Gå til innhold
  • Bli medlem

Økt skredfare ved telemarkskjøring?


Arbi Simond

Anbefalte innlegg

På en tur for litt siden kjørte vi ned et leheng med mye nysnø. Faren ble vurdert til OK og en etter en kjørte vi ned. nummer 6 i følget - en telemarkskjører - utløste et ganske stort skred under seg med bruddkant 30cm og 10-15 meter bredt.

 

Spørsmålet jeg har begynt å fundere på er hvorvidt en telemarkskjører belaster underlaget i større grad enn en fasthels-kjører. Telemarksteknikken vil muligens legge en større vekt på ytterski i en sving (?) og dermed legge større vekt på snølaget under.

 

Er det noen som har erfaringer, tester eller (u)begrunnede teorier om dette? Vi kunne jo slengt med snowboardere i samme tråd for å se om det er mer internasjonal forskning på ski/snowboard.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjørestil og vekt vil jo variere fra person til person, og denne lille forskjellen er nok helt sikkert ikke målbar, så jeg tviler på at du kommer til å få ett godt svar på spørsmålet ditt.

Når det er sagt så er leheng med mye snø skredfarlige. Håper dere fikk en oppvekker av denne hendelsen. Hvis jeg ikke husker helt feil, så blir de fleste som omkommer i skred tatt av skred med mellom 10 og 20 meter fallhøyde, altså små heng som ikke vises på kartet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som nevnt så vil belastning være avhengig av kjørestil, og det blir større belastning om en bremser mye i svingene en om en kjører mer rett ned. Er usikker på om om en person på telemarkutstyr gir større belastning en en på rando utstyr. 

 

Du skriver at telemarkskjøreren var nummer 6 i følget. Det er mer sannsynlig at dette er den utløsende årsaken. Om det er svake lag i snøen, for eksempel nedsnødd overflaterim etter kuldeperiodene i vinter, kan tidligere skikjørere ha svekket bindingene i henget, slik at nummer 6 løser ut skredet. Dette er en av grunnene til at det anbefales å kjøre en og en, og stoppe i sikkert område mens en venter på nestemann. 

 

Undersøkte dere snølagene og bruddkanten etter at skredet gikk? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror heller ikke dette har noe med telemark eller alpint å gjøre. Hver skikjører belaster underlaget og svekker det litt hver gang. Det er ikke så unormalt at det ikke er første personen som kjører som utløser skred. Det betyr ikke nødvendigvis at det var den personens kjørestil eller annet som var årsaken. Det kan bare ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.