Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Anbefalinger liggeunderlag til barn 5 og 7 år?


Anbefalte innlegg

Halloen!

Det nærmer seg bursdag til barna, og da er det selvsagt turutstyr han far ønsker å gi🥳
Har dere noen anbefalinger av liggeunderlag til barn? Helst under 1000-lappen/stk.

Fra før har Vi 2 stk Ajungilak Bamse. De er gode, men store i volum. Argumenter for noe nytt er:

- mindre plass/volum

- lavere vekt(?)

- bedre komfort

MEN, kvalitet: er dere evt fornøyde med kvaliteten på liggeunderlaget deres? Kjipt hvis det går hull... Bamse kan liksom ikke bli Så ødelagt... Så, er det verdt pengene å kjøpe noe annet?

kjøper dere voksenstr. til barn, eller barnelengder?

5-åringen er ca 110 cm (hvis husker rett). 7-åringen er 126 Cm.

Takknemlig for gode tips!;)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette har vært diskutert, med litt forskjellige vinklinger, her inne før. En del, deriblant meg, hevder at for barn, som er lette, bevegelige og myke i kroppen, er det lite, eller ingenting, å hente komfortmessig på å oppgradere fra bamse-type underlag. 

Når det gjelder volum, og kanskje vekt, så er det jo ingen tvil om at det er en del å hente, men her har jeg dessverre ikke så mye og tilføre. Min erfaring er først og fremst med Therm-a-rest, fra tidenes morgen, og X-Therm, av nyere dato. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg valgte å kjøpe inn samme ligeunderlag til barna som jeg bruker selv, da i str Regular mens jeg bruker stort sett str Large. De vokser ganske fort og min tanke er at liggeunderlagene skal vare en del år, og da slipper jeg å kjøpe nye når de vokser (Guttungen er nylig blitt 12 år og er 164 cm. Han har vokst noen og tyve centimeter siste året. )

Til meg og barna har jeg Exped Downmat9 (Vinterbruk, basecamp og "glamping") og Thermarest Neoair Xtherm (barmark/lettpakking). I tillegg brukes Bamse Extrem/Z-lite Sol om vinteren som underlag inne i teltet eller til å sitte på i snøen, og hel / halve Z-Lite sol som underlag til å sitte på eller under oppblåsbart når det er rufsete bunn vi camper på på barmark.

Jeg har hatt "null hull" på liggeunderlagene. men har også vært tydelig på at de ikke er et leketøy. Skal de overnatte med sammen med klassen/skolen så sender jeg med et liggeunderlag fra Jysk til noen hundrelapper da jeg regner med at det blir litt mer herjing der.

Skal underlagene kun brukes på sommeren så holder det selvsagt med noen billigere og lavere R-Verdi en de vi bruker. F.eks. fra Naturehike (se egen aktiv tråd her), Robens, osv., eller andre merker som butikkenekjedene har selv (Urberg, Sydvang, Jotunheim, etc.).Jeg ville dog ikke kjøpt et liggeunderlag hvor R-verdi ikke er oppgitt som indikerer temperaturgrense på liggeunderlaget (for en voksen person). Bamse har R-verdi på 3.5.

image.png.1d6f1f204cb9b3207846c86a671e22ce.png

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bamse har fungert veldig bra til mine opp gjennom. Med mindre det er veldig mye stein eller røtter. Sånn komfortmessig altså. Selv på vinterturer har minsten på 12 syntes komforten har vært grei med bamse (har gjerne kjørt en fjellduk under for ekstra isolasjon)

Men da de trodde det var mye bedre med oppblåsbare så handlet jeg dem hvert sitt til sommerbruk (liten R-verdi) på ca 170 cm fra Klymit. Veldig billig fra utlandet den gang $ var fornuftig 

Null hull og samme filosofi som Terka her. Men disse har vært såpass billige at de har fått dem med på klasseturer osv likevel. 

