. Lykke til.
 10. Gratulerer og jeg regner med at du blir fornøyd. Hvis det blir mye gåing i oppkjørte sport, så går det også å kjøpe et par smalere ski med vanlig Supertelemark-binding med plater senere. Jeg håper du rapporterer tilbake om dine erfaringer med utstyret og/eller turrapport.
 11. Slik jeg forstod testene så har Ingstad bedre smørelomme enn E109 og er ganske bra, derav viddekryssingsski. Deretter øker spennet på Sverdrup og så Gamme, før Amundsen kommer sist med det kraftigste spennet, hvis jeg har forstått Christer hos Åsnes korrekt.
 12. Transnordic 82 (E109) er nærme Åsnes Ingstad, og begge kommer veldig godt ut i test på Utemagasinet, med E109 som testvinner og Ingstad som beste allrounder og viddekrysser. E109 er antagelig litt bedre i løssnø med gode sving og styreevner. Sverdrup er litt smalere og kan gå ned i spor som er litt brede eller slitt, samt har mer spenn enn de to over. Jeg hadde antagelig gått for Sverdrup hvis jeg kun skulle hatt en ski som kanskje passer i spor og for å gå lengre turer med sekk og enkle toppturer, for det høres ut som en veldig fin allroundski. Jeg har satset på Ousland for dagsturer som inneholder gåing i spor og har en eldre E109 som jeg fortsetter med på turer utenfor. Jeg vurderer å bytte ut E109 etter hvert med en noe bredere ski for turer utenfor løype og enkle toppturer, men får se. Hvis du går for to skipar så ville jeg vurdert å kjøpe Åsnes Gamme e.l. nå med tanke på turer i spor og med sekk. Så kan du senere kjøpe noe ala Åsnes Falketind/Rabb, eller ski fra Fischer eller Madshus, kanskje smørefrie, til løssnø og toppturer, men da har du ikke noe som egner seg til begge deler på samme tur. Det spørs hva du liker og kommer til å bruke tid på. Skaff deg gjerne et abonnement på Utemagasinet/Fri Flyt/.. så har du tilgang til alle testene på nett og kan lese de.
 13. Crispi Svartisen 75mm har en ganske myk såle, så de er nok fine å gå med både med og uten ski. Synd at en sko med så kraftig skaft har såpass myk såle, men jeg liker at sålen er støpt med tanke på vanntetthet, og en skikkelig rand hindrer også slitasje på læret og vanninntrengning. Hvordan syns du Supertelemark med wire fungerer med skoen? Jeg er ikke solgt på den med mine gamle Asolo Morgedal-sko; jeg syns fjærene i bindingen er litt stive, så det blir mer motstand enn jeg liker når jeg løfter hælen, samt at overdelen av skoen også er for myk så den ikke gir nok kraft/presisjon ved bøying og kanting. Jeg syns også sålen kjennes litt myk ut i forhold til fjærene, men det kan være overdelen av skoen som er årsaken. Den lille slarken som er i Supertelemark forsvinner når jeg setter på wire og det liker jeg når jeg går, men da blir det alt for mye motstand og litt gnag, så wire er uaktuelt å gå med. Rottefella 412 med wirefestene i fremre posisjon var ganske god å gå og kjøre med. Jeg håper Xplore føles mer presis å gå og kjøre med enn Supertelemark/75mm, samt også bedre å gå med. Jeg har ikke troen på at den vil gi bedre kjøreegenskaper enn 75mm med hælwire (Voile eller Rottefella), men forhåpentligvis gode nok. Et ankepunkt i Fri Flyt-testen av Alfa Free APS (Xplore) var at sålen var smal og for stiv å gå med uten ski, så de mente 75mm var bedre når det var en del gange før man starter på skituren. Alpina Alaska XP hadde en bredere og tyngre såle som var bedre å gå med, men kommer visst med en smalere i salg. Jeg håper Rottefella får fikset sålen(e) til skoene som kommer nå. En bredere såle er fint for både gange, men også for vridningsstivhet antar jeg, men stikker selvsagt mer ut på sidene av skiene.
 14. Xplore-bindingen ser ut til å være forsinket. Jeg ser nå ubekreftet 6. januar hos VPG, så får vi se når den kommer. Hvis noen vet noe mer så si gjerne i fra.
 15. Angående Xplore, så ser bindingen ut til å være forsinket. Den eneste datoen jeg ser nå er 6. januar på vpg.no, men noen andre har kanskje noe informasjon?
 16. Er det Fischer Excursion 88 du tenker på? I så fall er den ca, 6mm bredere enn Ingstad og kom godt ut i test på Utemagasinet: [Hidden Content] Det er dog en ski som uansett ikke passer i spor, men er fin for turer og svinger i dyp snø. Alternativt så finnes også Transnordic 82, som er samme som/arvtageren til E109. Jeg har E109 og det er ikke en ski for spor og den gamle jeg har syns jeg ikke er så stabil på fast/hardt underlag, men fin i løs snø. Den nye utgaven var testvinner i Utemagasinet i test av brede fjellski for variert terreng i 2019.
 17. Jeg kan gjøre det enda vanskeligere med to alternativer i tillegg: Nye Åsnes Otto Sverdrup som er en mer moderne fjellski enn Nansen som jeg ville sett på; den har rocker og taper, så, flyter, svinger, samt følger terrenget antagelig bedre, men har også en god smørelomme som gir bedre glid og holdbarhet på smurningen. Til bruk i spor som ikke er oppkjørt nylig og utenfor løype, samt til toppturer så hadde jeg gått for ski i denne bredden. Åsnes Børge Ousland som jeg kjøpte i vår kom også meget godt ut og bedre enn Gamme i test i Utemagasinet.no, med egenskaper som passer meg godt og så slipper jeg å se på krølltoppen på tur. Skiene er kjøpt for å gå ned i oppkjørte spor på hytta, men også utenfor løype. Med tung sekk så kan kanskje Gamme komme bedre ut. Angående binding og sko så fungerer nok det meste med slike ski, så det spørs om du skal bruke skoene på noen andre ski i tillegg og hvilke egenskaper du vil prioritere. På 75mm må du passe på å få med plater, for ellers tar kantene fort i sporet. Jeg kommer til å gå for Rottefella Xplore i år, selv om både binding og sko er helt nye, for den virker enklere og mer robust enn NNN-BC og bedre å gå med enn 75mm, samt fungerer også på turskøytene mine. Jeg har noen år sett meg om etter nye sko til 75mm (til erstatning for mine gamle Asolo Morgedal) som både har skikkelig gummikant og stiv såle med gode kjøreegenskaper for bruke med Fischer E109, men satser på Xplore til alt og håper det fungerer. Bindingen er dyr, så heldigvis ser den billigste skoen ut som den som passer meg best. Lykke til.
 18. Det er en ny test i Fri Flyt som kom ut 9.november. Hvis du abonnerer på det eller noen av de andre magasinene der (Utemagasinet, Terrengsykkel, Landevei, Klatring, Jeger eller Playboard) så har du tilgang til alle på nett (emagasin). I testen så hadde de Åsnes Rabb, Falketind og Nansen, samt Alfa Free APS og Alpina Alaska XP, men både sko og binding var tidlige utgaver fra i vår. Alaska-skoen hadde en bredere og tyngre såle enn den som kommer i butikken og det "er gjort enkelte produksjonstekniske oppdateringer på bindingen", men grovt sett skal det være likt. Alle bildene er av Alfa Free, så jeg antar at det er den forfatteren har brukt. Utstyret ble brukt aller mest på lette toppturer og lite på langrennsturer. De liker at bindingen er enkel, lett og elegant, med enkel tråkking inn og at det er enkelt å løse ut skoen. I 8-9 av 10 tilfeller så er den enkel tråkke inn i, mens i 1-2 tilfeller så er det mer strev med gjerne flere forsøk, spesielt hvis man har gått på grus og skoen er skitten, samt at den av og til bare fester seg på bare den ene siden. Siden det ikke er skistoppere, så kan skien bevege seg fritt og gjør det vanskeligere å komme inn i bindingen, så spørs det om man skal henge seg opp de de gangene man strever eller like de gangene det går sømløst. De håper/syns tråkking inn i bindingen kan forbedres, men det er ikke noe som ville gjort at de droppet systemet. Hælløfteren syns de var fin, men for høy. Sålen på Alfa Free var såpass stiv at de ikke syns den var god å gå med uten ski og den slites en del foran, samt at den ikke bøyde særlig i bindingen. De var også litt skeptiske på hvor holdbar skoene/pinnene var ved vandring i ur. I tillegg var de ikke helt solgt på BOA-strammingen og syns stoffet på skoen gnagde litt på tærne, så de anbefaler å teste før kjøp. Jeg håper dette blir forbedret, men jeg er uansett mest interessert i Alfa Skaget. Bytting av flex/tåkloss var enkel, men det merket for liten forskjell så de foretrakk å bruke medium fleks bortsett fra for test. På testmodellene de hadde så var det en liten, men merkbar forskjell på medium og stiv fleks, men siden da så har den stive blitt forstørret og ser ganske bra ut i en av markedsføringsvideoene jeg har sett på nett: Testen kommenterer også at det er litt dødgang før fleksen tar, men jeg syns det ser litt bedre ut i videoene Rottefella har lagt ut, så får vi se. Dette gjør også at de ikke gidder å bruke den frie fleksen, samt at de syns det er godt å gå med litt fleks. Bindingen er helt stille(!), i motsetning til mange eksisterende bindinger og er også veldig lett. Binding og sko er "vesentlig mindre stabilt enn et tungt telemarksoppsett, men mer stabilt enn BC-binding." Du får igjen for å kunne stå på telemark, men hvis det blir bratt og/eller hardt så blir det fort kryssing fram og tilbake. Utstyret har klare begrensninger, men det er ikke lagt for hard kjøring. Den fungerer kjempefint i alle bakker som er kjedelig på rando/tungt utstyr og kjøreopplevelsen er da helt topp. Det fikk de til å oppsøke bakker de ikke hadde kjørt på 20 år og ser fram til å bruke det mye kommende sesong. Dette er en middels kort oppsummering, så abonner gjerne og les hele testen. Så får vi se når utstyret kommer i butikk, som foreløpig ser det til å skje rundt 1. desember. Jeg kommer til å på satse systemet på ski og turskøyter i år hvis Alfa Skaget passer foten min og virker god å gå med, og så kommer jeg eventuelt tilbake med erfaringer.
