Jump to content
Yvonne

Hjelp til sovepose og liggeunderlag - vår/høst

Recommended Posts

Jeg skal kjøpe ny sovepose og ønsker tips om hva jeg bør gå for. Jeg har enda til gode å sove i telt om vinteren. Og bruksområdet fremover blir nok fortsatt vår og høst. Temperaturen kan vel krype under null på natta, men ikke så fryktelig mange minus. Jeg kjøpte en billig en for noen år siden, men den holder ikke mål. Det er ikke kos på tur om man holder på å fryse seg ihjel.. Liggeunderlaget mitt er også modent for utskiftning. Så om noen kan bidra med egne erfaringer så blir jeg glad! Jeg drar stort sett på tur alene med hund. Volum og vekt kan være greit å ta med i beregningen, men pri 1 er å ikke fryse :-) 

Link to post
Share on other sites

Jeg har gått over fra det tradisjonelle bamse underlaget til Ajungilak/Mammut pumpmat som er et 3 sesongs oppblåsbart 7cm underlag.

Var i utgangspunktet skeptisk til oppblåsbart, men fikk låne et med hjem for å teste og endte opp med å kjøpe til resten av familien dagen etter.

Vi bruker dem hele året og er strålende fornøyde, de er også rimeligere enn f.eks Exped som også er et bra merke.

Volumet er i tillegg mye mindre enn bamse.

Edited by Aslak Smeland
Link to post
Share on other sites

Jeg har et Sea To Summit Ultralight Insulated liggeunderlag, fra outnorth.no, som jeg er veldig fornøyd med. Nå er jeg ikke noen utpreget frysepinne så dette underlaget holder også vår/høst for meg. Underlaget har vært med på mange turer og ingen av cellene har "eksplodert" enda. til tross for noe ufrivillig røff behandling. Har du lett for å fryse tror jeg at jeg kan anbefale Comfort Light Insulated med R-verdi på litt i overkant av 4. Denne og lignende cellestrukturer er komfortabel å ligge på for de fleste, så om du ikke akkurat velger Sea To Summit, gå for noe lignende.

Det å foreslå sovepose for noen er for komplisert til at jeg vil begi meg ut på det.

Link to post
Share on other sites

Her er det veldig mye å velge i. Syntes eller dun isolasjon på posen. Hvor mye er du villig til å betale? Er du en person som kan sove ned i t-comfort eller må du ha en varmere pose, alle disse tingene må en nesten ha litt kontroll på før en kan gi noe ordentlig svar

På liggeunderlag så er det som noen har skrevet her før greit med en ok r-verdi.

 

Link to post
Share on other sites

Litt om liggeunderlag:

https://www.hektapatur.no/om-liggeunderlag

https://test.no/beste-liggeunderlag

Jeg har siste årene gått fra Mammut  Soft Skin Mat som var fanatisk komfortabelt, men veide ca 1,8 kg per stykk og hadde nesten samme pakkevolum som Bamse Extreme, til Exped Downmat 9LW som mine varmeste og mest komfortable liggeunderlag. Brukes på vinteren  og hvor jeg ikke skal bære for langt eller vil ha endra komfort.

På sommerhalvåret  (og noen vinterturer) bruker jeg Thermarest Xtherm Large som egentlig er et helårs liggeunderlag som veier lite og pakket lite. Barna har også fått disse Regular til å vokse med i stedet for å kjøpe rene barneunderlag som må byttes ut etterhvert. Regular  størrelse veier under halvkiloen, pakkes nes til 10x 23cm, og har komfort temp ned til -22°C (R-verdi på 5,7).

Jeg hadde tidligere et enda lettere liggeunderlag med R-verdi  på 3,2, men dette opplevde jeg at isolerte for lite på en del kjølige netter for min kropp. Da var det verdt å gå opp noen hundre gram for å få god søvn.

Mange bruker oppblåsbart liggeunderlag sammen med et skumunderlag da det gir ekstra isolasjon og et en sikring ift om man skulle få lekkasje på det oppblåsbare. På vinteren då har jeg selv med Bamse Extreme skumumunderlag i pulken men bruker det i hovedsak til å sitte på i forteltet (men kan da bruke det som nødunderlag). For min del skal de oppblåsbare liggeeunderlagene fungere selvstendig, og de jeg har valgt gjør det for min del ihvertfall både med tanke på komfort, isolasjonsevne, og holdbarhet.

Jeg har også valgt litt store fordi det gjør mye for komforten for min del. 

Tenk igjennom ditt behov ift søvn & komfort; tykkelse, lenge/bredde, isolasjonsevne, vekt (max), pakkevolum, slitestyrke  (er hunden en risikofaktor for punktering) osv. 

Det finnes mange andre bra liggeunderlag en de få jeg har nevnt.

Ang. sovepose så er det mange tråder her inne om det. (Bruk søkefunksjonen) Største skillet står vel mellom dun eller syntetisk.

 

Litt om å velge soveposer:

https://www.oslosportslager.no/magasinet/hvordan-velge-sovepose-fa-hjelp-her-til-a-finne-riktig-sovepose--988.aspx

https://basecamp.fjellsport.no/hvordan-velge-rikgtig-sovepose/

F.eks. Warmpeace dunsoveposer har bra omdømme her på forumet ift pris.

Tilsvarende har Mountain Hardwear bra omtale på sine kunstfiber soveposer i Lamina serien mtp vekt og pris opp ift komforttempetatur.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Jeg bruker exped downmat 7 LW som liggeunderlag, og er veldig fornøyd:) Det isolerer godt og er behagelig å ligge på. Positivt at den har integrert pumpe. Syns det er greit å ha et liggeunderlag som ikke krever at man må blåse det opp selv eller at man må ta med ei pumpe. Bruker selv ca. 2-3 minutter på å blåse det opp. Man må bare huske å la pumpen ekspandere i noen minutter, så funker den helt utmerket. Den er ganske dyr, men er virkelig verdt det. Jeg er selv relativt liten og bare 165 cm høy, men valgte LW fordi jeg liker å ha et litt større liggeunderlag (dette er 65 cm bredt), og jeg syns størrelsen er perfekt. Det kan også brukes året rundt og er av god kvalitet.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By TorbjørnJ
   Har nå en DD hammock frontline som jeg i grunn er ganske fornøyd med, men er lei av å fryse når kulda kommer snikende. Ligger med et enkelt liggeunderlag under meg (som jo forsvkyver seg i løpet av natten, men det er en annen historie) men blir fremdeles kald.
   Tenkte først å kjøpe et liggeunderlag med høyere R-verdi, dette frister litt: https://www.widforss.no/jr-gear-traverse-core-primaloft-183x51x8.9-cm
   Men ser at flere anbefaller å heller gå for underquilt. Problemet mitt er da at det er så vanskelig å sammenligne underquilt A og B. På soveposer og liggeunderlag har man standardiserte måter å teste temperatur men dette har man ikke på underquilter.
   Ser man får en relativt rimelig sak fra Dovrefjell (499,-) og DD har en som selges for 799,- men finner som sagt bare empiriske data på disse. Synes det blir litt vel mye å legge ut 2500,- for en Eno Vulcan.
   Noen forslag/tips? Vil gjerne ha noe som tilsvarere en rating på -5'C
    
   Vurderer nesten å lage meg noe selv, enten ved å kutte opp en dyndune og sy på ekstra stoff/hemper. Eller å kjøpe en sovepose og sy på hemper. Det er jo ikke akkurat rocket science. Det er jo bare en sovepose utenpå køye, over halve kroppen(?). Men fra tidligere erfaringer, når man tenker "dette kan jo ikke være så vanskelig" om ting man aldri har gjort før - så tar man ofte feil
  • By Bobe
   Har i lengre tid prøvd å finne et lite hull i underlaget mitt, exped7 downmat, uten hell. Men underlaget var ubrukelig det grunnet hullet. Prøvde i badekar og med zalospray å ikke f. 
   Til slutt bråste jeg opp underlaget med en 12 v pumpe, så hardt at det lille hullet ble et veldig mye større hull som gjekk Ann å finne, var forøvrig i overgangen til ventilen, tetta så dette med uv wader reper glue, og vipps var underlaget friskmeldt. 
  • By toroluf
   Halloen!
   Det nærmer seg bursdag til barna, og da er det selvsagt turutstyr han far ønsker å gi🥳
   Har dere noen anbefalinger av liggeunderlag til barn? Helst under 1000-lappen/stk.
   Fra før har Vi 2 stk Ajungilak Bamse. De er gode, men store i volum. Argumenter for noe nytt er:
   - mindre plass/volum
   - lavere vekt(?)
   - bedre komfort
   MEN, kvalitet: er dere evt fornøyde med kvaliteten på liggeunderlaget deres? Kjipt hvis det går hull... Bamse kan liksom ikke bli Så ødelagt... Så, er det verdt pengene å kjøpe noe annet?
   kjøper dere voksenstr. til barn, eller barnelengder?
   5-åringen er ca 110 cm (hvis husker rett). 7-åringen er 126 Cm.
   Takknemlig for gode tips!;)
  • By Lisecat
   Hei
   Jeg vurderer å kjøpe Therm-A-Rest NeoAir, Xtherm og bruke det hele året i telt. Fryser lett så trenger noe som er varmt! Lurer også på om noen har erfaring med å brune Therm-A i hengekøye? Blir litt dyrt å kjøpe eget underlag til hengekøye synes jeg. Tenker at kanskje mumie-versjonen egner seg best da siden den smalner? 
   Eventuelt om det egentlig bare er quilt som gjelder for hengekøye?
   Noen som har erfaring?
    
   Takknemlig for tips og råd
    
   Mvh Lise
  • By Annajoh
   Hei! Jeg har bestemt meg for å investere i ny sovepose ettersom den jeg har, som er arvet etter min mor og far, visstnok er eldre enn meg😂 OG jeg fryser noe voldsomt i den. Jeg er nok litt frossen av meg, men den er nok i utgangspunktet ikke laget for kaldere temperaturer enn 5 grader.
   Jeg er ute etter en sovepose laget for damer, da jeg ofte blir veldig kald på føttene. Jeg sover gjerne med varmeflaske, to par ullsokker og varmeelement (noen ganger også tovede tøfler), og da holder jeg varmen. Men synes dette er litt tungvint og skulle gjerne kommet meg unna med ett eller to par sokker😂 Er det noen som har gode forslag til en ny sovepose til meg? Jeg skal nok ikke sove ute noe særlig på vinteren, men jeg vil gjerne ha en pose man kan sove komfortabelt i ned til -5 (helst kanskje -10 grader, da jeg som sagt fryser lett). Jeg er ute etter en som ikke koster så veldig mye mer enn 3000 kr. Fint om den er relativt lett og enkel å pakke ned. Jeg kan bruke min gamle på varme sommerdager, denne er mest til vår og høst😊 Håper på noen gode tips!
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy