Gå til innhold

AmundJS

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  50
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om AmundJS

Nylige profilbesøk

507 profilvisninger
 1. Ser at 66i har svært dårlig batteri kapasitet sammenlignet med Inreach Explorer +, med mindre jeg ser helt feil da.
 2. En slik titangryte med non-stick høres magisk ut! Kanskje e blir å bruke fri retur for første gang? Om e finner en annen slik gryte..
 3. Ble til at jeg bestilte MSR titan big Kettle ja, får vel håpe den duger til både kaffekoking og matlaging.
 4. Hei, jeg tenker å skaffe meg en lett kjele til "alt mulig" men blir ikke til steking. Har fra før av to tunge kjelesett av typen Primus Campfire både lite, stort og 5L kjelen da dem tåler juling og kan fint brukes på bål over lang tid. Ønsker en kjele på ca 1,3 - 2 liter. Har sett på MSR Big Kettle og Primus Primetech Pot Set 1,3. Det jeg lurer på er om noen har Primetech Pot Set 1,3 og kan veie den fancy kjelen med lokk og klype? Står 375g for hele settet på esken, 500 og noe står det oppgitt på Outnorth sin side, så det jeg lurer på er hva setter veier uten den normale kjelen? Eller om noen har et annet alternativ? Finnes det en kjele på ca 1,5L og som veier under 100g? Inklusive lokk?
 5. Vanligvis har e brukt Optimus 111, Trangia stormkjøkken og Optimus Hiker +. For litt siden kom endelig dagen da e skulle gå for noe lettere, mindre og mere kompakt og med mere effekt. Det ble Primus Omnifuel. Ved første turen så blåste det en del, så vindskjermer måtte frem (aldri brukt noe slikt før) og e hata dem ved første øyeblikk. Så e bestemte meg for å lage en primusboks istedenfor primusplate, denne måtte da fungere som vindskjerm, oppbevaring, stå støtt, være robust, ikke gi for stort tap av effekt, veie lite, og ikke minst være kompakt. Her er resultatet: Alle høla i boksen er for lufting, ellers ble den kvælt under drift.
 6. Hei, jeg er igjen, som ifjor ute etter annen pakkrammesekk, hadde og har ennå Bergans PowerFrame, kjøpte meg Norrøna Dovre 120 syncroflex (recon men lavere "knagger") solgte den og kjøpte para ranger, likte den ikke og kjøpte recon, denne var ALT for vond midt på ryggen, pressa hardt på og ga aldri slipp uansett innstillingene, dette skjedde da kun ved 25kg+ så fikk aldri testa Dovre med den vekta. Så da var jeg tilbake til det tunge beistet av en ryggsekk, PowerFrame.. har jo fått for meg at det må jo finnes sekk som er mere egnet enn denne til egentlig det meste utenom frakt av murstein.. Så hadde jeg en tråd her på forumet ifjor om dette, hvilke andre pakkrammer finnes? Fikk masse god hjelp og kom over mange typer sekker, men i år tenkte jeg å prøve ut Eberlestock sin Main Frame, så mitt spørsmål er: Har noen, enten over lengre tid, eller bare en kikk i butikk, kjent på sekken? hvordan er den med vekt i? Er hoftebeltet godt nokk for tung bør på 25kg+? Hvordan er den generelle kvaliteten? Gode remmer? Sømmer ikke minst! Forhandlere av Eberlestock? Hvor skaffer en alle disse ekstra posene og den slags som dem viser til på nettsida si? Ser fordel med Eberlestock at en kan pakke en "sekk" eller pakkpose på størrelse alt for stor på vei inn til camp, legger den fra seg og pakker ut en mindre slik pakkpose og fester den, oppi der kan dagsturutstyr gå, da har en 2 sekker til 1 ramme, derav mindre vekt. Takker for hjelpen på forhånd! Bare å flytte tråden over i den gamle om det menes som riktig.
 7. Må også si at "monsterbakken" eller Fardalsbakken fra Fardalen til Longyearbreen er J*****. Bruk hiketommelen om dere kan. Vi fikk pulkene frakta til toppen på den måten og var sjeleglad for det, så vi gikk opp med liten sekk på ryggen. Det var også skredfare der når vi skulle opp, så vi kunne ikke ha telt i bunn av Fardalsbakken natta før, hadde vi kunnet det så hadde det var mulig å gått opp hele bakken med pulk med god motivasjon og god tid, men det hadde ikke vi da.
 8. Da var turen vel gjennomført og ingen skader har skjedd. Planlegginga av turen gikk som smurt, alle tre fikk med det som skulle opp og ned igjen. Så her er en "liten" rapport. Bare å spørre hvis det er noe. Kjøpte meg en Garmin InReach Explorer+, sos fikk vi heldigvis ikke bruk for men fy så godt det var å ha en GPS til tider og kjekt å kunne melde hjem for spørsmål om værmelding og skredinformasjon. Anbefales sterkt å skaffe InReach, både for turer på fastlandet og langtvekkistan. Signalpistol kjøpte jeg meg i Longyear78, denne fant vi ut at ikke kunne ha fungert i kulda pga gammal grease i mekanismen som vi ikke fikk ut 🙃. Fly opp og fly ned gikk supert, pulk går som vanlig innsjekket bagasje men må sendes hos spesialbagasje pga lengde, ski og våpen var null stress hverken opp eller ned, var rimeligere å ta med eget våpen enn å leie, pluss at vi da fikk med oss 2 rifler, så èn kunne gå på do i trygghet mens de to andre fikk gjøre sitt. Vi kjøpte inn mat og proviant i Longyearbyen, dette var dyrt, men øl og tobakk var rimelig så det gikk opp i null. Første natta sov vi på hotell, gjestehuset 102, kjekt men langt å gå til sentrum for å handle. Snublebluss kosta 1000 for perioden vi var der, men husk å ta med noen solide stenger/stolper for tråden. Dag 2 i Longyearbyen dro vi ut til Bolterdalen med taxi, dette kosta noe under 500 for 3 pers og henger for all bagasjen. Gjennom turen så gikk vi alt fra 17km til 25km hver dag, i totalen ble det 105km ish. Da hadde vi 1 hviledag. Anbefaler sterkt å la optimismen holdes på et lavt punkt, disse slettene (Reindalen og Colesdalen) er langt fra artige å gå. Du ser enden av sletten når du kommer ut av dalen, jubler over å snart være fremme men sletten ender aldri. Det var kaldt til tider men du vender deg fort til kulda, det verste du kan gjøre er å søle bensin på fingrene, husk da å vaske dem kjapt med snø, grundig! Jeg er sjeleglad for at vi tok med ekstra primus og ekstra stangsett til teltet, for dette fikk vi bruk for, og nei det var ikke vind som ødela teltstanga, men en klønete meg. På det meste hadde vi 11m/s vind, dette var siste natta. Før dette var det toppen 6m/s, bygde ikke en eneste levegg faktisk, så Bergans Wiglo LT4 er toppers! Fungerer utmerket og er veldig fornøyd med dens 160cm takhøyden. Husk alltid å fylle primustankene fulle før du legger ut på tur, vi fikk problemer med den ene da den var tom, det samla seg slush inni den pga kondens. Vanligvis koker jeg aldri opp vannet helt med mindre det er til kaffi, nå måtte vi det fordi det er en såkalt musepest inærheten av Colesbay. Det å koke opp vannet bruker mye mer tid og brennstoff enn bare å smelte snø og varme opp vannet, så bruk to primuser om dere kan! Om dere vil se litt bilder fra turen så ligger det til nå 3 bilder på Instagram kontoen min @amundstaaland, og flere kommer. Ligger også litt tekst og drøftinger om selve turen under hvert bilde.
 9. Nope, har den liggende og venter på bruk.
 10. Canon EOS 1d mark ii bør ikke forveksles med nyere modell EOS 1dx mark ii, da får du hakaslep på synet av prisen.
 11. En brukt Canon EOS 5D mark ii bør ligge til rundt 5000,- på finn.no, der får du et kamera med fullformat og 21MP, ikke den aller beste autofokus men god nokk for hobbybruk. Kameraet er og har vært mye i bruk til naturfoto og ska tåle en del. Vanntett er det ikke men med gode pakkposer og gode valg på turene så bør det gå fint. Kameraet kan også filme, ikke at det er noe "waow"-faktor, men brukanes etter hva jeg har forstått. Kjøp gjerne også to eller tre gode objektiver til den, gjerne ett på 70-300, da kommer du langt. også ett på kanskje 18-70? eller 35-150 eller lignende. Da kommer du langt på vei! Det er et oppsett av kamerarigg som jeg selv blir å skaffe meg da det er et rimelig men bra og robust kamera. 5D serien til Canon er idag en av proffseriene dems, ville tatt en skikk på tester og lest meg opp på diverse kameraer om jeg var deg. Om fotografering av dyr er mere din greie, så ta en titt på brukte Canon 1D kameraer, litt dårligere filming og bildekvalitet men utrolig rask maskin og robust! bruker 1D mark ii idag, den har ikke mulighet til å filme, men tåler bank! kommer du over Canon EOS 1d mark iv til en rimelig penge (6000-8000) og ikke alt for mange eksponeringer så slå til (om dyrefoto er din greie da)!
 12. Fikk aldri satt igang, av flere årsaker, men til sommeren håper e på å starte opp prosjektet, kan prøve å lage en liten worklog å legge inn her i forumet. Fikk beskjed ifra Fjellpulken om at dem ikke har reservemeier til pulk i den størrelsen, så da må e heller ty til å glatte de nåværende ut.
 13. Takk for god hjelp fra alle!! Blir da å søke om våpenpass, så problemet blir nokk løst der. Angående Satelittelefonen og nødpeilesender så kjøper e en. Har sendt mail tel IGP angående leie av snublebluss og signalpistol. Så da lurer e nå på en siste ting, og det er telt. Valg av telt, til nå så har e brukt Bergans Wiglo LT4, detta har vist seg supert vinterstid og i sterk vind, type 20m/s. Han ene som ska være med på turen, prata med en, han sa at alle Lavvo-lignende saker er bare å drite i å bruke på Svalbard.. Hva er deres syn på bruk av Wiglo? E har ikke så lyst til å måtte kjøpe nytt telt bare fordi én har hatt dårlig opplevelse med det.. og e har hørt mye skryt tidligere om Wiglo i sterk vind, så hva tenker dere? Holder Wiglo til Svalbard-vær i månedsskiftet februar-mars? Levegg av snøblokker blir me å laga uansett.
 14. Hvordan er det med kolli på flyet? Rifla MÅ sendes som spesialbagasje? eller er detta kun om ammunisjon ska med?
 15. Siden vi kun ska bevege oss innenfor sone 10 så blir det kun skjemaet for møte med isbjørn e treng å bry meg om (hvis e oppdager en)? Innenfor sone 10 er etter hva jeg har forstått fritt for ferdsel så lenge du ikke setter varige spor, handler med vett i hue og har med nødvendig isbjørnsiking?
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.