 19. Telemark! Du får brukt utstyr nesten kastet dette deg på Finn.no Eldste sønnen på 13 har hatt det i 3 år nå. Han har brukt Scarpa T2x og to par Volkl Mantra Jr. På det første paret ski så brukte han Riva binding i alpinbakke og det fungerte fint. På det andre paret ble det Voile Switchback, og det har fungert bra på topptur også, selv om hastigheten oppover ble betydelig mindre når han fikk ca. 20% av kroppsvekten på føttene (han er veldig liten og lett). Telemark blir selvsagt ikke så lett som det letteste randoutstyret, men teknikken er til gjengjeld ganske overførbar til fjellski.
 20. Hei, jeg kjøpte Rottefella 75mm med kabel rett etter lansering og har noen turer på den, men ta det følgende med en klype salt. Med min sko (gammel Asolo Morgedal og Fischer E109 ski) så syns jeg fjærene er litt for stive, men bindingen gir mye bedre kontroll på skiene ved kjøring nedover og eliminerer slark. De fungerer sikkert veldig bra med en høyere sko med stivere såle, men jeg er usikker på om de fungerer godt på sko med myk støpt gummisåle, som f.eks. Alfa Greenland, Crispi Svartisen o.l. Jeg syns dog generelt at det ikke fungerer så godt å gå bortover med kabelbinding, men i krevende terreng, samt selvfølgelig ved nedkjøring så syns jeg kabel fungerer bra. Jeg hadde tidligere Rottefella 412 og den var bedre å gå med når jeg flyttet kabelfestet fram, men ga da mindre kontroll på skiene ved nedkjøring, og jeg måtte uansett endre strammingen mellom gange og nedkjøring for å få den slik jeg ville. Da jeg kjøpte nye ski så kjøpte jeg Super Telemark, som dessverre har litt slark og ikke er like god å kjøre nedover med. Rottefella 75mm med kabel, Voile 3-pin cable ser ut som de beste valgene for fjellski med 75mm (samt hardwire, men den er for høy, litt dyr og har kanskje for stive fjærer) . Jeg har ikke hatt lyst på NNN-BC, men håper Rottefella Xplore kan bli løsningen for meg framover, da jeg uansett trenger nye sko og har lyst på sko med gummisåle til turskøytene mine også (75mm fungerer dessverre middels dårlig på de). Den første 75mm med kabel jeg kjøpte hadde produksjonsfeil på den ene fjæren slik at den ikke kunne roteres for å endre lengde og måtte byttes, men det gikk greit å få byttet. Hælkabelen/festet er symmetrisk så jeg syns ikke de roterer så fritt i bindingen som jeg ønsker, men jeg skal se på å bøye til stagene i en skrustikke. Det kan hende dette er endret siden jeg kjøpte de. Hvis du skal transportere ski med hælkabelen på, så er det veldig fint med hælløfter som kan felles ned over kabelen/bakfestet og holde det nede på skien. Lykke til.
 21. Hei, det kan se ut som bindingen og skoen som ble testet i utemagasinet.no var prototyper og har siden blitt oppdatert betydelig ifølge Crister Aa. Næss hos Åsnes i tråden jeg linket over, så jeg venter spent på flere tester. Det er litt rart at dette ikke står i testene hos Ute. Det er forresten også en person i tråden (Johnny) som har testet Xplore og syns det er rått, men har ikke skrevet noe mer. Kommentarene gir meg uansett håp for at Xplore kan erstatte både 75mm og NNN BC for min bruk på smale og brede fjellski, samt turskøyter.
 22. P-T. Gamme i Utemagasinet har testet bindingene og Alfa Free skoen: [Hidden Content] [Hidden Content] Hovedpunkter: * Robust, enkel utforming som ikke tetter seg med snø, med enkel bytting av fleksblokk/-plate. * Sent engasjement av fleks, så mindre fjæring ved gange, og lettere at framdelen av foten løftes fra skien. * Skoen er ikke noe mer vridningsstiv enn de beste NNN-BC skoene (Alpina Alaska og Crispi Stetind), men den beste Alfa har. I tillegg har Crister Aa. Næss hos Åsnes kommentert systemet i tråden: [Hidden Content] og han er veldig positiv. En større fleksblokk hadde kunne forbedret fleksen, en hælwire kunne forbedret kjøreegenskapene, mens en såle med skikkelig mellomsåle eller innstøpt plate kunne forbedret vridningsstivheten. Jeg hadde håpet Xplore kunne erstatte 75mm for mitt bruk. 75mm kompatibilitet er ikke viktig for meg lengre, med NTN på telemark/topptur, og det hadde vært supert med skikkelig gummisåle på sko til turskøyter, samt kanskje til og med på truger. Jeg vil dog vente på flere tester/omtaler før jeg bestemmer meg.
 23. Spennet på skiene er mest viktig bortover hvis du går med fraspark og hvis du renner nedover med feller, mens ved labbing med korte eller lange feller så er det ikke like viktig. Spennet har også litt å si i forhold til hvor mye du synker ned i løssnø (bæring), men det kan også kompenseres med en bredere ski. Hvis du ikke skal gå i oppkjørte spor så hadde jeg sett på Tonje/Ingstad eller eventuelt Cecile/Nansen. Cecilie/Nansen kommer i flere lengder enn Tonje/Ingstad. Vektgrensene på de ser ganske like ut på dame- og herreutgavene, men jeg har ikke noen annen info enn det som står på asnes.com. På hardt føre så er stødige sko viktigere på brede ski enn smale. Ikke kjøp for lange ski heller hvis du vil kjøre svinger og komme fram mellom trær o.l. Jeg ville ikke rådet deg til noe lengre enn maks 185 cm i disse modellene.
 24. Jeg syns dette systemet virker interessant og håper det kan kan erstatte 75mm for min bruk og slik at jeg slipper NNN-BC. Jeg har Fischer E109 fjellski med 75mm Rottefella kabelbinding med gamle Asolo Morgedal, hvor jeg syns skoene blir for myke. Jeg har ikke funnet en 75mm sko som jeg har lyst til å kjøpe ennå og har ventet litt på dette nye systemet. I tillegg har jeg turskøyter med NNN-binding og kombi-sko som jeg har lyst til å erstatte med sko som har gummisåle, men har ikke hatt så lyst til å kjøpe NNN-BC i tillegg og 75mm fungerer dårlig (bindingen blir for bred). Til slutt har jeg også lyst på et par smalere fjellski som passer i skispor (Gamme, e99 e.l.). Jeg håper derfor Xplore-systemet kan brukes på alt dette. Muligheten for truger i tillegg er en bonus, så får vi se hva prisen på de blir da. Alfa Free A/P/S og bindingene er ganske dyre, mens de andre skoene ser ut til å være ca. +500kr i forhold til vanlige BC-utgaver. Hvis jeg kan klare meg med ett eller to par sko på tvers av flere bruksområder så er det bra, men prisen på den ganske enkle bindingen demper entusiasmen min litt, så vi får se. Jeg syns Skarvet ser ut som den mest aktuelle skoen og den er i hvert fall billigst, men jeg får se når tester kommer. Xplore-sålen med skikkelig mønster og gummi under hele syns jeg virker veldig bra, i motsetning til stangen i framkant på NNN-BC og tåa på 75mm. Jeg syns det er vanskelig å vurdere vridningsstabiliteten til skoen ut fra videoen, men jeg er litt skeptisk når jeg ser den og den avhenger mye av sålen som vel er felles for alle skoene. En gummikant rundt gjør skoen mer vridningsstiv, men det hadde vært fint om de kunne hatt en integrert mellomsåle ala 75mm som stiver opp. Holdbarheten og påliteligheten på skoene er også et åpent spørsmål, men jeg liker den enkle løsningen som er valgt, spesielt i forhold til bindingen. Det kunne også vært lagt til mulighet for kabel på samme måte som på 75mm, for enda bedre kontroll under nedkjøring. Vi får se når flere tester og erfaringer kommer etterhvert.
 25. rokkitan

  rokkitan

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy