Gå til innhold
  • Bli medlem

Gjennom femunden på ski


Sverr

Anbefalte innlegg

Annonse

I siste halvdel av april kan føret være noe usikkert i marka. I fjor kom så godt som alt snøfallet i kuldeperiodene uten mildvær i mellom. Dette ga en ensartet dyp løs snø i hele området. Når først mildværet kom ga det særdeles råtten snø fra topp til bunn mot slutten av vinteren. Snøforholdene er mye de samme i år, så dersom det ikke er kulde på natten som gir skare, vil det være krevende å gå utenom kjørte traseer. Særlig med hund.

Et mulig valg av rute ut fra Røros er traseen som brukes av Femundløpet og Rørosløpet. Den går fra Røros sentrum og følger preparert skiløype gjennom Mølmannsdalen ut til Rambergsjøen i Hådalen. Her går den videre over Rambergsjøen og Håsjøen mot Feragen. Dette strekket vil trolig ha en såle også på strekkene over land, som holder selv på slutten av vinteren. På siden www.roroslopet.no vil du finne en løypebeskrivelse i .pdf om du ønsker.

Det vil trolig være greit å krysse Feragshåen og følge Langtjønnvassdraget til Femunden. Her er det kjørt en del i forbindelse med reindrift og det vil trolig også her være en brukbar såle. Femunden kan så krysses langs merket led til Elgå. Dette er i all hovedsak en skuterled som går mellom Synnervika, Femundshytten, Haugen og Elgå.

Denne ruten er nok et relativt sikkert valg hva gjelder føre og holdbarhet i snøen, men særlig strekket over Femunden er kjedelig. Mer usikkert, men også mer givende friluftsmessig vil det være å gå litt mer i høyden og gjerne innom nasjonalparken.

På turkartet Røros-Feragen 1:50 000 vil du kunne få en brukbar oversikt over partiet mellom Røros og Femunden. Det er noen merkete traseer nærmest Røros og langs fjellet ut mot Femundsmarka.

Dersom du har lyst, anledning og føret holder, er det vel verdt å gå gjennom Femundsmarka. Når du først er kommet til Feragen, kan det være fint å gå inn i marka via Svartvika og opp til Svartviktjønnan. Et annet greit alternativ er å gå til Nordvika i Femunden og gå opp i vika innom Røstneset. Her vil det ofte være traseer innover mot Skarpåstjønnan eller oppover mot Svartsjøen og videre i retning Nedre Muggsjø.

Håper dette var til hjelp.

Gisle

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.