Jump to content

Høvik standard - noe å samle på?


Kjell Iver

Recommended Posts

Annonse

Om du ikkje brukar han til strykejernet, er han i alle fall fabelaktig til vaffelsteiking.

Ettersom det ikkje er regulator på brennaren, eignar han seg ikkje for å transportere med brensel på tanken, så det er ingen turprimus. Og for oppbevaring må du hugse å la lufteskruven vera åpen, ellers vil endring i lufttrykk føre til parafinsøl.

Link to comment
Share on other sites

Dette er absolutt noe å ta vare på. Dersom du ikke er interessert selv, så overtar jeg den med stor glede.
Det er relativt kurant å lodde på igjen den løse foten. De manglende deler til selve brenneren er heller ikke kostbare å kjøpe. Deretter noen runder med gni og gnukk og så er denne primusen god som ny.

 

Gisle

Link to comment
Share on other sites

Forresten, ved nærmere inspeksjon så ser det jo ut som om alle delene er tilstede. Bare å få loddet på foten igjen da. Dersom du ikke har utstyr selv, så undersøk om det er et verksted som driver radiatorservice eller lignende i nærområdet. De slaglodder trolig dette i en fart. En videregående skole med mask. og mek. linje er også en mulighet.

 

Gisle

Link to comment
Share on other sites

Takk for tilbakemeldinger. Får ta det til en som kan lodde på den foten.

 

Litt snedig sak for jeg har aldri opplevd å ha noe slikt i vår familie, men mora mi hadde det på 40-50 tallet og hun har tatt vare på den rensenålen som ligger der helt til i dag siden hun trengte det ofte den gangen.

 

Hun er over 80 år nå. Det var hun som kom over primusen hos en venninne som skulle kaste den for nå i høst. Den var da skinnende blank, men bare på noen uker i garasjen har den blitt matt. Så nå er jeg eier - får prøve å sparke liv i den ja.

Link to comment
Share on other sites

Primuser av denne typen var faktisk ikke uvanlig i husholdninger før man fikk innlagt strøm. Med vedkomfyr som eneste andre alternativ ved matlaging, var primusen sikkert svært hendig til raskt å kunne lage mat uten å måtte fyre opp et monstrum av en vedkomfyr. Om sommeren var det heller ikke alltid behov for varmen vedkomfyren avgir til rommet. Kan levende se for meg at det var svært lite kjekt å jobbe på kjøkkenet en varm sommerdag med vedkomfyren i gang. Da var sikkert primusen kjærkommen til koking.

 

Stillebrenneren som er på denne typen primus tror jeg ble utviklet med tanke på bruk i husholdninger.

 

Gisle

Link to comment
Share on other sites

Definitivt en primus for hjemme /hytta /sætra .... ellef faktisk i båt.

 

Finnes sikkert noen som kan hjelpe md å lodde hvis du ikke kan ordne det selv.  Tinnlodding går, sølvlodding holder litt bedre.

 

Reguleringen av varmen foregikk ved å slippe ut trykk, eller pumpe mer.  Det er kun 3 pakninger som kan tørke ut eller bli dårlige.

 

Pakningen i lokket. Kork eller gummi (evt o-ring) Pumpelæret, som ofte blir bra etter å stå et par døgn i blanding av parafin og olje (matolje, motorolje eller ...)

tilbakeslagsbentilen som sitter i bunn av pumpa. (Spesialverktøy) denne har gummi eller korkpakning, og blir klemt på i psisjon av ei "kulepennfjær"  Ventilen har en blypakning på seg når den blir montert men gjengetape funker bra.

 

Filtrer gjerne parafinen før du fyller tanken, og ha en rensenål klar til du sikker på at den går bra.  Forvarming med sprit (evt med metanol)

 

dsk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy