Gå til innhold
Imse

Noen som har erfaring med hvor mye rødsprit til koking til en familie på helgetur?

Anbefalte innlegg

Ja, hvor mye rødsprit bruker man egentlig på en tur på 2-3 overnattinger, med varming av: middag, koke kaffe 1-2 ganger og evt noe varmt til frokost. Familie på 2 store og 3 små.

Hvor mye bruker din familie på en tur på vår/sommer/høst?

Jeg er ikke sikker på hvor mye vi bruker, men sist jeg kokte på kun stormkjøkken til meg og 3 unger i 5 dager, og ikke sparte på rødspriten, så var den igjen en god slunk på flaska vet jeg.

Om noen med litt mere erfaring kunne fortelle ca hvor mye de bruker på en kosetur i marka med matlaging til en familie, så hadde jeg blitt glad.

Lurer nok kanskje litt på om jeg sløser litt :oops:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mener jeg hadde som tommelfingerregel at en liter varte i 3 dager da jeg brukte stormkjøkken.

Til en hel familie? Og ca hvor mye varming av mat?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vi var sjelden mer enn to stykker, og da var det 2 - 3 kaffekok pr dag, suppepose til lunsj og steking av fisk til kvelds,men det er så lenge siden at jeg egentlig ikke kan slå fast noe fast forbruk pr dag. Det kan jo hende at jeg roter fælt nå og husker feil :oops:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Trangia sier i sin bruksanvisning til stormkjøkkenet at det trengs 0.5dl rødsprit for å koke opp en liter vann.

Husker jeg testa mitt Optimus Tor 91 stormkjøkken innendørs, med rødspritbrenneren til Trangia. Det brukte da 13g rødsprit for å koke opp en halvliter vann fra springen (tilsvarer 0.33dl per liter vann. Gjennomsnitt for tre oppkok tror jeg det var.).

Så da er det jo bare å gjette seg fram til hvor mye vann du vil koke, regne ut, og ta med en slant ekstra sånn for sikkerhets skyld :smile:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Trangia sier i sin bruksanvisning til stormkjøkkenet at det trengs 0.5dl rødsprit for å koke opp en liter vann.

Husker jeg testa mitt Optimus Tor 91 stormkjøkken innendørs, med rødspritbrenneren til Trangia. Det brukte da 13g rødsprit for å koke opp en halvliter vann fra springen (tilsvarer 0.33dl per liter vann. Gjennomsnitt for tre oppkok tror jeg det var.).

Så da er det jo bare å gjette seg fram til hvor mye vann du vil koke, regne ut, og ta med en slant ekstra sånn for sikkerhets skyld :smile:

Takk! Dette var veldig informativt.

Tenker vi kanskje tar med 2 liter første turen i år. Vi er sikkert sære som holder oss til rødspriten og ikke investerer i gassbrenner eller mulitfuel, men jeg synes det funker greit og jeg liker stillheten. Jeg har prøvd gassbrenner til trangia og det var ubehagelig bråkete greier.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg kjøpte Omnifuel da ungene ble gamle nok til å være med så aner ikke. Jeg brukte ca 3 dl på meg selv på en helg, men pleier ikke fyre i telt og lager så mye mat på bålet som jeg kan. Det kan enkelt spares inn litt uansett hva man fyrer med:

- Vindskjerm sparer deg for mye forbruk, bare litt vind forlenger gjerne koketiden til det dobbelte.

- Mål opp nøyaktig hvor mye vann du trenger å koke så går ingenting til spille.

- Ikke varm vann som bare er til drikke helt til kokepunktet, kun til det er varmt nok.

- Kok egg i kaffevannet.

- Kle deg i stedet for å fyre i teltet.

- Ta snø inn i teltet om kvelden. Å smelte 1 kg snø til vann tar 1,5 ganger så mye energi som å varme vann opp fra 0 til 100 grader.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Lignende innhold

    • Av _K._
      Hei! 
      Jeg står mellom å kjøpe Trangia 27-4 HA eller 27-4 UL stormkjøkken. Hvorfor burde jeg velge det ene fremfor det andre?

      Takk for hjelpen!

      k.
    • Av Jan Erik Pettersen
      Hei hopp, har prøvd å søke litt uten å finne noe svar, så jeg må spørre dere som har prøvd om tips og råd.
      Har laget en slik brusboks ovn, jeg har så lyst til å prøve den på en helgtur jeg skal på, dette er ikke den jeg har laget men dette er varianten: 
      Skjult lenke - logg inn for å se den
       
      Det jeg lurer på er hva jeg skal bruke til å fyre med? Det har vært vanskelig å finne ut av.
      Noen som kan dele noen erfaringer med meg?
       
    • Av beateoh
      Jeg er på tur og i går begynte det å sprute fra primusboksen når jeg skulle feste på brenneren, og det sprutet ut en stund, slik at jeg fikk innholdet på hender/ansikt, klær og koleutstyr. Noen som har opplevd noe lignende og/eller vet hva årsaken kan være? Er brenneren trygg å bruke i dag? Turte ikke bruke den mer i går, har ikke så mye erfaring med primusgass at jeg vet om det er fare for brann eller eksplosjon eller ingenting?
    • Av eer
      Etter drøye 35 år med egenstyrt friluftsliv, og etter å ha gått «hele runden» med de fleste vanlige brennere, brenner- / koke-systemer og brensel, har jeg de siste årene «stabilisert meg» på det jeg startet min frilufts-karriere med – Trangia stormkjøkken fyrt på sprit.

      Det er ganske mye negativ omtale å finne vedrørende bruk av sprit i stormkjøkken, og blant mange er det ansett som totalt uegnet, spesielt om vinteren.

      Jeg ønsker med denne tråden å balansere ut det jeg mener er et urettmessig dårlige rykte ved å belyse de positive sidene. Håper dere som ikke har noe positivt å komme med, enten kan danne en egen tråd eller bare slå dere til ro med at det allerede finnes nok av den slags der ute.

      En liten ansvarsfraskrivelse må vel uansett til i disse hysteriske tider😉; Jeg minner derfor om regelen «kjenn din brenner». 

      Mine erfaringer er basert på hva jeg vil kalle et ganske allsidig friluftsliv, under alle årstider og værforhold, samt de fleste Norske (Nordiske?) naturtyper. I alt fra hverdagslige middagsutflukter og overnattinger, til helgeturer og uke-lange utflukter. Til fots, med sykkel, med kano, med kajakk, med ski og med klatresele. I snitt over de 10 siste årene har jeg mellom 80 og 100 overnattinger ute pr. år.

      For meg handler det ikke om kun å smelte snø, og/eller koke opp vann raskt og effektivt. Jeg vil i tillegg ha muligheten til å koke meg en skikkelig 4-kornsgrøt på morgenen, nyte nykvernet kokekaffe, og gjerne kunne koke en suppe med nudler og litt kjøtt til middag. Jeg vil også ha muligheten til å kunne steke meg et «pannebrød», pannekaker/lapper og gjerne frese opp noe Chorizo, charlott-løk, hvitløk, chilli og ingefær som smakstilsetning i en suppe eller gryterett.

      I tillegg vil jeg ha muligheten til å kunne fyre litt moderat i teltet for lett tørk av utstyr.

      Etter drøye 2 år nå, hvor jeg har gjort et prosjekt ut av å tilnærmet kun benytte mitt Trangia 27 med sprit som brensel uansett tur, slår det meg gang på gang hvor effektivt, funksjonelt, letthåndterlig og driftssikker denne løsningen er. I tillegg opplever jeg det vel så trygt og forutsigbart som det meste andre der ute.

      Det er og interessant at en del av de rundt meg bemerker hvor kjapt og effektivt jeg både smelter snø og steller i stand varm mat og drikke. I begynnelsen ga de meg et forsprang slik at vi skulle være ferdige omtrent likt, men det viser seg lite behov for dette forspranget. Ofte er jeg ferdig før de andre, også vinterstid.

      Om man evner å se det store og totale bildet, så erfarer jeg at dette er det mest effektive som finnes der ute. OK, i noen tilfeller kanskje litt tregere i selve oppkoket, men driftssikkerheten og forutsigbarheten veier opp for dette big-time, slik at totalt sett ender vi opp meget positivt.

      Følgende er mitt favoritt oppsett pr. i dag. Jeg skal kunne klare meg resten av livet kun med dette:

      Trangia 27-4 HA (150274) stormkjøkken. (Eloksert overflate for enklere renhold og mindre aluminium i maten(?). Stekepanne med non-stick belegg.)
      Trangia Vintertillsats (500021) til forvarming av brenner. (Forvarming HELT nødvendig når gradestokken kryper ned mot og under null grader. Forvarmingen går RASKT! og kan gjøres på andre måter.)
      Trangia Leirkjele 2,5 liter (501252) (smelting av store volum snø, kokkelering på bål og av større mengder mat.)
      Trangia 0,5 liter Brenselflaske (506005). (ingen søling, finnes i flere størrelser.)
      Dette fungerer når jeg er alene og inntil to personer, er vi flere som deler på koke-system velger jeg Trangia 25 (det store).

      Jeg bruker primært Kemetyl Finfyr som brensel, ingen smak- og lukt- slik noen er vant med fra Rødsprit.

      Noe av det positive jeg erfarer:
      -    Meget raskt og effektivt til både oppkok av vann og til smelting av snø. Du finner absolutt løsninger som går raskere hvis du kun isolerer tiden til smelt/kok. Men, totalt fra du stopper pulken/slenger fra deg sekken, til du har kokt opp vannet, så vil du med riktig teknikk og fremgangsmåte se at det går ganske så raskt. (Liker ikke å telle sekunder på tur, så har ikke brukt stoppeklokke, men sammenliknet med forskjellige turpartnere så viser dette seg gjentatte ganger.)
      -    Lydløst. For meg er bare dette grunn nok til å velge en slik løsning.
      -    Robust – tilnærmet umulig å ødelegge.
      -    Driftssikkert – fungerer alltid under alle forhold(?) fra nå og inn i evigheten. Ikke behov for å ha med reservebrenner for sikkerhets-skyld på vintertur.
      -    Kan håndteres selv med litt tykkere hansker på.
      -    Trygt – stødig løsning, relativt skjermet flamme, forutsigbart, lett å slukke.
      -    Miljøvennlig. Både fordi selve stormkjøkkenet har tilnærmet uendelig levetid, men også fordi brenslet er mindre miljøbelastende å produsere enn annet brensel.
      -    Mindre helseskadelig. Både å få på huden, og å få i seg via svelg og luftveier. Vel å merke at man velger en fornuftig/trygg type alkohol/sprit.
      -    Det er lett å se hvor mye brensel som er igjen i brenneren og hvor mye du har igjen på flaskene.
      -    Multifunksjonelt. Kjeler og panner kan også brukes på bål og andre varmekilder.
      -    Fleksibelt. Legg til eller trekk fra antall kjeler og utstyr du trenger, alt etter behov og type tur. 
      -    Lett. Igjen, om du evner å se det store bildet, så mener jeg at dette kan kategoriseres som relativt lett.
      -    Billig. Selv nytt i butikk er det billig å regne. Kjøper du brukt, så gjør du lett et kupp! Husk, ingen stoler på en med skinnende nytt og ubrukt utstyr. Kjøp brukt, så ser det i hvert fall ut som om du har erfaring, selv om du ikke skulle ha det.

      Negativt, farer, begrensninger og hva man må være oppmerksom på:
      -    Etterfylling av varm sprit-brenner forbudt! Kan du ikke holde brenneren med fingrene dine, så må den kjøles ned ytterlige. (Sannhet med modifikasjoner; det kan gjøres trygt og kontrollert, men krever noen rekvisitter og litt erfaring, så vi sier no-go!) De fleste ulykker med sprit-brennere ser ut til å være forårsaket av etterfylling av varm brenner!
      -    Sprit brenner med en blå nesten usynlig flamme, og du hører den knapt – dette er det viktig å være klar over.
      -    Det kan være utfordrende å regulere varmen frem til du har funnet de rette triksene og kjenner stormkjøkkenet godt nok – da blir det plutselig veldig lett å regulere varmen, og du ser på løsningen som lett å regulere/kontrollere i forhold til andre.
      -    Brenneren har et begrenset volum og dermed begrenset brenntid. Skal du virkelig langkoke noe, må du kanskje etterfylle brenneren og den må da være kald. Har du det travelt kan en praktisk løsning kan være å skaffe seg en ekstra brenner som du har stående klar til å bytte med. Koster lite og veier lite. 
      -    Hvis du mot formodning virkelig tukler det til så inni granskauen at du velter stormkjøkkenet slik at det renner sprit ned på underlaget, og dette antennes, ja da kan det bli litt spennende. Selvfølgelig avhengig av hva underlaget er,,,, Har aldri klart å tukle det til slik, ikke bikkja, eller ungene mine heller, så har med overlegg gjort dette for å se hva som skjer. Ofte skjer det svært lite.
      -    Du mister all interesse for andre brennere og deres problemer. Du gleder deg ikke lenger over tekniske nyvinninger og revolusjonerende nyheter som slippes på brenner-markedet.
      -    Du ender bare opp med dette ene problemfrie koke-systemet og får alt for mye fritid både på tur og hjemme.
      -    Du blir sett på som sær en outsider – det er jo kult.
      -    Du sliter med å bruke brenneren i land hvor Islam er hoved-religion.
      Tips og triks:
      -    Kjenn din brenner, nok en gang! Bruk tid i trygge omgivelser på opparbeiding av erfaring.
      -    Oppbevar selve brenneren i en plastboks med tett lokk. Selv om o-ringen under lokket er tett, så kan litt svetting forekomme i skjøten der hvor brenneren er satt sammen. Jeg bruker en boks den lokale sushi-sjappa leverer syltet ingefær i. Den passer akkurat i den minste kaffekjelen, selv med vintertilsatsen påmontert under brenneren.
      -    Forvarm brenner når det er +5 grader eller kaldere. Og lær deg til hvor mye/hvor lenge du trenger å forvarme – lite som skal til. Mer forvarming jo kaldere det er, selvsagt. Vintertilsatsen er en løsning, men et te-lys, en lighter, noen dråper sprit i lokket (uten o-ring) eller noe som fungerer som veke kan også være gode alternativer.
      -    En multidisk er helt unødvendig, men kan samtidig være behagelig og hendig. Som lokk, som skjærefjøl, som dørslag, som beskyttelse for teflonbelegget i stekepanna.
      -    Ett oppbevaringstrekk er kjekt å ha, men heller ikke nødvendig.
      -    Skal du har varme i teltet, kan du med fordel bruke en stekepanne (helst ikke non-stick) som lokk. Reduser gjerne også effekten med simmer-ringen/strupe-ringen, så har du varme i drøye 40 minutter.
      -    Søk opp og les Skjult lenke - logg inn for å se den sine tips vedr. pakking og bruk av 27 serien (dog ikke brukt med sprit). Mye bra tips, bilder og informasjon der.
      -    Bruker du sprit som brensel i undervisningssammenheng, sørg for god opplæring og tilstedeværelse. Brente barn ødelegger ryktet ditt og ryktet til spritkjøkken generelt!
      Vel, da har jeg kommet ut av skapet! 
      Litt skummelt å dele det men samfunnet er jo i forandring. Inkludering er i tiden og det er lov å være annerledes, eller,,,?
      Uansett, velkommen etter dere andre, når alt håp er ute og tiden måtte være inne
       
    • Av tshansen
      Det tok ikke mange turene på ski før eventyreren i meg våknet for fullt. Noe som gjør at en del turer på bucketlisten skal realiseres heller før enn siden  I den forbindelse ser jeg at behovet for bensinbrenner utpeker seg. Jeg kommer til å bruke gass som vanlig, men til smelting av snø og varme i telt blir det nok lettest/best å bruke bensin. Derfor stiller jeg det vanskelige spørsmålet... Hvilken?
      De jeg har sett mest på:
      Primus Omnifuel

      Optimus Nova (Nova+ blir ikke aktuell pga regulatoren)

      MSR XGK EX

      Jeg blir nok å fyre utelukkende med 4t bensin som folket her inne anbefaler. 
      Jeg er innforstått med at det er langt mer bråk med fyring av slike brennere. Er det noen av disse som utmerker seg bedre enn de andre i forhold til vedlikehold. Mener jeg så et klipp på youtube hvor Nova'en var lettere å rense/vedlikeholde på farten? Alle gode innspill hjelper på. Jeg har nesten skjønt at uansett hvilken jeg velger, får man en bra brenner. Men her er sikkert noe jeg ikke har sett, eller ser behovet for i forhold til bruk og oppsett. 
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.