(Jeg har nuh utvidet parken noe slik at vi dekker opp alle med Exped eller Amok Fjøl til alle sommerstid, men dette er mer basert på at jeg har utvidet hengekøyeparken enn komforten til junioravdelingen, men når vekt og volum er vesentlig så kjører vi nok med Klymitene enn så lenge. Ettersom de må bære det selv så velger de selv 😉)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 3 weeks later...

Takker for gode svar til tråden min! Beklager sein respons fra meg. Jeg undersøkte noe på nettet før bursdag til den mellomste, men konkluderte med å foreløpig utsette kjøp av liggeunderlag. Synes det blir for dyrt og litt for «jålete» å bruke Rundt/over 1000-lappen per liggeunderlag når man allerede har Bamse Som funker. Oppblåsbare kan bli ødelagte, det kan liksom ikke Bamse😉

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg bruker Exped sjøl, men har kjøpt tynne, opplåsbare liggeunderlag fra McKinley (Trail m25) til noen få hundrelapper til ungene på 5 og 8. De fungerer utmerket. Suppleres med bamse når det er kaldt.

Endret av Olamann
Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 4 weeks later...
Olamann skrev (På 30.5.2020 den 0.57):

Jeg bruker Exped sjøl, men har kjøpt tynne, opplåsbare liggeunderlag fra McKinley (Trail m25) til noen få hundrelapper til ungene på 5 og 8. De fungerer utmerket. Suppleres med bamse når det er kaldt.

Takker fot tips! Skal se nærmere på de:)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olamann skrev (På 30.5.2020 den 0.57):

Jeg bruker Exped sjøl, men har kjøpt tynne, opplåsbare liggeunderlag fra McKinley (Trail m25) til noen få hundrelapper til ungene på 5 og 8. De fungerer utmerket. Suppleres med bamse når det er kaldt.

Hvor kjøpte du det fra? Ser ikke noen norske butikker som selger det...?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
toroluf skrev (2 timer siden):

Hvor kjøpte du det fra? Ser ikke noen norske butikker som selger det...?

Jeg kjøpte det hos G-sport, tror jeg. Mulig det er utgått. Kan også ha vært G-max eller Intersport. Det er de tre kjedene som fører McKinley.

Endret av Olamann
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Vandrefalken
   Kanskje noe allerede har disse mattene og er fornøyde, kanskje noen vurderer av pris, vekt, pakkvolum vs r-verdi osv osv, og selv falt jeg innenfor noe av dette. Jeg liker også å teste nytt utstyr, sjekke ut nye løsninger og alt det der. 
   Så jeg anskaffet en Klymit Insulated Static V med oppgitt R-verdi på 4.4 både via produsenten selv og via norske nettbutikker. Sjekket ut anmeldelser og ting ser bra ut så jeg tenker "why not" og kjøper. Merk at dette også er den nyeste varianten av matten som har den nye typen ventil.
   Men så legger man merke til hva som er oppgitt på trekket matten kommer i:
   "Four Season Sleeping Pad, 4.4 R-Value (1.9 ASTM F3340-18)"

   (Logg inn for å se skjult innhold)
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
   Denne standarden ble ferdigstilt i 2019 om jeg husker riktig, og flere produsenter som testet sine produkter i henhold til denne ble nødt til å endre sin oppgitte R-verdi, flere fikk lavere verdi, noen høyere. Ved søk på nettsiden til Klymit finner man info spesifikt til dette: 
   "Have Klymit Sleeping Pads Changed?
   No. We understand the introduction of the new ASTM R-value standard is confusing and we apologize for any inconvenience. It is important to note that in over the eight  years we have offered insulated pads, there has never been a change in the insulation. All of our insulated sleeping pads are designed and insulated for four season use. Our four-season sleeping pads continue to perform well in cold temperatures as indicated by the many testimonials and reviews you can read online and below."
   Fremdeles står det 4.4 på nettsiden dere, samt på leverandører/nettsider her i Norge. Men som bildet beviser så har de faktisk testet den nevnte matten og SELV ført på 1.9 R-verdi i henhold testen som industrien nå forholder seg til. 
   Så da vet dere det! For min del ble det e-post til nettsiden jeg kjøpte fra (som jeg fikk returnere produktet til) hvorav de også sa de skulle endre dette i informasjonen sin. Det er en uke siden nå og er foreløpig ikke endret, derfor legger jeg det ut her i tilfelle noen skulle komme på å søke etter dette selv.
  • Av TorbjørnJ
   Har nå en DD hammock frontline som jeg i grunn er ganske fornøyd med, men er lei av å fryse når kulda kommer snikende. Ligger med et enkelt liggeunderlag under meg (som jo forsvkyver seg i løpet av natten, men det er en annen historie) men blir fremdeles kald.
   Tenkte først å kjøpe et liggeunderlag med høyere R-verdi, dette frister litt: https://www.widforss.no/jr-gear-traverse-core-primaloft-183x51x8.9-cm
   Men ser at flere anbefaller å heller gå for underquilt. Problemet mitt er da at det er så vanskelig å sammenligne underquilt A og B. På soveposer og liggeunderlag har man standardiserte måter å teste temperatur men dette har man ikke på underquilter.
   Ser man får en relativt rimelig sak fra Dovrefjell (499,-) og DD har en som selges for 799,- men finner som sagt bare empiriske data på disse. Synes det blir litt vel mye å legge ut 2500,- for en Eno Vulcan.
   Noen forslag/tips? Vil gjerne ha noe som tilsvarere en rating på -5'C
    
   Vurderer nesten å lage meg noe selv, enten ved å kutte opp en dyndune og sy på ekstra stoff/hemper. Eller å kjøpe en sovepose og sy på hemper. Det er jo ikke akkurat rocket science. Det er jo bare en sovepose utenpå køye, over halve kroppen(?). Men fra tidligere erfaringer, når man tenker "dette kan jo ikke være så vanskelig" om ting man aldri har gjort før - så tar man ofte feil
  • Av Bobe
   Har i lengre tid prøvd å finne et lite hull i underlaget mitt, exped7 downmat, uten hell. Men underlaget var ubrukelig det grunnet hullet. Prøvde i badekar og med zalospray å ikke f. 
   Til slutt bråste jeg opp underlaget med en 12 v pumpe, så hardt at det lille hullet ble et veldig mye større hull som gjekk Ann å finne, var forøvrig i overgangen til ventilen, tetta så dette med uv wader reper glue, og vipps var underlaget friskmeldt. 
  • Av Lisecat
   Hei
   Jeg vurderer å kjøpe Therm-A-Rest NeoAir, Xtherm og bruke det hele året i telt. Fryser lett så trenger noe som er varmt! Lurer også på om noen har erfaring med å brune Therm-A i hengekøye? Blir litt dyrt å kjøpe eget underlag til hengekøye synes jeg. Tenker at kanskje mumie-versjonen egner seg best da siden den smalner? 
   Eventuelt om det egentlig bare er quilt som gjelder for hengekøye?
   Noen som har erfaring?
    
   Takknemlig for tips og råd
    
   Mvh Lise
  • Av Håvard_74
   Hei! Jeg vurderer å gå til innkjøp av et Exped SynMat UL 7 LW liggeunderlag, da det virker som det har bra liggekomfor, og det viktigste, at det er lett og tar liten plass. Mitt spørsmål til dere er om det er solid nok da jeg har tenkt å ligge på det rett på bakken, med unntak tidlig vår/sen høst, for da kommer jeg til å legge det nedi Mammut Grevling bivuakk’n. Ønsker å dra med meg så lite som mulig og vil helst slippe å må ha med to liggeunderlag. Hva anbefaler dere?
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.