Jump to content
IGNORED

Krakk i smågnagerbestanden?


kryk
 Share

Recommended Posts

Noen som har vært mye i fjellet denne våren og merket noe til at alle smågnagerne er plutselig totalt forsvunnet?

Tidligere i vår var det svært mye, både av mus og lemen, men siden tidlig i mai så er det nå helt dødt. Så det kan gå mot en elendig jakthøst for småviltjegerne.

Er det noen andre som har lagt merke til dette?

Link to comment
Share on other sites

Litt tidlig å konkludere ennå kanskje? Har nettopp vært i Valdres og Hallingdal og har sett mus, men ikke mye. Men man skal vel også huske at smågnagerne er mye lettere å se like etter snøen har gått. Når undervegetasjonen tar seg opp forsvinner de lettere...

Jeg er i alle fall ikke pessimist.

For øvrig oppfordres alle jegere til å beskatte jaktbart rovvilt.. Rev, kråke og ravn tar mye egg og fugleunger.

Link to comment
Share on other sites

Smågnagerbestanden krakker nok ikke samtidig alle steder. :lol:

Og jeg skal nok ikke konkludere, men mye tyder på ett krakk. Det er mye rovfugler i fjellet også, og toppår avløses raskt av bunnår for smågnagere. Er interessant å høre om hva folk mener rundt omkring i landet.

Hvis en ser mye rovdyr eller rovfugler som åpenbarer seg, på jakt etter mat, så er det også ett tegn på desperat matmangel. Og ett tegn på at smågnagerbestanden kollapser.

Link to comment
Share on other sites

Nå er det ikke bare smågnagerbestanden som har betydning for småviltet: værforhold, beskattning av vinter-/stamfugl, forekomst av rovvilt, bær- og insekttilgang, osv, osv. Pussig hvor overfokusert enkelte er i forhold til smågnagerbestanden når man hvert år kan se store lokale variasjoner?

Slapp av. Det blir nok jakt i år også. Og en whisky ved bålet, kjenner jeg meg rett. :)

Link to comment
Share on other sites

Det er sjelden man ser lemen utenom i smågnagerår. Men om dere har observert lemen den siste tida, så kan bestanden likegodt kollapse på kort tid. Det er det som ofte skjer.

Lompa, min observasjoner er fra fjelltrakter i Gudbransdalen og Østerdalen.

Frifant, smågnagersyklusen er en nøkkelfaktor iforhold til småviltbestanden. Jeg synes forøvrig det er mye rype i fjellet nå, men det er uvisst hvordan det går til høsten.

Link to comment
Share on other sites

Frifant, smågnagersyklusen er en nøkkelfaktor iforhold til småviltbestanden. Jeg synes forøvrig det er mye rype i fjellet nå, men det er uvisst hvordan det går til høsten.

Joa, det er en viktig faktor, men ikke den eneste.

Link to comment
Share on other sites

Kyrk har nok rett her.

Det er et krakk i smågnager bestanden i år.

Dette var egentlig forventet, man ser at når det har vært noen bra år for smågnagerne så kommer

det desverre et krakk.

Og det vil nok igjen gå utover rype bestanden. Husk reven spiser både smågnagere og rype :( .

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Har nå hatt flere mindre turer i Reinheimen, Snøhetta og Folldal. Har sett smågnagere og spurt lokale som i alle fall ikke har lagt merke til noen kollaps i bestanden. -Så vi skal nok få noen ryper på sekken i år også... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Her er det kvote på rypene uansett, så om det blir ryper i sekken eller ikke avhenger mest av skytteren tror jeg :D

Så både mus og lemen forrige helg, men det er vel ventet en kolaps i bestanden her også. det er ihvertfall det de "erfarne fjellfolka"sier. Det positive er vel kanskje at jeg har sett langt mer rype i vår enn jeg gjorde i fjor.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har den siste tiden bare fått bekreftet meg selv :lol:, men jeg skal ikke påstå noe slavisk for alle fjellområder. Smågnagerbestanden kollapser uansett brått og brutalt til slutt. Det er slik naturen er.

Interessant om for eksempel fjellreven får fram store kull iår. Fjellreven på Dovrefjell som har gjennoppstått har nå blomstret opp siste år, antagelig ved hjelp av ett godt smågnagerår. Men hvordan ligger det an iår f.eks.? De er gjerne avhengig av nettopp toppårene i smågnagersyklusen.

Om det blir noe bra jaktår gjennstår å se. Jeg kom ubedt på ei orrhøne med 3 kyllinger ihelga, ikke all verdens til kull. Men håper ikke jeg forstyrret mere, enn at hønemor klarte å samle troppene under sine varme vinger igjen.

Link to comment
Share on other sites

Joda, visst svinger det. At fjellreven tar noen ryper får vi bare være glade for.. Utrolig flott å få ynglende fjellrev igjen! Verre er det med rødreven. Jeg har skutt rødrev langt inne på Hardangervidda, som trolig hadde tatt over et fjellrevhi.

Vel, det vil jo vise seg utover i sesongen. Det er i alle fall mye predatorer å se. Gode smågnagerår har fått frem store kull av alle som synes fugleunger er snadder...

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Lompa,

nå tror jeg man kan med sikkerhet slå fast at det har vært ett krakk i smågnagerbestanden på forsommeren. Rypekullene er små, det fastslår også "rypeprofessor" Johan B. Steen på Hjerkinn i avisa i dag ser jeg. Smågnagerbestand på lavmål gir økt predasjon på småvilt og fuglereir ellers. I neste omgang nå, så går det utover rovviltbestanden... og det bygges opp til nye toppår for ryper og annet vilt. Har hørt om folk som har opplevd å se hvordan korpen har plyndret rypereir, rått og brutalt. Men ingenting å klage over heller, slik er vel bare naturens dynamikk. Og interessant hvordan det går videre med fjellreven på Dovrefjell.

Link to comment
Share on other sites

Det er jo ikke rart det er små kull der Johan B steen går. Det finnes vel ingen områder i Norge som blir trakka så mye gjennom av han og resten av gjengen med løshunder, tyvtrening hele sommeren.

Der jeg har gått nå er det mye smågnagere. Jeg har faktisk ikke sett så mye mus som i år. Det er jo mye mer mus å se nå enn det var i fjor og året før. Ser jo ofte lemmen også nå i fjellet. Får håpe de ikke blir borte.

Får håpe det har vært mye insekter til kyllingene i år og blir det bra vær i høst så blir det bra jakt også.

Det har jo vært ett bedre vær for kyllingene i år enn i fjor også flere steder.

Link to comment
Share on other sites

Jeg drar ei uke på Hardangervidda nå. Skal ble spennende å se. Lokalkjente der oppe melder om middels store rypekull, men noe langt mellom dem... Har et par steder som er "bankers". Der vil jeg få en indikasjon i alle fall...

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Har nå vært på Hardangervidda, Rendalen og på Dovrefjell. Det er mange lokalt som snakker om knekk i småviltbestanden, så Kryk har nok rett, dessverre. Har sett mye voksen fugl og lite kyllinger. I Rendalen så jeg et par sene kull, så det skjedde nok kanskje noe på vårparten.

Ellers meldes det om mye skogsfugl!

Link to comment
Share on other sites

Ja, synes det ser nesten helsvart ut iår. Min erfaring er at rypekullene er sjelden på mere enn 3 kyllinger, og dermed går det mot en elendig jaktsesong, og like dårlig reproduksjon for rypa. Det blir harde tider for rovdyrene også nå, og kanskje bør en forsøke å felle noen rever. Rovdyrbestanden knekker også sammen etterhvert, og da ligger det plutselig til rette for ryper og andre småviltarter med sitt formidable formeringsevner. For rypa så kan den nesten gå rett til ett toppår igjen, kanskje iløpet av et par år.

Hørte foresten om en som hadde hørt snakk om toppår for rypa iår på radioen nå nylig, men jeg har ikke funnet noe mere om det. Tror han surret fælt...

Får satse på annen jakt i høst, kanskje har skogsfuglen klart seg bedre?

Eller rett og slett satse på litt revejakt? Rovdyrene går jo en trang vinter imøte... :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal i alle fall brenne av etter enhver ravn jeg får sjanse på. Har aldri sett så mye ravn på Hardangervidda!

Det meldes om bra med skogsfugl, særlig østover. Så fire orrhøner som satt og prøvde å gruse på asfalten da jeg kjørte nedover Rendalen søndag morgen..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy