Gå til innhold
mindviruz

Radioaktiv fisk i jotunheimen? Uspiselig?

Anbefalte innlegg

Jeg hørte på radioen i dag at der er så høy radioaktivitet i jotunheimen etter tjernobylulykken for 26 år siden at de har måtte la vær å slakte rein som har beitet der fordi den blir uegnet som mat pga for høyt innhold av radioaktiv stråling.

Så kom jeg til å tenke på fisken som lever i jotunheimen. Den må da ihvertfall bli påvirket av radioaktiviteten da den lever hele sitt liv i vannet der, og den er sikkert mer påvirket enn reinen som passerer på beite der skulle jeg tro. Eller hvordan blir dette?

Er det bedre å ta med seg sin egen mat på tur i jotunheimen, og la vær å spise fisken der?

Og hva med drikkevannet, er det også farlig nå da?..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Björn

Skilj på mat som skall säljas för det är vad nyheten handlar om och mat som du själv fiskar eller jagar.

Mitt förslag är om du känner oro är att kontakta Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Søkte litt og fant denne: Skjult lenke - logg inn for å se den. Målingene er fra Øvre Heimdalsvatn i Jotunheimen, og der har målingene lagt på 2-300 Bq/kg de siste årene. Jeg vet ikke hvordan det ligger an andre steder i Jotunheimen, men tror ikke det kan være 10 ganger høyere som er tiltaksgrensen på 3000 Bq/kg. Uansett om du spiser litt fisk på en tur tviler jeg på at det er særlig farlig så lenge det ikke er snakk om ekstreme doser.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå er det slik at radioaktiviteten i planter og dyr avhenger av hvilke stoffer radioaktiviteten kommer fra. Ofte er det radioaktivt cesium -137 som har en halveringstid på 30 år som måles. Dette stoffet tas opp i kroppen fra planter som blir spist. Noen planter har større evne enn andre til å ta opp disse stoffene og de dyrene som spiser disse plantene får da ekstra stort innhold av radioaktivitet i kroppen.

Sopp og lav er planter som kan inneholde store mengder radioaktivt cesium. Rein spiser mye lav og sau spiser mye sopp og disse dyrene får da i seg ekstra mye av dette.

For å redusere radioaktiviteten i sauekjøtt kan man gi jod en tid før slakting. Dette er ikke like enkelt å gjøre med rein og dette kjøttet blir da naturlig nok testet ekstra grundig.

De grensene som settes for kjøtt som skal selges er ofte bare en brøkdel av det som er anbefalt grense for oss som bare spiser litt sopp og kjøtt noen ganger i året.

Fisk spiser lite sopp og lav og jeg tror ikke du trenger å "sutte å bruke refleks" fordi om du spiser noe fisk fra dette området.

Radioaktivitet brukes også i forbindelse med undersøkelser og behandling i helsevesenet og da blir du ofte utsatt for langt større stråledoser enn du vil oppleve når du er på tur.

Radioaktivt jod brukes til behandling av sykdom i skjoldbruskkjertelen, radioaktive stoffer sprøytes inn i kroppen som kontrastveske ved undersøkelse av skjelettet ved mistanke om kreft og når man tar røntgenbilder så får man mange ganger den strålingen pr. bilde som du ville opplevd om du spiste reinsdyrkjøtt hele året.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den

På 1960 tallet da USA drev med sine prøvesprengninger av atomvåpen oppe i atmosfæren, så var nedfallet over nordområdene i Norge like stort som fra Tjernobyl, men den gang målte vi slike ting med Geigar mens vi i dag bruker måleenheten Becquerel. Dette kan vel, litt grovt, sammenlignes med å gå fra meter til millimeter og da er det jo naturlig at vi ikke var i stand til å oppdage dette den gang.

Det er fornuftig å være litt skeptisk og det er derfor helt på sin plass å stille det spørsmålet som du stiller, men som sagt så tror jeg ikke du behøver å engste deg for strålingsfare fra fisk. Mobiltelefonen din representerer nok en langt større strålefare enn ettervirkningene fra Tjernobyl, selv om mobilstrålingen mer kan sammenlignes med en mikrobølgeovn enn et røntkenapparat.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Flott innlegg REs! Bringer tankene tilbake til masse sommerfugler i magen og telefon til Statens Forurensingstilsyn etter Tsjernobyl vedr. fisk o.l. i Femundsmarka.

Svaret vi fikk den gang var: Ikke spis sopp. Fisk kunne spises på ferie (i en kort periode) og god tur! - Ja vi lever ennå alle 5.

PS: Pointeren som var med er ikke lenger med oss. Det kan jo ha andre årsaker. ;)

Husker godt skepsisen før vi hadde pratet med "møndighedane" og synes det er lurt å være mistenksom vedr. dette med forurensing.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ingenting å bry seg om. Da Tsjernobylkatastrofen inntraff ble det selvfølgelig noe radioaktivitet både i reinskjøtt og fiskekjøtt i noen områder. En tidligere kollega kjerneforsker skrev offentlig at kreftfaren ved å spise et kilo av det mest radioaktive reinskjøtt pr dag, tilsvarte faren ved å røyke tre sigaretter om dagen. I Nord Sverige er det område med mye uran og grunnen og derfor sterk stråling. Levealderen til befolkningen er den samme som i Sverige forøvrig.

Du kan trygt spise reinskjøtt og så mye ørret du bare orker i Jotunheimen.

Og forøvrig; Ferskvann kan aldri bli radioaktivt - Det er H2O - altså vannstoff og surstoff atomer som ikke påvirkes idetheletatt av stråling.

Med hilsen forhenværende kjernefysiker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.