Jump to content

Triks med tarp og telt? Oppspenning/bardunering barfjell/snø?


a_aa

Recommended Posts

Etter mange år med utallige turer i skog, mark og fjell med varighet 1-10 timer, er målet mitt i år å gjennomføre minst en tur med flere overnattinger. Steg 1 var å komme over min motvilje mot å vandre rundt med en ryggsekk - tidligere ble alt som ikke gikk ned i (eller hengt på) en 6-liters hoftesekk liggende igjen hjemme - og oftest ble faktisk hoftesekken hjemme også :-). Tre tiår uten ryggsekk har gått siden ungdomsskolen, og det var i begynnelsen trøblete å venne seg til en masse begrensende remmer på overkroppen igjen. Fant uansett ut at jeg prioriterte ryggventilasjon og komfortable remmer svært høyt. Deretter var steg 2 å finne meg måter å behandle mat på som var gode nok ift vekt, volum og pålitelighet. Ordnet også noen enkle løsninger mhp sovepose og liggunderlag (blir nok utbedret etterhvert, men generelt har kroppen min bra effekt på sentralfyranlegget :-) )
 
Neste steg var å finne ut hvilket nattely jeg skulle ha plass til i sekken - og igjen vil jeg nok foretrekke godt ventilerte løsninger. Har pt investert i en Hilleberg 10 UL tarp, og venter på et GoLite Shangri-La 1 (yttertelt/innertelt og separat bunnduk). Begge disse løsningene har i mine øyne mange fordeler (spesielt nå man ser dem i sammenheng), men også minst to felles svakheter - avhengighet av staver eller trær for høydeoppspenning, og avhengighet av gunstige bakkeforhold for bardunering. (En åpenbar løsning på disse svakhetene er å skaffe seg et godt selvstående telt for turer der disse svakhetene blir påtrengende - og jeg skimter et Hilleberg Unna i horisonten :-) ) Jeg liker imidlertid å trykke på (og vite) grensene for utstyret som jeg faktisk har.
 
Long story short: Har noen gode råd og erfaringer å dele med meg for å få mest mulig utav av tarp/vandrestav-ly hvis man befinner seg i landskap med begrenset vegetasjon (borderline tregrense, snø, barfjell etc)? Finnes det klatreutstyr (som jeg er totalt ukjent med) som kan være til hjelp ved oppspenning og bardunering? Annet utstyr for helt andre ting? Smarte triks med tau? Med stein? Tekstiler? Alle tips mottas med hjertelig takk! :-)
 
Link to comment
Share on other sites

Annonse

Har du ett par rep/bardunlinor på 15 m klarar du dig i alla lägen! :-)

Med dessa kan du foga samman korta pinnar till längre (ofta går det hitta 20-40 cm pinnar även i fjällen), för en stadigare variant gör en trefot med en uppåtstickande topp (får nog inte plats i Shangri-La tältet).

Du kan också dra en lina över en uppstickande sten, lägg gärna ett sittunderlag eller något annat där det ligger och kan gnaga mot stenen så håller det bra.

Barduner kan fästas i stenar, rötter eller små buskar, eller kan tältpinnar fästas bättre med en sten ovanpå alternativt kilas fast mellan stenar.

Packpåsar eller vanliga plastpåsar från butiken kan fyllas med sten eller sand/grus och brukas som ankare för bardunlinorna.

Vill du vara helt säker, köp en eller ett par tältstänger att spänna upp tält/tarp med, vill du bära lätt finns kolfiberstänger eller lätta aluminiumstänger till runt 60-80 g från olika tillverkare främst på andra sidan Atlanten, for exempel Zpacks, MLD, Gossamer Gear och många andra. Det är dock något jag aldrig behövt. :-)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@REs : Takk skal du ha! Det der var et flott tarp-oppsett om det mangler trær å spenne opp i, og du har en stav eller kjepp. Men hva om du ikke har en flat plen med gode "pluggeforhold", men i stedet befinner deg i et landskap som dette (selfie-alert!):

post-16230-0-42468600-1432373944_thumb.j

Hva ser du etter i landskapet, og hva ønsker du å ha i sekken for god oppspenning?

 

Ser at min tarp gjerne skulle hatt flere maljer/fester påsydd for det flotte oppsettet, men kanskje skal jeg ikke finne frem nål riktig ennå... Har sett at Biltema, Clas Ohlson og eBay har noen "klemmeløsninger". Er det noen som har erfaring med disse påklemte maljene? 

 

@LightDan : Takk for mange gode forslag! Skjønte plutselig at den integrerte pakkposen på Hilleberg-tarpen kanskje ikke alltid er en fordel, den kan jo da være vanskelig å bruke som en stein-pose ved oppspenning... Eller kanskje ikke - mulig det kan funke med stein/grus i posen i hjørnet? Ellers ser jeg for meg at det kreves god erfaring med tauverk for å binde sammen småpinner til en brukbar stang, men jeg tviler ikke på at det er mulig - og et ganske kult triks om man har lært seg det :-)

 

Hvis det er noen her med erfaring fra bruk av sikkerhetsutstyr ved klatring, så ser jeg for meg at dere har kjennskap til hvordan bergsprekker etc kan utnyttes til sikker innfesting - noen som kan anbefale noe slikt utstyr som er lett, smått og rimelig? Trenger ikke holde en person over et juv, men en bardun fra en tarp i litt vind :-)

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker som regel tarp når jeg er på tur.

I fjellet bruker jeg gåstaver så da er jo "stavproblemet" løst, men om jeg ikke hadde brukt staver til å gå med ville jeg nok tatt med en eller to staver uansett til å sette opp tarp.

Måter å feste bardunene på finner man som regel uten problemer, bruk steiner, busker, pinner osv.

Det finnes jo "kiler" som klatrere bruker til å feste i bergsprekker, men det hadde jeg ikke giddet å bry meg med.

 

Ellers får man jo slagdrill på batteri og spikerplugger :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@koffar2 : Takker for bidrag! Tror jeg selv kommer til å bruke en kombinert stav/monopod/tripod som kan deles i to på de fleste turer - skal prøve å få den til å funke godt med både tarp og Shangri-La 1. Men vil jeg ha skikkelig takhøyde, må jeg også ta i bruk andre muligheter som landskapet kan by på.

 

Jeg er fortsatt interessert i forslag til klatreutstyr som kan brukes til sikker innfesting av barduner i bergsprekker - blir det for stort og tungt, vil heller ikke jeg gidde å drasse det med meg, men får man noe smått og lett er det jo lite heft og flere nye muligeheter :ahappy:

 

Batterislagdrill og spikerplugger hører ikke hjemme i kategorien "Tips og triks", men derimot i kategorien "Dirty tricks og juks" :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hvis du f.eks mangler festepunkter langs bakken på en side p.g.a steinete grunn, hva om du da tar en lang bardun mellom 2 punkter langs den ene siden av tarpen og får strammet opp denne skikkelig. Da kan du jo feste barduner fra tarpen til denne hvis du skjønner hva jeg mener.

Det bør jo være mulig å finne 2 gode forankringspunkter til denne bardunen om den er lang nok.

 

hehe, en slagdrill veier nok mer en et selvstående telt uansett :D

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@koffar2 : Skjønner hva du mener med den løsningen, ja :-) På de få turene jeg har hatt med tarpen så langt, har jeg hatt med en 30 meters billig bardunline fra Biltema som jeg kan kappe opp til ekstrabarduner. Den lina har ikke vært ute av sekken ennå - mest fordi jeg ikke har beveget meg veldig høyt opp ennå og har hatt god tilgang på vegetasjon og torv. Og du har rett i at lang line øker muligheten for å finne gode forankringspunkter langs lina. Men det var det der med å finne grensene for utstyret da - gir klatreutstyr en mulighet for å pushe de praktiske grensene litt lenger for en tarp, eller blir det bare en teoretsk greie med liten praktisk betydning? Jeg vet ikke :logik:

Link to comment
Share on other sites

Klätterutstyr funkar ju naturligtvis där det är mycket sten och klippor, någon form av kilar är väl det som kan vara vikteffektivt.

http://www.oslosportslager.no/produktkategori/kiler-4-2522.aspx

En lägerplats där dessa kommer till användning är väl i stort sett endast om man är mitt i en låååång topptur och måste slå läger mitt i ett fält med steinur.

Är du klättrare och bär med en massa klätterutstyr finns det massa sätt att bruka det på för att fästa tarpen, men att ta med klätterutstyr för att få tarpen på plats gör att du fort tjänar både viktmässigt och ekonomiskt att köpa ett fristående tält.

Klätterutstyr är dyra saker och kilar må vara i riktig storlek så det behövs gärna några extra i olika storlekar för säkerhets skull, även om det i de flesta fall går att flytta på stenar och kila fast kilen på det sätter, men då går det oavsett lika bra med en tältpinne istället. :-)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@LightDan : Takk for link og gode innspill! Du har nok rett - det vil være sjelden at man kan bruke klatreutstyr, det er dyrt, og man må ha med tilstrekkelig variasjon til at man "treffer" med det. I utgangspunktet hadde jeg grense på vekt/volum klatreutstyr tilsvarende rundt to plugger, og det er nok mulig å få til - men jeg legger det på is, så får jeg heller se om jeg skal ta tanken opp igjen etter litt mer erfaring med tarpbruk utover året.

 

Takker for lærerike bidrag, folkens - innbiller meg at dere har gjort meg klokere i løpet av denne dagen :lol:

Link to comment
Share on other sites

Trur du må lete lenge etter en plass i Norge der du ikke finner festeplass til et titalls barduner innen for et areal på 30 m2.

Litt verre kan det være å finne staver/greiner over 1 meters lengde til å holde tarpern opp, iallefall på fjellet her nord i landet.

 

Personlig har jeg flere tau biter på 5 - 7 meter med løkke i begge ender, som lett kan skjøtes sammen etter behov.

Da slipper jeg å kutte tau i mange biter som ofte blir for kort til alt mulig.

Så er jeg begynt å bruke gå staver, mine er på 125cm lengde, flott til gapahuk etc.

Og dem er ikke dumme til å hvile på når man må lete etter litt luft til lungene    :-)

Det fungerer perfekt.

:frantics:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@a_aa det bästa sättet att finna ut goda lösningar är att ge sig ut med tarpen och testa. Ju fler gånger du sätter den upp och ju fler olika ställen du använder desto bättre blir du på det.

De bästa idéerna kommer när man MÅSTE få upp tarpen i området man är, med utstyret man har och vad man kan finna i naturen. Det gäller att se varje problem som en möjlighet att lära sig något nytt! :-)

Med halvpyramiduppsätt kan man t.ex klara sig med en pinne och lägga stenar på hörnen, då behövs inte ens tältpinnar.

Lycka till! :-)

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@Mathisdal og @LightDan : Dere har nok rett - det er ikke langt å gå mellom plassene som med litt kreativitet kan gir gode muligheter for både bardunering og høydeoppspenning. Av og til glir min preferanse for å være godt forberedt over i "overengineering" - jeg bruker tid på kompliserte løsninger på utfordringer som ikke har oppstått og som jeg sannsynligvis enten kan unnvike eller løse på sparket. Og mhp "løse på sparket" har jeg fått mange gode "hjernetriggere" her i tråden, takker så mye! :-)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@REs : Takk skal du ha! Det der var et flott tarp-oppsett om det mangler trær å spenne opp i, og du har en stav eller kjepp. Men hva om du ikke har en flat plen med gode "pluggeforhold", men i stedet befinner deg i et landskap som dette (selfie-alert!):

attachicon.gifMidtveis fra Rundemanen til Ulriken (P3159927).JPG

Hva ser du etter i landskapet, og hva ønsker du å ha i sekken for god oppspenning?

 

Ser at min tarp gjerne skulle hatt flere maljer/fester påsydd for det flotte oppsettet, men kanskje skal jeg ikke finne frem nål riktig ennå... Har sett at Biltema, Clas Ohlson og eBay har noen "klemmeløsninger". Er det noen som har erfaring med disse påklemte maljene? 

 

 

Dette er stort sett samme type terreng som jeg ferdes i. Jeg trives best "i øpna landskap" over tregrensa og der er det som regel ikke mye jord å sette pluggene i.

En løsning kan være å bruke stein hvis det finnes. En passe stor stein over bardunen og en mindre til å feste bardunen i pleier å hjelpe.

post-4220-0-19193300-1432447530_thumb.jp

Ellers er det vel bare "skyhook" igjen, men dette krever nok en del gode kontakter oppover, noe jeg ikke kan si at jeg har.

post-4220-0-58036000-1432447555.jpg

 

Hvis du trenger flere maljer så finnes det en del såkalte "juksemaljer" å få kjøpt,

post-4220-0-87115400-1432448694_thumb.jp som f.eks. denne fra Biltema,

men jeg har en tarp fra Helsport og jeg hadde samme problemet. Dette løste jeg først ved å bruke en trekule på størrelse med en stor klinkekule. Denne pakket jeg inn i stoffet fra undersiden og så strammet jeg en løkke rundt den på oversiden. En brukbar nødløsning hvor kulen f.eks. kan erstattes av en kongle, en liten stein eller lignende, men den endelige løsningen ble Helsport. Jeg kontaktet dem og forklarte problemet og de satte inn ekstra maljer helt gratis. 

 

Her er en tidligere tråd om dette emnet.

http://www.fjellforum.no/topic/24159-ny-tarp/

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

By the way:

 

Anyone? :-)

 

Har de fra Biltema som jeg har brukt en helg på MC treff da vi hadde med en svær presenning. Funket helt ypperlig, men jeg oppdaget at de var værre å feste på presenningen når den allerede var halvveis satt opp så neste gang ville jeg festet klem-maljene på presenningen før jeg begynte montering. Men de veier masse, så jeg ville aldri puttet de i sekken.

 

Bedre å lære seg noen knuter.....

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@REs : Takker for gode tips, kommer nok til å få bruk for dem! Skyhook-en har nok også jeg litt for dårlig kontakter oppover til å få på plass, gitt :lol:

 

 

@7homas : Takk for bidraget! Hvis de er tunge, er jeg enig med deg i at de bør utgå - da blir det nok stein-/kongletrikset fra REs i stedet :-)

Link to comment
Share on other sites

@Vrimmel, det blir inte mycket kondens i en halvpyramid, den är väldigt luftig och öppen.

Blir det någon kondens sveper jag in fotändan av sovsäcken i regnjackan.

Denna ponchon är ganska liten, 265×145 cm, så det blir så trångt för hunden och mig, så numera använder jag den som bottenduk/footprint att ligga på under natten.

Utan hunden kan jag gott tänka mig att bruka den som tarp igen. :-)

Link to comment
Share on other sites

Det slo meg plutselig at klatre-kilene også kunne brukes som malje-erstatninger :-) - men jeg hadde jo allerede konkludert med at jeg sjelden ville ha behov for kiler, og kunne greie meg med stein, kongler og line for å lage innfestinger :logik:  MEN, hvordan fremstå som en rufsete gentleman på fjelltur - jo da må du selvsagt ha lisseslips :lol: Tre ting på en gang - et must!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I verste fall: Legg duken på bakken, plugg hjørnene og kryp under. Har testet med fjellduk. Funker bra om du får spent opp hodeenden litt mellom et par busker slik at duken ikke slikker deg i ansiktet. Det hindrer den verste kondensen også.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy