Jump to content

AmundJS

Aktiv medlem
 • Posts

  92
 • Joined

 • Last visited

About AmundJS

Recent Profile Visitors

1,529 profile views

AmundJS's Achievements

 1. Oioi detta var mye god informasjon!! Det lukta faktisk mere råttent, eller for å være helt presis: kadaver.. Og da var nalgeneflaska det var på lukket så og si hele tida, mye temperaturendring så kan ha oppstått kondens? Uansett. Dette er til utrolig god hjelp! Fint å få litt klarhet i dette med hva en bør velge og hvorfor. Klarnet smør hadde jeg faktisk ikke tenkt på i det heletatt! Vel på den turen med dårlig smør, ikke mere enn 2 uker. På min neste tur så kan en mangedoble det antallet uker så da blir det litt viktigere.
 2. Lurer litt på dette med holdbarhet og bruken av flytende melange på tur om vintern, og også om sommeren. Har hatt med flytende melange på kalde vinterturer før, aldri hatt problemer men mulig e har hatt flaks hver gang. Fryser flytende melange? (ja selfølgelig gjør det det, men ned i hvilken temperatur må e for at det fryser?) Hva ville dere andre her inne på forumet valgt? Flytende melange eller smør/steikesmør på tur om vinteren over lengre periode? Typ 2 måneder. Ser for meg at når det først er fryst så er nok smør i papir langt enklere å porsjonere enn det som da ligger i tube. Så til sommeren: Vanlig smør harskner jo, så derfor blir e å bruke rapsolje, hatt god suksess hittil med det men smaken blir jo uansett ikke den samme. Og i pannekakerøre (egentlig toro sin vaffelrøre) så må det blandes inn x antall ml smør, der fungerer rapsolje litt dårlig spør du meg. Så: Hvilke alternativer her e? For turer om sommeren på opp mot 30 dager ute av gangen? Vanlig smør blir nok dårlig. Men hva med rapsbasert stekefett? Hadde med meg 500g smør til Pasvik senhøst ifjor. Detta lå lufttett i en nalgeneflaske og etter ish 10 dager lukta det ikke stort annet enn døden. Så smør lufttett er fyfy ble da min konklusjon. Vinter: Flytende melange eller smør i papir? Sommer: rapsolje eller hva annet?
 3. Hei, e eier idag Inreach Mini og GPSmap 66st, hvor GPSmapen ble kjøpt i sommer og er brukt på én tur.. Innser at den blir muligens litt "overkill" for mitt bruk da e aldri bruker andre funksjoner enn kart, avstand, høyde og hastighet. Har ingen behov for flere funksjoner heller, isåfall er det tilkoblinga til Inreach Mini for å lese og skrive meldingene litt lettere men dette kan jo også fint gjøres på tlf. Så e vurderer å bytte den ut mot 32x da den er lettere, mindre og lengre batteritid. Så e spør da: Brukervennlighet på GPSmap 66 serien vs etrex serien? Batterivarighet i kulda? Er den ekstra vekta i 66 verdt det? Er ikke ute etter teknisk info da e har lest meg opp på de aller fleste ting der men er mere erfaringer. Blir å brukes hele året. Eventuelt andre forslag tas godt imot! Barometer er et must for min del og at den kan laste kart nokså fort og ikke henger.
 4. Kan du lenke til bc skoa med gummisåle? Trodde alle BC såler var Rottefella produsert og dermed absolutt alle helt like, altså hardplast
 5. Støtter den om fjellreven kajka, sjølv må e ha den på M i bredde men tar du den inn på S så er den nokså smal, gå i butikk og prøv ut. spør også om å få stappe to eller tre tunge campingtelt oppi for å kjenne på vekta.
 6. Eventuelt bruke kikkertsæle, helt genialt produkt for kikkert og lette kameraer, fungerer sikkert supert til kartmappe også!
 7. Som @Lars L skrev, altså koke vann, helle pulveret oppi og vente x antall minutter (5-7 er ofte nok ved under literen vann) så røre rundt, eller splæsje skjeia som e pleier å gjøre, vente enda to min og så er kaffien nydelig! Største forskjell fra Lars sin er at her går det i Friele og KUN Friele! Ingenting slår Friele kokekaffe etter min mening. Nevergood og Ali kaffi gir ikke samme mengde med godlukt i telt og smaken er litt daffere (godt mulig e bare ikke har venta lenge nok på at den skal trekke). Aleine på tur koker e alltid 1/2 kanne opp altså 0,75L til hvert måltid. Der har e 50g ish med kokekaffi oppi, dette har e målt opp med vekt i trekoppen og vet da alltid hvor mye den ska fylle for å få 50g.
 8. Hvorfor ikke Bergans PowerFrame 130L+? Hovedrom + topplokk utgjør 130 liter, dem er gedigen. Sidelommene er på 14L per, altså ender du på 158 liter. Om dette ikke er nok så kan du ta av sekkeposen og bære hva enn du vil. Bæresystemet er mye diskutert. Noen foretrekker PowerFrame framfor Syncroflex, men de fleste motsatt. Brukte selv den sekken i flere år og synes at den er topp! Tung egenvekt men du har til gjengjeld en bærekapasitet uten like.
 9. Vil også anbefale å se på Fjellreven Polar Endurance 3, litt dyrere men fy for et gjennomtenkt telt! Gigantiske lufteåpninger, følger med dobbelt sett dac pressfit 10mm, duken er av denier 75, altså svært kraftig og slitesterk! Glidelåser har e aldri noe tull med og stormmattene gjør akkurat det dem ska. Våkna opp til 15m/s vind på feil side av telt oppe på tur i Finnmark, stengene sto helt stille mens duken blafra, brukte da begge settene og teltet føltes så solid at du kunne lett ha økt en del m/s og enda være trygg. Litt mindre innertelt enn de to andre alternativer men er desidert et bra valg! Ikke ille vekt heller med tanke på at vekta er oppgitt med begge stangsettene tror e, har ikke målt
 10. Fjellski måles ikke på samme måte nei. Der det heller forskjellige modeller som har forskjellige spenn, typ Åsnes Amundsen har stivt spenn, Vs Ingstad har så godt som ingen spenn. Hvilke ifra madshus som har sterkere spenn vet e ikke. Madshus Voss er paddeflat og bløt til de grader. Når det kommer til gli vs feste på slike ski så gjør du det slik: smør lengre opp og lengre ned enn vanlig for bedre feste, eller smør svært lite hvis du må ha bedre glid. Har du mulighet for kortfeller så kan du fint kjøpe Feller som er 2/3 av skiens bredde for en god mix mellom glid og feste, så klippe av x antall cm av lengden for å få bedre glid. For turer med tung last eller mye oppover så er feller i skiens bredde kanskje best. Dette er ingen fasit men heller mine erfaringer. Det at fjellski ikke måles på samme måte ER fasit.
 11. Rens med rødsprit og bruk tokomponent lim som tåler kulde og fukt, var den beskjeden e fikk.
 12. Er det oppgraderingsverdig å gå ifra Riva 3 til nye rottefella super telemark med wire?
 13. Hør med revir i Oslo om de har dem inne. De har hatt, revir.no
 14. Var på Vegglfjell på søndag, er mye snø der ennå, men forblåst, så du finner noen gode partier med mjuk god snø og andre store partier med is og atter is. Vil anbefale å sjekke ut forholdene på østsiden av nutene og skardene, slepeskardet og rustnuten, små men fine plasser å være i le, men ennå fin fin utsikt å våkne opp til (se sørover). Skal blåse MYE nå fremover så sjekk ut yr først. Bare to mil lenger nord ifra Vegglfjell ligger Lufjså, og der blir det nok 20+ m/s en eller annen gang i nær fremtid ser det ut som. God tur!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy